Αγγελίες    Επικοινωνία

Εθελοντική αιμοδοσία σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο από την Περιφέρεια
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Δύο νέες Κινητές Μονάδες Αιμοληψίας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

«Δε θα αφήσουμε κανέναν συνάνθρωπό μας μόνον του. Είμαστε εδώ και θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη».

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια σύσκεψης – συζήτησης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την συμμετοχή φορέων, ανακοινώνοντας παράλληλα, πως έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η αγορά δύο νέων Κινητών Μονάδων Εθελοντικής Αιμοληψίας πλήρως εξοπλισμένων, με συνολικό κόστος 170.000 ευρώ.

«Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα αρχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, ώστε του χρόνου να τις έχουμε ήδη παραλάβει και να λειτουργούν κανονικά αυτές οι δύο υπερσύγχρονες μονάδες αιμοδοσίας, οι οποίες θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση του έργου της εθελοντικής αιμοδοσίας» συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας και κατέληξε:

«Είμαστε η Περιφέρεια πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας και αυτό που στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε πως με το να δώσεις λίγο αίμα δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα με μια καλή πράξη, δίνεις ελπίδα, στο συνάνθρωπό σου».

Μιλώντας οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στη στελέχωση από προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και στις ελλείψεις υποδομών, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια η συλλογή αίματος σε ολόκληρη τη χώρα, στηρίζεται στη στενή συνεργασία που έχουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας με τους συλλόγους.

Μάλιστα, από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) έγινε πρόταση με θετική ανταπόκριση από όλους, για καταγραφή των σοβαρών ελλείψεων, ώστε στη συνέχεια να γίνει σχετική παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος επεσήμανε πως «οι ποσότητες αίματος στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών που χρήζουν μεταγγίσεων. Η αναγκαιότητα σε εθελοντικά προσφερόμενο αίμα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που παρατηρούνται ελλείψεις», ενώ αναφέρθηκε στο ετήσιο σχέδιο δράσης προαγωγής υγείας, πρόληψης και ευαισθητοποίησης του πολίτη που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και στις εκδηλώσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Από την πλευρά του ο γιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Καπράλος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση σημείωσε πως «η ευαισθησία όλων των φορέων είναι μεγάλη, είτε μιλάμε για νοσοκομεία, κέντρα αιμοδοσίας, είτε για συλλόγους και τράπεζες αίματος. Όμως ένας στρατηγικός σχεδιασμός ιδιαίτερα για περιόδους αυξημένων αναγκών όπως η θερινή, αποτελεί σημείο που πρέπει να σταθούμε και να συμβάλλουμε όλοι. Η συνεργασία της πολιτείας με τα νοσοκομεία, τους συλλόγους και γενικά όλων όσων ασχολούνται με τον εθελοντισμό, επιβάλλεται» και συμπλήρωσε: «Τουλάχιστον στους τρεις νομούς της ΠΔΕ η επάρκεια αίματος και η εθελοντική προσφορά, βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από άλλες περιφέρειες της χώρας και σε αυτό συμβάλει εκτός από το προσωπικό των νοσοκομείων και οι σύλλογοι των εθελοντών αιμοδοτών, δημιουργώντας μια κουλτούρα εθελοντισμού από τους πρώτους που υπήρξαν στη χώρα και φυσικά αναφέρομαι στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης» και στον αείμνηστο Γ. Σιμιγιάτο».

 

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας.

Φορείς που συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Γενική Γραμματεία – Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας), Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Πύργου, Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας, ΟΕΒΕΣΝΑ, Ιατρικός Σύλλογος Πύργου, Υπηρεσία Αιμοδοσίας Πύργου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», Αιμοδοτικός Σύλλογος Ανδραβίδας «Η Ζωή», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας «Ο Δεσμός», Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, Αχαϊκός Σύλλογος Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Κέντρο Αίματος – Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας», Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σύλλογος Αιμοδοτών ΚΥΧ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), ΣΕΑ Καραμανδανείου.

 

Αναλυτικά οι δράσεις

Η σημερινή σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και των δράσεων που υλοποιούνται από σήμερα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με πλήθος εθελοντικών αιμοδοσιών, εκδηλώσεων, συσκέψεων, συζητήσεων και γενικότερα δράσεων δράσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προσφορά αιμοδοσίας.

Συγκεκριμένα, εκτός από την σημερινή σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, έχουν προγραμματιστεί:

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία