Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο 80ος Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 με την 1η φάση του διαγωνισμού «Ο Θαλής».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες Β και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων καθώς επίσης και όλων των τάξεων των Λυκείων.

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση μαθητών έλαβε μέρος στα 3 εξεταστικά κέντρα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο στις 9:00 το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι επιτυχόντες θα περάσουν στη 2η φάση του διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2020.

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος της ΕΜΕ Αιτ/νίας εύχεται καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά και τα συγχαίρει για τη συμμετοχή τους και την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Ο Πρόεδρος
Γεράσιμος Καλαμπαλίκης

Η Γενική Γραμματέας
Ειρήνη Ρεντίφη

To 2/39 Σ.Ε. του Μεσολογγίου βρίσκεται ανάμεσα στα 8 στρατόπεδα που θα φιλοξενήσουν μετανάστες όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

 Το οκτώ στρατόπεδα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες κλειστές δομές για μετανάστες που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ είναι:

-- 547 Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού μεταφορών στη Σπάρτη

--  9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα

-- 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο

-- Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (ή εναλλακτικά Κέντρο Εκπαίδευση Υλικού Πολέμου στην Λαμία)

-- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι

-- Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα

Τα  πέντε τουλάχιστον από αυτά τα στρατόπεδα θα επιλεγούν ώστε να διασφαλίζεται πως οι αλλοδαποί δε θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας.

 Την  επίδειξη ανθρωπισμού που προϋποθέτει την αλληλεγγύη όλων των Ελλήνων, ζητά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός σε άρθρο του όπου αναφέρει τους τρεις πυλώνες που θα λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός αναφέρει: «...Δεν μπορούμε να ζητάμε τη συνδρομή της Ευρώπης και εμείς να κωφεύουμε. Η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Ήδη έχει δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, με ισοκατανομή ώστε να μην ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια…».

 

Κώστας Λύρος: Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο φορτίο

Ερωτώμενος ο δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος σχετικά με τη νέα φημολογία που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι η τοπική κοινωνία είναι ήδη επιβαρυμένη και δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον μετανάστες.

Ο δήμος μας ήδη έχει να αντιμετωπίσει την φτωχοποίηση, την έλλειψη σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και παραβατικές συμπεριφορές που λειτουργούν εις βάρος των δημοτών μας. Κατά συνέπεια οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί, δεν δυνάμεθα να επιβαρυνθούμε με νέο αριθμό οικονομικών μεταναστών.

Και αυτό γιατί:

Πρώτον, το στρατόπεδο του 2/39 Σ.Ε. είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης και περίπου 300 μέτρα από τον Κήπο των Ηρώων. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα συνηγορήσουμε σε μια τοξική κατάσταση της πρωτεύουσας του δήμου μας, της ιστορικής πόλης του Μεσολογγίου.

Δεύτερον, βιώνουμε ήδη μια έξαρση της παραβατικότητας και κάνουμε προσπάθεια να ενταχθεί η πολυπληθής κοινότητα των Ρομά που αριθμεί περίπου 2.000 άτομα στο Μεσολόγγι. Οι αστυνομικές δυνάμεις παλεύουν να ανταποκριθούν στο ούτως ή άλλως δύσκολο έργο τους, φανταστείτε να έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν αυξημένο αριθμό μεταναστών. Τα παραδείγματα των άλλων περιοχών της χώρας μας είναι χαρακτηριστικά…

Τρίτον, το Μεσολόγγι ήδη εδώ και ένα χρόνο φιλοξενεί σχεδόν 200 μετανάστες και πρόσφυγες σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ακόμη και αν κάποιος δει το πρόβλημα με την οπτική του τι μας… «αναλογεί», ήδη εμείς στεγάζουμε πάνω από το 1% σε μια πόλη 15.000 κατοίκων. Αντίθετα θα περιμέναμε την μετεγκατάσταση αυτών καθώς όπως μας είχε γνωστοποιηθεί θα έμεναν για ένα πεντάμηνο που ήδη έγινε δωδεκάμηνο.

Όπως είναι ευνόητο πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για νέα επιβάρυνση της πόλης του Μεσολογγίου και του δήμου μας από την εγκατάσταση και άλλων μεταναστών. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί ένα μείζον, πλέον, εθνικό πρόβλημα με άλλους όρους.

 

Προβολή της περιοχής

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/11/2019

Στην εκποµπή του Νίκου Μάνεση προβλήθηκε το Μεσολόγγι το περασµένο Σαββατοκύριακο και έπεται συνέχεια.

Η πρωτοβουλία ανήκε στο Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης του Εµπορικού Συλλόγου και ο συντονισµός στον Ντίνο Πασιόπουλο. Επί τριήµερο τρεις συνεργάτες του Alpha ξεναγήθηκαν...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Στα πλαίσια της δράσης ΚΑ2 ,του τομέα σχολικών συμπράξεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + με τίτλο: «Art Journeys in Europe» πραγματοποιήθηκε από 20/10/2019 μέχρι 24/10/2019 η 1η κινητικότητα του προγράμματος κατά τη διάρκεια της οποίας, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Ι.Π. Μεσολογγίου και το Ενιαίο Ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσολογγίου, που έχει τον ρόλο του συντονιστικού σχολείου , προκειμένου οργανώσουν το πλάνο του προγράμματος για τα επόμενα δυο χρόνια, να καθορίσουν τις επιμέρους δραστηριότητες και να αναλύσει η κάθε χώρα την δική της πρόταση για το κομμάτι που έχει αναλάβει με σκοπό φυσικά να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα ενώσει όλα τα κομμάτια για να ευοδωθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από την πόλη Zamosc της Πολωνίας, την πόλη Cerignola της Ιταλία, την πόλη Alcorcon της Ισπανία και από την Ι.Π. Μεσολογγίου και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσολογγίου που είναι και το σχολείο συντονισμού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Art Journeys in Europe» έχει ως θέμα τις τέχνες και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο ευαισθητοποίησης , συνύπαρξης αλλά και γνωριμίας των παιδιών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και μιλούν διαφορετικές γλώσσες.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι οι μαθητές μέσω του χορού, της μουσικής, του θεάτρου και της χαρακτικής να μπορέσουν μέσα από δραστηριότητες στοχευμένες να συν – δημιουργήσουν έργα τα οποία θα αναπτύξουν άλλες πτυχές της προσωπικότητας τους και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό της κάθε χώρας μέσα από την τέχνη.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιλάμβανε ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επισκέψεις σε μουσεία κι ιστορικά μνημεία της περιοχής ,εκπαιδευτικά προγράμματα, τουριστική ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν συγχρόνως την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση της Ελληνικής κουλτούρας και φιλοξενίας.

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσολογγίου μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο για την οργάνωση όσο και για την ιδέα που θα υλοποιήσει . Η Ι.Π. Μεσολογγίου πάρα τις γνώστες ελλείψεις και προβλήματα πραγματικά μάγεψε τους εκλεκτούς φιλοξενούμενους μας, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συνέντευξη που έδωσαν την τελευταία μέρα.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας ξανά τον Μάρτιο για την 2η κινητικότητα όπου θα φιλοξενήσουμε στην Ι.Π. Μεσολογγίου τουλάχιστον 15 μαθητές και 9 εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω χώρες και στο εργαστήριο καλλιτεχνικών μας θα δουλέψουν βιωματικά το πρώτο κομμάτι του «Art Journeys in Europe».

 

Για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 Ο σύλλογος διδασκόντων

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η σημερινή εκδήλωση της Γιορτής Πουλιών στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου αναβάλλεται.
Θα ανακοινωθεί νέα ημέρα και ώρα της εκδήλωσης προσεχώς.

Γράφει ο Γεώργιος Χαϊδής
Μαθητής της Γ' Λυκείου

Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου... Ίσως ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει τόσες ομορφιές μαζεμένες μαζί, που ποτέ μα ποτέ δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά και ποτέ δεν έχουν γίνει έργα για την ανάδειξή τους!

Είμαι 18 χρόνων και άσκησα για πρώτη φορά το εκλογικό μου δικαίωμα... Θα πει κάποιος τι θέλει ένα 18χρονο να μιλάει για δημοτικά θέματα; Και απαντώ: είμαι ένα παιδί το οποίο αγαπά πολύ τον τόπο του και συνάμα στεναχωριέμαι για την κατάντια του... Οι δήμαρχοι μιλούν για έργα. Ποια έργα; Εγώ με το δικό μου μάτι δεν έχω δει ούτε ένα εκτός και αν εννοείτε έργα τα παρακάτω:

Αρχικά η είσοδος της πόλης, ο γνωστός για όλους δρόμος της Ναυπάκτου, είναι πάντα χωρίς φως. Ποδηλάτες κάθε βράδυ κινδυνεύουν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα!

Σχετικά με το δεύτερο «έργο», αυτό της καθαριότητας και τις φροντίδας της πόλης, που ευτυχώς γίνονται μια φορά το χρόνο στις Γιορτές Εξόδου.

Συνεχίζοντας, η βρωμιά και η δυσοσμία στους περιμετρικούς δρόμους, που είναι η εικόνα και η ομορφιά του τόπου, μιας και δίπλα τους βρίσκεται η λιμνοθάλασσα (αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα και αντικρύζοντας χορτάρια και λύματα).

Τέταρτο «έργο» οι δρόμοι στο Αιτωλικό, την πατρίδα της οικογένειάς μου, η οποία είναι γεμάτη λακκούβες και κακοτεχνίες (αν είναι δυνατόν είναι μια «μπουκιά» τόπος θα έπρεπε να είναι το στολίδι της Αιτωλοακαρνανίας μιας και από πολλούς αποκαλείται ως μικρή Βενετία!)

Πέμπτο και τελευταίο δεν υπάρχουν χώροι αναψυχής τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία καθώς υπάρχουν τόσοι χώροι ανεκμετάλλευτοι όλα αυτά τα χρόνια!
Κλείνοντας εύχομαι πραγματικά ο τόπος αυτός να αλλάξει προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο που βιώνουμε τόσες δεκαετίες! Οι νέοι πρέπει να γίνουμε ενεργότεροι για την πατρίδα μας με όραμα για ένα καλύτερο αύριο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας γιατί είναι πραγματικά κρίμα μερικοί άνθρωποι να καταστρέφουν το μέλλον μας!

Σελίδα 1 από 92

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία