Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος μιλώντας για την επίσπευση των διαδικασιών για τα έργα της Λιμνοθάλασσας, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Άμεση κι επιτακτική ανάγκη αποτελεί η επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η δημοπράτηση των μεγάλων έργων της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θάλασσα – Αλιεία του Υπουργείου και στην ενεργή πρόσκληση που «τρέχει» υπάρχουν και πρέπει ν’ απορροφηθούν τα αντίστοιχα κονδύλια, που χρηματοδοτούν τα συγκεκριμένα έργα.

Τα έργα αυτά αποτελούν ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, που θ’ ανακουφίσουν την Λιμνοθάλασσας μας –ιδιαίτερα στο τμήμα που αναφέρεται στην περιοχή Νίδοβα Αιτωλικού δίνοντας ανάσας στο οικοσύστημα της περιοχής αλλά και λύση στο πρόβλημα της συνεχούς υποβάθμισής του.

Ιδιαίτερη σημασία δε αποκτά και η ταυτόχρονη υλοποίηση των έργων του δρόμου της Τουρλίδας στις θέσεις «3η και 7η καμάρα», σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Χωρικές Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) που αφορά στην συνολική ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας.

Με δεδομένη την απουσία ενημέρωσης από την προηγούμενη δημοτική αρχή για τα συγκεκριμένα έργα, δίνουμε καθημερινά τη «μάχη» με το χρόνο, ώστε να προλάβουμε ν’ απορροφήσουμε τα εγκεκριμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ με σειρά σπουδαίων έργων, που έχουν ως τελικό αποδέκτη το περιβάλλον και τον πολίτη.

Η νέα δημοτική αρχή βλέπει το σύνολο των εκτελούμενων έργων στο Δήμο σαν μια ολότητα έργων ανεξάρτητα από το ποιος Δημόσιος Φορέας τα εκτελεί, ενώ με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας παρακολουθεί και συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Σ αυτή την κατεύθυνση και αντίληψη είναι και το σχετικό υπόμνημα που καταθέσαμε προ ημερών στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη. Παρόμοια δε υπομνήματα θα κατατεθούν και σε σειρά επισκέψεων που προγραμματίζονται σε όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία».

H Λαγκούνα της Νονάς μου!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 19/09/2019

Γράφει ο Rodi de Fuca

 

Τι ξέρω εγώ για τη Λαγκούνα; Τι ξέρω εγώ για τους ανθρώπους της. Για τις θυσίες τους, στην Κλείσοβα, στο Ντολμά ή στο Βασιλάδι. Τι ξέρω για τα σύνορά της ή τη σημασία της σαν βιότοπο; Τι ξέρω για τους ποιητές της; Τόσο την εξύμνησαν αυτοί που θα 'ταν ιεροσυλία να παλιλλογώ ενάντια σε τέτοιους εγκωμιαστές σαν τον Παλαμά ή τον Μαλακάση, τον Τραυλαντώνη ή τον ίδιο Σολωμό.

Εγώ θα 'θελα μόνο να μιλήσω στη Λαγκούνα. Να της πω πώς την είδα μέσα απ’ τα μάτια μιας σύγχρονης ελληνολάτρισσας που την αγάπησε τόσο ώστε να με γυρίσει στα ανάβαθα νερά της και να με κάνει να τη δω μ’ αλλιώτικα μάτια, μ’ άλλη ευαισθησία, μ’ ξέχωρη τρυφεράδα. Πως την είδα μέσα απ’ τα μάτια του Αλέξανδρου όταν την χάιδευε με τα μικρά του χέρια και την ευγνωμονούσε που του ταξίδευε αγαλιανά το πλαστικό ταξί της θάλασσας που του ‘χε χαρίσει η νονά του στη γιορτή του. Πως την γνώρισα μέσα απ’ τα χρώματα που σκορπούν οι ηλιαχτίδες στους πίνακές της, όταν σουρουπώνει, ολισθαίνοντας πάνω στους λοφίσκους τ’ αλατιού, στις πλάτες των φλαμίνγκο, στων πριαριών τις σακολέβες. Εκείνα τα χρώματα που εγώ θωρούσα πως ήτανε βαθύχρωμα και σμαραγδί και νερατζάτα κι εκείνη τα ‘βγαζε απ’ τη παλέτα της μαβιά, μενεξεδί, και μολυβένια. Κι όταν νόμιζα πως τα νερά της αντανακλούσαν σε ωχρόλευκα, καραμελένια ή λεμονιά, καθρεφτιζόταν στους πίνακές της απαλά τα θαλασσιά, τα λουλακί και τα βελούδινα. Κι έδινε ονόματα καθημερνά στις γαΐτες που λικνιζότανε στα κύματά της: Άννα, Τασία, Κατινιώ, πάντα με νοστιμάδα θηλυκού όπως ταιριάζει στις ψαρόβαρκες.

«Όσο πιο πολύ πλησιάζεις τη Λαγκούνα τόσο χάνεις την perspectiva έλεγε. Καλλίτερα να την κοιτάξεις από πάνω, από μακριά, από απόσταση. Τόσο όσο να χάνεται το βλέμμα σου στην απεραντοσύνη της και ο Αράκυνθος να τη σκεπάζει».

Την είχε μαγέψει το λιθόστρωτο της πόλης, τόσο όσο κι εκείνο του Αργοστολιού, που παρέμενε η μεγάλη της αγάπη, με τα ουζερί και τις ταβέρνες του που την προκαλούσαν δελεαστικά να παραδοθεί καθημερνά στις λιχουδιές τους μ’ ενθουσιασμό. Μα η λαχτάρα της ήταν να σουρουπώσει, να πέσει το κάμα και να δροσίσει ο καιρός. Να γείρουν οι σκιές πάνω στα ευκάλυπτα και τ’ αλμυρίκια απ’ το Δασάκι που τ’ απολάβαινε απ’ το παράθυρο του ξενοδοχείου να κρυφτοπαίζουν με τις σκερτσόζικες δέσμες των ηλιαχτίδων σαν λαμπιόνια π’ αναβοσβήνουν ανάμεσα απ’ τις φυλλωσιές. Τότε αποφάσιζε να ξεχυθεί στη φύση φορτωμένη την παλιά της Nicon 90 και την ανάγλυφή της, απ’ το χρόνο, παλέτα, και να διαβεί το κατώφλι του ιδιότροπου εκείνου δρόμου που χάνεται στη λιμνοθάλασσα και που σε φέρνει δεσμώτη στο μικρονήσι της Τουρλίδας, με τους zarapitos, εκείνα τα παρδαλά πετούμενα με τα δρεπανωτά αστεία τους ράμφη απ’ τα οποία πήρε τ’ όνομα του το νησάκι.

«Νομίζεις πως όλοι βλέπουν τη Λαγκούνα όπως τη βλέπω εγώ;».

Με ρωτούσε ταχτικά λες και αμφέβαλε για την έννοια που δίναμε όλοι μας σε τέτοιο έκπαγλο δημιούργημα της πλάσης, λες κι ήτανε ταγμένη μόνο για διαλεγμένα βλέμματα.

«Όταν έχεις κάτι ξεχωριστό μπροστά σου, σ’ όλες τις στιγμές της ζωής σου, σε κάθε στιγμή, δεν του δίνεις την αξία που του αρμόζει».

«Δεν πρόκειται για μια φτηνή εκτίμηση αξίας αλλά για την ευφροσύνη του μυαλού σου!»

«Δεν αμφιβάλω. Όμως πρέπει να αξιολογείς και τα ασκημάδια του κάθε τόπου…».

«Δεν ξέρω τι εννοείς μ’ αυτή τη λέξη, εγώ βλέπω μόνο, χρώματα!».

Πέρασαν σχεδόν σαράντα χρόνια από τότε που αντίκρυσε για πρώτη φορά τη Λαγκούνα και κάθε χρόνο την έβλεπε με άλλα μάτια. Της πρόσθετε καινούργια χρώματα, καινούργιο απαλάσπρισμα στα παραγάδια, καινούργιες στέγες κρεμεζί στις μερακλίδικες πελάδες, καινούργιους ασπριδερούς ντουσεμέδες στο λιθόστρωτο. Είχε βάλει στ’ όνειρο να φτιάξει μιαν έκθεση με ένα κονσέρτο από χρώματα που θ’ ανέδυαν απ’ τη Λαγκούνα. Να συγκεντρώσει τόσους πίνακες που να καλύψουν όλες τις περσπεκτίβες απ’ όπου μάντευε εκείνη πως κινούνταν τα μεταπλασμένα χρώματά της.

Μα κι αν δεν βρήκε το χρόνο να ολοκληρώσει τ’ όνειρό της μ’ έμαθε να βλέπω μ’ άλλα μάτια τη Λαγκούνα. Κοιτάζοντάς την ταπεινά, μ’ εκείνα τα μάτια που την θωρήσαν, ο Παλαμάς κι ο Μαλακάσης, ο Βύρωνας κι ο Δροσίνης.

Αν κι έχω την υποψία πως λίγοι την διανθήσανε τόσο όσο η νονά του Αλέξανδρου…

 «Πότε θα ‘ρθεις ξανά στη Βαρκελώνη να σε δω;».

«Όταν ξανάρθεις στη Λαγκούνα μου!».

 

 

 

 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το Σάββατο 31 Αυγούστου διεξήχθη ο 6ος κωπηλατικός διάπλους της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με τη συνεργασία του Ν.Ο.Μεσολογγίου, του Ν.Ο.Αιτωλικού και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν γιορτή και ανοικτή για όσους διέθεταν σκάφη canoe kayak & SUP, όλων των ειδών και κατηγοριών. Οι 60 αθλητές που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και τους ευχαριστούμε θερμά, είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν 15 περίπου χιλιόμετρα εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου των Λ/θ Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Η εκκίνηση δόθηκε στο Αιτωλικό και ο τερματισμός ήταν στο λιμάνι Μεσολογγίου, όπου έγιναν οι απονομές μεταλλίων & αναμνηστικών t-shirts και υπήρχε μπουφές για όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Ν.Ο.Μεσολογγίου με τις δράσεις του προωθεί το ναυταθλητισμό και τον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό στην περιοχή, εκμεταλλευόμενος το συγκριτικό πλεονέκτημα της λιμνοθάλασσας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου για τη υποστήριξη των δράσεων μας, το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, τα μέλη, τους φίλους μας φωτογράφους και φυσικά τους παρακάτω πολύτιμους χορηγούς μας: ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΒΑΣΚΑΝΤΗΡΑΣ, SOCRATES ORGANIC VILLAS, ΑΛΑΤΙΕΡΑ, AL VENTO, MAREA, ΖΕΦΥΡΟΣ, ΠΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΒΑ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ & XDREAM WATER ACTION. Στην εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Παρασκευή Πετρονικολού, Περσεφόνη Μελαχρή, Νίκος Καραπάνο & Γεώργιος Σωτηρακόπουλο, ο πρόεδρος του Εμπορ/κου Συλλόγου Βασίλης Σπυρόπουλος και ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ανθ/xoς Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ακτιβιστές και λάτρεις του εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού συμμετέχουν σε αυτή τη δράση μας, αυτό μας χαροποιεί και μας προσθέτει επιπλέον ευθύνες, τους ευχαριστούμε θερμά και τους υποσχόμαστε ότι κάθε χρόνο η διοργάνωση θα γίνεται καλύτερη.

Ραντεβού την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη στην Τουρλίδα στο Κολυμβητικό διάπλου 2019.

Το ΔΣ του ΝΟΜεσολογγίου

Ύστερα από την ποδηλατοβολτα στην Ανατολική Κλείσοβα την περασμένη εβδομάδα είχαμε αποφασίσει να ανανεώσουμε το ραντεβού την Δευτέρα 1 Ιουλίου στον Τοπικό Κόμβο - Local Hub.
Στόχος της ανοιχτής συνάντησης είναι να συζητήσουμε ιδέες για νέες δράσεις που αφορούν την προστασία της λιμνοθάλασσας και την άμεση κινητοποίηση των φορέων ώστε να σταματήσει η Ανατολική Κλείσοβα να είναι ένα απαξιωμενο κομμάτι που τα σκουπίδια και οι φωτιές έχουν γίνει μια συνηθισμένη πραγματικότητα.

Σας περιμένουμε!

Δευτέρα 1 Ιουλίου
20:30
Τοπικός Κόμβος-Local HUB
(Πλατεία Αθ. Ραζηκότσικα-πρωην πλατεία Κέννεντυ)

 

Η λιµνοθάλασσα πεθαίνει!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/06/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η δυσάρεστη οσμή, η πτώση της στάθμης και οι νεκροί οργανισμοί, συνθέτουν την εικόνα της Πλώσταινας εδώ και αρκετό καιρό.

Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, καθώς κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, αφού δεν μπορούν να περπατήσουν στην παραλιακή περιοχή, ούτε βέβαια και να βγουν στα μπαλκόνια των σπιτιών που βρίσκονται κοντά, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας. Για το θέμα αυτό έχει μιλήσει στην ΑΙΧΜΗ παλαιότερα ο Βαγγέλης Δημητρίου, πρώην της Διεύθυνσης Αλιείας εξηγώντας τι συμβαίνει και...

 

Κ. Κούστας: Η αναβάθμιση της Πλώσταινας είναι μονόδρομος

Τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι της Πλώσταινας κατά τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Κούστα είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της λειτουργίας της ως προθερμάστρα της αλυκής «Άσπρης». Είναι το πιο κοντινό παράδειγμα ανθρώπινης παρέμβασης με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση του μικροκλίματος της περιοχής εξαιτίας της αυξημένης...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 27/06 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Χάνονται τα έργα της λιµνοθάλασσας;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κινδυνεύουν να χαθούν τα έργα για την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού, ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ, λόγω αδυναμίας κατάθεσης τεχνικού δελτίου από την Περιφέρεια!

Πιο συγκεκριμένα πριν τρεις μήνες βγήκε η πρόσκληση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το «Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας», ύψους 25 εκατ. ευρώ, με δυνητικούς δικαιούχους τον δήμο Μεσολογγίου ή την Περιφέρεια ή Ν.Π.Δ.Δ. με κυριότητα στην Λιμνοθάλασσα. Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας και Ακαρνανικών Ορέων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και άρα δεν μπορεί να καταθέσει τεχνικό δελτίο. Ωστόσο φρόντισε να συντάξει τις μελέτες για δυο σημαντικά έργα, από  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, με 900.000 ευρώ, που εντάσσονται στην Ο.Χ.Ε. και είναι...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 18/04 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 17

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία