Αγγελίες    Επικοινωνία

Μεγάλες ζημιές από τον παγετό

Με ζημιές ξεκίνησε το 2017 για τους παραγωγούς όλης της χώρας, σαφώς και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο ισχυρός παγετός που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες έχει παντελώς καταστρέψει ότι είχε απομείνει από τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, αλλά και των κηπευτικών, υπαίθριων και όχι μόνο.

Εκφράζονται εύλογες ανησυχίες, μάλιστα, ότι ο ισχυρός παγετός που σχηματίζεται κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, συνέπεια των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της υψηλής υγρασίας, έχει επηρεάσει τα δέντρα, κάτι που θα φανεί, όμως, το επόμενο διάστημα. Στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο έχουν ήδη γίνει δεκάδες δηλώσεις από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, ο αριθμός των οποίων αναμένεται κατακόρυφα να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ. Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, ακολουθείται η πολύπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία των ΠΣΕΑ, πράγμα που μόνο απογοήτευση γεμίζει τους αγρότες.

Πηγή: e-ea.gr

Παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ για την καθυστέρηση εκτιμήσεων ζημιών σε φυτική παραγωγή των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας από εκτιμητές ΕΛΓΑ έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ Ευάγγελο Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ σημειώνει πως κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και συγκεκριμένα κατά τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο συνέβησαν σημαντικές ζημιές από έντονες χαλαζοπτώσεις σε οπωροκηπευτικά και ιδιαίτερα σε πρώιμες καλλιέργειες καρπουζιού και λοιπών κηπευτικών.

Ιδιαιτέρως, όπως τονίζεται υπήρξαν άκαιρες και μεγάλες βροχοπτώσεις στις 26 Ιουνίου στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, οι οποίες έπληξαν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καρπουζιού, πεπονιού, τομάτας και λοιπών οπωροκηπευτικών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές λόγω της υπερβολικής υγρασίας σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες (αποπληξία φυτών και ποιοτική υποβάθμιση καρπών).

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, ως όφειλαν, προέβησαν και θα προβούν εκ νέου σε αναγγελίες και δηλώσεις των ζημιών που υπέστησαν προς τον ΕΛΓΑ έγκαιρα, πλην όμως οι εκτιμητές Γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ έως τώρα, δεν έχουν προβεί σε επίσκεψη των πληγεισών καλλιεργειών, ούτε έχουν γίνει εκτιμήσεις των ζημιών.

Ο κ. Μπράμος υπενθυμίζει πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται σε αποχή λόγω των δυσκολιών στις δαπάνες μετακινήσεών τους, με αποτέλεσμα η πάροδος σημαντικού χρονικού διαστήματος από τις καταστροφές, να καταστά αδύνατη την εκτίμηση και την αντικειμενική διαπίστωση των ζημιών.

«Παρακαλούμε έγκαιρα να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των εκτιμήσεων εκ μέρους σας, γιατί τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Δημιουργείται μείζον ζήτημα, καθώς οι αγρότες, ενώ έχουν καταβάλει έγκαιρα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διαπιστώνουν ότι ο ασφαλιστικός τους φορέας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και δεν επιτελεί τον καταστατικό του σκοπό» επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ θέτει και τον προβληματισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος αφενός μεν ισχύει από το 2011, αφετέρου δε, δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και προς τούτο απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και την επικαιροποίησή του.

Και κλείνει την επιστολή του ο Π. Μπράμος τονίζοντας πως «λαμβανομένης υπόψη της παρούσης κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας στην έξοδο από την οποία δύναται να συμβάλει η αγροτική οικονομία μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυσή της, ευελπιστούμε στην έγκαιρη και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι πάντοτε στη διάθεση του Οργανισμού ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά κατά τη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων και των εκτιμήσεων».

 

Τα διερχόμενα αυτοκίνητα πετροβολούσαν άγνωστοι χθες το βράδυ στο δρόμο Μεσολογγίου – Αιτωλικού στο ύψος του γηπέδου του Αιτωλικού, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα παρμπρίζ αρκετών αυτοκινήτων.

Τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις καταγγέλθηκαν στην αστυνομία όπως υποστηρίζουν οι παθόντες.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

aftokinita-spasmena-tzamia.jpg

Ένα ετοιμόρροπο σπίτι κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό στο Μεσολόγγι στην συμβολή των οδών Λεβίδου και Κοντογιάννη.

Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο διώροφο το οποίο είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου, όμως, από το δυνατό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, κατέρρευσε ένα τμήμα του τοίχου. Η τροχαία Μεσολογγίου απέκλεισε το δρόμο, καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω κατάρρευσης είναι ορατός για τους διερχόμενους.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Σταδιακά αποκαθίστανται τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το δήμο Μεσολογγίου κατά την διάρκεια του χειμώνα, κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπου το οδικό αγροτικό δίκτυο είχε υποστεί σημαντικές φθορές.

Οι παρεμβάσεις του μηχανικού εξοπλισμού του Δήμου, κρίθηκαν απαραίτητες στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Ελληνικών (προς Άγιο Γεώργιο) και Μεσολογγίου (Άγ. Γεώργιος Χούνιστας), προκειμένου να γίνουν διανοίξεις και καθαρισμοί των αγροτικών δρόμων.

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη στο δήμο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο και να εξετασθεί το ενδεχόμενο και άλλων παρεμβάσεων μερικής συντήρησή του με ίδια μέσα, έως ότου υπάρξει χρηματοδότηση για πλήρη και συνολική αποκατάσταση των ζημιών.

«Για εμάς, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο της συνοχής και της περιφερειακής συνείδησης και δε θα σταματήσουμε λεπτό να διεκδικούμε πόρους και να υλοποιούμε έργα με επίκεντρο τον πολίτη και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας η οποία και πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, σύμφωνα με την πρόσκληση που είχε αποστείλει στα μέλη του Σώματος η Πρόεδρος Αναστασία Τογιοπούλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Περιφερειάρχη, πριν την έναρξη συζήτησης των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, να ενημερώνει τους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και τους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, για την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη μεγάλο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και τις συνεχείς επαφές και συζητήσεις που γίνονται με αρμοδίους, στη διαρκή προσπάθεια της Περιφέρειας να διεκδικήσει πόρους.

Επιπλέον, ενημέρωσε για την διαρκή επικοινωνία που υπάρχει με το αρμόδιο Υπουργείο και τις όμορες Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την κοινή πρόταση που θα πρέπει να υποβληθεί στο Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε πανέτοιμοι και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να υποβάλλουμε σωστή και ολοκληρωμένη πρόταση για να εξασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους από το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη από την κακοκαιρία το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και περιοχές της Αχαΐας» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά της και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δηλώνοντας πως «η σημερινή συνεδρίαση στο Μεσολόγγι αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της Περιφέρειας που ως στόχο έχει να βλέπει τα προβλήματα από κοντά, να βρίσκει λύσεις, πάντοτε στο πλευρό των πολιτών».

Οι προτεραιότητες για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Αιτωλοακαρνανίας
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας λέγοντας πως «η Ιόνια Οδός παραμένει πρωτεύον έργο, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα αλλάξει ο χαρακτήρας όλης της Περιφέρειάς μας, γιατί έτσι μόνο θα βγει η Δυτική Ελλάδα από την απομόνωση. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του έργου και δεν πρόκειται να το αφήσουμε μέχρι να ολοκληρωθεί» και συνέχισε: «Σημαντικότατα ακόμη έργα που μας απασχολούν και δεν σταματάμε μέχρι να ολοκληρωθούν είναι: ολοκλήρωση του «ταλαιπωρημένου» έργου της Αμβρακίας Οδού, αναπτυξιακά έργα προτεραιότητες Αγρίνιο – Καρπενήσι, Κουβαρά – Φυτείες, σύνδεση Πλατυγυαλίου με την Ιόνια Οδό, εκσυγχρονικός – αναβάθμιση αρδευτικών δικτύων, φράγμα Αχυρών κ.α».

Και κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας: «Με το νέο πενταετή αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας που θα έρθει προς διαβούλευση άμεσα, θα αποτελέσει και πεδίο, ένα πλαίσιο που θα δεσμεύει όλους εμάς στην πολιτική διεκδίκηση. Πρέπει να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια που γίνεται, πρέπει η κοινωνία μας να βγει όρθια και δυνατή και οι Ευρωπαίοι να κατανοήσουν πως έχουμε και εμείς τα δικά μας δικαιώματα».

Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Σάββατο στον Πύργο
Έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφασίστηκε το Σώμα να συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου 14 Μαρτίου 2015 στον Πύργο.

Θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία