Αγγελίες    Επικοινωνία

Τα σημαντικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ και οι συνεχείς καλές συγκομιδές δημιούργησαν μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ελαιολάδου της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών.

Λόγω αυτής της ιδιαιτέρως δύσκολης κατάστασης στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρθένων ελαιολάδων.

Λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς μετά τη συγκομιδή 2018/19, οι τιμές τους τελευταίους μήνες στην ισπανική, ελληνική και πορτογαλική αγορά ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Για παράδειγμα, η τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου που αναφέρθηκε στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 33% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο.

Ομοίως, η τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ήταν 13,5% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο.

Τα εξαιρετικά υψηλά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ, που εκτιμώνται σε 859.000 τόνους για το 2018/19 (88% εκ των οποίων στην Ισπανία), σε συνδυασμό με μέση παραγωγή που αναμένεται για το 2019/20, απειλεί να κρατήσει την αγορά ελαιολάδου στην ΕΕ υπό πίεση.

Το καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα βοηθήσει στην άμβλυνση της πίεσης και θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Ο Phil Hogan, Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη δήλωσε: «Τους τελευταίους μήνες, η αγορά ελαιολάδου διέρχεται σοβαρή ανισορροπία στην αγορά και είμαι υπερήφανος που λέω ότι για άλλη μια φορά η Κοινή Γεωργική Πολιτική βρίσκεται εδώ για να στηρίξει τους αγρότες και τους παραγωγούς μας. Χάρη στα μέτρα της αγοράς, η ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση που εγκρίθηκε σήμερα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς και στην πρόληψη περαιτέρω ζημιών στον τομέα».

Το σύστημα θα λειτουργήσει μέσω διαγωνισμού για μέγιστο διάστημα 4 περιόδων για να επιτρέψει την ευελιξία και τη μετρούμενη διαχείριση της αγοράς. Η ενίσχυση χορηγείται στα έλαια χύδην των διαφόρων τύπων παρθένων ελαιολάδων: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο.

Για να έχει αποτέλεσμα η ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση, οι ποσότητες που επωφελούνται από την ενίσχυση παραμένουν σε αποθεματοποίηση για τουλάχιστον 180 ημέρες. Επιπλέον, η ελάχιστη ποσότητα ανά προσφορά είναι 50 τόνοι.

Οι προσφορές μπορούν να υποβληθούν μόνο στα κράτη μέλη που παράγουν, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. Ο πρώτος διαγωνισμός θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου, από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου 2019.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου ξεκίνησε στην Αιτωλοακαρνανία και ήδη οι παραγωγοί βρίσκονται στους ελαιώνες, κυρίως για τις απαραίτητες εργασίες προετοιμασίας, καθώς η ελαιοσυλλογή θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

Η παραγωγή φέτος, ως προς την ποσότητα, χαρακτηρίζεται μάλλον μέτρια, αν όχι κακή για την χοντροελιά Αγρινίου. Αντιθέτως, είναι πολύ καλή για την ποικιλία Καλαμών.

Το ευχάριστο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με ασθένειες ή εχθρούς, ενώ και οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να είναι ευνοϊκές (ιδιαίτερα σε σχέση με τις βροχές που αναμένονται, για το απαραίτητο πότισμα, αφού κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, οι εκτάσεις είναι μη αρδευόμενες).

Η Ένωση Αγρινίου, με τις ισχυρές Ομάδες Παραγωγών και τις υποδομές της, έχει ήδη ξεκινήσει τις παραλαβές, παρέχοντας παράλληλα κάθε δυνατή υποστήριξη στους ελαιοκαλλιεργητές, φυσικά και τα εφόδια που έχουν ανάγκη.

Στο κατάστημα πώλησης γεωργικών μηχανημάτων και εφοδίων της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23 (είσοδος από παρκινγκ καπναποθηκών Παπαπέτρου), οι ελαιοπαραγωγοί θα βρείτε όλα τα εφόδια και τα εργαλεία που χρειάζεστε… σε τιμές Ένωσης Αγρινίου. Επίσης, θα βρείτε όλα τα αναλώσιμα (λάδια, μπουζί, μπαταρίες, αλυσίδες κτλ.), στις πλέον προσιτές τιμές. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και η παροχή άμεσων λύσεων για τις αγροτικές εργασίες σας.

Μπορείτε ακόμη να γνωρίσετε μηχανήματα που θα διευκολύνουν τη δουλεία σας, όπως ελαιοραβδιστικά παντός τύπου («αχινός» για ελιές που προορίζονται για λάδι, με βενζινοκίνητο αεροσυμπιεστή για όλες τις ποικιλίες ελιών, με μπαταρία και φορτιστή, επίσης για όλες τις ποικιλίες), ελαιοσυλλέκτες, διαλογείς, ελαιόπανα και δίχτυα όλων των διαστάσεων, τελάρα, αλυσοπρίονα, κλαδευτικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας είναι απαραίτητο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2641.0.69011.

Συμβουλές προς τους παραγωγούς

Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογή του καρπού γίνεται μετά τη συμπλήρωση της αύξησης του μεγέθους τους και οπωσδήποτε πριν αρχίσει το "μαλάκωμα" της σάρκας και η μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών.

Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. Η συλλογή νωρίτερα ή αργότερα δίνει λάδι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Επιπλέον, η καθυστερημένη συγκομιδή πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Δέντρα με χαμηλό φορτίο συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με τα φορτωμένα δένδρα.

Σε περίπτωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται πριν τη συγκομιδή.

Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να έχουν υπόψιν τους ότι οι πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα ή το ράβδισμα για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου εφόσον συνοδεύονται από βροχή είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα και ο ραβδισμός των δέντρων με βροχερό καιρό. Επιπλέον ο τραυματισμός του ελαιόκαρπου κατά τη συλλογή υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η ελαιοποίηση.

Πηγή: e-ea.gr

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/08/2019

Γιορτάστηκαν τα «Κρυστάλλια» στις Αλυκές Μεσολογγίου, με την παρουσία του δημάρχου Κ. Λύρου, του ιδρυτή της «Διεξόδου», Νίκου Κορδόση και των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μετά τον αγιασμό από τον Ιερέα παρατέθηκε γεύμα στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της συγκομιδής του αλατιού, όπως γινόταν και παλιά. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Τουρλίδα, κάθε Αύγουστο λίγο πριν αρχίσει η συγκομιδή του αλατιού, ήταν καθιερωμένη η πραγματοποίηση μιας γιορτής που την ονόμαζαν "Κρυστάλλια", επειδή τότε κρυστάλλωνε το αλάτι.

Στη γιορτή αυτή γινόταν λειτουργία από τον ιερέα του Αγίου Σπυρίδωνος και παρετίθετο γεύμα από τον διευθυντή των Αλυκών στις οικογένειες των αλατοεργατών, στους μόνιμους υπαλλήλους της Αλυκής, αλλά και στους φίλους τους που μπορούσαν να φτάσουν με κάποιο τρόπο τόσο... μακριά από το Μεσολόγγι. Ουσιαστικά η μικρή εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες ακολούθησε την παράδοση με την μόνη διαφορά ότι σημερα το να φτάσει κανείς στις Αλυκές είναι εύκολη υπόθεση...   

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ικανοποιητικά ξεκίνησε η συγκομιδή του καλαμποκιού για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, στον Κάμπο της Αμφιλοχίας. Με το ύψος των καλαμιών στα 4 μέτρα και με στρεμματική απόδοση που φτάνει έως 1800 κιλά είναι μια πλούσια συγκομιδή στην φετινή καλλιεργητική περίοδο για τον Λάμπρο Τσεκούρα και το κτήμα που διατηρεί στον Ξερόκαμπο Αμφιλοχίας.

Πηγή: e-maistros.gr

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώνει όλους τους συναλλασσόμενους εμπορίας ακτινιδίων (παραγωγούς, εμπόρους, συσκευαστήρια) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας ότι:

  1. Η υπηρεσία μας σύμφωνα με το υπ΄ αρ. 8058/114755/24.08.2018 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, δεν προβαίνει σε μετρήσεις και εκτιμήσεις βαθμού ωρίμανσης (BRIX) σε ακτινιδιοφυτείες και δεν εκδίδει πλέον απόφαση έναρξης συγκομιδής για όλες τις ποικιλίες ακτινιδίου που καλλιεργούνται στην περιοχή μας. (Summer, Sorelli, Τσεχελιδης, Hayward).
  2. Για την ποικιλία Hayward έχει οριστεί με το ανωτέρω αναγραφόμενο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ για όλη την Ελλάδα, έναρξη συγκομιδής στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους και έναρξη εμπορίας για την εγχώρια αγορά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
  3. Οι υποχρεώσεις των συσκευαστηρίων και των εμπόρων ακτινιδίων (εισαγωγέων, εξαγωγέων, εμπόρων εγχώριας αγοράς) είναι οι εξής:

α) Οι τυποποιητές – συσκευαστές της περιοχής παραγωγής των ακτινιδίων προβαίνουν σε τυποποίηση- συσκευασία εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2 Βrix η μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

 β) Οι εισαγωγείς-εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εισαγωγής- εξαγωγής  οι παρτίδες ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Βrix 6,2 η 15% μέση περιεκτικότητας σε ξηρά ουσία.

γ)Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5 brix

Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι παραβάτες θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Κυρώσεων σύμφωνα με το Ν.4235/2014.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας , στο Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού ελέγχου & Φυτοπροστασίας, Διοικητήριο, Μεσολόγγι και στα τηλ. 2631055276, 2631361157 (Παναγιωτόπουλος Χρ., Τριάντη Ι.)

 Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κρίνεται απαραίτητο, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής σε όλες τις περιοχές, να εκδώσει τις παρακάτω οδηγίες για τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς, για την ορθή παραγωγή ελαιόλαδου και την σωστή αποθήκευσή του, έτσι ώστε να επιτευχτεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ποιοτικότερο προϊόν:

 

1. ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

  • Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίζουν την συλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.
  • Τήρηση κανόνων ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ημερομηνία από την τελευταία εφαρμογή ως την συλλογή).
  • Αποφυγή διασποράς ή καύσης πλαστικών υλικών, τα οποία συλλέγουμε για ανακύκλωση ή ασφαλή αποθήκευσή τους.
  • Συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς του καρπού της ελιάς. Αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στον ελαιόκαρπο. Αποφεύγουμε τη συμπίεση των ελιών εντός των σάκκων.
  • Η μεταφορά των ελιών στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται μέσα σε γιούτινους σάκκους ή σε κλούβες (ειδικά παλετοκιβώτια). Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση πλαστικών σάκων.
  • Προγραμματίζουμε την ελαιοσυλλογή σε συνεννόηση με τα ελαιοτριβεία για γρήγορη επεξεργασία του ελαιοκάρπου.
  • Ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών να πληρούν τα όρια της νομοθεσίας για τους φθαλικούς εστέρες.

 

2. ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ

  • Να φροντίζουν για τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιόκαρπου και για την ταχεία έκθλιψη αυτού.
  • Να φροντίζουν για την εφαρμογή ορθής υγιεινής και βιομηχανικής πρακτικής, τόσο στο χώρο της κύριας παραγωγικής διαδικασίας όσο και στο χώρο αποθήκευσης του παραγόμενου ελαιόλαδου. Οι πλαστικοί σωλήνες και οι περιέκτες ελαιολάδου να μην έχουν στην σύνθεσή τους πλαστικοποιητές φθαλικούς εστέρες (οδηγία 2007/19 Ε.Κ. και Κανονισμός 1935/06), γιατί οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από τους σωλήνες η τους περιέκτες στο ελαιόλαδο και ανιχνεύονται κατά την χημική ανάλυση του ελαιολάδου.
  • Να φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία και την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού.
  • Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27 οC γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητα του σε κηρούς.
  • Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιόλαδου, πάντα εντός ανοξείδωτων δεξαμενών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24o C.

 

3. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε δεξαμενές, κατάλληλες για λιπαρά τρόφιμα (Οδηγία Ε.Κ. 2007/19), σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και προστατευμένο από παρουσία οξυγόνου. Για ελαιόλαδα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και για τα ελαιόλαδα για τα οποία θα τυποποιηθούν (EL στη φιάλη) να υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα και η αποθήκευση να γίνεται υποχρεωτικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
  • Ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί όψιμα και εμφανίζουν υψηλότερο Κ να αποθηκεύονται χωριστά και να προωθούνται στην αγορά νωρίτερα από ελαιόλαδα παραχθέντα πρώιμα που εμφανίζουν χαμηλότερο Κ.
  • Οι χώροι και οι ανοξείδωτες δεξαμενές τυποποιητηρίων, συνεταιρισμών και ελαιοτριβείων παρέχουν καλύτερες συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου από τις αποθήκες των παραγωγών.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία