Αγγελίες    Επικοινωνία

Αύριο (8/8/) αναμένεται τελικά να καταβληθεί το νέο πακέτο αποζημιώσεων, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου, στους παραγωγούς.

Οι αποζημιώσεις είναι συνολικού ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ και θα καταβληθούν στους δικαιούχους.

Αφορά σε αποζημιώσεις του πρώτου τριμήνου του 2019 σε καλλιέργειες του 2018, που αφορούν μεταξύ άλλων, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα, και κάποια οπωροκηπευτικά.

Πηγή: newsbomb.gr

Αύριο Παρασκευή θα πληρωθούν αποζημιώσεις ύψους 5,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ.

Πιο συγκεκριμένα, θα καταβληθούν 5.366.500,74 ευρώ σε 5.457 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, με την πληρωμή να αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018.

Σημειώνεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών θα κατευθυνθεί στο νομό Πέλλας και ακολουθεί ο νομός Ηλείας και ο νομός Λακωνίας.

Επισυνάπτεται η λίστα με τις πληρωμές ανά νομό

Πηγή: dikaiologitika.gr

Με δεδομένο ότι μετά τις 31 Ιουλίου 2019 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2018 θα πρέπει εντός της προθεσμίας αυτής να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2018, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.
Ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. θα πρέπει να ελέγξουν τις χρεώσεις που έγιναν στους λογαριασμούς τους με την αιτιολογία «ΕΛΓΑ ΕΑΕ 2018» και να συγκρίνουν τα ποσά αυτά με την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. που αναγράφεται στην Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2018. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς θα πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α ΜΠ718, στην Τράπεζα Πειραιώς, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2018 μέχρι τις 31/7/2019, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι κάθε παραγωγός μπορεί να ενημερωθεί για την κατάσταση πληρωμής των ασφαλιστικών του εισφορών καλώντας τον αριθμό 1540 οποιαδήποτε ημέρα και ώρα. Οι περιπτώσεις βεβαιωμένων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών παλαιοτέρων ετών που εμποδίζουν την είσπραξη αποζημιώσεων μεταγενέστερων ετών μπορούν να θεωρηθούν εξοφληθείσες εφόσον έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση που τηρείται. Τυχόν ασφαλισμένοι με σχετικό πρόβλημα θα πρέπει να απευθύνονται με σχετική αίτηση στα Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α.

Πηγή: e-ea.gr

Ειδική ρύθμιση για την ταχύτερη αποζημίωση γεωργών και κτηνοτρόφων από θεομηνίες και καταστροφές, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα θα προχωρήσει το ταχύτερο και δεν θα περιμένει τη γενικότερη αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Αγρίνιο στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού στην περιοχή και έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα υστέρησης και ταμειακής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν συχνά οι παραγωγοί, καθώς ο χρόνος εξόφλησης από τον ΕΛΓΑ, ακόμη και για οφθαλμοφανείς ζημιές, πλησιάζει τους 18 μήνες. Ειδικότερα, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η προκαταβολή της τάξεως του 70% σε σχέση με την εκτιμητέα ζημία έρχεται στους 8 με 9 μήνες, η δεύτερη δόση που συνήθως είναι στο 10% υπερβαίνει το χρόνο και η εξόφληση, δηλαδή το υπόλοιπο 20% είναι ζήτημα αν έρχεται στον ενάμιση χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καπνοπαραγωγών από την περιοχή της Ξάνθης οι οποίοι για τις ζημιές που έγιναν στην παραγωγή τους τον περασμένο Ιούνιο, πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ τα τελευταία 24ωρα. Ο αναγνώστης της Agrenda και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Καπνού της περιοχής, Μιχάλης Πασχαλίδης, δηλώνει στην Agenda ότι η πολιτική αυτή του Οργανισμού έχει βγάλει πολλούς αγρότες έξω από το παιχνίδι, καθώς, μετά από μια μεγάλη ζημιά και χωρίς κανένα άλλο χρηματοδοτικό μέσο δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις καλλιεργητικές δαπάνες της αμέσως επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία έχει σαφέστατα προεκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς έρχεται να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ωστόσο, γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τον αγροτικό κόσμο που αναζητά διεξόδους. Σημειωτέον ότι εκτός των άλλων, οι πληγέντες καλούνται να καταβάλλουν έγκαιρα και στο ακέραιο και τις ασφαλιστικές εισφορές της επόμενης χρονιάς. Ειδικά δε από τον καιρό που η υποχρέωση αυτή έρχεται ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ το πράγμα γίνεται δυσβάστακτο. 

Παράλληλα, τόσο από επίσημα κυβερνητικά χείλη, καθώς και από εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, ακούγονται συχνά τον τελευταίο καιρό τα περί ανάγκης και προετοιμασίας ευρύτερης αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ωστόσο αυτό μοιάζει να είναι πολύ πιο σύνθετο, απαιτεί ιδιαίτερες αναλογιστικές μελέτες και δύσκολα θα φθάσει στη Βουλή από τη σημερινή κυβέρνηση.

Πηγή: agronews.gr

Την άμεση αποζημίωση και στήριξη των παραγωγών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Θεοφάνη Κουρεμπέ, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, στην Αθήνα.

Οι παραγωγοί που έχουν υποβάλει αιτήσεις για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ξεπερνούν τους 1.800 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, ενώ άλλες 620 αιτήσεις υποβλήθηκαν από παραγωγούς της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μεγαλύτερες ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κηπευτικών αλλά και σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων.

«Είναι αναγκαίο να στηριχθούν άμεσα όλες οι ζημιωθείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διασφαλίσουμε όσο είναι δυνατόν το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα, αλλά και να προστατεύσουμε τη φυτική και ζωική παραγωγή» επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε: «Η εξατομίκευση των ζημιών των πληγέντων παραγωγών πρέπει να γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών μας είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Επιπλέον, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ πως η Δυτική Ελλάδα και ο πρωτογενής τομέας τη φετινή χρονιά δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα λόγω των ακραίων και έντονων καιρικών φαινομένων.

Ήδη για το 2018, έχουν γίνει πληρωμές για καταστροφές στην γεωργική παραγωγή, ύψους 2.8 εκ. ευρώ στην Αχαΐα και 2.9 εκ. ευρώ στην Ηλεία.

Αποζημιώσεις ύψους 26.008.767,87 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. αύριο Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, σε 18.848 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018.

Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.

Πηγή: agronews.gr

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία