Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο 80ος Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 με την 1η φάση του διαγωνισμού «Ο Θαλής».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες Β και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων καθώς επίσης και όλων των τάξεων των Λυκείων.

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση μαθητών έλαβε μέρος στα 3 εξεταστικά κέντρα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο στις 9:00 το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι επιτυχόντες θα περάσουν στη 2η φάση του διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2020.

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος της ΕΜΕ Αιτ/νίας εύχεται καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά και τα συγχαίρει για τη συμμετοχή τους και την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Ο Πρόεδρος
Γεράσιμος Καλαμπαλίκης

Η Γενική Γραμματέας
Ειρήνη Ρεντίφη

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ομάδα εθελοντών του Δήμου Ναυπακτίας, καλούνται να προσέλθουν σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:30 στην ισόγειο αίθουσα του κτιρίου Τσώνη (είσοδος από οδό Ναυμαχίας-παραλία Ψανής), όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η συνάντηση της ομάδας.

Η ομάδα που θα συγκροτηθεί θα διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του εθελοντισμού και σκοπός της είναι να διοργανώνει και να συμμετέχει σε δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνική προσφορά, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον τουρισμό. Ενδεικτικά: υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργάνωση δράσεων φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμός παραλιών και άλλων κοινοχρήστων χώρων, συμμετοχή στην διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων κ.α.

Ολοκληρώθηκε η 3η δράση του προγράμματος «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα» με την καταγραφή θαλάσσιων απορριμμάτων στο παρατηρητήριο της Ναυπάκτου στην περιοχή «Πούντος» δίπλα στον Ναυτικό όμιλο Ναυπάκτου.

Στη δράση συμμετείχαν για εκπαιδευτικούς και μόνο λόγους, οι μαθητές των δυο τμημάτων της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου με τους εκπαιδευτικούς τους.

Το πρόγραμμα «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα» αφορά την έρευνα και την καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Οι δράση εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξή της περιοχής, μετά την ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000.

Τα στοιχεία επεξεργάζονται για να αποτελέσουν στατιστική βάση δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα και να βρεθούν τρόποι προστασίας και αποκατάστασης.

Όπως εμφανίζεται από τις προηγούμενες καταγραφές, για άλλη μια φορά τα πλαστικά αντικείμενα είναι ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων, με ποσοστά από 54% έως 94% επί του συνόλου.

Η 4η και τελευταία δράση καταγραφής υπολογίζεται να υλοποιηθεί στο ίδιο σημείο – παραλία στο τέλος Ιανουαρίου 2020 όπου και ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα.

*Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με δικαιούχο φορέα την ΜΚΟ «ΟΖΟΝ»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε +30 26340 25016 - info@prasinomple.gr και στην ιστοσελίδα www.ozon-ngo.gr/korinthiakos

Στις προσπάθειες που καταβάλει η νέα Περιφερειακή Αρχή για ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «CI-NOVATEC».

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να υπάρξει απορρόφηση των καθυστερούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για την Περιφέρεια, αλλά και να βελτιωθούν το αντικείμενο και τα παραδοτέα των έργων με στόχο την μέγιστη ωφέλεια για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της περιοχής.

«Η Ναύπακτος με την τόσο πλούσια ιστορία της, το μοναδικό της περιβάλλον αλλά και τα αξιόλογα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να έχει μια σημαντική θέση στην τουριστική αγορά και για αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο και τους πολίτες της περιοχής θα εργαστούν ενωτικά και με πρόγραμμα για να το πετύχουν» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαϊμης.

Η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο κτίριο Ναυπακτία ολοκληρώθηκε με την συγκρότηση του Περιφερειακού Δικτύου (Regional Network) της Ναυπάκτου, που εντάσσεται στο έργο «CI-NOVATEC – Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Οικοσυστήματα-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism ECosystems» του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020.

Στο Περιφερειακό Δίκτυο, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχουν ο Δήμος Ναυπακτίας, διαχειριστές ευρέως αναγνωρίσιμων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων του τουρισμού, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων.

Στόχος του έργου, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τεθεί επικεφαλής εταίρος, είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των εμπειριών των επισκεπτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν στο επίπεδο των προορισμών τους. Για τον λόγο αυτό, συστάθηκε από ένα Περιφερειακό Δίκτυο σε τρεις πιλοτικές περιοχές της Περιφέρειας, Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα και Ναύπακτο, που θα κινητοποιεί τις τοπικές συνέργειες τουρισμού με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τον επισκέπτη.

Μέσω μιας εφαρμογής καινοτόμου μεθοδολογίας, θα γίνεται η συλλογή δεδομένων βιωματικής εμπειρίας, βάσει αποτελέσματος από τον πελάτη – επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η συλλογή ποιοτικών δεδομένων από το χρήστη των υπηρεσιών, δηλαδή του επισκέπτη – τουρίστα. Τα στοιχεία, θα χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ενώ μία σύντομη περιγραφή στους σκοπούς και τα οφέλη του CI-NOVATEC έκανε η υπεύθυνη του έργου Βίκυ Καραπάνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ναύπακτο παρουσιάστηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των μελών του δικτύου. Η παρουσίαση έγινε από την υπεύθυνη επικοινωνίας και τεχνική υπεύθυνη του έργου Μαίρη Στεργίου. Επίσης, την πλατφόρμα του έργου CI-NOVATEC παρουσίασε ο Δημήτρης Καραδήμας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συμμετείχαν ακόμη πολλοί εκπρόσωποι φορέων, οι απόψεις των οποίων καταγράφηκαν από την ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκφράστηκε η πρόθεση όλων να συμπεριληφθούν στο Περιφερειακό Δίκτυο, μετά την σύμφωνη γνώμη των συλλογικών τους οργάνων, ενώ παράλληλα πολλοί συμμετέχοντες υπέγραψαν το καταστατικό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι από την ιστοσελίδα του έργου www.interregcinovatec.eu, καθώς και από την ομάδα έργου:

Βασιλική Καραπάνου, Υπεύθυνη έργου

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613640

Κωνσταντίνα Λάνταβου, Οικονομική υπεύθυνη έργου

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613636

Μαίρη Στεργίου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας και την τεχνική υπεύθυνη του έργου

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλέφωνο επικοινωνίας: +302613613625

Ένα διεθνές σχολείο στη Ναύπακτο

Για πέντε μέρες, από την Παρασκευή 20/9 μέχρι την Τρίτη 24/9, ένα διαφορετικό σχολείο λειτούργησε στη Ναύπακτο, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, το Corinth Rift Laboratory School 2019. Το σχολείο εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες  του  Corinth Rift Laboratory (Εργαστήριο της τάφρου της Κορίνθου), όπως μπορεί να δει κανείς στο http://crlab.eu/.

Το CRL School 2019 ήταν ένα διεθνές σχολείο, στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι καθηγητές και ερευνητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων (Ecole Normale Superieure, Universite de Savoie, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πάτρας, Centre National de la Recherche Scientifique, Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.ά.), 13 φοιτητές Γεωλογίας, Γεωγραφίας και Γεωεπιστημών, αλλά και 13 καθηγητές Δευτεροβάθμιας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ένα σύνολο 26 εκπαιδευόμενων ατόμων, τα έξοδα των οποίων κάλυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών. Το σχολείο ήταν ανοιχτό σε όποιον άλλον ήθελε να το παρακολουθήσει, με τις ομιλίες να γίνονται στα αγγλικά.

Γιατί εδώ στη Ναύπακτο; Επειδή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, εδώ και περίπου 30 χρόνια, διενεργείται μια συντονισμένη προσπάθεια για την πληρέστερη κατανόηση των γεωφυσικών διαδικασιών (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, τσουνάμι) που λαβαίνουν χώρα στην περιοχή, η οποία αποτελεί ένα «φυσικό εργαστήριο» λόγω του μεγάλου πλήθους και ποικιλίας των γεωφυσικών φαινομένων και της πληθώρας ευρημάτων. Εκτός, λοιπόν, από περίπου 40 σεισμογράφους, έχουν εγκατασταθεί και 30 γεωδαιτικοί σταθμοί GPS οι οποίοι μετράνε την παραμόρφωση του εδάφους και συμβάλουν στην κατανόηση του γεωτεκτονικού υποβάθρου της ευρύτερης περιοχής.

Και τι δεν μάθαμε! Για τα ρήγματα και το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής,  μερικά από τα οποία παρατηρήσαμε και μελετήσαμε στο πεδίο. Για σεισμούς και την καταγραφή τους, όχι μόνο με σεισμογράφους αλλά και με τηλεπισκόπηση από δορυφορικά συστήματα. Για τις μετακινήσεις του εδάφους, μετρημένες με συστήματα GPS, όπως την απομάκρυνση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου μέχρι και 15 χιλιοστά ανά έτος, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη αλλά και στην υφήλιο για περιοχές πέρα των τεκτονικών ορίων.

Έμαθαν όμως και οι μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξεων του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, με επίδειξη του SEISMOBOX. Είδαν με μεγάλη προσοχή και κατάλαβαν πώς αντιδρούν τα κτίρια ανάλογα με το ύψος τους και τη συχνότητα των σεισμικών κυμάτων και πώς καταγράφονται οι σεισμοί, ενώ έθεσαν πολλές και καλές ερωτήσεις στους καθηγητές που έκαναν την παρουσίαση.

Κατά τη γνώμη μου, το σχολείο αυτό είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τους καθηγητές και δασκάλους της Ναυπάκτους, ίσως αν εμπλουτιστεί με αναφορά σε μέτρα προστασίας ενάντια στους σεισμούς, ώστε να διαχυθεί αυτή γνώση προς τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Αφορά όμως και τις τοπικές αρχές, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, αλλά και το ευρύ κοινό γενικότερα.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας κ. Ντίνος Τσουκαλάς χαιρέτησε στην πρωινή συνεδρία του Σαββάτου, ενώ παρευρέθηκε και συνομίλησε με ξένους επιστήμονες ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Γιάννης Νταουσάνης.

Αργύρης Δρίβας
Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου
Φωτογραφίες των Pierre Briole, Ελισάβετ Νίκολη, Σωτήρη Τέφα.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε, στην 3η δράση καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων για τη Ναύπακτο, που υλοποιείται τη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 10.00 στην παραλία Πούντο Γριμπόβου, δίπλα στο Ναυτικό όμιλο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» μαζί με την Μη κυβερνητική Οργάνωση «ΟΖΟΝ» και τους φορείς: Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ» με έδρα το Αίγιο, σύλλογος ελεύθερων και αυτόνομων δυτών «Κρισσαίος» με έδρα τη Φωκίδα και ο σύλλογος «Αργώ» με έδρα την Αλυκή Βοιωτίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ η δική μας θάλασσα» που αφορά την έρευνα και τη καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Οι δράση εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξή της περιοχής, μετά την ένταξή της στο δίκτυο Natura 2000.

 Ο κάθε φορέας που συμμετέχει έχει αναλάβει και την ευθύνη λειτουργίας σταθμού καταγραφής - παρατηρητηρίου για την περιοχή του, όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα, υλοποιεί καταγραφές θαλάσσιων απορριμμάτων. Τα στοιχεία επεξεργάζονται για να αποτελέσουν στατιστική βάση δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα και να βρεθούν τρόποι προστασίας και αποκατάστασης .

 Έως σήμερα έχουν υλοποιηθεί δύο καταγραφές, το μήνα Μάρτιο και το μήνα Μάϊο. Κατά τη δεύτερη καταγραφή και από τις 6 ακτές, συλλέχθηκαν 13.354 αντικείμενα μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών. Οι δράσεις διενεργήθηκαν ακριβώς στα ίδια τμήματα παραλίας που είχαν καθαριστεί λεπτομερώς κατά τον πρώτο κύκλο καθαρισμών - καταγραφών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χιλιάδες των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, συσσωρεύτηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 3 μηνών.

 Για άλλη μια φορά τα πλαστικά αντικείμενα είναι ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων σε όλες τις ακτές παρατηρητήρια , με ποσοστά από 54% έως 94% επί του συνόλου. Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων και στους δύο κύκλους ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ καθώς επίσης και τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (καλαμάκια, σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, καπάκια, ποτήρια μιας χρήσης κλπ.). Γυαλιά/κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα ήταν κατά σειρά ο δεύτερος και τρίτος τύπος υλικού που συναντήσαμε σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ σε αυτόν τον κύκλο την τέταρτη θέση κατέχουν τα χάρτινα αντικείμενα (κομμάτια χαρτιού, συσκευασίες τροφίμων, πακέτα τσιγάρων κλπ.).

 Στα περισσότερα σημεία καθαρισμού-καταμέτρησης, οι αριθμοί σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν ήταν μικρότεροι αυτών του Α’ κύκλου, στοιχείο αναμενόμενο καθώς οι πρώτοι καθαρισμοί αφαίρεσαν πολλά αντικείμενα μακροχρόνιας συσσώρευσης. Ωστόσο, οι τιμές των απορριμμάτων που συσσωρεύτηκαν μέσα σε 3 μήνες ήταν υψηλές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στην παραλία Καλάμια της Κορίνθου ο αριθμός των απορριμμάτων αυξήθηκε κατά 2.650 αντικείμενα. Η γεωγραφική θέση των ακτών, οι τοπικές πηγές ρύπανσης αλλά και η επίδραση των καιρικών συνθηκών στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο καθαρισμών, είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό συγκέντρωσης των σκουπιδιών στις ακτές.

 Στη Ναύπακτο η επιβάρυνση φερτών είναι σημαντική μια και παραμένει με τον υψηλότερο αριθμό αντικειμένων συλλογής από όλες τις ακτές και με μικρό αριθμό μείωσης κατά τη δεύτερη καταγραφή.

 *Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με δικαιούχο φορέα την ΜΚΟ «ΟΖΟΝ»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημ.: Για περισσότερες πληροφορίες: Πράσινο+Μπλε +30 26340 25016 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.και στην ιστοσελίδα www.ozon-ngo.gr/korinthiakos

Σελίδα 1 από 75

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία