Αγγελίες    Επικοινωνία

Επαναστατική θεραπεία για τους κιρσούς με τη χρήση κόλλας

Νέα δεδομένα στη θεραπεία των κιρσών εισάγει η νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισής τους με τη χρήση κόλλας. Η καινοτόμα θεραπεία που παρουσιάστηκε στο 29ο Ετήσιο Φλεβολογικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου υπόσχεται να προσφέρει ανακούφιση σε εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, θεραπεύοντας αποτελεσματικά το ολοένα και αυξανόμενο σε περιστατικά πρόβλημα των κιρσών.

«Η νέα μέθοδος βασίζεται στην έγχυση κυανοακρυλικής κόλλας (VenaSealTM) μέσα στην φλέβα, η οποία κολλάει τα τοιχώματα και εξαφανίζει τους κιρσούς» αναφέρει ο χειρουργός - φλεβολόγος, κ. Μάριος Βαλσάμης. «Εισάγεται μέσα στη φλέβα ένας καθετήρας ο οποίος με την καθοδήγηση των υπερήχων, οδηγείται στο ψηλότερο σημείο της χαλασμένης φλέβας, εκεί όπου γινόταν το χειρουργείο με την παλαιότερη μέθοδο αντιμετώπισης» εξηγεί ο ίδιος. «Τότε, αρχίζει η έγχυση της κόλλας. Εγχέουμε ελάχιστη ποσότητα και συγχρόνως, συμπιέζουμε το δέρμα πάνω από την προβληματική φλέβα προκειμένου να κολλήσουν τα τοιχώματα της. Με αυτόν τον τρόπο εξαφανίζονται οι κιρσοι».

 

Ποια οφέλη προσφέρει η θεραπεία με τη χρήση κόλλας

Η νέα θεραπεία για τους κιρσούς έρχεται να συμπληρώσει το φάσμα επιλογής του γιατρού για την εύρεση του καταλληλότερου τρόπου αντιμετώπισης του κάθε περιστατικού από τις ήδη υπάρχουσες σύγχρονες μεθόδους, οι οποίες διενεργούνται με laser ή ραδιοσυχνότητες και με σκληρυντικές ενέσεις.

Η επαναστατική θεραπεία με τη χρήση κόλλας είναι απλή, ασφαλής και γρήγορη. Eφαρμόζεται χωρίς κάποιο είδος αναισθησίας, ούτε τοπικής, επειδή είναι εντελώς ανώδυνη. Πραγματοποιείται σε αίθουσα χειρουργείου, για να μην υπάρχουν μικρόβια, πάντα από εξειδικευμένο ιατρό. Η εφαρμογή της μοιάζει πολύ στη μέθοδο του ενδοαυλικού Laser, με το βασικό πλεονέκτημα ότι καταστρέφει τις φλέβες χωρίς να τις καίει. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν χρειάζεται ούτε τοπική αναισθησία και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο του ποδιού και σε κάθε είδος φλέβας.

Οι μελέτες δείχνουν ακόμη ότι η εν λόγω θεραπευτική μέθοδος αντιμετωπίζει το πρόβλημα των κιρσών μόνιμα καθώς καταφέρνει να «κλείνει» πολύ καλά τις προβληματικές φλέβες. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για περιπτώσεις ασθενών με μεγάλους κιρσούς.

 

Ποιες θεραπείες εφαρμόζουν σήμερα οι φλεβολόγοι
Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών ωθούν σε εγκατάλειψη τη θεραπεία που διενεργείται σε με το κλασικό χειρουργείο, η οποία εφαρμόζεται για περισσότερα από 80 χρόνια. Οι φλεβολόγοι πλέον προτιμούν τις λιγότερο επεμβατικές θεραπείες του ενδοαυλικού - ενδοφλεβικού Laser, των Ραδιοσυχνοτήτων και της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης σκληροθεραπείας με αφρό.

Ενδοαυλικό Laser ή Ραδιοσυχνότητες

Η θεραπεία με ενδοαυλικό Laser ή ραδιοσυχνότητες πετυχαίνει, μέσω της θερμότητας, την καυτηρίαση και την καταστροφή της φλέβας που ευθύνεται για το πρόβλημα των κιρσών. Εξαιτίας της καυτηρίασης, εκτελούμε πάντα τοπική αναισθησία. Γίνεται εισαγωγή, στον αυλό της παθολογικής φλέβας, μιας οπτικής ίνας Laser, ή μιας ίνας ραδιοσυχνοτήτων, προκειμένου να καυτηριαστεί, να νεκρωθεί και εν τέλει να απορροφηθεί από τον οργανισμό του ασθενούς. Με την αδρανοποιήση της φλέβας που δημιουργεί τους κιρσούς, αυτοί σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Αν οι κιρσοί είναι μεγάλοι, επεμβαίνει τη στιγμή της θεραπείας ο χειρουργός και με μικροφλεβεκτομές τους αφαιρεί. Η θεραπεία με Laser είναι αποτελεσματική, αλλά πολύ συχνά δεν προσφέρει ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς οι μικροί κιρσοί και τα αντιαισθητικά φλεβίδια δεν εξαλείφονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι πολύ συχνές, χρειάζονται επιπλέον σκληρυντικές ενέσεις.

Σκληρυντικές ενέσεις

Με τη μέθοδο των σκληρυντικών ενέσεων επιτυγχάνεται η καταστροφή της παθολογικής φλέβας με τη χρήση χημικών ουσιών. Με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία, εισάγονται στη φλέβα του ασθενούς, με τη βοήθεια εξειδικευμένων υπερήχων και μιας βελόνας, ειδικές ουσίες ή αφροί, που την νεκρώνουν. Η θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο του φλεβολόγου χωρίς αναισθησία καθώς δεν είναι επώδυνη. Απαιτούνται βέβαια, μερικές συνεδρίες αναλόγως με την έκταση των κιρσών του ασθενούς ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατόν. Σημειώνεται ότι με τη Σκληροθεραπεία αντιμετωπίζονται πλήρως και όλα τα περιστατικά ευρυαγγειών και μικρών φλεβιδίων, προσφέροντας ταχύτατα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αντιαισθητικών σπασμένων αγγείων του δέρματος.

 

Μάριος Βαλσάμης (valsamisveins.gr)

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, έλαβε τη Χειρουργική Ειδικότητα & μετεκπαιδεύτηκε στη Φλεβολογία στο Παρίσι. Ασχολείται αποκλειστικά από το 1997 με τη Φλεβολογία - Αγγειολογία, είναι μέλος της Γαλλικής Φλεβολογικής Eταιρείας και του Αμερικάνικου Κολλεγίου Φλεβολογίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία