Αγγελίες    Επικοινωνία

Με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων της νέας Διοίκησης ΓΟΕΒ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας αποδέχθηκε πρόταση για συνάντηση με τη συμμετοχή των Προέδρων των ΤΟΕΒ της Ηλείας. Αντικείμενο της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο ήταν ο συντονισμός και η ενημέρωση εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου.

«Είμαστε εδώ γιατί νοιαζόμαστε για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε εδώ να ακούσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναζητήσουμε λύσεις. Κοινός μας στόχος είναι η εξασφάλιση νερού και τους 12 μήνες το χρόνο στις θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ εξέθεσαν τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι εκ μέρους της Διοίκησης του ΓΟΕΒ καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων. Όπως αναφέρθηκε, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, η νέα Διοίκηση του ΓΟΕΒ δρομολόγησε δώδεκα διαγωνιστικές διαδικασίες για τη συντήρηση και βελτίωση του εγγειοβελτιωτικού έργου. Εκτιμήθηκε ότι εφόσον οι διαγωνισμοί εξελιχθούν ομαλά, είναι εφικτό μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να διοχετευθεί νερό στο σύνολο του έργου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας τονίστηκε για μία ακόμα φορά, πως αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα σε ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ και η ομαλή έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και ο βοηθός Περιφερειάρχη, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Συντονισμού Κοινωνικών και Παραγωγικών Φορέων Παναγιώτης Πλατανιάς.

ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ

(Τ.Ο.Ε.Β) ΚΑΤΟΧΗΣ                                                                          

ΕΔΡΑ: ΚΑΤΟΧΗ

ΚΑΤΟΧΗ 20-2-2019                                                                             

Αριθμ. Πρωτ: 100

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 66 Ν. 4546/2018, όλοι οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να υποβάλλουν στον οικείο ΤΟΕΒ, στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκονται τα αγροτεμάχια ιδιοκτησίας τους, ΔΗΛΩΣΗ στοιχείων επικοινωνίας και του αριθμού φορολογικού μητρώου τους (Α.Φ.Μ.), μέσα σε δώδεκα μήνες από την έναρξη ισχύος της εν λόγω  διάταξης (12-06-2018).

Αν η χρήση του ακινήτου έχει παραχωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τον ιδιοκτήτη του σε άλλο πρόσωπο και έχει συμφωνηθεί η καταβολή των οφειλών να γίνεται από το πρόσωπο αυτό, ιδιοκτήτης και παραχωρησιούχος υποβάλλουν κοινή δήλωση, που υπογράφεται και από τους δύο.

Όσοι υπόχρεοι ΔΕΝ υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση (έντυπα χορηγεί ο Οργανισμός) μέσα στην προθεσμία που ορίζεται, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις πάγιες εισφορές που οφείλουν για το αντίστοιχο διάστημα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Στους υπόχρεους που υποβάλλουν ανακριβή δήλωση επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις πάγιες εισφορές που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της ανακριβούς δήλωσης μέχρι τη διόρθωσή της.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΕΒ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΥΣ: Δικαιολογητικά:

Αποδεικτικό ΑΦΜ και Ε9

Συμβόλαια

Αστυνομική ταυτότητα

Μισθωτήρια

Περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο έχουν οι αγρότες με οφειλές στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση ή εξόφληση των χρεών τους – σύμφωνα με το νόμο 4546 του 2017 - προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις οριστικοποιήσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2019.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλει τις προηγούμενες ημέρες  σε όλους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της χώρας από την  Διεύθυνση Έγγειων Βελτιώσεων και Υδατικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια της πολλαπλής συμμόρφωσης, δίνεται η δυνατότητα στους ΤΟΕΒ να ξεκινήσουν διαδικασία είσπραξης των χρεών από τους αγρότες αφού όπως αναφέρει το σημείωμα για την δήλωση ΟΣΔΕ του 2019 θα απαιτείται βεβαίωση μη οφειλής στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.  

Τα παραπάνω έκανε γνωστά στο Agronews ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε «έχει έρθει στα γραφεία μας μια άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο που λέει ότι οι αγρότες  δεν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για επιδοτήσεις φέτος  αν δεν είναι εντάξει με τις οφειλές τους στους ΤΟΕΒ». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν οι αγρότες με βεβαιωμένα χρέη προς τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές (μέσω ρύθμισης ή εξόφλησης) τότε κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους άρα και τις ενισχύσεις.

Για το θέμα, το Agronews επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της  Διεύθυνσης Έγγειων Βελτιώσεων και Υδατικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωσταντίνο Στουρνάρα ο οποίος μας ανέφερε: «Πρόκειται για μια παλιά απαίτηση της πολλαπλής συμμόρφωσης για την ορθολογική χρήση των υδάτων. Μεταξύ όλων των άλλων υποχρεώσεων που αφορούν τις ποσότητες του νερού, την διαχείριση, την ποιότητα κ.α. υπάρχει και η υποχρέωση του παραγωγού να πληρώνει τις εισφορές του για τη συντήρηση και την λειτουργία του δικτύου». Και προσθέτει: «Οι αγρότες λοιπόν με οφειλές προς τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα πρέπει να πάνε στους οργανισμούς να κάνουν ρύθμιση ή να εξοφλήσουν. Έχουμε φτιάξει μια νομοθετική διάταξη για τις ρυθμίσεις στον νόμο 4546/2017 οπότε πρέπει να πάνε να κάνουν την ρύθμιση μέχρι το τέλος Ιουνίου αφού από πέρσι που βγήκε ο νόμος τους έδινε το περιθώριο ενός χρόνου».

Στην ερώτηση του Agronews αν οι αγρότες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές θα μπορούν οριστικοποιούν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2019, ο διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, δεν μπορούσε να δώσει τουλάχιστον προς το παρόν απάντηση.

Πηγή: agronews.gr 

Προειδοποίηση για την ύπαρξη προβληµάτων σε αρκετούς ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ανά την Ελλάδα, µε την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, αν δεν υπάρξει κάποια ρύθµιση στα χρέη οργανισµών προς τη ∆ΕΗ, απηύθυνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων, Γεώργιος Αθανάσουλας, µιλώντας στο 6ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Υπαλλήλων Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Στη δίνη του κυκλώνα, όπως εκτίµησε, αναµένεται να βρεθούν από την ερχόµενη άνοιξη και µετά οργανισµοί στην Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη ∆υτική Ελλάδα, αλλά και στη Θεσσαλία, οι οποίοι έχουν «ανοίγµατα» προς τη ∆ηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισµού. «Το ποσό των χρεών αρχικά ήταν γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, µαζί µε τις οφειλές των ιδιωτών αγροτών, αλλά ήδη έχει µειωθεί σηµαντικά», είπε ο κ. Αθανάσουλας, τονίζοντας ωστόσο πως «για να µη βρεθούν προ αδιεξόδου πολλοί οργανισµοί και να µην έχουν ρεύµα να αρδεύσουν οι αγρότες τα χωράφια τους, πρέπει να γίνει µια ρύθµιση. Εµείς είχαµε προτείνει να θεσπιστούν 100 δόσεις και ταυτόχρονα να αποδίδονται και οι δόσεις για τις τρέχουσες καταναλώσεις, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτό τουλάχιστον µέχρι τώρα». Παραδέχθηκε πάντως, πως στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υπάρξει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Επενδύσεις µε το Μέτρο 4.3.1

Οι εκσυγχρονισµοί υφιστάµενων δικτύων για την εξοικονόµηση νερού, αλλά και ενεργειακά υποέργα, όπως η αγορά και εγκατάσταση κάποιας µορφής Ανανεώσιµης Πηγής Ενέργειας, συγκαταλέγονται ανάµεσα στις προτάσεις του προγράµµατος 4.3.1. του ΠΑΑ, αρχικού προϋπολογισµού 450 εκατ. ευρώ, που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες επιλεξιµότητας για τη χρηµατοδότηση τους.

Ως περιβαλλοντικά φιλικό µέτρο, µετά από σκληρές διαπραγµατεύσεις µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέστη δυνατό να χαρακτηριστούν και τα φράγµατα, όπως ζητήθηκε από το ΥπΑΑΤ, όµως η χαµηλή µοριοδότηση τους, εν τέλει, τα τοποθετεί στα τελευταία, ως προς τη βαθµολογία που µπορούν να αποσπάσουν. Αντίστοιχα οι µελέτες που τυχόν υποβληθούν από τους ενδιαφερόµενους δεν φαίνεται να έχουν καµία τύχη έγκρισης.

Στις επισηµάνσεις αυτές προέβη ο Κωνσταντίνος Στουρνάρας, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στη διεύθυνση υδάτων του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, υπογραµµίζοντας, ταυτόχρονα, πως όσο πιο µεγάλη ωριµότητα και δείκτες εξοικονόµησης έχει το σχέδιο, τόσο πιο ψηλά θα µπει στη λίστα των προς χρηµατοδότηση έργων.

Θα υπάρξει και «over booking»

Υποστήριξε δε, πως το πιθανότερο είναι ότι το ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει και σε ένα over booking, δεδοµένου ότι συνήθως τα έργα υποδοµών στις δηµοπρατήσεις «χτυπιούνται» από τους εργολάβους, µε συνέπεια να κατασκευάζονται µε χαµηλότερες τιµές και να δηµιουργείται ένα κεφαλαιακό απόθεµα από το οποίο µπορούν να χρηµατοδοτηθούν νέα.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε, επίσης, πως από τα 450 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισµού του 4.3.1., τα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για ήδη ανειληµµένες υποχρεώσεις.

«Μας µένουν 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 180 εκατ. ευρώ θα τα χειριστούµε στα µεγάλα έργα, µε προϋπολογισµό άνω των 2,2 εκατ. ευρώ, ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κοστολόγηση νερού

Αναφερόµενος ο κ. Στουρνάρας στο ζήτηµα της κοστολόγησης και της τιµολόγησης της χρήσης του αρδευτικού νερού, επισήµανε πως η Κοµισιόν έθεσε ως όρο την εφαρµογή τους, µαζί µε τα σχέδια διαχείρισης, ώστε να δώσει την έγκρισή της να αρχίσει η υλοποίηση του προγράµµατος 4.3.1. του ΠΑΑ.

«Οι πάροχοι δηλώναν ό,τι ήθελαν, όµως αυτή η κατάσταση δεν γινόταν να συνεχίζεται έτσι. Οπότε µας ήρθε υποχρέωση από την κοινότητα να βάλουµε νέους κανόνες κοστολόγησης και τιµολόγησης στη χρήση του νερού», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε δε, πως στις περιπτώσεις όπου τα υπόγεια και τα επιφανειακά ύδατα είναι σε καλή κατάσταση δεν θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος, σε αντίθεση µε τα σηµεία εκείνα στα οποία τα ύδατα είναι ρυπασµένα.

Αναφερόµενος ειδικότερα στους κανόνες της κοστολόγησης και της τιµολόγησης του ύδατος, τόνισε πως θα υπάρχει ένα κόστος ανάκτησης και υπογράµµισε πως είναι υποχρέωση των διοικήσεων των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ να εισπράττουν τα ανταποδοτικά αυτά χρήµατα., έργα.

Πηγή: agronews.gr

Κλειστό κρατάει το ΤΟΕΒ Κατοχής  το αρδευτικό δίκτυο µε αποτέλεσµα – όπως καταγγέλλει στην Agrenda η οµάδα ελαιοπαραγωγών Πενταλόφου Αιτωλοακαρνανίας – «Η παραγωγή µας έχει ξεραθεί στο δέντρο και έχει γίνει σταφίδα αφού δεν έχει βρέξει στην περιοχή µας πολλές φορές. Ο ΤΟΕΒ ανοιξε το δικτυο για 2 µερες αλλά εµείς δεν προλάβαµε να ποτίσουµε γιατί πότιζαν και άλλοι αγρότες τα χωράφια τους», καταγγέλλουν στην Agrenda οι 100 περίπου παραγωγοί της οµάδας του Πενταλόφου. Και προσθέτουν «έχουµε κάνει έξοδα µεγάλα και λίγες µέρες πριν να µαζέψουµε ο ΤΟΕΒ µας καταστρέφει. Είναι απαράδεκτοι, µάλλον το κάνουν επίτηδες. Θέλουν την καταστροφή µας. Πληρώνουµε εισφορές και είµαστε χωρίς νερό και το νερό φανταστείτε στην περιοχή µας καταλήγει και χάνεται στη θάλασσα. Τελικά είχαν δίκιο οι Θεσσαλοί που θελαν να µας πάρουν τον Αχελώο αφού εµείς όπως φαίνεται δεν µπορούµε να κάνουµε τίποτα σωστό».

Πολλαπλή χρέωση ΦΠΑ για την άρδευση καλλιεργειών

Την ίδια στιγµή στην Αργολίδα – σύµφωνα µε ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας της Ν∆, Γιάννη Ανδριανού, οι αγρότες χρεώνονται διπλά το ΦΠΑ στο νερό. Σύµφωνα µε τον βουλευτή «πολλοί αγρότες της Αργολίδας χρεώνονται σήµερα πολλαπλές φορές τον ΦΠΑ για την ίδια ποσότητα νερού του Αναβάλου που χρησιµοποιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους. Συγκεκριµένα, χρεώνονται αρχικά 13% ΦΠΑ οι κεντρικές εγκαταστάσεις, και ξανά 13% για όσα ακόµη αντλιοστάσια µεσολαβούν µέχρι τα χωράφια τους (δηλαδή 2, 3 ή και 4 φορές)». Τέλος ο κ. Ανδριανός ρωτά τον υπουργό, µε ποιες συγκεκριµένες δράσεις θα λυθεί το ζήτηµα να µένουν απότιστες εκατοντάδες στρεµµάτων ελαιοκαλλιέργειας. 

Πηγή: agronews.gr

Και όµως, υπάρχει ξεχρέωτος ΤΟΕΒ!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 06/09/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ούτε ένα ευρώ δεν χρωστάει ο ΤΟΕΒ Χρυσοβεργίου και είναι από τους λίγους, αν όχι ο µοναδικός, χωρίς χρέη.

Από τον περασµένο Μάιο, που ανέλαβε την διοίκηση ο Θωµάς Πουρνάρας, κατάφερε να αποπληρώσει την οφειλή της τάξης των 40.000 ευρώ προς την ΔΕΗ και να συγκεντρώσει τα χρήµατα που χρωστούσαν οι αγρότες στον οργανισµό. Η άρδευση στο Χρυσοβέργι γίνεται πλέον από την διώρυγα, καθώς, όταν κατασκευάστηκε η σήραγγα, καταργήθηκε η πηγή από την οποία ποτίζονταν τα χωράφια. Έτσι ως αντάλλαγµα τους δόθηκε αποζηµίωση για την κατασκευή δεξαµενής και άντλησης από την διώρυγα, πράγµα που έγινε. Όµως οι πολλές βλάβες του δικτύου ήταν αιτία να µην γίνεται σωστή διανοµή του νερού και έτσι κάποια χωράφια είχαν άφθονο, ενώ άλλα µε το σταγονόµετρο. Πλέον µε προσωπική εργασία και έξοδα των αγροτών αποκαταστάθηκαν πολλές από τις διαρροές, µε αποτέλεσµα να χρειάζεται λιγότερος χρόνος και ενέργεια για την άντληση του νερού και την µεταφορά του στην δεξαµενή...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 06/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία