Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 917

Στα όριά τους θα φτάσουν οι ελαιουργικές εκμεταλλεύσεις την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν από φέτος τη χρήση του πιο σημαντικού φυτοπροστατευτικού προϊόντος για τη χημική καταπολέμηση του δάκου.

Η δραστική ουσία dimethoate, που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια στη δακοκτονία, φέτος θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως όπλο ενάντια στον δάκο για τελευταία φορά. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 26 Ιουνίου 2019 απαγορεύεται η χρήση του dimethoate μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2019 για την κερασιά και μέχρι τις 17 Ιουλίου 2020 για τις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Ο Γιώργος Καπασούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας είπε στο Agro24 ότι το dimethoate είναι η πιο αποδοτική δραστική ουσία από όσες κυκλοφορούν στην αγορά για τους εξής λόγους:

 • Μπορεί να εφαρμοστεί στην ελαιοκαλλιέργεια ακόμα και 21 μέρες πριν τη συγκομιδή αφήνοντας μηδενικά υπολλείμματα.
 • Είναι πιο αποτελεσματικό κατά του δάκου σε σχέση με τις πυρεθρίνες οι οποίες θέλουν 2-3 ψεκασμούς περισσότερους.

Στα παραπάνω προστίθεται και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιθανότατα το 2020 θα απαγορευτεί και η χρήση της εναλλακτικής δραστικής ουσίας phosmet, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οργανοφωσφορικά. Ήδη έχουν ζητηθεί από τις εταιρείες διευκρινίσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων να αποφασίσει εάν θα ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του phosmet για την επόμενη χρονιά. 

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και συγκεκριμένα ο κ. Καπασούρης μας λέει ότι "δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε μια χρονιά όπως η περυσινή, που η δακοπροσβολή ήταν πολύ έντονη, εφόσον δεν θα έχουμε στη φαρέτρα μας τα κατάλληλα εργαλεία να το αντιμετωπίσουμε".

Ρωτήσαμε τόσο τον ίδιο όσο και τις πηγές μας στο Υπουργείο σχετικά με άλλες εναλλακτικές που υπάρχουν και μας είπαν ότι το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το υψηλό κόστος, αλλά διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

Η πρώτη εναλλακτική είναι ο δολωματικός ψεκασμός με την πιο διαδεδομένη δραστική ουσία να είναι το spinosad, σκευάσματα της οποίας κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιστοποιημένη βιολογικά ελαιοκαλλιέργεια. Η γενικευμένη χρήση του δολωματικού ψεκασμού σε όλη την Ελλάδα από το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας, θα αύξανε μεν πολύ το κόστος - λίγο λιγότερο από το διπλάσιο - αλλά θα μπορούσε να εγγυηθεί ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός για το λάδι του, χωρίς κανένα κίνδυνο υπολλειμματικότητας, που θα σήμαινε προβλήματα στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την εταιρεία που διακινεί το αντίστοιχο προϊόν "το spinosad είναι μια δραστική ουσία φυσικής προέλευσης με εντομοκτόνο δράση. Παράγεται από τη φυσική ζύμωση του ακτινομύκητα Saccharopolyspora Spinosa και είναι η πρώτη δραστική ουσία που προτάθηκε για μια καινούρια κατηγορία εντομοκτόνων, τα Naturalytes (φυσικοί μεταβολίτες)".

Η δεύτερη εναλλακτική είναι οι παγίδες με φερομόνη, οι οποίες όμως εκτοξεύουν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη, σε περίπτωση που εφαρμοστεί πανελλαδικά. Ενδείκνυνται, πάντως, για τη βιολογική καλλιέργεια και, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία που πρώτη κατασκεύασε τέτοιες φερομονικές παγίδες, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι: "Εντομοκτόνο που περιέχει τη δραστική deltamethrin για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Ο τρόπος δράσης του βασίζεται στην τεχνική "προσέλκυσης και θανάτωσης". Το ελκυστικό τροφής, διττανθρακικό αμμωνιακό άλας, ελκύει και τα δύο φύλα ενώ το ελκυστικό φύλου, η φερομόνη, ελκύει μόνο τα αρσενικά του δάκου. Τα έντομα θανατώνονται κατά την επαφή με την επιφάνεια της παγίδας".

Πηγή: agro24.gr - Πέτρος Αλεξανδρής

H ζημιά που προκαλεί ο δάκος στον καρπό, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, είναι δυνατό να υπερβεί το 50-60%. H ζημιά είναι ποσοτική και ποιοτική.

Η ζημιά είναι ποσοτική (μείωση παραγωγής και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του καρπού) αλλά και ποιοτική στο παραγόμενο ελαιόλαδο εξαιτίας κυρίως της αύξησης της οξύτητάς, της οξείδωσης και της αλλοίωσης των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων. Στη χώρα μας έχει 3-7 γενεές το χρόνο.

Το άριστο εύρος θερμοκρασιών ωοτοκίας είναι 20-28 °C ενώ σταματάει για θερμοκρασίες μικρότερες των 15 ή μεγαλύτερες των 33°C. Θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι άνω των 31°C και χαμηλή σχετική υγρασία (20-25%) προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στα αυγά καθώς και στις νεαρές προνύμφες, (ιδιαίτερα του 1ου και 2ου σταδίου).

Παρακολούθηση

Ελκυστικές παγίδες

H κλασσική μέθοδος παρακολούθησης του πληθυσμού του δάκου πραγματοποιείται με παγίδες τύπου McPhail, που περιέχουν ως ελκυστικό, αμμωνιακά άλατα 2% ή υδρολυμένες πρωτεΐνες 2% (φθινόπωρο), συχνά και με προσθήκη βόρακα. Οι παγίδες αναρτώνται στο εσωτερικό της κόμης του δένδρου, από τον Ιούνιο έως τα τέλη Οκτωβρίου και ελέγχονται ανά πενθήμερο ή εβδομάδα.

Πυκνότητα τοποθέτησης παγίδων

Από τον υπεύθυνο φορέα (Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς): 1 παγίδα ανά 1.000 δένδρα.

Από τον παραγωγό: Προτείνεται τουλάχιστον μία παγίδα McPhail ανά 100 δένδρα.

Δειγματοληψίες

Για την εκτίμηση της προσβολής του ελαιοκάρπου, πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικές (δεκαπενθήμερες ή μηνιαίες) δειγματοληψίες καρπών από τον Ιούλιο μέχρι την έναρξη συγκομιδής.

Από τον υπεύθυνο φορέα: Καθορίζονται κέντρα δειγματοληψίας, με 10.000 δένδρα το καθένα και από κάθε κέντρο επιλέγονται τυχαία 40 ελαιόδεντρα, από τα οποία λαμβάνονται τυχαία 25 καρποί/δέντρο (είκοσι καρποί από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και πέντε από την κορυφή).

Από τον παραγωγό: Προτείνεται ανά 100 ελαιόδενδρα τυχαία δειγματοληψία από 10-12 δένδρα από τα οποία να λαμβάνονται τυχαία 25 καρποί/δέντρο με τον τρόπο που αναγράφεται παραπάνω.

Η δειγματοληψία καρπού παρέχει άμεσες πληροφορίες για το επίπεδο ζημιάς που προκαλείται από το δάκο καθώς επίσης έμμεσες πληροφορίες για τη πυκνότητα πληθυσμού και σύνθεσή του.

Η εξέταση του καρπού πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού για την εκτίμηση της ενεργού προσβολής (αυγά, ζωντανές προνύμφες 1ου, 2ου και 3ου σταδίου, νύμφες και έξοδοι), καθώς και της νεκρής προσβολής (μη εκκολαφθέντα αυγά, άγονα νύγματα, αποφελλομένες στοές και νεκρές 1ου, 2ου και 3ου σταδίου). Το άθροισμα αυτών είναι η συνολική προσβολή.

Αντιμετώπιση

Καλλιεργητικά μέτρα

 • Δεν πρέπει να μένουν, κατά το δυνατόν, ασυγκόμιστοι καρποί
 • Να επιδιώκεται κατά το δυνατόν πρώιμη συγκομιδή.
 • Απαιτείται αυξημένη προσοχή σε αρδευόμενους ελαιώνες όπου αυξάνεται ο πληθυσμός του δάκου, μέχρι 7 φορές περισσότερος από ότι στους ξηρικούς ελαιώνες, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μικρές νησίδες εντός μεγάλης εκτάσεως μη-αρδευομένων ελαιώνων (Εξαιτίας της ταχύτερης αύξησης του μεγέθους του καρπού, της επίσπευσης της ωρίμανσής του και «προσφερόμενου» για ωοτοκία υπό συνθήκες καλοκαιρινής ξηρασίας).
 • Σε μεγάλης έκτασης ελαιώνες ή σε ευρύτερες περιοχές είναι σημαντική η επισήμανση εστιών πρώιμων προσβολών από το έντομο

Οι ασυγκόμιστοι καρποί είναι φυσικό εκτροφείο για τον δάκο. Η πρώιμη συλλογή του ελαιοκάρπου μειώνει τον κίνδυνο όψιμων προσβολών.

Μαζική παγίδευση

Με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης επιδιώκεται η σύλληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ενήλικων εντόμων, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του εχθρού σε επίπεδα που δεν προκαλούν οικονομική ζημιά στην καλλιέργεια.

Ο συνδυασμός στην ίδια παγίδα ελκυστικών τροφής, φύλου και χρώματος είναι καταλληλότερος όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα μαζικής παγίδευσης. Σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί δάκου, η μαζική παγίδευση, δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα να αποτελεί αυτοδύναμη μέθοδο αντιμετώπισης του εντόμου ακόμα και όταν εφαρμόζεται και σε μεγάλες εκτάσεις.

Σε περιπτώσεις μικρής αποτελεσματικότητας της μεθόδου, απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα για επαρκή προστασία της παραγωγής, όπως αύξηση της πυκνότητας των παγίδων ή δολωματικοί ψεκασμοί κυρίως σε εστιακές περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού του δάκου.

Συνεχής εφαρμογή μαζικής καταπολέμησης σε έναν απομονωμένο ελαιώνα, επί σειρά ετών μειώνει τον πληθυσμό του δάκου και αυξάνει τον πληθυσμό των ωφελίμων εντόμων.

O συνδυασμός μαζικής παγίδευσης με δολωματικούς ψεκασμούς, με τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός εναντίον του δάκου σε περιοχές ή και χρονιές που η μέθοδος δεν είναι αυτοδύναμη.

Βιολογική καταπολέμηση (Δράση ωφελίμων)

Διάφορα είδη ωφελίμων εντόμων (παρασιτοειδών και αρπακτικών) προσβάλλουν το δάκο στα διάφορα στάδια εξέλιξης του.

Τα σπουδαιότερα είναι: Τα υμενόπτερα εκτοπαρασιτοειδή Eupelmus urozonus, Pnigalio meditarraneus, Eurytoma martelli και Cyrtoptyx laticeps.

Τα εκτοπαρασιτοειδή θανατώνουν κυρίως τις προνύμφες τρίτης ηλικίας ή τις νύμφες του δάκου. Εμφανίζονται από το καλοκαίρι μέχρι μέσα του φθινοπώρου και θανατώνουν μέχρι και το 30-40% των προνυμφών του δάκου.

Το υμενόπτερο ενδοπαρασιτοειδές των προνυμφών τρίτης ηλικίας του δάκου Psyttalia (Opius) concolor. Το ενδοπαρασιτοειδές Psyttalia (Opius) concolor αν και εμφανίζεται το φθινόπωρο και θανατώνει μέχρι και το 80% των προνυμφών του δάκου, δεν μπορεί να διατηρήσει τον πληθυσμό του δάκου κάτω από το όριο οικονομικής ζημιάς.

Από τα αρπακτικά, σημαντική είναι η δράση του μικρο-δίπτερου Prolasioptera berlesiana (Cecidomyiidae). Άμεσα ή έμμεσα μπορεί να καταστρέψει το 30-50% των αυγών του δάκου.

Όμως σοβαρό μειονέκτημα του αρπακτικού αυτού είναι ότι θεωρείται υπεύθυνο για την μετάδοση του μύκητα Camarosporium (Macrophoma) dalmatica. Προκαλεί σάπισμα και πτώση του ελαιόκαρπου κυρίως το φθινόπωρο, όπου σε μερικές ποικιλίες, ιδίως τις πρώιμες, μπορεί να προσβάλλει μεγάλο αριθμό καρπών ανά δένδρο.

Από τα αρπακτικά που ευρίσκονται στο έδαφος, αξιόλογη δράση έχουν είδη των οικογενειών Carabidae (Carabus banoni, Lycinus aegyptiacus, Pterostichus creticus και δεκάδες άλλα είδη), Staphylinidae (Ocypus oleus, O. fulvipennis κ.ά), και είδη των τάξεων Dermaptera (Forficula aetolica) και Hymenoptera (διάφορα είδη μυρμηγκιών), προσβάλλοντας τις νύμφες του δάκου στο έδαφος.

Παρόλο που τα ωφέλιμα έντομα δεν μειώνουν τους πληθυσμούς του δάκου κάτω από τα επίπεδα της οικονομικής ζημιάς, εντούτοις συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση τους. Τα ιθαγενή εκτοπαρασιτοειδή μειώνουν τους πληθυσμούς του δάκου μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, ενώ κατά το φθινόπωρο, που παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του δάκου, μειώνεται σημαντικά η παρουσία τους.

Η παρουσία και η δράση ορισμένων από τους ωφέλιμους οργανισμούς κατά του δάκου μπορεί να επηρεασθεί, έμμεσα, με την ενθάρρυνση και διατήρηση εντός του ελαιώνα της βλάστησης και χλωρίδας που συντηρεί τους πληθυσμούς τους (π.χ. Inula sp.)

Χημική αντιμετώπιση

Δολωματικός από εδάφους ψεκασμός
Στους ψεκασμούς από το έδαφος, το ψεκαστικό διάλυμα που χρησιμοποιείται, αποτελείται από το ελκυστικό (πρωτεΐνη 2%) και το εντομοκτόνο. Η εφαρμογή του δολώματος γίνεται είτε με μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα είτε με επινώτιους χειροκίνητους ψεκαστήρες.
Με τους δολωματικούς ψεκασμούς επιδιώκεται η θανάτωση των ακμαίων του δάκου, πριν τα θηλυκά εναποθέσουν τα αυγά τους στον ελαιόκαρπο.

Βασικοί παράγοντες επιτυχίας της αντιμετώπισης του δάκου με δολωματικό ψεκασμό είναι:

1) Το ποσοστό καρποφορίας των δένδρων να είναι πάνω από 30%. Όταν το ποσοστό καρποφορίας είναι κάτω από 30% τα αποτελέσματα της μεθόδου συνήθως δεν είναι ικανοποιητικά. Για την εκτίμηση του ποσοστού της καρποφορίας, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι μετά την καρπόδεση.

2) Ο χρόνος εφαρμογής του 1ου δολωματικού ψεκασμού

Κριτήρια εφαρμογής του χρόνου του 1ου δολωματικού ψεκασμού:

 • Καταλληλότητα του καρπού για ωοτοκία: έναρξη πήξης του πυρήνα ή όταν ο καρπός έχει αποκτήσει μέγεθος ρεβιθιού ή βάρος 1-2 gr. ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς. Τότε ο καρπός είναι αρκετά μαλακός ώστε να μπορεί να διατρυπηθεί από τον ωοθέτη του θηλυκού εντόμου.
 • Ο μέσος όρος δάκων ανά παγίδα τύπου McPhail και εβδομάδα να είναι μεγαλύτερος του 5-10.
 • Το ποσοστό των αρσενικών να είναι περίπου 60%
 • Τα γόνιμα θηλυκά με ώριμες ωοθήκες να είναι τουλάχιστον το 5% του πληθυσμού
 • Κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας να είναι οι κατάλληλες (θερμοκρασία <28°C, ταχύτητα ανέμου<4bf).

Σε περιοχές στις οποίες από τα υπάρχοντα στοιχεία προηγούμενων ετών υπάρχει ιστορικό υψηλών πληθυσμών, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί επανάληψη του πρώτου γενικού ψεκασμού ή εφαρμογή τοπικών ψεκασμών σε εστίες εφόσον παρατηρείται αύξηση των συλληφθέντων ακμαίων.

Ο χρόνος έναρξης των επόμενων δολωματικών ψεκασμών καθορίζεται κυρίως από το ύψος του πληθυσμού του δάκου αλλά και τις κλιματικές συνθήκες. Ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς. Λιγότεροι δάκοι στις βρώσιμες, περισσότεροι στις ελαιοποιήσιμες, λιγότεροι δάκοι στις μεγαλόκαρπες, και περισσότεροι στις μικρόκαρπες ποικιλίες. Επίσης ανάλογα με το ποσοστό καρποφορίας των ελαιοδένδρων λιγότεροι και περισσότεροι δάκοι στο μικρό και μεγάλο ποσοστό καρποφορίας αντίστοιχα.

3) Η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών εξαρτάται επίσης απόλυτα από την επίκαιρη και σωστή εφαρμογή τους.

 • Σωστή εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών σημαίνει να ψεκάζεται μέρος του εσωτερικού της κόμης των δένδρων, να τηρούνται σωστά οι δόσεις του ελκυστικού και του εντομοκτόνου, να ρυθμίζεται σωστά η πίεση στο ψεκαστικό μέσο, να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν μεγάλη σταγόνα στα φύλλα (διαμέτρου πάνω από 4 mm) και να εφαρμόζεται ποσότητα μέχρι 300cc ψεκαστικού διαλύματος κάθε 2ο ή 3ο δένδρο του ελαιώνα, ανάλογα με την πυκνότητα φύτευσης.
 • Για να αποκλειστούν τυχόν μεταναστεύσεις του πληθυσμού, δεν πρέπει στους δολωματικούς ψεκασμούς να αφήνονται αψέκαστα μεγάλα τεμάχια ελαιώνων.
 • Η διάρκεια κάθε ψεκασμού σε μία περιοχή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Χημικά εντομοκτόνα

Ψεκασμοί καλύψεως με συνθετικά χημικά εντομοκτόνα συστήνονται μόνο:

 • Σε ελαιώνες που λόγω χαμηλού ποσοστού καρποφορίας (κάτω του 25%) δεν εφαρμόζεται η δολωματική μέθοδος ή εάν αυτή εφαρμοστεί συνήθως δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
 • Η προσβολή του ελαιοκάρπου να είναι πάνω από το οικονομικό όριο ζημιάς: (>5% ζωντανή προσβολή για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες και 1% για τις επιτραπέζιες ποικιλίες).

Χρόνος εφαρμογής: συνήθως εφαρμόζονται Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (εξαρτάται από το ποσοστό προσβολής του ελαιοκάρπου) Στην περίπτωση όμως που έχουμε πρώιμες προσβολές, κυρίως στις βρώσιμες ελιές, μπορεί να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός το καλοκαίρι.

Πρώιμη πτώση του ελαιοκάρπου ελαιοποιήσιμων ποικιλιών μέχρι τον Αύγουστο δεν αποτελεί ποσοτική ζημιά διότι το ελαιόδεντρο αναπληρώνει την ζημιά μέχρι και σε ποσοστό καρπόπτωσης 10% εξαιτίας της αύξησης του βάρους αλλά και της ελαιοπεριεκτικότητας των υπόλοιπων καρπών του δένδρου ενώ η αναπλήρωση αυτή το Σεπτέμβριο είναι μέχρι σε ποσοστό καρπόπτωσης 5%.

Στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες δεν συστήνονται ψεκασμοί καλύψεως με χημικά εντομοκτόνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:

 • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανίχνευσης υπολειμμάτων στα ελαιοκομικά προϊόντα
 • Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας
 • Μειώνονται σημαντικά οι πληθυσμοί των ωφελίμων έντομα και παρατηρούνται εξάρσεις στους πληθυσμούς άλλων εντόμων όπως του λεκανίου και άλλων κοκκοειδών
 • Υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας στις μέλισσες
 • Κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος (υδροφόρος ορίζοντας, έδαφος κλπ)
 • Σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ψεκαστή.

Απαγορεύονται οι ψεκασμοί καλύψεως με χημικά εντομοκτόνα στις περιοχές που παράγουν ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδο ή βρώσιμο ελαιόκαρπο. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί καλύψεως με χημικά εντομοκτόνα στις υπόλοιπες περιοχές.

Πηγή: e-ea.gr

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 η εναρκτήρια ημερίδα του έργου «Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας ‘NT4D’», στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στα Χανιά.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ν. Αντώνογλου που αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των διαδικασιών του με στόχο την πρώτη Μαΐου κάθε έτους να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την έναρξη των εργασιών επί του πεδίου.

Το έργο, διάρκειας 2 ετών, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΥΠΑΑΤ/Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Χανίων και οι ΔΑΟΚ 8 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι βασικές ενέργειες του έργου και έγινε συζήτηση για το πλάνο των δράσεων του έργου.

Βασικός σκοπός του έργου είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας και η περαιτέρω συνολική ενσωμάτωση τους στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Συνοπτικά θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

 • Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.
 • Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την αποθήκευση των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων και δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας.
 • Παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με αυτοματοποιημένες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες.
 • Παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα με έξυπνα εργαλεία: διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα.
 • Διάχυση και σταδιακή ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών στο Εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Απώτερος στόχος του έργου είναι ο βέλτιστος προγραμματισμός και ο έλεγχος των ψεκασμών ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, και να συνδράμει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Χώρας, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία. Άμεσα ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το Εθνικό μας προϊόν μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσης Περδίκης, εξηγεί τι οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί, αλλά και η πολιτεία, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου και άλλων επιβλαβών οργανισμών.

O Δάκος της ελιάς είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπου καλλιεργείται η ελιά. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εισήγηση του Επίκουρου Καθηγητή του ΓΠΑ, Διονύση Περδίκη, στο πλαίσιο της Ημερίδας που πραγματοποίησε η Ένωση Αγρινίου με θέμα "Ελιά: Ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία. Προοπτικές, Προτάσεις και Λύσεις".

H ζημιά που προκαλεί ο δάκος στον καρπό, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, είναι δυνατό να υπερβεί το 50-60%. H ζημιά είναι ποσοτική και ποιοτική, διότι υποβαθμίζει την ποιότητα των επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς, καθώς και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου µε την αύξηση της οξύτητάς του. H καταπολέμηση του Δάκου γίνεται µε δολωματικούς και καθολικούς ψεκασμούς. Για να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο και, όπου είναι δυνατό, σε ομαδική βάση. O ψεκασμός σε μια περιοχή να συμπληρώνεται το αργότερο σε 7 μέρες.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για καταπολέμηση του Δάκου µε άλλες µμεθόδους στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ή, ακόμα, για βιολογική παραγωγή χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Χρησιμοποιείται η µμέθοδος της μαζικής παγίδευσης - εξόντωσης του Δάκου µε χάρτινες παγίδες εμποτισμένες µε εντομοκτόνο, που φέρουν Αμμωνία και Φεροµόνη ως προσελκυστικά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παγίδευσης.

Νεώτερα Ερευνητικά Αποτελέσματα στην Αντιμετώπιση του Δάκου της Ελιάς Παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και Αμπέλου Χανίων, για τη βελτίωση της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών στα πλαίσια των «Συγκριτικών Πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2016» – Παρουσίαση της μεθόδου”.

Πηγή: e-ea.gr

Προοπτική της γεωργίας μας μπορεί και πρέπει να είναι η Βιολογική Γεωργία, κάτι που όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος και στην Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής.

Ξεκινώντας από την θεμελιώδη αυτή θέση η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ" πρότεινε στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την πιλοτική εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του κυριότερου παρασίτου της ελιάς, του δάκου, σε περιοχές της περιφέρειάς μας. Η πρόταση δεν προχώρησε άμεσα, κρατάμε όμως την δέσμευση της περιφερειακής Αρχής του κ. Κατσιφάρα, για συγκεκριμένη μελέτη και προετοιμασία ώστε να σε επόμενη χρονιά να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της.

Η πρότασή μας είναι η παρακάτω:
Συζητάμε σήμερα το θέμα της δακοκτονίας στην περιφέρειά μας και σωστά ήρθε το θέμα γιατί πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν έγκαιρα και να υπάρχει και περιθώριο χρόνου για απρόβλεπτες καθυστερήσεις, ώστε η πρώτη επέμβαση να γίνει το ταχύτερο, με την εμφάνιση της πρώτης γενιάς του δάκου, πράγμα που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της επέμβασης. Όμως η συμφωνία μας σταματά εδώ.

Η δακοκτονία είναι η μεγαλύτερη και υψηλότερου κόστους επέμβαση στον γεωργικό μας τομέα με κόστος 1.761.000 για Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία μαζί και μη αναφερόμενο στην εισήγηση αλλά προφανώς ανάλογο για την Αχαΐα.

Θεωρείται ως τώρα δεδομένο και εκτός συζήτησης ότι η επέμβαση θα γίνει με χημικά φυτοφάρμακα (δηλητήρια) των οποίων οι επιπτώσεις είναι γνωστές:

-Επιβάρυνση του τελικού προϊόντος, ιδίως αν δεν τηρηθεί η επιβαλλόμενη χρονική απόσταση τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής με επίπτωση και στην τιμή

-Επιβάρυνση του συνόλου του οικοσυστήματος με τοξικές ουσίες που πλήττουν και τους πληθυσμούς ωφελίμων στην γεωργία εντόμων

-Επιβάρυνση της συνολικής τροφικής αλυσίδας του ελαιώνα

-Εξάρτηση των αγροτών από τις χημικές βιομηχανίες.

Όμως, όπως γνωρίζει όποιος παρακολουθεί τα αγροτικά θέματα, η Βιολογική γεωργία, με κύρια γραμμή πλεύσης τον περιορισμό των χημικών εισροών και πρωτίστως των φυτοφαρμάκων, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Η παράταξή μας θεωρώντας ότι το μέλλον της γεωργίας μας και ειδικότερα της ελαιοκαλλιέργειας είναι η όλο και ευρύτερη εφαρμογή βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας και φυτοπροστασίας για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος, ανόδου της ποιότητας και τιμής των προϊόντων και μείωσης του κινδύνου για την υγεία αγροτών και καταναλωτών επιβάλλεται, έστω και βαθμιαία, να προχωρήσουμε στην βιολογική καταπολέμηση του κυριότερου γεωργικού παρασίτου της περιοχής μας και του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, του δάκου της ελιάς.

Πέραν των λόγων περιβάλλοντος, υγείας, τιμής και ποιότητας του προϊόντος εκτιμούμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ότι η βιολογική καταπολέμηση είναι οικονομικά ανταγωνιστική προς την χημική.

Με βάση τα παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Την βαθμιαία εφαρμογή βιολογικών μεθόδων για την καταπολέμηση του δάκου αλλά με ρητή δέσμευση κλιμάκωσης των εκτάσεων που θα τεθούν υπό τέτοια διαχείριση.

Ειδικότερα προτείνουμε, την άμεση, από φέτος, επιλογή δύο τουλάχιστον γεωγραφικά απομονωμένων από τους άλλους ελαιώνες περιοχών, μια στην Αιτωλοακαρνανία και μία στην Αχαΐα – Ηλεία προκειμένου να εφαρμοσθεί σε αυτές ολικά και αποκλειστικά βιολογική μέθοδος καταπολέμησης είτε μέσω φερομονών είτε μέσω ενεργών μικροοργανισμών. Σε αυτές να διατεθεί τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμένου για την δακοκτονία κονδυλίου. Εταιρίες που παράγουν βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης του δάκου υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Οι Υπηρεσίες μας Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν το ταχύτερο να καθορίσουν τις περιοχές αυτές και να περιλάβουν στους όρους της διακήρυξης την εφαρμογή μόνο βιολογικής μεθόδου στα όριά τους.

Παράλληλα στις υποχρεώσεις του αναδόχου θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Η Υπηρεσίες μας οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια ελέγχου της πλήρους εφαρμογής των υποχρεώσεων του αναδόχου (κάτι που ισχύει γενικά, βεβαίως).

Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της καταπολέμησης στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής θα οδηγήσει στην αβίαστη επέκταση των μεθόδων αυτών, σταδιακά, στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας στην περιφέρειά μας, καθιστώντας το λάδι και τις βρώσιμες ελιές μας εμπορικά ελκυστικότερες και αποφέροντας οφέλη στους αγρότες , πρωτίστως όσον αφορά την υγεία τους (γνωστή είναι η μελέτη Γκινόπουλου που αποδίδει την απροσδόκητα αυξημένη νοσηρότητα από καρκίνο στους αγροτικούς πληθυσμούς της Αιτωλοακαρνανίας έναντι των αστικών στους ψεκασμού με αγροτοχημικά.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο και πρωτίστως την πλειοψηφία να στηρίξει την πρότασή μας. Ας επιδείξουμε τον τολμηρό ρεαλισμό που χρειάζεται ώστε να κάνουμε σοβαρό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και ποιοτική γεωργία στην περιφέρειά μας.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Πλήγματα για το Ιταλικό ελαιόλαδο

Περπατώντας στον οικογενειακό ελαιώνα ένα μελαγχολικό πρωί του Νοεμβρίου, ο Φεντερίκο Ντουφούρ γονατίζει και σηκώνει στη φούχτα τους μικρούς κοκκινωπούς καρπούς. «Ντρέπομαι να πω ότι είναι ελιές», μονολογεί. «Κοιτάξτε εδώ, έχουν μία τρύπα», λέει υποδεικνύοντας τη ζημία που προκάλεσε στον καρπό o δάκος. Κάθε έντομο μπορεί να γεννήσει εκατοντάδες αυγά καταστρέφοντας σε πολύ σύντομο χρόνο ολόκληρους ελαιώνες.

Αυξήθηκε η τιμή
Δεν είναι, όμως, μόνο ο δάκος που καταστρέφει τα δένδρα με τον νόστιμο καρπό. Ισχυρή χαλαζόπτωση, πλημμύρες, αλλά και καταστρεπτικά βακτήρια σε κάποια σημεία της Απουλίας, του ελαιώνα της Ιταλίας, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στον περιορισμό της παραγωγής της κατά περίπου 35%. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της τιμής ενός από τα βασικότερα αγαθά για την ιταλική οικογένεια, αύξηση που θα γίνει αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τιμή του αγνού παρθένου ελαιόλαδου έχει διπλασιαστεί από πέρυσι, ενώ όπως φαίνεται ούτε στην Ισπανία είναι καλύτερα τα πράγματα.
Η έλλειψη ελαιόλαδου θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής από τα ελαιοτριβεία μέχρι τους εξαγωγείς, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για απάτες και νόθευση του προϊόντος, κάτι που θα πλήξει την εικόνα του και τη φήμη του ιταλικού ελαιόλαδου ανά τον κόσμο, ενός επιχειρηματικού κλάδου 2 δισ. ευρώ. Πολλοί, μάλιστα, προσπαθούν να βρουν τρόπους προκειμένου να αντιδράσουν σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι μόνιμες αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, που μακροπρόθεσμα κινδυνεύουν να πλήξουν έναν από τους πυλώνες της εθνικής ταυτότητας της Ιταλίας.
Πολλές καλλιέργειες είναι βιολογικές και έτσι δεν χρησιμοποιούνται παρασιτοκτόνα για να διώξουν τα ζιζάνια. Αλλά και κάπως πιο παραδοσιακές μέθοδοι απέβησαν ανεπαρκείς εξαιτίας των διαρκών βροχοπτώσεων.
Η κατάσταση, μάλιστα, είναι τόσο άσχημη που στην Απουλία και την Τοσκάνη πολλά ελαιοτριβεία δεν άνοιξαν καν. Κάποιες από τις πόλεις της Τοσκάνης αποφάσισαν να αναβάλουν τις ετήσιες γιορτές της ελιάς που διοργάνωναν. Αλλωστε τι χάρη θα μπορούσε να έχει μια γιορτή της ελιάς όταν δεν υπάρχει αρκετό λάδι. Αλλά και εκεί όπου οργανώθηκαν τέτοια πανηγύρια, λίγοι ήταν οι τοπικοί παραγωγοί που πωλούσαν το δικό τους λάδι. Κάποιοι προσπάθησαν να πουλήσουν άλλα προϊόντα από τα κτήματά τους, όπως κρασί, μέλι, σιτάρι. Αλλοι προσπαθούσαν να πουλήσουν σικελικό ή ελληνικό λάδι, αν και παραδέχονταν ότι όσο καλά και αν ήταν αυτά τα προϊόντα, δεν ήσαν εξίσου καλά με τα σπιτικά.
Ωστόσο πάνω από όλα, η δραματική μείωση της παραγωγής έχει δημιουργήσει πολλές υποψίες για περιπτώσεις νοθείας ή άλλες απάτες. Ωστόσο, οι ελαιοπαραγωγοί -όπως μαθαίνουν στα διάφορα σεμινάρια- θα πρέπει να είναι οι φρουροί της «πολιτισμικής τους κληρονομίας».
Περισσότερο, όμως, από όλα φοβούνται ότι ο καιρός έχει γίνει απρόβλεπτος και ότι το άσχημο 2014 τους έδωσε απλά μια γεύση του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

πηγή: Καθημερινή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία