Αγγελίες    Επικοινωνία

Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μαζί με το σχετικό τεχνικό φάκελο, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για έναρξη εξαγωγών νωπών κερασιών, ροδάκινων βερίκοκων και δαμάσκηνων προς την τεράστια αυτή ασιατική αγορά.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.

Από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου επισκέφθηκε τη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί από κοντά η ασφάλεια και η ποιότητα της παραγωγής των ελληνικών κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων. Γι’ αυτό το λόγο, η κινέζικη αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεναγήθηκε σε δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτών, εργαστήρια ανάλυσης, καθώς και το Τελωνείο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης επίσκεψης στις Περιφερειακές Ενότητες της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Λάρισας, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πλέον απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υπογραφή των πρωτοκόλλων εξαγωγής των ανωτέρω προϊόντων στην κινέζικη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη και των Υφυπουργών, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Βασίλη Κόκκαλη, καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης της συνδεδεμένης στήριξης του άρθρου 52 του Καν. (ΕΚ) 1307/2013 του Συμβουλίου στον τομέα των συμπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυμοποίηση για το έτος 2018 στα 230 ευρώ ανά εκτάριο.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Απελπίστηκε ο ιδιοκτήτης οπωροπωλείου που διατηρεί κατάστημα σε κεντρικό σημείο του Μεσολογγίου, από κάποιους πελάτες του που δεν προσέχουν τα προϊόντα και είπε να τους συμμορφώσει με χιουμοριστικό τρόπο, προκειμένου να γλυτώσει το εμπόρευμά του.

Επειδή πολλές νοικοκυρές ψάχνοντας να βρουν τα καλύτερα προϊόντα, πιάνουν όλα όσα βρίσκονται στα τελάρα, ο μανάβης εξηγεί μέσω πινακίδας που τοποθέτησε στο τελάρο με τα ευαίσθητα ροδάκινα: «Μην ζουλάτε, δεν κορνάρουν».

Έτσι με χιούμορ και καλή διάθεση θέλει να αποτρέψει τους δύσκολους πελάτες του από το να καταστρέφουν τα φρούτα…

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Στρεµµατικές ενισχύσεις και δεσµεύσεις που θα αφορούν ελιές, ροδάκινα, µήλα και εσπεριδοειδή, επιπλέον επιλέξιµες ζώνες που χαρακτηρίστηκαν «ευπρόσβλητες στα νιτρικά» και το µέγιστο πριµ, 60 ευρώ ανά στρέµµα στο βαµβάκι, προβλέπει για τις νέες προσκλήσεις ο σχεδιασµός των δράσεων «νιτρορύπανσης» από το 2016, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το υποµέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», για τη νέα πενταετία δεσµεύσεων διατηρούνται στις επιλέξιµες δράσεις η «αγρανάπαυση» και η «ξηρική αµειψισπορά» για βαµβάκι, ζαχαρότευτλα, κηπευτικά και καλαµπόκι µε το πριµ σε σχέση µε την πρόσκληση του 2011, να αυξάνεται για όλες τις παραπάνω καλλιέργειες (εκτός από τα τεύτλα στη 2η δράση) και να διαµορφώνονται ως εξής:

-∆ράση 1 «Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης»: Καλαµπόκι 43,5 έως 53,4 ευρώ/στρέµµα, βαµβάκι 60 ευρώ/στρέµµα, κηπευτικά 60 ευρώ/στρέµµα, ζαχαρότευτλα 50,2 έως 60 ευρώ/στρέµµα.

-∆ράση 2 «Ξηρική αµειψισπορά που εφαρµόζεται τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης»: Καλαµπόκι 29,1 έως 38,9 ευρώ/στρέµµα, βαµβάκι 60 ευρώ/στρέµµα, κηπευτικά 60 ευρώ/στρέµµα, ζαχαρότευτλα 35,7 έως 46,4 ευρώ το στρέµµα.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι για τους δικαιούχους της δέσµευσης µε υπό αγρανάπαυση αγροτεµάχια (δράση 1) µε κλίση µεγαλύτερη του 8%, στο ύψος ενίσχυσης προστίθεται ενίσχυση ύψους 7 ευρώ/στρµ./έτος και µέχρι του ορίου των 60 ευρώ/στρέμµα/έτος.

∆εσµεύσεις για τις δενδρώδεις

Η νέα δράση που δεν προβλεπόταν στις προσκλήσεις του «Μπαλτατζή» έχει να κάνει µε τη χλωρά λίπανση στις δενδροκαλλιέργειες που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της αρδευόµενης έκτασης, όπου θα απαγορεύεται η χρήση αζωτούχων λιπασµάτων και κοπριάς. Το πριµ και οι ζώνες που θα λαµβάνουν όσοι αναλάβουν δεσµεύσεις ανάλογα την καλλιέργεια έχει ως εξής:

-Εσπεριδοειδή 28,6 ευρώ/στρέµµα στις ζώνες Αργολικού πεδίου, Πεδιάδας Άρτας – Πρέβεζας.

-Ελιά 46,6 ευρώ/στρέµµα στις ζώνες Αργολικού πεδίου, Λεκάνης Πηνειού Ηλείας, Πεδιάδας Άρτας – Πρέβεζας.

-Ροδάκινα 33,1 ευρώ/στρέµµα στον Κάµπο Θεσσαλονίκης–Πέλλας–Ηµαθίας

-Βερίκοκα: 33,1 ευρώ/στρέµµα στις ζώνες Αργολικού πεδίου

-Μήλα-Αχλάδια: 20,2 ευρώ/στρέµµα στις ζώνες Κάµπου Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ηµαθίας

Ξεχωριστά η στήριξη Συµβούλων

Σύµφωνα µε τις προηγούµενες προσκλήσεις, οι ενισχύσεις «τσίµπαγαν» προς τα πάνω κατά 1,5 ευρώ/στρέµµα αν έµπαινε σύµβουλος στο χωράφι για να βοηθήσει τον αγρότη µε τις δεσµεύσεις του. Πλέον το καθεστώς αυτό καταργήται και οι δικαιούχοι νιτρορύπανσης θα πρέπει να εντάσσονται στο Μέτρο των Συµβούλων για να λάβει τεχνικές παροχές, µε την ενίσχυση να ορίζεται στα 1.500 ευρώ/συµβουλή (µέχρι τρεις φορές στην πενταετία).

Όσον αφορά τις επιπλέον ζώνες, έχουν ενσωµατωθεί επιπλέον περιοχές από τα νησιά Ιονίου, Αιγαίου, της Κρήτης και της Αττικής, σύµφωνα µε τα στοιχεία µε τα Σχέδια ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής.

Πηγή. agronews.gr

Είχα γνωρίσει πρώτη φορά τον Κώστα Ταμπακιάρη πέρυσι τον Αύγουστο, στις γεμάτες ένταση μέρες μετά την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα, προερχόμενα από την Ε.Ε. Συναντώντας τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας την περασμένη εβδομάδα, τον ρώτησα πώς έχουν τα πράγματα ένα χρόνο μετά. «Λίγο χειρότερα από πέρυσι» απαντά. To εμπάργκο τότε είχε ανακοινωθεί στην καρδιά της εξαγωγικής περιόδου, αφήνοντας λίγα περιθώρια στους ροδακινοπαραγωγούς να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές. «Πολλά πήγαν σε ιδρύματα» λέει ο κ. Ταμπακιάρης, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και με συνεργαζόμενο φορέα τις ενώσεις πολυτέκνων.

Φέτος έχει εγκριθεί εκ νέου η δωρεάν διανομή 21.000 τόνων με κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο, ο κ. Ταμπακιάρης δεν πιστεύει ότι θα διανεμηθούν ούτε 8.000 τόνοι. «Το μέτρο εγκρίθηκε αργά από τους Ευρωπαίους, στις 8 Αυγούστου», αναφέρει. «Ενώ όμως εμείς έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει τη διανομή από τις 9 Αυγούστου, η κυβέρνηση επέλεξε ως φορείς τους δήμους αντί για τους πολύτεκνους. Οι δήμοι είναι δυσκίνητοι, ενεπλάκη και το υπ. Εργασίας για να πάνε τα ροδάκινα στους άπορους, και το πρόγραμμα κόλλησε».

Παρά τις πρωτοβουλίες και τις προσδοκίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Μόσχα δεν προχώρησε σε κάποια χαλάρωση του εμπάργκο. «Αντίθετα, πριν από 15 μέρες πήρε μία απόφαση ο Πούτιν να καταστρέφεται ό,τι προϊόν εντοπίζεται στη ρωσική αγορά που να προέρχεται από τις χώρες του εμπάργκο» σημειώνει ο κ. Ταμπακιάρης. «Εμάς (του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας) μας κατέστρεψαν τέσσερα φορτία πριν από δύο εβδομάδες - 80 τόνους ροδάκινα». Εως τότε, οι ροδακινοπαραγωγοί αναζητούσαν εναλλακτικές οδούς προς τον Ρώσο καταναλωτή. «Είχαμε βρει τρόπους να στέλνουμε τα προϊόντα μας μέσω άλλων χωρών, Λευκορωσία, Λιθουανία» εξηγεί ο πρόεδρος του ΑΣΝ. «Τώρα σταματήσαμε εντελώς τις εξαγωγές στη Ρωσία». Δεν πρόκειται για έλασσον ζήτημα: ο ΑΣΝ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, εξήγαγε μέχρι πρότινος το 70% της παραγωγής του.

Η προσπάθεια στροφής σε άλλες χώρες δεν απέδωσε; «Αναζητήσαμε αγορές παντού. Δυστυχώς, στη Δυτική Ευρώπη και στις αραβικές χώρες ήταν πάρα πολύ χαμηλή η ζήτηση - παρότι οι τιμές ήταν εξευτελιστικές για τον παραγωγό, στο μισό από τα επίπεδα το 2013».

Μία επιπλέον επιπλοκή δημιουργήθηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Γερμανικές και αυστριακές τράπεζες μέσω των οποίων πληρωνόταν ο ΑΣΝ για εξαγωγές προς αραβικές ή δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει να εκτελούν πληρωμές προς Ελλάδα, λέγοντας στους εντολοδόχους τους ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα θα φτάσουν στους δικαιούχους.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν επίσης πλήξει άλλους κλάδους στην περιοχή που συνδέονται άμεσα με την παραγωγή ροδάκινων. Κιβωτοποιός τρίτης γενιάς, ο οποίος εισάγει πρώτες ύλες από βαλκανικές χώρες, Ιταλία και Ισπανία, αναφέρει: «Οι καθυστερήσεις στην έγκριση των συναλλαγών από τις τράπεζες - ώς και 20 μέρες στην αρχή - είναι μεγάλο πρόβλημα. Εστειλα φορτηγό στην Ιταλία να παραλάβει σύρμα και έφυγε με άδεια χέρια, γιατί δεν είχε εγκριθεί η πληρωμή». Επιπλέον, όπως λέει, οι τράπεζες χρεώνουν πολύ περισσότερο για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Με τις δουλειές γενικά να έχουν παγώσει στην περιοχή - ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Ζυγουλιάνος, λέει στην «Κ» ότι το τηλέφωνο στο γραφείο έχει σταματήσει να χτυπά από 26 Ιουνίου, ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος - και τα μέτρα φορολογίας των αγροτών να έχουν μουδιάσει την κατ’ εξοχήν γεωργική περιοχή. Η Ημαθία θα είναι ένα δύσκολο κάστρο για να το υπερασπιστεί ο Αλ. Τσίπρας. Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 5 μονάδες μπροστά, ενώ στο δημοψήφισμα, το «Οχι» συγκέντρωσε 64,6% - και 70% στη Νάουσα.


Κλωστήρια - φαντάσματα

Η Νάουσα είναι και χρόνια πρωταθλήτρια στην ανεργία. Η αποβιομηχάνιση των τελευταίων δύο δεκαετιών, ξεκινώντας από το κλείσιμο της μονάδας της «Βέτλανς» του Γρηγόρη Λαναρά το 1994, είναι παντού ορατή στην περιοχή, στα πολυάριθμα κλειστά εργοστάσια, με τις άκαπνες υψικαμίνους και την ανατριχιαστική ησυχία. «Τη δεκαετία του ’70, όταν ο αυτοματισμός δεν είχε προχωρήσει, εργάζονταν 2.500-3.000 άτομα στην κλωστοϋφαντουργία στη Νάουσα» λέει στην «Κ» ο Λυσίμαχος Γιαγκούλας, ξεναγός μας στα θλιβερά μονοπάτια μιας ρημαγμένης βιομηχανικής αυτοκρατορίας. Ο κ. Γιαγκούλας δούλεψε για πρώτη φορά στα κλωστήρια Λαναρά το 1964, ως μαθητής. Μηχανικός με σπουδές και προϋπηρεσία στη Γερμανία, στα τελευταία χρόνια του ομίλου πριν από την πτώχευση του 2012, όταν είχε μετεξελιχθεί σε Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ήταν γεν. διευθυντής.

Σήμερα, μαζί με τον τελευταίο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, τον Γιάννη Μουσουλίδη, ηγούνται της προσπάθειας μερικής επαναλειτουργίας του, με τη μονάδα της Στενήμαχου Ναούσης -τη μεγαλύτερη του ομίλου- να διαθέτει κεντρικό ρόλο στο επιχειρηματικό τους σχέδιο. Οι αμφισβητίες είναι πολλοί, όπως και τα πιθανά κωλύματα, νομικά και οικονομικά, αλλά ο κ. Γιαγκούλας πιστεύει με πάθος στο εγχείρημα. «Τα έχω ανασχεδιάσει και εκσυγχρονίσει ο ίδιος πολλά από αυτά τα εργοστάσια. Στοιχηματίζω τα πάντα ότι θα πετύχει».

Γιάννης Παλαιολόγος

πηγή: Καθημερινή


Δωρεάν διανομή ροδάκινων πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων, που έχουν συσταθεί για τις ανάγκες του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους ( TEBA/FEAD).

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1031/2014, για συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών, καθώς και της ΚΥΑ αριθμ. 3320/89565 των Υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παραλάβει, και συγχρόνως θα παραδώσει, περίπου 100 τόνους ροδάκινα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2015, στους εταίρους των Κοινωνικών Συμπράξεων, οι οποίοι στη συνέχεια θα το διανείμουν στους ωφελούμενους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριμένα, η διανομή και στις τρεις (3) Περιφερειακές Ενότητες θα γίνει ως εξής:

  1. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: για την Σύμπραξη Π.Ε. Αιτ/νίας θα γίνει:
    1. στη Ναύπακτο, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, και
    2. στις πόλεις του Μεσολογγίου, Αγρινίου και Βόνιτσας, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015.
  2. ΑΧΑΪΑ: για την Σύμπραξη Π.Ε. Αχαΐας θα γίνει στη Πάτρα, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015.
  3. ΗΛΕΙΑ: για την Σύμπραξη Π.Ε. Ηλείας θα γίνει στον Πύργο, την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015.

Στο μέλλον, επίσης, μέσω των Κοινωνικών Συμπράξεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα ακολουθήσει διανομή στους πολίτες και άλλων προϊόντων, όπως ακτινίδια, μήλα, πορτοκάλια, κλπ.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία