Αγγελίες    Επικοινωνία

Εγκυμοσύνη και στοματική υγεία

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαχρήστος
Χειρουργός Οδοντίατρος

Είναι ευρέως διαδεδομένο το ρητό «η πρόληψη, καλύτερη της θεραπείας». Βεβαίως, έχει εφαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, πρωτίστως όμως στα θέματα υγείας. Όσον αφορά τον οδοντιατρικό τομέα η πρόληψη διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα.

Η πρόληψη ξεκινά από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όπως η εγκυμοσύνη δε φτάνει μόνο η πρόληψη αλλά απαιτείται και γνώση στο τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια των 9 μηνών. Αδιαμφισβήτητα η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από της πιο ευχάριστες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, είναι όμως και μια περίοδος όπου το σώμα της αλλάζει. Αυτό ισχύει και για τη στοματική υγεία της εγκύου για την οποία χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε περίπτωση πόνου στα δόντια. Το μωρό «στρεσάρεται» περισσότερο από τον πόνο που νοιώθει η μητέρα παρά από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λίγες γυναίκες επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Παρόλα αυτά οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε παθήσεις των ούλων κι αυτό οφείλεται στις ορμονικές ανακατατάξεις (αύξηση οιστρογόνων και προγεστερόνης) που πραγματοποιούνται όλη αυτή τη διάρκεια. Στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας, αυξάνεται ο βαθμός ευπάθειας στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. 

Η ουλίτιδα εμφανίζεται συνήθως μεταξύ του 3ου και 8ου μήνα της κύησης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα αυξημένα επίπεδα γεννητικών ορμονών, στη μεταβολή της χλωρίδας του στόματος και στην ευαισθησία της εγκύου σε λοιμώξεις λόγω μεταβολών που υφίσταται το ανοσολογικό της σύστημα. 

Οι περισσότερες οδοντιατρικές εργασίες γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδεικτικά όμως κάποιες χρήσιμες συμβουλές είναι: οι επισκέψεις στον οδοντίατρο να είναι μικρής διάρκειας, στη θεραπευτική αντιμετώπιση εγκύων γυναικών θα πρέπει να μη γίνεται χρήση χημικών μέσων ελέγχου της οδοντικής πλάκας καθώς και να αποφεύγονται χειρουργικές επεμβάσεις.

Παράλληλα οι λήψεις ακτινογραφιών με εξαίρεση το α' τρίμηνο, πρέπει να γίνονται βάζοντας οπωσδήποτε προστατευτική ποδιά για εγκυμονούσες γυναίκες, η οποία περιέχει μόλυβδο. Το καταλληλότερο διάστημα για περιοδοντική θεραπεία θεωρείται το β' τρίμηνο. Βεβαίως απαγορεύονται τα κατασταλτικά και υπνωτικά φάρμακα και κρίνεται αναγκαία η συνεργασία του οδοντιάτρου με τον εκάστοτε επιβλέπων γυναικολόγο.

Ιδανική περίοδος για να γίνει οδοντιατρικός έλεγχος και εάν υπάρχουν θεραπείες δοντιών, είναι πριν την εγκυμοσύνη. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η επίσκεψη στον οδοντίατρο χρειάζεται να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ούτως ώστε να υπάρχει εικόνα της στοματικής κοιλότητας. Ο οδοντίατρος θα βοηθήσει με τα κατάλληλα μέτρα την πρόληψη αλλά θα αποκτήσει άμεση γνώση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ακόμα όμως και εάν δεν επισκεφτεί τον οδοντίατρο πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν θα πρέπει να το αμελήσει μετά. Είναι λογικό το νεογνό να μπαίνει σε προτεραιότητα στη ζωή της μητέρας, όμως όπως πολύ γλαφυρά το διατύπωσε ο Ιπποκράτης: «Κάλλιον προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία