Αγγελίες    Επικοινωνία

Συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς η παραλαβή πράσινης ελιάς από την Ένωση Αγρινίου.

Οι παραγωγοί καλούνται να προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγρινίου στη Σπολάϊτα (26410.91024), όπου και το εργοστάσιο επεξεργασίας – τυποποίησης βρώσιμης ελιάς, στα υποκαταστήματα της Λεπενούς (6943872802), της Αμφιλοχίας (26420.22226) και του Νεοχωρίου.

Και φέτος, για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, η Ένωση Αγρινίου θέτει σε λειτουργία πρατήρια και σταθμούς παραλαβής.

Έτσι, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται και στα σταθερά σημεία παραλαβής ελιών στο Λουτρό (2642022226), στην Καμαρούλα (6978009327), στο Αγγελόκαστρο (6973233075), στην Παλαιομάνινα ( 6955172916), στην Παραβόλα, στο Ελαιόφυτο, στη Φλωριάδα (6944532482).

Περισσότερες πληροφορίες για τα σημεία παραλαβής ΕΔΩ.

Και για τις Ομάδες Παραγωγών ΕΔΩ.

Πηγή: e-ea.gr

 

 

Η 12η Ιουνίου, βρίσκει κατά πολύ πεσμένες τις τιμές παραγωγού στο καρπούζι, καθώς έχουν φτάσει σχεδόν στη μέση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, πλέον, οι βαρέλες, πωλούνται στο χωράφι στα 25 λεπτά το κιλό και τα στρογγυλά καρπούζια στα 20, όπως αναφέρει στην Agrenda ο Παναγιώτης Πασσάς, παραγωγός από την Αμαλιάδα της Ηλείας.

Αυτό οφείλεται σε συμπύκνωση της παραγωγής, στην ταυτόχρονη ωρίμανση δηλαδή μεγάλου μέρους της παραγωγής, αλλά και στα φορτηγά που εξάγουν φορτία, χωρίς να έχουν κάτι να μεταφέρουν πίσω στη χώρα, με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος της μεταφοράς να το επωμίζεται ο παραγωγός.

Γενικά τα χωράφια με τα καρπούζια στη δυτική Ελλάδα καταφέρνουν παραγωγές της τάξης των 6-7 τόνων το στρέμμα, με πάνω από 8000 στρέμματα να καλλιεργούνται στην περιοχή.

Όπως τονίζει ο Χρήστος Βλάχος, γεωπόνος στη Μεσσηνία, το ενοίκιο του χωραφιού παίζει μεγάλο ρόλο στο αν ο αγρότης θα μείνει ευχαριστημένος.

Σε άλλους νομούς όπου καλλιεργείται το καρπούζι, όπως στο νομό Αχαΐας, το ενοίκιο για μια περίοδο, ενός αγροτεμαχίου στο οποίο ευδοκιμεί το καρπούζι, φτάνει περίπου τα 50 ευρώ το στρέμμα. Στη Μεσσηνία, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια έχουν τιμή ενοικίασης από 250 έως 300 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα οι διαφορές στην τιμή πώλησης να έχουν τεράστια σημασία για την τσέπη του παραγωγού.

Φέτος, η συγκομιδή του καρπουζιού στους δήμους Τριφυλίας και Πύλου Νέστορος καθυστέρησε πολύ σε σχέση με πέρσι που συγκομίστηκε στις 12 Μαΐου. Σε αυτό συνέβαλαν αρχικά τα καιρικά φαινόμενα κατά τη φύτευση που ανάγκασαν παραγωγούς να φυτέψουν αργότερα, αν και πολλοί κατάφεραν να το διαχειριστούν. Έπειτα, οι βροχές και τα κρύα στα τέλη του Απριλίου, την περίοδο που ξεκινά η καρπόδεση, έκαναν τα φυτά να ρίχνουν αμέσως τους καρπούς που δένουν. Πέρσι που επετεύχθη η πρωιμότητα, οι παραγωγοί απήλαυσαν τιμές που ξεκίνησαν από τα 50 λεπτά στο χωράφι, πέφτοντας φυσικά σταδιακά όσο έμπαιναν στην αγορά πιο όψιμες παραγωγές.

Πηγή: agronews.gr

Η μείωση των τιμών των προϊόντων, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που προβλέπει την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 24% σε 13%, ήταν το αντικείμενο συζήτησης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με τους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, επικοινώνησε σήμερα με τους: Μαρία και Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, αντίστοιχα, της «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε», Γιάννη Μασούτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.», Αριστοτέλη Παντελιάδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ» και Βασίλη Σταύρου, Brand President της «”Άλφα Βήτα” Βασιλόπουλος Α.Ε».

Όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διαβεβαίωσαν για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόμο, προς όφελος των καταναλωτών και πελατών τους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Νέος πονοκέφαλος για τους καταναλωτές έρχεται από 1 Ιανουαρίου 2019 καθώς αυξάνεται το τέλος χρέωσης της πλαστικής σακούλας.

Η τιμή της πλαστικής σακούλας από το νέο χρόνο θα σκαρφαλώσει στα  0,09 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και ένα περίπου χρόνο στη Ελλάδα είχε εφαρμοστεί η δοκιμαστική περίοδος με τη χρέωση σε χαμηλή τιμή της πλαστικής σακούλας. Συγκεκριμένα τώρα το κόστος είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με το φόρο ο καταναλωτής την χρεώνεται 0,04.
Η αύξηση της τιμής της πλαστικής σακούλας στα 0,09 ευρώ θα φέρει αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, αφού αυτά θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5 ευρώ με το νέο έτος.

Πάντως η τιμή της πλαστικής σακούλας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Ο στόχος της κοινοτικής νομοθεσίας είναι να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές αν και αρχικά αντέδρασαν αρνητικά στο νέο μέτρο για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στη συνέχεια φαίνεται πως προσαρμόστηκαν. Ωστόσο εξακολουθούν πολλοί να εκφράζουν τα παράπονά τους ότι θα έπρεπε να υπάρχει η εναλλακτική και της δωρεάν χάρτινης σακούλας και όχι μόνο της επί πληρωμή πλαστικής.

Ποιες σακούλες εξαιρούνται από τις χρεώσεις

Παρόλαυτά ακόμα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου οι πλαστικές σακούλες δεν χρεώνονται

Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.

Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Το κόστος στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα

Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα

Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου).

Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες

Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα

Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011

Πηγή: aftodioikisi.gr

Εμπορεύσιμα μεγέθη και ικανή ποσότητα σοδειάς, δείχνει η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. 

Την ίδια ώρα η ζήτηση στην αγορά παραμένει ισχυρή, ειδικά στην ελιά Χαλκιδικής όπου φέτος η παραγωγή ήταν λιγότερη από τη μισή.

Η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών φέτος ήταν πρώιμη, έως και 20 μέρες σε ορισμένες περιοχές, και αναμένεται να φτάσει τους 20.000 τόνους στη Λακωνία, τους 35.000 στην Αιτωλοακαρνανία και τους 8.000-10.000 τόνους στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε το Ελαίας Καρπός από τη ΔΟΕΠΕΛ. Οι πρώτες πράξεις γι’ αυτήν την εμπορική περίοδο έγιναν στα 2 ευρώ το 200άρι, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για μια ξεκάθαρη εκτίμηση του πώς θα κινηθούν οι τιμές. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πέρυσι κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με τις φετινές πρώτες πράξεις, ίσως και λίγο παραπάνω, που πληρώθηκαν τα «χοντρά» περσινά κομμάτια.

 

Η αγορά πληρώνει τα καλά μεγέθη

Σε μια συνολική μάλιστα εκτίμηση της εγχώριας αγοράς επιτράπεζιας ελιάς θα μπορούσε να πει κανείς ότι κινείται καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ οι αποδόσεις των ελαιώνων υπολείπονται σημαντικά. Ειδικά στην ελιά Χαλκιδικής, όπου η παραγωγή φέτος ήταν λιγότερη από τη μισή, οι μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στο προϊόν έδειξαν από την αρχή τη διάθεσή τους να καλοπληρώσουν το προϊόν (μέχρι 1,60 ευρώ). Άλλωστε η χαμηλή καρπόδεση οδηγούσε εξ αρχής σε μεγάλο μέγεθος καρπών, κάτι το οποίο άφηνε περιθώρια και στους βιομήχανους να κάνουν παιχνίδι. Αυτό το οποίο δυσκολεύει πάντως τα πράγματα είναι η «αποθεματοποίηση» την οποία επιχειρούν πολλοί παραγωγοί, δηλαδή η αποθήκευση του προϊόντος σε δικές τους δεξαμενές, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη βιομηχανία, αντιβαίνει στο γράμμα του νόμου, αφού συνιστά μια πρώτη μεταποίηση και δυσκολεύει πολύ σε θέμα ροής και ποιότητας τη δουλειά τους.

 

Έως 1,60 ευρώ η πράσινη Χαλκιδικής

Είναι λίγοι οι παραγωγοί, που, παρά το «ράλι» που έκανε η τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, μπορούν να δηλώσουν ικανοποιημένοι από τη φετινή δύσκολη καλλιεργητική σεζόν. Η σοδειά αποδείχθηκε, τελικώς, ακόμη πιο μικρή από ό,τι αρχικώς είχαν υπολογίσει οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού, σε σημείο ώστε σε κάποια κτήματα δεν άξιζε τον κόπο να μπουν να συγκομίσουν. Η έλλειψη αυτή, βέβαια, ήταν που πυροδότησε και τον έντονο ανταγωνισμό πλειοδοσίας τιμών μεταξύ των μεταποιητών, οι οποίοι χρειάστηκε να προσφύγουν σε αγορές προϊόντος και στην Καβάλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σημειώνεται ότι εκεί καλλιεργούνται πάνω από 20.000 στρέμματα ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής και η σοδειά, φέτος, ήταν κατάτι μεγαλύτερη από πέρυσι.

«Ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά. Για κάποιους λίγους, που η ζαριά ήταν καλή και είχαν τα δέντρα τους καρπό, τα κέρδη φέτος ήταν μεγάλα, για τη συντριπτική πλειονότητα όμως εξελίχθηκε σε μια πολύ μέτρια σεζόν» ανέφερε στο Ελαίας Καρπός ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Θανάσης Τσικούρης, προσθέτοντας πως «όσοι είχαν πολλά στρέμματα και ήταν στους άτυχους που δεν είχαν παραγωγή φέτος, μπήκαν μέσα».

Προκειμένου δε να καταδείξει το μέγεθος των απωλειών που κατέγραψε η φετινή παραγωγή, ο έμπειρος καλλιεργητής είπε ότι στα κτήματά του ενώ συνήθως η σοδειά κινείται στους 50 τόνους, συγκομίστηκαν μόλις 10 τόνοι και αντίστοιχα σε δύο άλλες περιπτώσεις οι παραγωγοί ανέμεναν 150 και 100 τόνους, αλλά πήραν τελικά από 70 και 65 τόνους.

Πηγή: agronews.gr

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τη συνεχή πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

«Μια νέα σεζόν ξεκινάει και οι τιμές παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί πάνω από 0,90 ευρώ ανά κιλό. Οι γαλακτοβιομήχανοι, λόγω του ανταγωνισμού για το κέρδος, μεθοδεύουν τιμές κάτω από τις περσινές, επιδιώκοντας την εξασφάλιση φθηνότερης πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους. Παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές γάλακτος (νόμιμες και παράνομες) και τυροκομικών προϊόντων. Έτσι, ενώ σε δυο μήνες η παραγωγή θα βρίσκεται στην αιχμή της, κανείς δεν γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί.

Η κατάσταση αυτή θα επιταχύνει την εγκατάλειψη της αιγοπροβατοτροφίας από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της εκτατικής και ποιοτικότερης παραγωγής, που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες εργασίας και οξύτατου ανταγωνισμού της κερδοφορίας των μονοπωλίων που σε αυτούς δίνουν και τις χαμηλότερες τιμές.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, δεν έχουν καμιά βάση οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με την πολιτική της θα στηρίξει το εισόδημα του παραγωγού και θα ανακοπεί η τάση που αποτυπώνεται στα στοιχεία της περιόδου 2005 - 2013 κατά την οποία πετάχτηκαν από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, ενώ εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής (με βάση τον αριθμό ζώων) των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013.

Η συγκέντρωση της παραγωγής οδήγησε σε μια αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία καρπώνονται τα 8 μονοπώλια που λυμαίνονται το 35% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα (Eurostat 2015) και θησαυρίζουν από τις εξαγωγές φέτας και άλλων τυριών την ώρα που για τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι απλησίαστα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να προστατευθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που δίνουν οι γαλακτοβιομήχανοι ώστε να εξασφαλισθεί ένα εισόδημα επιβίωσής τους (τιμή, μείωση κόστους παράγωγης, φθηνό πετρέλαιο, ενισχύσεις, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροεφόδια και ζωοτροφές, επιδότηση αγοράς ζωοτροφών, διαγραφή χρεών των μικρομεσαίων);».       

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία