Αγγελίες    Επικοινωνία

Πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Οι συνηθέστεροι τύποι καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Το μελάνωμα είναι ένα είδος καρκίνου (Ca) που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα προϋπάρχων σπίλο (ελιά) ή να εμφανιστεί σε φαινομενικά υγειές δέρμα. Είναι ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το μελάνωμα είναι τόσο συχνό στους άνδρες όσο στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ενώ πιο σπάνια εμφανίζεται στα παιδιά.

Αυτοεξέταση δέρματος

Ο ρόλος στην έγκαιρη διάγνωση του Ca του δέρματος είναι πολύ σημαντικός διότι μπορεί να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί για το λόγο αυτό μην αγνοείται κάποιο ύποπτο σημείο επειδή δεν πονάει.

Ο καλύτερος χρόνος για να εξετάσετε το δέρμα σας είναι μετά το μπάνιο. Εξετάστε το σώμα σας από το κεφάλι έως τα πόδια. Μην ξεχνάτε τις περιοχές του δέρματος της πλάτης, κάτω από τα μαλλιά, την περιοχή των γλουτών, την γεννητική περιοχή (με την χρήση ενός καθρέφτη), ανάμεσα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τις πατούσες, κάτω από τα νύχια, πίσω από τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη και οι γυναίκες την περιοχή κάτω από τους μαστούς. Αλλαγές στο μέγεθος τη συμμετρία, το πάχος, την όψη, το ακανόνιστο περίγραμμα, είναι προειδοποιητικά σημάδια. (φωτο).

Σημείωση: Ζητήστε από τον οικογενειακό σας ιατρό ή τον δερματολόγο σας να ελέγξει το σώμα σας κάθε χρόνο!!

 

Ντόρα Β. Μπαμπούρη
Εφηρμοσμένη Δημόσια Υγεία, MSc

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία