Αγγελίες    Επικοινωνία

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης (προτάσεων έργων), που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης της δράσης 4.3.1: «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων – έργα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

Σύμφωνα με τον πίνακα των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης που εκδόθηκε τη Δευτέρα, 10-06-2019 με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, σε σύνολο 45 προτάσεων έργων που υποβλήθηκαν (προϋπολογισμού ύψους 680 εκ. € περίπου), οι 31 προτάσεις, ύψους προϋπολογισμού 448,2 εκ. €, έτυχαν θετικής αξιολόγησης.

Τα σχετικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και αφορούν βελτίωση αρδευτικών υποδομών, υποδομές για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών. Μέσω των έργων αυτών επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών ύδατος, η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας.

Στον σχετικό κατάλογο, όμως, για μια ακόμη φορά, δεν υπάρχει κανένα έργο που να αφορά την Αιτωλοακαρνανία (σ.σ. υπήρχε ένα έργο του υπ. Υποδομών, δηλαδή όχι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για την περιοχή της Αμβρακίας, το οποίο, όμως, «κόπηκε» και αυτό). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Ένωσης Αγρινίου, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπεβλήθησαν καν προτάσεις!!! Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι την τελευταία ημέρα της παράτασης του προγράμματος έγινε μια προσπάθεια να υποβληθούν προτάσεις, αλλά, ήταν πλέον αργά…

Έτσι, στην αγροτική Αιτωλοακαρνανία, των λιμνών και των ποταμών, το αρδευτικό θα συνεχίσει να υπονομεύει την ίδια την παραγωγική διαδικασία, ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Φυσικό επακόλουθο, βέβαια, αφού κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρξε απ’ τους έχοντες την ευθύνη να εργαστούν και να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων που ο τόπος έχει ανάγκη.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο σε εξέλιξη παράλληλο πρόγραμμα, τη διαχείριση του οποίου έχουν οι Περιφέρειες, για την υλοποίηση μικρότερων εγγειοβελτικών έργων, προϋπολογισμού κάτω των 2,2 εκατ., όπου ελπίζουμε να ενταχθούν έργα σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

Πηγή: e-ea.gr

Τα αρδευτικά δίκτυα στην Αιτωλοακαρνανία, στην πλειοψηφία τους, έχουν κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες 1960 – 1970 και πλησιάζουν να εξαντλήσουν- ή έχουν εξαντλήσει ήδη- το όριο ζωής τους. Παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές με απώλεια και σπατάλη τεραστίων ποσοτήτων νερού καθώς και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν εξυπηρετούν πλέον τις απαιτήσεις αξιοποίησης της γεωργικής γης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, αναγνωρίζοντας ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών έργων αποτελεί προϋπόθεση για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, προχώρησε  στην  επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών καθώς και στη σύνταξη νέων μελετών, όπου οι υφιστάμενες δεν επαρκούσαν, στα αρδευτικά δίκτυα Κάτω Αχελώου, όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες. Ειδικότερα, μελετήθηκαν έργα για την αντικατάσταση των αγωγών και την βελτίωση των Αρδευτικών Δικτύων στα ΤΟΕΒ περιοχής Οινιαδών (Κατοχής, Νεοχωρίου και Λεσινίου).

Συνολικά η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσε τέσσερις (4) προτάσεις προϋπολογισμού 7,9 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της δράσης 4.3.1 «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, έπειτα από πρόσκληση που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν :

  1. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Α3 & Α4, της ζώνης 8 του αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Κατοχής, με αιτούμενο ποσό 1.600.000 ευρώ.
  2. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Α2/ζώνης (9Α) & Α2/ζώνης (9Β+9Γ) αρδευτικού έργου Τ.Ο.Ε.Β Νεοχωρίου, με αιτούμενο ποσό 2.200.000 ευρώ.
  3. Βελτίωση τμημάτων δικτύου, αντλιοστασίων Λ1 & Λ4 κτήματος Λεσινίου του αρδευτικού έργου Τ.Ο.Ε.Β Λεσινίου, με αιτούμενο ποσό 2.200.000,00€.
  4. Αντικατάσταση Αγωγών & Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Μεσολογγίου με εγκατάσταση Σύγχρονου Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού, με αιτούμενο ποσό 1.987.091,87 ευρώ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά : «Με την χρηματοδότηση και την κατασκευή των έργων αυτών θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο και επαρκές αρδευτικό και στραγγιστικό δίκτυο στην υπηρεσία των αγροτών, το οποίο θα εξασφαλίσει μείωση του κόστους της άρδευσης. Από το 2014 θέσαμε ως πρώτο στόχο τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων, δουλέψαμε μεθοδικά με υπηρεσιακές μελέτες και χωρίς ένα ευρώ κόστος καταφέραμε να είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη στιγμή και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο  Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στηρίζουμε έμπρακτα τους αγρότες μας και τον πρωτογενή  τομέα του τόπου μας».

Στον απόηχο της επίσκεψης του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Σπηλιόπουλου, στην Παραχελωίτιδα ζώνη, όπου κατέδειξε με τον πιο απόλυτο τρόπο την τριτοκοσμική κατάσταση του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας, ήρθε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, να αποκαλύψει την απουσία δράσης της απερχόμενης περιφερειακής Αρχής στο μεγαλείο της.

Σε δήλωσή του για το θέμα αναφέρει πως: «Είναι απορίας άξιο ότι από την περιοχή σας δεν υπήρξε καμία πρόταση προς ένταξη και προς χρηματοδότηση από τα προγράμματα του υπουργείου, όπως το μέτρο 4.3.1.».

«Δεν χρειάζεται άλλη μαρτυρία από τη δήλωση του υπουργού της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κατσιφάρα, για να επιβεβαιωθεί η αδιαφορία, η ανικανότητα, η έλλειψη βούλησης της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και έχουν αφεθεί στην τύχη τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κ. Σπηλιόπουλος.

Από το γραφείο Τύπου του υποψήφιου Περιφερειάρχη

Ενώπιον μιας, άκρως, δυσάρεστης εικόνας, βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλλιεργητές, αγρότες και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, σε συγκεκριμένη περιοχή, στον κάμπο του.
Κάποιος ασυνείδητος καταστρέφει εσκεμμένα τα αρδευτικά κανάλια (τσιμεντένια αυλάκια), με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι καλλιεργητές να μην μπορούν να ποτίσουν τα κτήματά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκλήθη η Αστυνομία για να διερευνήσει την υπόθεση, η παρουσία της οποίας έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στο Παναιτώλιο, ενώ η ζημιά που προκαλεί ο "άγνωστος" δολιοφθορέας ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: panaitolionews.blogspot.com

Την Παρασκευή 1-3-2019 ο υποψήφιος Προέδρου Κοινότητα Καινούργιου Κώστας Διον. Κορδάτος (Τάκη) συναντήθηκε με τον Διευθυντή ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Βλάση Σφυρή για να ενημερωθεί για το αρδευτικό πρόβλημα στο Καινούργιο, για τις υποδομές και τις δυνατότητες των δικτύων του ΓΟΕΒ στην περιοχή, και τους λόγους που δεν λειτουργεί το ΤΟΕΒ Καινουργίου, όπως επίσης και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα.

Η ενημερωτική συνάντηση κράτησε αρκετή ώρα, όπου τέθηκαν αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα των παραγωγών του Καινούργιο και της γύρο περιοχής, όπου έχουν να κάνουν με τις «γερασμένες», κατεστραμμένες και εγκαταλειμμένες υποδομές άρδευσης, όπως τα αντλιοστάσια, διώρυγες (αύλακες), καθώς από την λεηλασία του μηχανολογικο-ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου, στη θέση κάτω Πίνα (αδιαφορία του αρμόδιου ΤΟΕΒ Παναιτωλίου), ενώ και το ΤΟΕΒ Καινουργίου βρίσκεται «βυθισμένο» στη Λίμνη….

Βραχνάς για τους αγρότες εκτός του μεγάλο κόστος παραγωγής είναι και τα χρέη προς τη ΔΕΗ του ΤΟΕΒ Καινούργιου (περίπου 30.000 Ευρώ) και η μη δυνατότητα αυτά να αποπληρωθούν αφού η αγροτική παραγωγή καθημερινά μαραζώνει, αφενός από τις αρνητικές πολιτικές της ΕΕ καθώς και την ανυπαρξία ουσιαστικά μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής, γι’ αυτό είναι αδύνατο αυτές οι οφειλές να αποπληρωθούν από τους λίγους αγρότες που έχουν απομείνει. Εκτιμούμε ότι εάν δεν διαγραφούν τα ποσά αυτά προς την ΔΕΗ και παράλληλα να γίνουν νέα έργα, όπως ανακατασκευή του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Καινουργίου και επέκτασή του το πρόβλημα των παραγωγών θα μεγαλώνει. Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Αχελώου μας τόνισε ότι η προοπτική επέκτασής των αρδευτικών δικτύων στο Καινούργιο χρειάζεται μελέτη), προκειμένου να καλυφθεί και ο ορεινός όγκος (Πετρωτά, Τουρκομνήματα, Καρέικα, Νισιφέϊκα κ.λ.π.) ενώ ταυτόχρονα το ΤΟΕΒ Καινούργιο θα πρέπει η διοίκησή του οργανισμού να κινήσει όλες τις διαδικασίας για να γίνει μέλος του ΓΟΕΒ Αχελώου, όπου σήμερα δεν ανήκει στον Οργανισμό και ως εκ τούτο είναι αδύναμο διοικητικά, οικονομικά και επιχειρησιακά.

Τονίσαμε στον εκπρόσωπο του ΓΟΕΒ ότι, αν και θεωρούμε ότι η επέκταση του ως άνω έργου είναι αποσπασματικό σε σχέση με ένα συνολικό και σύγχρονο έργο που χρειάζεται η περιοχή, μπορεί προς το παρόν να δώσει μια «ανάσα» στην περιοχή για να βγει από την πλήρη ανυδρία και εγκατάλειψη, που ζήσαμε φέτος, που είχαμε πλήρης καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής. Μια καταστροφή που εάν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ του Αγρινίου δεν έχει αποζημιώσει τη χαμένη παραγωγή (ανεμοθύελλα κ.λ.π.), που για το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή μας ενημερώθηκε άμεσα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Δημήτρης Καρακώστας, κατά την παρουσία του σε σύσκεψη στο Καινούργιο 22-1-2019, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί της Β.Α. Τριχωνίδας, φέτος να έχουν υποστεί πλήρης καταστροφή στην βρώσιμη ελιά και έχουν περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.

Το μέλλον του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, πρέπει να είναι κοινή υπόθεση όλων και για το λόγω αυτό ο υποψήφιος Πρόεδρος Καινουργίου ξεκίνησε τις προεκλογικές συναντήσεις του με φορείς, αρχίζοντας από το ΓΟΕΒ Αχελώου, θέλοντας να σηματοδοτήσει την προτεραιότητα της αγροτικής παραγωγής, όπου στο πρόγραμμά μας θα υπάρχει σαφές πλαίσιο διεκδίκησης για ένα σύγχρονο δίκτυο άρδευσης όλων των καλλιεργειών στο Καινούργιο με δωρεάν νερό σε όλα τα χωράφια

Δηλώνουμε ως νέα Κοινοτική αρχή (με την στήριξη των δημοτών), ότι θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς το ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ-Α)Σ Καινούργιου, ώστε να απαιτήσουμε αγωνιστικά να δοθούν από την πολιτεία οριστικές λύσεις, σε αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα του αγροτικού Τομέα της περιοχής, που είναι η άρδευση μια πραγματικής πρωτογενής αγροτικής παραγωγικής οικονομίας ώστε να «ανακάμψει» ξανά η περιοχή μας, και να αντιμετωπισθεί κάπως οικονομική κρίση.

Ζητάμε:

α) Επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Καινουργίου- διαγραφή του χρέους της ΔΕΗ

β) Άμεσα ανακατασκευή του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Καινουργίου και επέκταση του αρδευτικού δικτύου με παροχέτευση νερού στα δίκτυα του ΓΟΕΒ για πότισμα με φυσική ροή.

γ) Διαγραφή χρεών από το ΤΟΕΒ Παναιτωλίου των αγροτών τουλάχιστον για τα χρόνια που το Καινούργιο δεν αντλεί νερό άρδευσης από το αντλιοστάσιο της κάτω Πίνας και αποδέσμευση από την υποχρέωση καταβολής παγίου στο ΤΟΕΒ όταν δεν αρδεύονται τα χωράφια.

Καινούργιο 1-3-2019

Από το Γραφείο τύπου

του υποψηφίου Πρόεδρου Κοινότητας Καινούργιου

Κορδάτου Διον. Κώστα (Τάκη)

Aπό τις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) να καταχωρούν στοιχεία έως 20 οφειλετών τους, στην ειδική πλατφόρμα, που λειτουργεί οργανισμός πληρωμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι και ίσως κυρώσεις στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τους ελέγχους χρήσης υδάτων γεωργών που υδροδοτούνται από Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων για το 2017 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας τα ακόλουθα:

Στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα στο http://www.opekepe.gr/applications.asp ή http://wuc.opekepe.gr,  λειτουργεί από το 2013 εφαρμογή για την τήρηση των διαδικασιών χρήσης υδάτων, γεωργών που υδροδοτούνται από Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Στην εφαρμογή αυτή, οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (εφ’ εξής ΟΕΒ) μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία έως 20 οφειλετών τους, που συστηματικά και αδικαιολόγητα δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση, όπως προβλέπεται από τον Καν. (ΕΚ) 1306/2013, την Υ.Α. 1791/74062/2.7.2015, το υπ’ αριθ. 2295/26.6.2013 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υπ’ αριθ. 64919/3.8.2017 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η καταχώρηση για το 2017 από τους ΟΕΒ μπορεί να ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2017 και πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 6 Οκτωβρίου 2017. Εκτός από τον ΑΦΜ των καταγγελλόμενων γεωργών, οι ΟΕΒ καταχωρούν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία τους και προαιρετικά την ταχυδρομική τους διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό τους. Μετά την ολοκλήρωση των καταχωρήσεων, θα πρέπει να γίνεται οριστικοποίηση, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του δείγματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι ΟΕΒ που έχουν ήδη πρόσβαση στην εφαρμογή θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς με τους οποίους έγινε καταχώρηση σε προηγούμενο έτος. Όσοι ΟΕΒ δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να τους προμηθευτούν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τη χορήγηση κωδικού πρόσβασης, πρέπει να αποστείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ γραπτώς τα ακόλουθα στοιχεία: Επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο υπευθύνου καταχώρησης, τηλεφωνικό αριθμό και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, η Δ/νση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ εκδίδει κλειδάριθμο ο οποίος αποστέλλεται στον ΟΕΒ. Ακολούθως, οι υπεύθυνοι καταχώρησης εισέρχονται στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τον κλειδάριθμο και ορίζουν δικό τους όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, μέσω των οποίων θα έχουν εφ’ εξής πρόσβαση στην εφαρμογή.

Πηγή: agronews.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία