Αγγελίες    Επικοινωνία

Προσοχή στους ψεκασμούς συστήνει η Περιφέρεια

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Με αφορμή ερωτήσεις, παράπονα και έγγραφες καταγγελίες από μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους στις οποίες έχει γίνει αποδεκτής η υπηρεσία μας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω στους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων:

Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί τις συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα.

Να εφαρμόζονται πιστά τα ορισμένα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες και τα ζώα βοσκής.

Ο ψεκασμός πρέπει να διενεργείται σε μέρες και ώρες που μειώνεται η πιθανότητα έκθεσης ανθρώπων και ζώων σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος (αργά το απόγευμα). Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά την διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους κατοίκους, επαγγελματίες, εργαζόμενους και μόνιμους επισκέπτες της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού.

Η ενημέρωση αφορά:

α) τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης του ψεκασμού, (ημερομηνία και ώρα)

β) τη θέση της καλλιέργειας όπου πρόκειται να γίνει ψεκασμός,

γ) τα γεωργικά φάρμακα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν (εμπορική ονομασία) και

δ) τη σήμανση τοξικότητας που αναγράφεται επί της συσκευασίας και τις αντίστοιχες φράσεις κινδύνου.

Η ενημέρωση των επαγγελματιών (ιδίως των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων) οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκασμό του γεωργικού φαρμάκου, πραγματοποιείται εγγράφως από τον επαγγελματία χρήστη και αφορά, πέραν των ανωτέρων αναφερόμενων και τις επιδράσεις στη δραστηριότητα τους που τυχόν αναγράφονται επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί (π.χ η βόσκηση επιτρέπεται μετά Χ ημέρες αποτον ψεκασμό).

Το έντυπο Ενημέρωσης για την διενέργεια ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα θα πρέπει να αναρτάται από τον επαγγελματία χρήστη σε επιτρεπόμενα σημεία από το νόμο κοντά στην καλλιέργεια που πρόκειται να ψεκαστεί, ώστε να επιτυγχάνεται η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.

Οι κατ’ ελάχιστον αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και ειδικής περιοχής, ορίζονται σύμφωνα με Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων ως εξής:

Χώροι προστασίας

Χρήση εξοπλισμού εφαρμογής με χαμηλή αερομεταφορά του ψεκαστικού νέφους

Εφαρμογή με νεφελοψεκαστήρες με εξαίρεση ηλεκτροστατικούς νεφελοψεκαστήρες

Σκευάσματα με εικονόγραμμα κινδύνου  ή

Σκευάσματα με εικονόγραμμα κινδύνου

Σκευάσματα χωρίς κανένα από τα προηγούμενα εικονογράμματα

Νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα, παιδικές χαρές, κατασκηνωτικοί χώροι και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής, σχολεία και εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια πάρκα

 

200 μέτρα

80 μέτρα

20 μέτρα

200 μέτρα

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στρατόπεδα, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους.

200 μέτρα

80 μέτρα

Χωρίς περιορισμό

200 μέτρα

Κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως, οικισμού ή ζώνης

50 μέτρα

10 μέτρα

Χωρίς περιορισμό

50 μέτρα

Κατοικίες εντός σχεδίου πόλεως, εντός οικισμού και εντός ζώνης

200 μέτρα

50 μέτρα

Χωρίς περιορισμό

80 μέτρα

Χώροι αστικού πρασίνου (πλην πάρκων)

50 μέτρα

10 μέτρα

Χωρίς περιορισμό

200 μέτρα

 

Ενημερώνουμε τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων ότι σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν. 4036/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε όποιον παραβαίνει τις ανωτέρω αποστάσεις επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.»

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τόσο ο κλάδος της γεωργίας όσο και η κλάδοι της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας είναι εξίσου σημαντική για την οικονομία του τόπου μας και θα πρέπει όλοι να συνεργάζονται μεταξύ τους για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα που αφορά την προστασία των καλλιεργειών, των μελισσών και των ζώων.

 

Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία