Αγγελίες    Επικοινωνία

Κατά τη διάρκεια δειγματοληψίας, την Τετάρτη στις 06-11-2019, στο πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας για τα Μεταβατικά Ύδατα στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, που έκανε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, παρατηρήθηκε φαινόμενο θνησιμότητας ψαριών.

Παρακάτω o πίνακας μετρήσεων αλατότητας και διαλυμένου οξυγόνου σε κεντρικό σταθμό της λιμνοθάλασσας (Ν38.46755611, Ε21.33111857) σε δύο βάθη, όπου καταγράφεται η έντονη πτώση του διαλυμένου στο νερό οξυγόνου στα 7 μέτρα βάθος.

Βάθος (m)

Θερμοκρασία (oC)

Αλατότητα

Διαλ/μενο Ο2 (%)

Διαλ/μενο Ο2 (mg/l)

Επιφάνεια

21.47

17.40

102.90

8.21

7m

21.48

18.06

33.0

2.63

Γενικότερα, το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού είναι ένα κλειστό και εύθραυστο οικοσύστημα, το οποίο εύκολα οδηγείται σε δυστροφικές κρίσεις. Ο μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί τις δυστροφικές κρίσεις σχετίζεται µε τον φυσικό ευτροφισμό που παρατηρείται σε ημίκλειστα ή κλειστά οικοσυστήματα µε όχι καλή κυκλοφορία των νερών.

Η έλλειψη ανανέωσης και καλής κυκλοφορίας των νερών στο Αιτωλικό καθώς οι υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών αλάτων που προέρχονται από επιφανειακές απορροές επιτείνουν το πρόβλημα, που καταλήγει σε έλλειψη οξυγόνου και παραγωγή υδρόθειου, το οποίο δημιουργεί θανατηφόρες συνθήκες για τα ζώα που ζουν σε νερά υπερκείμενα των ανοξικών ιζημάτων. Οι ανωτέρω μη ευνοϊκές συνθήκες σε συνδυασμό µε τον εγκλωβισμό των ψαριών στην λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, συχνά καταλήγουν σε μαζικούς θανάτους των ψαριών.

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας
Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων

Στη δημοσίευση της ιστοσελίδας «Τα Νέα» βλέπουμε τη βιντεοσκόπηση ενός όμορφου περαστικού στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου δείχνει δύο θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta-caretta, να ερωτοτροπούν προσελκύοντας πολλούς περαστικούς να παρακολουθήσουν τα δύο χαριτωμένα ερπετά.

Από την άλλη παρουσιάζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Φθιώτιδα, τονίζοντας έτσι τη θλιβερότητα της κατάστασης μέσα από τα δύο περιστατικά. (https://www.tanea.gr/2019/11/07/greece/i-dipli-opsi-tou-nomismatos-dyo-thalassies-xelones-xoreyoun-kai-mia-triti-keitetai-nekri/)

Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Στις 10/11/2019 άλλο ένα έγγραφο έφθασε στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου ενημερώνει για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στην περιοχή της Τουρλίδας. Η άτυχη χελώνα έφερε βαθύ τραύμα στον αυχένα της. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε περιστατικά με παρόμοιες αιτίες όπου τα τραύματα οφείλονται σε αλιευτικά εργαλεία. Τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα μπλέκονται στα δίχτυα ή πλησιάζουν τους χωρους αλιείας,  με αποτέλεσμα πιθανών αλιείς να τα τραυματίζουν ή και να τα θανατώνουν με τα εργαλεία τους προκειμένου να τα απομακρύνουν.

Ο Φορέας έχει στις προτεραιότητές του την προστασία του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta καθώς ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Η Λιμνοθάλασσα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημαντικό χώρο τροφοληψίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου είδους. Με συστηματική ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση και καταγραφή, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας δίνει μια καθημερινή μάχη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της προστασίας του είδους.

Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας
Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων

O Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων καταθέτει πρόταση για να ενταχθεί η Αιτωλοακαρνανία στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Η ανακοίνωση του φορέα: 

Οι προτεινόμενες περιβαλλοντικές υποδομές του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. και του Διαζώματος για την "Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού" στον νομό Αιτωλοακαρνανίας όσον αφορά την διαμόρφωση ενός ολιστικού & συνθετικού τουριστικού προϊόντος στο νομό μας (με μωβ χρώμα σημειωμένες οι περιοχές του δικτύου Νatura που βρίσκονται υπό την διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης, με κίτρινο χρώμα τα αρχαία θέατρα προς αποκατάσταση, με γαλάζιο & λευκό χρώμα οι προτεινόμενες περιβαλλοντικές υποδομές ανάπτυξης οικοτουρισμού).

Την Πέμπτη 17/10/2019 το Τμήμα Διαχείρισης & Προστασία Περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείριση Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το κ. Νίκο Πατερέκα (Συνεργάτης ΑΝΙΜΑ), ενημερώθηκε για την ύπαρξη τραυματισμένου αρπακτικού στην περιοχή Δοκίμι Αγρινίου.

Οι αρμόδιοι του Φορέα, στα πλαίσια της συνεχούς παρακολούθησης για προστασία της βιοποικιλότητας προχώρησαν στη διάσωση του ημερόβιου πτηνού του είδους Buteo buteo (Γερακίνα). Το άτυχο αρπακτικό για άγνωστους λόγους έπεσε σε περιφραγμένη έκταση και βρέθηκε αρκετά καταπονημένο και εξαντλημένο.

Μετά την περισυλλογή του, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθησε η τοποθέτησή του σε ασφαλές περιβάλλον έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η έγκαιρη αποστολή του στο Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ).

Ευχαριστούμε τα ΚΤΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ για την ασφαλή μετακίνηση του πτηνού, το κ. Νίκο Πατερέκα για την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση του Φορέα καθώς και το Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) για την παραλαβή του αρπακτικού.

 

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στην Α’ Εκπαιδευτική Μονάδα του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο Μεσολόγγι και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, στην Β΄ Εκπαιδευτική Μονάδα του στο Αγρίνιο, πραγματοποιηθήκαν δράσεις με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας- Ακαρνανικών Ορέων με την ευκαιρία εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών EUROBIRDWATCH 2019.

Πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο με θέμα τη διαβίωση των πουλιών που ζουν στην περιοχή της λιμνοθάλασσας και στη συνέχεια εκπαιδευόμενοι νέοι μας με τη στήριξη και καθοδήγηση των εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης δημιούργησαν εικόνες με τα πουλιά αυτά.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» ευχαριστούν θερμότατα και συγχαίρουν τον Φορέα για τη δράση τους αυτή, η οποία ενθουσίασε και ενθάρρυνε τους εκπαιδευομένους νέους μας.

Οι δράσεις με τη φύση βοηθούν στην ψυχική ανάταση των ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες και ανεβάζουν το δείκτη ποιότητας ζωής

Με ιδιαίτερη τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»
Μεσολόγγι - Αγρίνιο

Την Τρίτη 15/ 20/2019 ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία - Δρω στο πλαίσιο προώθησης της «Διαδρομής Φύσης & Πολιτισμού» που αποτελεί πρόταση του σωματείου «Διάζωμα» και του Φ.Δ./Λ..Μ-Α.Ο. με στόχο την αναστύλωση των αρχαίων θεάτρων του νομού μας και την δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται υπό την διοίκηση & διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης.

Ο Συντονιστής του Φορέα κ. Γιάννης Σελιμάς παρουσίασε στους εκπροσώπους της ΔΡΩ (κ. Αλεξάνδρα Μαρκάτη, κ. Γιάννα Σερμιντζέλη, κ. Γιούλα Τζογάνη) την Τεχνική Έκθεση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και ουσιαστικά περιγράφει την σημερινή κατάσταση όσο και τις μελέτες που απαιτούνται σε κτίρια, στέγαστρα-κιόσκια, παρατηρητήρια πουλιών όσο και διαδρομές για την κατασκευή των περιβαλλοντικών υποδομών της διαδρομής.

Η τεχνική έκθεση καταλήγει σε αναλυτικό συγκεντρωτικό πίνακα μελετών οικοδομικών έργων περιλαμβάνοντας τοπογραφικές μελέτες, μελέτες αποτύπωσης αρχιτεκτονικών - στατικών, δηλώσεις αυθαιρέτων, αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτες περιβάλλοντος χώρου, μελέτες στατικής επάρκειας, μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εδαφολογικές μελέτες, μελέτες οδοποιίας που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της ωριμότητας των έργων προς υλοποίηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Κοινή επιδίωξη του Φορέα Διαχείρισης και της Κίνησης Πολιτών Δρω αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών που αναφέρθηκαν πιο πάνω από τους ΟΤΑ για την απαραίτητη προετοιμασία ένταξης τους στο επόμενο ΕΣΠΑ που σε μεγάλο βαθμό θα αφορά την πράσινη ανάπτυξη καθώς και ολιστικά προγράμματα όπως το συγκεκριμένο που συνδυάζει την προστασία και αναστύλωση των αρχαίων θεάτρων, την προσβασιμότητα και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών όσο και τον αγροτοδιατροφικό τομέα όπου ο νομός μας είναι ιδιαίτερα πλούσιος.

Σελίδα 1 από 19

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία