Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο άοκνος τιμονιέρης...

Του Γ. Η. Ορφανού

Κυριακή της Αναστάσεως γράφονται οι παρούσες γραμμές. Με σωρό αναμνήσεις από τα περασμένα χρόνια να συντροφεύουν τη γραφίδα μου και με τα λόγια των ύμνων και των τροπαρίων της Μεγάλης Εβδομάδας να τριγυρίζουν στο νου μου και να θέλουν να διδάξουν την ψυχή μου...

Το μαρτύριο του Ιησού Χριστού στέκεται φανός και οδηγός της ζωής των συνετών και των πιστών ανθρώπων. Οι συμβουλές των γονιών μου από την παιδική μου ηλικία με έχουνε βοηθήσει να καταλάβω τη μεγάλη αξία και τη σημασία για την ανθρωπότητα των παθών του Χριστού και θα ήθελα σήμερα να τις μοιραστώ με εσάς...

Όλα τα μαρτύρια και αμέτρητους εξευτελισμούς, ακούσαμε στις ψαλμωδίες αυτών των ημερών, με τη θέλησή του καταδέχτηκε ο αναμάρτητος Ιησούς, προκειμένου να δωρίσει σε όλους τους ανθρώπους την Ανάσταση από τους νεκρούς. Και δεν υπάρχει, όλοι το ξέρουμε, σπουδαιότερο δώρο από το να αναστήσει ο Θεός μια ανθρώπινη ψυχή από τον φρικτό θάνατο και να την πάρει κοντά του.

Όποιος - δίδασκε μέχρι τέλους ο Ιησούς Χριστός - θέλει τα πρωτεία, ας είναι τελευταίος, και όποιος θέλει να εξουσιάζει στους άλλους, ας τους υπηρετεί. Μεγάλα κακά όντας η αλαζονεία και η αρχομανία, διαφθείρουν τις ψυχές των ανθρώπων. Τις αποξενώνουν από το ανθρωπογενές τους περιβάλλον και τις απομακρύνουν από το Θεό.

Στον ομορφοστολισμένο και αθάνατο Παράδεισο της μεταθανάτιας ζωής δεν έχουν θέση όσοι κοιτούν μόνον για την εξωτερική τους εικόνα, λένε τα τροπάρια της Εβδομάδας των Παθών. Μονάχα όσοι φροντίζουν για τη στολή της ψυχής τους και, κάνοντας όσα κήρυξε ο Χριστός, τη λαμπρύνουν με το φως της αγάπης του αποφεύγουν όσο ζουν το κακό και, με το σωματικό τους θάνατο, η ψυχή τους βρίσκει αγκυροβόλιο από κάθε πόνο στη στοργική γονική αγκαλιά του Θεού.

Χριστός Ανέστη, λοιπόν, ας ευφρανθούμε με το ψυχωφελέστατο άγγελμα της Αναστάσεως και ας το βάλουμε όλοι μας τιμονιέρη άοκνο της επίγειας ζωής μας, κόντρα στις κάθε λογής κακοτοπιές της, σε κάθε ύφαλο και σκόπελό της...

Προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Κοσμά και παρόντων αρχών της πόλης και του νομού τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Πολλές εκατοντάδες πιστών συνέρρευσαν στο Ναό για να συμμετάσχουν με κατάνυξη στην κορυφαία γιορτή του Χριστιανισμού, την Ανάσταση του Κυρίου και το Άγιο Πάσχα. 

Εκτός των Μεσολογγιτών και των ετεροδημοτών παραβρέθηκαν ο δήμαρχος με τον αντιδήμαρχο Σπ. Καρβέλη, τον πρόεδρο του Π.Κ. Τάσο Σκαρμούτσο κ.α., ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζας, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Μπαλαμπάνης, ο υποψήφιος βουλευτής Σπ. Λιβανός, οι διοικητές του 2/39 και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπ. Σπύρου και Χρ. Μπόκας κ.α.

Ο Μητροπολίτης μας στο μήνυμά του μετά το Χριστός Ανέστη ευχήθηκε αγάπη και ομοψυχία για όλο τον κόσμο και περισσότερη πίστη στο Χριστιανισμό που τελευταία βάλλεται ακόμη και μέσα στην Ευρώπη.

Λίγο πριν την Ανάσταση

7Απριλίου του 250 μ.Χ., βράδυ Μ. Σαββάτου,  περιοχή Ιστιφάν, δυτικά της Σινώπης, κατακόμβη Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου.

Στο μικρό Ναό της κατακόμβης 400 Πόντιοι Χριστιανοί με αναμμένα κεριά στα χέρια τους και την ώρα που ο Επίσκοπος τους Παύλος Σινώπης διαβάζει τα λόγια του Ευαγγελίου:

«Διαγενομένου του Σαββάτου , Μαρία η Μαγδαληνή και Μαρία η του Ιακώβου, και Σαλώμη ηγόρασαν αρώματα, ίνα ελθούσαι αλείψωσι τον Ιησού…», ακούνε φωνές. Φωνές των φρουρών της κατακόμβης που από τις γαλαρίες και τους σκοτεινούς διαδρόμους της φωνάζουν πως έξω από την κρύπτη-είσοδο βρίσκονται Ρωμαίοι στρατιώτες.

Αναστάτωση. Η θεία Λειτουργία σταματά. Πανικός στους πιστούς… Ο Επίσκοπος Σινώπης Παύλος δίνει εντολή να φύγουν τα γυναικόπαιδα, ανεβαίνει στο Δεσποτικό και υψώνει την Αναστάσιμη Λαμπάδα , γυρίζει κι εμψυχώνει μαζί με τους 7 ιερείς και τους 3 διακόνους του τους πιστούς. Τους 200 άνδρες πρωτοχριστιανούς που μένουν στον μικρό ναό, ενώ τα γυναικόπαιδα φεύγουν από αντίθετη της εισόδου Γαλαρία, την «Γαλαρία των Κοιμητηρίων των Παρθένων», που θα τους βοηθήσει να φτάσουν ασφαλείς στα σπίτια τους…

200 άνδρες Χριστιανοί παρά το «ελεύθερο φυγής»του Επισκόπου τους μένουν…Οι 7 ιερείς, οι 3 διάκοι κι ο Επίσκοπος Παύλος συνεχίζουν την Λειτουργία. Οι ψαλμωδίες και τα αναμμένα καντηλάκια του Ναού, φέρνουν εκεί τους Ρωμαίους-ειδωλολάτρες με επικεφαλής τους 3 εκατόνταρχους. Η Λειτουργία για μια ακόμη φορά σταματά , ενώ ένας εκατόνταρχος αφού δίνει εντολή να αλυσοδέσουν τους Χριστιανούς, πλησιάζει προς την Ωραία Πύλη και απευθυνόμενος προς τον γηραιό Επίσκοπο Παύλο λέει:

-«Θα προσκυνήσετε τα Ιερά Είδωλα, τη Θεά Αφροδίτη για να σωθείτε;»

-«Θεός μας είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός», απαντά τολμηρά ο Επίσκοπος…

Αρκεί ένα νεύμα του εκατόνταρχου για να αρχίσει η μεγάλη σφαγή των Ποντίων Χριστιανών. Οι λόγχες των Ρωμαίων περνούν από τα κεφάλια των πιστών του Ιησού Χριστού, τα κεριά πέφτουν από τα χέρια τους, σβήνουν…

Ο εκατόνταρχος μπαίνει από την Ωραία Πύλη στο Ιερό. Ζητά από τους ιερείς και τους διάκους να επιστρέψουν στην ειδωλολατρία. Στην άρνηση τους και στην Ομολογία τους στην Πίστη προς τον Ένα και Μοναδικό Θεό, η απάντηση είναι μία. Το ξίφος του Ρωμαίου αξιωματικού παίρνει τα κεφάλια τους εκεί μπροστά από την Αγία Τράπεζα. Στην Αγία Τράπεζα όπου θα ακουμπήσει κατόπιν ο μαινόμενος εκατόνταρχος και το κεφάλι του Επισκόπου Παύλου για να…

Μια γυναικεία φωνή διακόπτει την βάρβαρη πράξη του εκατόνταρχου , που ξαφνιασμένος ρωτάει:

-«Ποια είσαι εσύ; Πως βρέθηκες μια γυναίκα μόνη μέσα σε 200 άνδρες;».

-«Είμαι η Ακυλίνα. Τυφλή εκ γεννετής. Βοήθησα τα γυναικόπαιδα να φύγουν , όπως είπε ο Επίσκοπος μας και γύρισα πίσω να ομολογήσω την Πίστη μου και να πεθάνω με τους αδελφούς μου για τον Ιησού Χριστό…».

Το ξίφος του εκατόνταρχου ρίχνει το κεφάλι της 17χρονης μάρτυρος του Χριστιανισμού και μετά στο βαμμένο με αίμα μαρτύρων Ιερό, στην Αγία Τράπεζα, δολοφονεί τον τελευταίο μέχρι στιγμής, επιζώντα της σφαγής τον Επίσκοπο Παύλο…

Μετά από πολύ καιρό, άλλοι Χριστιανοί της Σινώπης θα βρούν και θα θάψουν τους μάρτυρες εκεί, μέσα στην κατακόμβη…

Κατακόμβη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου, τόπος θυσίας για την ιδέα του Χριστιανισμού 200 Ποντίων στις 7 Απριλίου του 250 μ. Χ., Μεγάλο Σάββατο βράδυ , λίγο πρίν ξημερώσει η Κυριακή της Αναστάσεως του Κυρίου, λίγο πρίν την Ανάσταση…

Σινώπη.:(τουρκικά Sinop). Πρωτεύουσα της ομώνυμης τουρκικής επαρχίας , κτισμένη στη νότια άκρη του Ευξείνο Οπόντου, 300 χλμ. βορειοανατολικά της Άγκυρας, αξιόλογο σύγχρονο αλιευτικό κέντρο. Παλαμίδες , κυρίως, ψάρευαν οι κτήτορες της αρχαίας Σινώπης, οι Μιλήσοι, από τον 7ο π. Χ., αιώνα, αιώνα ίδρυσης της αποικίας τους, αποικίας που φέρει το όνομα της Σινώπης, κόρης του Ασωπού ποταμού. Το εμπορικό λιμάνι της Σινώπης, ο χαλκός, η πλούσια αλιεία και κτηνοτροφία γρήγορα έφεραν την ανάπτυξη της πόλης, την οποία ο βασιλιάς του Πόντου Φαρνάκης Α’ θα καταλάβει το 183 π. Χ. Εδώ, στη Σινώπη, -λένε-, γεννήθηκε ο Μιθιδράτης ο Μέγας, εδώ γεννήθηκε ο φιλόσοφος Διογένης κα από εδώ πέρασε ο Απόστολος Ανδρέας συνοδευόμενος από τον Ποντιακής καταγωγής απ. Σεκκούνδο κηρύττοντας το Ευαγγέλιο και ιδρύοντας σ’ αυτήν Εκκλησία. Ένας από τους πολλούς Αγίους που έδωσε η Σινώπη στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν κι ο Επίσκοπος της Φωκάς , ο οποίος μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Τραϊανού περί το 100 μ.Χ.

Έτος 250 μ. Χ. Αυτοκράτορας της Ρώμης ο Δέκιος Βαλβίνος (249-251 μ. Χ.), φοβερός διώκτης του Χριστιανισμού. Οι διώξεις κατά των Χριστιανών-εξορίες, δολοφονίες, αφαίρεση περιουσιών και δημοσίων αξιωμάτων- με μικρές διακοπές, ξεκίνησαν από τους ειδωλολάτρες Ρωμαίους κατακτητές του Πόντου σχεδόν ταυτόχρονα με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στον Ελληνικό Πόντο.

Τα βασιλικά διατάγματα του Δέκιου με την αγγελία:»Οι Χριστιανοί στα θηρία , στη φωτιά…», έφταναν συνέχεια στα χέρια των Ρωμαίων Διοικητών, Επάρχων και Αρχόντων του Πόντου… Στη δε Σινώπη, εκείνη την εποχή Διοικητής ήταν ο φανατικός διώκτης των Χριστιανών , ο Ρωμαίος Πούπλιος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία , τιμά την μνήμη των 200 εν Σινώπη μαρτύρων στις 7 Απριλίου(εορτή σταθερή).

Η ευχή τους σ’ όλους τους Ορθόδοξους…

Πηγές:

1.«Άγιοι του Πόντου», Μαγδαληνής Μοναχής.

2.Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού

3.Πάπυρος- Εγκ. Λεξικό.

4.Πίνακας ζωγραφικής Πέτρος Κοζανίδης., Κόρινθος.

 

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί!

«Δεύτε πάντες οι πιστοί προσκυνήσωμεν, την του Χριστού αγίαν Ανάστασιν…».

Καμία ημέρα δεν είναι τόσο μεγάλη και ένδοξη, τόσο φωτεινή και θριαμβευτική, τόσο σπουδαία και ωφέλιμη σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους, όσο η σημερινή ημέρα, η Κυριακή της Αναστάσεως.

Ο ιερός υμνογράφος συγκλονισμένος από την δόξα, το μεγαλείο και την λαμπρότητα της Αναστάσεως, καλεί όλους τους πιστούς ορθοδόξους χριστιανούς, ανά τους αιώνες, να προσκυνήσουν σήμερα την Ανάστασι του Κυρίου μας και τον Αναστάντα. «Δεύτε πάντες οι πιστοί προσκυνήσωμεν, την του Χριστού αγίαν Ανάστασιν…».

Καλεί όμως κι εμάς, αγαπητοί, να προσκυνήσουμε σήμερα την Ανάστασι του Χριστού μας. Γι’ αυτό ήλθαμε σήμερα στον Ιερό Ναό! Για να προσκυνήσουμε τον μεγάλο νικητή και θριαμβευτή, αλλά και τον Λυτρωτή και Σωτήρα μας.

Ο Αναστάς Κύριος είναι ο νικητής και θριαμβευτής, όχι μιας ανθρωπίνης μάχης. Είναι ο Μέγας Νικητής της τελικής και φοβερής μάχης, που διεξήχθη ποτέ στη γη· της μάχης εναντίον του αρχεκκάκου δράκοντος, του ανθρωπο-κτόνου διαβόλου, αλλά και εναντίον όλων των κακών και του θανάτου.

Γράφει ο Μέγας Αθανάσιος: «Ο Κύριος δεν έστερξε να μείνη επί πολύ χρόνο νεκρό το Σώμα Του. Έμεινε στον τάφο, τόσο, όσο χρειαζόταν, για να δείξη ότι το Σώμα Του ήταν νεκρό. Ευθύς δε, μετά τρεις ημέρας, ανέστησε πάλι το πανακήρατο Σώμα Του ντυμένο με τα σύμβολα της νίκης κατά του θανάτου, δηλαδή την αφθαρσία και την απάθεια που είχε αποκτήσει».

Ο νικητής του θανάτου καταδικάσθηκε σε θάνατο. Απέθανε επί Σταυρού. Ετάφη από τον Ιωσήφ και τον Νικόδημο. Μέγας λίθος απέκλεισε την θύρα του μνημείου. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες, φρουροί ανύστακτοι, παρέστεκαν στον Τάφο.

Τι κι αν συνέβησαν όλα αυτά; Ο Άγγελος διεκήρυξε και διακηρύσσει: «Ηγέρθη ουκ έστιν ώδε»! Αναστήθηκε ο Κύριος λαμπρός, ωραίος, με άφθορο και άμωμο το Σώμα Του έχοντας μέσα Του κρυμμένο «παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς» (Κολασ. β’, 9).

Ο Χριστός είναι ο μόνος Νικητής του θανάτου. Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξη άλλος τρόπος για να νικηθή ο θάνατος, εκτός από αυτόν που επενόησε η άπειρη αγάπη Του. Δέχθηκε ο αθάνατος Λόγος του Πατρός το δικό μας θάνατο και τον κατήργησε με την ζωηφόρο Ανάστασί Του.

Και με την εκ νεκρών Ανάστασι του Χριστού μας, εθριάμβευσε και η θεία Του φιλανθρωπία. Διότι, ενώ οι άνθρωποι τον κατεδίκασαν σε θάνατο, ο Αναστάς Κύριος ωδήγησε τους ανθρώπους στην αθανασία και την αιωνιότητα.

«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν» (Ωδή ζ’) ψάλλει σήμερα ο Υμνωδός. Όπως λέει ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς «ο Αναστάς Κύριος, με την Ανάστασι Του, μας απεκάλυψε και μας προσέφερε το μυστήριο της σωτηρίας μας».

Σωτηρία σημαίνει το να εξασφαλίσουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί, για το σώμα μας και την ψυχή μας, αθανασία και αιώνια ζωή. Η Ανάστασι του Χριστού μας με τη νέα, την αναστάσιμη ζωή, μας προσφέρει την αθανασία, την αιωνιότητα και την σωτηρία.

Ελάτε αδελφοί, σήμερα, με χαρά και με ευγνωμοσύνη, να προσκυνήσουμε τον μεγάλο Νικητή και Λυτρωτή μας. Όχι όμως πρόχειρα, επιπόλαια, ασυναίσθητα η και υποκριτικά.

α) Να προσκυνήσουμε τον Κύριο με αληθινή και συνειδητή ταπείνωσι, με καθαρότητα ψυχής και σώματος.

Πριν ο νους μας και η καρδιά μας πλησιάσουν το κενό μνημείο, ας αποτινάξουμε το εγώ μας, την φιλαυτία μας, τον εγωκεντρισμό μας. Παραμένοντας στην εγωπάθειά μας, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το Μυστήριο της Αναστάσεως, ούτε την λυτρωτική προσφορά Του στη δική μας αμαρτωλότητα. Μαζί με τον εγωισμό, ας αποτινάξουμε και κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος.

Μόνο αν πλησιάζουμε τον Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας με συναίσθησι αμαρτωλότητος, με αληθινή αυτογνωσία και καθαρότητα μετά την εξόμολογησί μας, θα μπορέσουμε να Τον προσκυνήσουμε αληθινά και ευεργετικά. Αν δεν ζήσαμε το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, μην αποθαρρυνθούμε. Φιλάνθρωπος ο Δεσπότης Χριστός περιμένει με ταπείνωσι να Τον προσκυνήσουμε και αφού καθαρισθούμε, να δεχθούμε τα ουράνια δώρα Του. Και μετά το Πάσχα μπορούμε να επιτύχουμε την καθαρότητάς μας. Αρκεί να μην το αναβάλουμε.

β) Να προσκυνήσουμε την Ανάστασι του Κυρίου μας και τον Αναστάντα με πίστι θερμή και απόφασι ομολογίας.

Μην αφήνουμε τους κράχτες της σατανικής απιστίας, τους θολωμένους και σκοτισμένους πολεμίους του Χριστού να μας προκαλούν με τα φαιδρά και ανόητα κοάσματά τους. Να θλιβώμαστε για τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην Ανάστασι. Είναι οι πιο δυστυχισμένες υπάρξεις στη γη. Δεν υπάρχει άλλο γεγονός, σε ολόκληρη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους, που να έχει τόσες μαρτυρίες απρόσβλητες και αναντίρρητες, όσο η Ανάστασι του Χριστού.

Πόσοι πολέμησαν την Ανάστασι; Πολλοί και μεγάλοι κατά κόσμον. Που είναι σήμερα; Χάθηκαν. Ο Αναστάς Χριστός, όμως, ζει και θα ζει εις τους αιώνες και θα χαρίζει ζωή και αθανασία.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί!

Σήμερα, αυτή την ολοφώτεινη, την λαμπρή Κυριακή του Πάσχα, προσκυ-νούντες την Αγία Ανάστασι του Κυρίου μας, ας προσφέρουμε στον κενό Πανάγιο Τάφο το μεγάλο μας δώρο:

α) Την απόφασι, να μας φωτίζη στη ζώη μας και να μας καθοδηγή το Αναστάσιμο Φως, για να ζούμε αναστημένη ζωή, ζωή που θα μας οδηγήση στην αθανασία, την αφθαρσία, την αιωνιότητα, τον γλυκύ παράδεισο.

β) Την απόφασι, να ομολογούμε ημέρα και νύχτα, με τόλμη και ακατάπαυστα, την Ανάστασι του Χριστού, την θεότητά Του, την αγάπη Του στον αποστάτη άνθρωπο. Παντού και δυνατά να ομολογούμε ότι μόνο ο Χριστός νίκησε τον θάνατο, μόνο Αυτός αναστήθηκε και μόνο Αυτός χαρίζει φως, ζωή αληθινή, ειρήνη, χαρά και σωτηρία. Για να αναστηθή ο καθένας μας προσωπικά, η οικογένειά μας, η νεότης μας, όλη η κοινωνία μας. Το εύχομαι ολόψυχα.

Καλή, αγία και σωτήρια Ανάστασι!

 

Μετά πατρικών ευχών,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Με τρία αεροσκάφη θα μεταφερθεί από την Aegean το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο. Συνολικά το Φως θα μεταφερθεί σε 14 προορισμούς.

Τα αεροσκάφη, τα οποία θα αναχωρήσουν αμέσως μετά την άφιξη του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, θα κατευθυνθούν σε τρεις γεωγραφικούς προορισμούς: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αποκλειστικά και μόνο για την μεταφορά του Αγίου Φωτός προς: Ιωάννινα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Σάμο, Μύκονο και Λάρισα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, θα είναι από τις 20:00 έως και τις 22:00.

Το Μεγάλο Σάββατο, 27 Απριλίου 2019, τα δρομολόγια των έκτακτων πτήσεων για την μεταφορά του Αγίου Φωτός, θα πραγματοποιηθούν ως κάτωθι:

Δρομολόγιο Ώρα

Αθήνα – Ιωάννινα (ATH – ΙΟΑ) 19:00 – 20:00

Ιωάννινα – Κεφαλλονιά (ΙΟΑ – EFL) 20:10 – 20:45

Κεφαλλονιά – Ζάκυνθος (EFL – ZTH) 20:55 – 21:15

Ζάκυνθος – Αθήνα (ZTH – ATH) 21:25 – 22:05

Δρομολόγιο Ώρα

Αθήνα – Σάμος (ATH-SMI) 19:00 – 19:50

Σάμος – Μύκονος (SMI – JMK) 20:00 – 20:30

Μύκονος – Αθήνα (JMK – ATH ) 20:40 – 21:10

Δρομολόγιο Ώρα

Αθήνα – Λάρισα (ATH-LRA) 19:00 – 19:50

Λάρισα – Αθήνα (LRA – ATH) 20:00 – 20:40

Παράλληλα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο, θα γίνει και με τις 8 προγραμματισμένες πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air προς Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Λήμνο και Χίο, ως κάτωθι:

ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΦΙΞΗ

OA 360 Αθήνα 19:45 Σαντορίνη 20:30

OA 254 Αθήνα 21:00 Μυτιλήνη 21:50

ΟΑ 126 Αθήνα 19:20 Θεσσαλονίκη 20:15

Α3 214 Αθήνα 19:05 Ρόδος 20:05

OA 146 Αθήνα 20:00 Αλεξανδρούπολη 21:00

ΟΑ 320 Αθήνα 19:20 Ηράκλειο 20:10

ΟΑ 266 Αθήνα 18:55 Λήμνος 19:45

ΟΑ 274 Αθήνα 19:20 Χίος 20:05

Όπως κάθε χρόνο, η AEGEAN προσφέρει και φέτος όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα (από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλο Σάββατο) νηστίσιμο μενού, τηρώντας τα έθιμα για 20η συνεχή χρονιά. Σε όλες τις πτήσεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα, προσφέρονται μουστοκούλουρα, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα προσφερθεί εορταστικό μενού, καθώς και πασχαλινό τσουρέκι στους επιβάτες όλων των πτήσεων του δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air.

Επιπροσθέτως, από Μεγάλη Τετάρτη έως και Κυριακή του Πάσχα, προσφέρονται σε όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 12 ετών, σοκολατένια λαγουδάκια.

Το Μεγάλο Σάββατο το πλήρωμα καμπίνας θα μοιράσει στους επιβάτες όλων των πτήσεων εξωτερικού προς Ελλάδα και όλων των πτήσεων του εσωτερικού δικτύου της AEGEAN και της Olympic Air, πασχαλινές λαμπάδες.

Παράλληλα, το πλήρωμα καμπίνας στις πτήσεις προς Κέρκυρα, προσφέρει σε όλους τους επιβάτες από τη Μεγάλη Τρίτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πήλινα κανατάκια, προτρέποντάς τους να τηρήσουν το έθιμο των Μπότηδων και να τα σπάσουν κατά την διάρκεια της πρώτης Ανάστασης.

Πηγή: aftodioikisi.gr 

Πλήθος πιστών βρέθηκαν το Σάββατο βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Μεσολόγγι για να παραλάβουν το Άγιο Φως και να ζήσουν το μεγαλείο της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ.κ Κοσμά.

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία