Αγγελίες    Επικοινωνία

«Από τα Καλάβρυτα ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, που έγινε φλόγα και αίμα, με κορύφωση την αυτοθυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου. Γι’ αυτό και η δική μας προσπάθεια για την ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος της Περιφέρειάς μας, ιδιαίτερα ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ξεκινάει από εδώ...», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισκεπτόμενος σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, την πόλη των Καλαβρύτων όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Θανάση Παπαδόπουλο και στελέχη της δημοτικής Αρχής.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την βούλησή του για τη διαμόρφωση μίας νέας «ατζέντας» προβολής και εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία με αφορμή το χρονικό ορόσημο του 2021, κεντρικά σημεία αναφοράς θα είναι οι περιοχές που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν τα Καλάβρυτα, όπως βέβαια και η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, στην οποία περιγράφει την κεντρική θέση που πρέπει να έχει η Δυτική Ελλάδα στους εορτασμούς, λόγω του άξονα «Καλάβρυτα – Μεσολόγγι», αλλά και πολύ περισσότερο, καθώς αποτελεί την περιοχή που «διηγείται» την ιστορία της φλόγας του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. «Από τη φλόγα του “ευ αγωνίζεσθαι” στη φλόγα του “αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδας”», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και στην επιστολή προς την κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ζητώντας να συναντηθεί μαζί της και με τα μέλη της Επιτροπής για την κατάθεση απόψεων και ιδεών.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωράει στη συλλογή ιδεών και προτάσεων, με στόχο όχι απλά τη δημιουργία μίας «λίστας εκδηλώσεων», αλλά τη δημιουργία νέων και ισχυρών πολιτισμικών θεσμών, που θα εδραιωθούν και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, δημιουργώντας σταθερούς πυλώνες εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και οι πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν. Συμφωνήθηκε, για όποια προβλήματα έχουν ανακύψει σε έργα, να υπάρξουν ειδικές τεχνικές συναντήσεις για την επίλυσή τους, ενώ παράλληλα, ο Δήμος να προχωρήσει σε διαμόρφωση προτάσεων για τα έργα και τις δράσεις της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής για το σχολικό έτος 2019-2020», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες των οικογενειών της Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η συνολική χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 8,2 εκατομμύρια ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και Εθνικούς Πόρους, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός σε 3.407 δικαιούχους, που υπερδιπλασιάζει την αρχική πρόβλεψη για 1.471 ωφελούμενους.

Η δράση αφορά γονείς και των δύο φύλων, που έχουν την επιμέλεια τέκνων, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης παιδιών για το έτος 2019-2020, σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές και συγκεκριμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Πρόκειται για πράξη που στοχεύει ουσιαστικά στην κάλυψη μιας από τις σημαντικότερες ανάγκες των οικογενειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συντρέξουν συνθήκες φύλαξης για όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Κάθε χρόνο, χιλιάδες γονείς έχουν την ίδια αγωνία. Να καταφέρουν να εντάξουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Αν και προσωπικά, θα είμαι ευχαριστημένος μόνο όταν αυτό αποτελέσει αδιαμφισβήτητο δικαίωμα όλων των παιδιών και όλων των οικογενειών, στο μεσοδιάστημα θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες προσχολικής αγωγής και κοινωνικής ένταξης των παιδιών τους, σε δομές εκπαίδευσης και φιλοξενίας. Για κάθε γονιό, τα παιδιά του αξίζουν το καλύτερο. Και για εμάς, όλα τα παιδιά της Δυτικής Ελλάδας, αξίζουν τα καλύτερα!».

Την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή έναρξης λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο και Επιστημών Φυσικής Αγωγής - Αθλητισμού στον Πύργο.

Ο κ. Φαρμάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στη διάρκεια της οποίας η Υπουργός αποσαφήνισε ότι ο κύριος λόγος που τα δύο τμήματα σε Αγρίνιο και Πάτρα οδηγούνται σε αναστολή έναρξης λειτουργίας είναι ότι δεν είχε προηγηθεί έκφραση γνώμης από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).  Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται περί «κατάργησης» των τμημάτων και υπογράμμισε ότι εφόσον τηρηθούν οι σχετικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, θα δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας τους.

Κατόπιν αυτών, σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Φαρμάκης συναντήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, με την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να δρομολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. Η Πρύτανις μετέφερε την πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών να προχωρήσει άμεσα σε επαρκή τεκμηρίωση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των Τμημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε τη στήριξη στην λειτουργία και στο έργο του Πανεπιστημίου Πατρών, επαναβεβαιώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συντρέξει με κάθε τρόπο την ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του κορυφαίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δυτικής Ελλάδας.  

Τους Δήμους Ξηρομέρου, Ακτίου - Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του με τις Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τους Δημάρχους, Γιάννη Τριανταφυλλάκη (Ξηρομέρου), Γιώργο Αποστολάκη (Ακτίου – Βόνιτσας) και Γιώργο Κατσούλα (Αμφιλοχίας), με τους οποίους συζήτησε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως, την επιτάχυνση και προώθηση των έργων και δράσεων που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε την πρόθεσή του, η Περιφέρεια να συνεργαστεί στενά με τους Δήμους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, γεγονός που θα λάβει «σάρκα και οστά» μέσω αναλυτικών τεχνικών συναντήσεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων.

Επίσης, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για παραγωγικούς τομείς που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στους δήμους, μεταξύ των οποίων, ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, κ.ά.

«Η δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί μία δυναμική ζώνη υψηλών δυνατοτήτων ανάπτυξης, την οποία οφείλουμε όλοι να ενισχύσουμε ώστε να καλύψει τον χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος. Είμαι βέβαιος ότι μπορούν να γίνουν πολλά και καλά, αρκεί να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και να έχουμε ως στόχο, κάθε έργο και δράση που εκτελείται, να καλύπτει τις πραγματικές τοπικές ανάγκες και να πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες προκοπής όλων» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε τις εργασίες ασφαλτόστρωσης που εκτελούνται στον δρόμο από Αμφιλοχία προς Λευκάδα, έργο που εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, επισκέφθηκε τον Βιολογικό Καθαρισμό στο Μενίδι, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, με προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/11/2019

Συνέντευξη στη Βάσω Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για τον σχεδιασμό της δικής του θητείας, αλλά και τους τρόπους που θα πετύχει την υλοποίησή του, μιλάει ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ΑΙΧΜΗ.

Ο κ. Φαρμάκης αναφέρεται στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας που θα έρθει από...

 

Τι παραλάβατε στην Περιφέρεια με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Δεν εκπλαγήκαμε από αυτό που βρήκαμε. Εξάλλου η εικόνα της Περιφέρειάς μας ήταν γνωστή από πριν...

 

Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση που παρουσιάζετε;

Έχω την αίσθηση ότι έχουμε μια ευκαιρία μπροστά μας, που είναι πρόκληση για τη νέα περιφερειακή αρχή, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο...

 

Η Αιτωλοακαρνανία θεωρεί ότι βρίσκεται πιο πίσω από τους δυο άλλους νομούς της Περιφέρειας και πλέον περιμένει πολλά, έχοντας εκλεγεί ένας Αιτ/νάνας Περιφερειάρχης. Εσείς πως το βλέπετε αυτό;

Το έχω ξαναπεί και συνεχίζω να το πιστεύω, ότι το να διαγωνιζόμαστε μεταξύ μας για το ποιος είναι σε χειρότερη μοίρα, είναι μια διαχείριση μιζέριας...

 

Ο νομός μας αισθάνεται ξεκομμένο κομμάτι, θεωρώντας ότι οι άλλοι δυο συνδέονται μεταξύ τους…

Το πώς δημιουργήθηκε η Περιφέρειά μας ως διοικητική διαίρεση είναι μια συζήτηση που ανήκει στο παρελθόν. Εμείς το βλέμμα μας το έχουμε...

 

Δηλαδή συνδέονται και οι τρεις νομοί;

Βεβαίως και συνδέονται. Αυτό που δημιουργεί σχέσεις και ταύτιση μεταξύ των πληθυσμών είναι η οικονομία, δηλαδή οι...

 

Όμως η βαριά βιομηχανία της Περιφέρειας είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Στο κομμάτι του τουρισμού δεν έχουμε όμως αναπτυχθεί…

Δυστυχώς τα νούμερα και πάλι μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Από τα 100 ευρώ που παράγουμε ως πλούτο στην Π.Δ.Ε., μόλις το 1,2 αφορά στον...

 

Είναι πολύ δύσκολο τελικά να αποκτήσουμε ταυτότητα; Και γιατί κατά την άποψή σας δεν το έχουμε πετύχει μέχρι τώρα;

Αυτό ήταν πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει όταν δημιουργήθηκε αυτή η Περιφέρεια....

 

Έχουν μπει οι βάσεις από την δική σας περιφερειακή αρχή για να γίνει αυτό;

Φυσικά και έχουν μπει. Και θα δούμε αποτέλεσμα και μάλιστα μετρήσιμο. Σε πρώτη φάση θα...

 

Σε ό,τι αφορά στην Αιτωλ/νία υπάρχει πρακτικό πρόβλημα, διότι δεν διαθέτει επαρκείς υποδομές φιλοξενίας. Η Περιφέρεια θα δώσει κίνητρα και στήριξη στις επενδύσεις;

Βεβαίως. Η Περιφέρεια διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να...

 

Ένα σημαντικό θέμα για την Αιτ/νία είναι και η αντιπλημμυρική θωράκιση, καθώς κάθε φορά που βρέχει πολλές περιοχές πνίγονται. Τι έχει κάνει η Περιφέρεια για να τις προστατεύσει;

Διαχρονικά το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν σε δεύτερη μοίρα βάσει της πολιτικής που ασκήθηκε τα...

 

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι ο καθαρισμός των ρεμάτων και των χειμάρρων αρκεί, για να μην πλημμυρίζουν περιουσίες. Κάτι τέτοιο φαίνεται απλό, γιατί δεν γίνεται;

Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ως προς τον καθαρισμό των ρεμάτων. Και προεκλογικά έλεγα ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια...

 

Ένα καυτό θέμα για το Μεσολόγγι αλλά και όλη την Περιφέρεια είναι η αξιοποίηση του Χρυσογελέικου. Τι σχεδιάζει η δική σας περιφερειακή αρχή γι’ αυτό;

Είναι ένα κτήριο - κόσμημα για το Μεσολόγγι και όχι μόνο. Να είστε βέβαιη ότι δεν θα παραμείνει έτσι...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 07/11 σε όλα τα περίπτερα του νομού

«Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε το συντομότερο δυνατό ο πολιτιστικός θησαυρός της Αιγιάλειας να λάμψει δυνατά στο Πανελλήνιο», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τον χαιρετισμό του, το βράδυ της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αιγιάλειας για να τιμήσει τους συντελεστές του τριετούς ερευνητικού έργου στην Αρχαία Αιγείρα και πιο συγκεκριμένα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς και τους πολίτες που επέτρεψαν ερευνητικές ανασκαφές σε ιδιοκτησίες τους.

«Ζούμε σε μία περιοχή που μπορεί να στηρίξει το μέλλον της πάνω στο πλούσιο παρελθόν της. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι ο τόπος που σήμερα αποκαλούμε Δυτική Ελλάδα είναι μία περιοχή προικισμένη με δύο βασικά στοιχεία: Φύση και ιστορία. Αυτά είναι τα μεγάλα μας πλούτη. Και αφενός, πρέπει να τα διαφυλάξουμε, ενώ αφετέρου, πρέπει να τα προβάλλουμε και να επενδύσουμε πάνω τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, που χαρακτήρισε ως ανεκτίμητη την προσφορά όλων των τιμηθέντων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αιγείρας και ιδιαίτερα του θεάτρου, που όπως είπε, αποτελεί ένα εξαιρετικό, αν όχι σπάνιο, μνημείο για όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση, σημειώνοντας: «Περιφέρεια και Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πάμε χέρι – χέρι, για να ολοκληρώσουμε άλλα τρία σημαντικά έργα στην Αχαΐα, δύο εκ των οποίων μάλιστα, αφορούν την Αιγιάλεια και είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής. Το τρίτο μεγάλο έργο είναι ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος της Πάτρας».

ΚΑΙ ΣΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Φαρμάκης παραβρέθηκε και στην έναρξη του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Καλωσορίζοντας τους επαγγελματίες μελισσοκόμους από όλη τη χώρα, καθώς και πλειάδα επιστημονικών φορέων, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημασία και την προσφορά της μελισσοκομίας στην πρωτογενή παραγωγή και ευρύτερα στην εθνική οικονομία, τονίζοντας πως πρέπει να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, όπως είναι μεταξύ άλλων, οι παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και η δημιουργία ενός ισχυρού brand για το ελληνικό μέλι. «Είμαι βέβαιος πως η ελληνική μελισσοκομία μπορεί να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Αχαΐα, αλλά και για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, καθώς είμαστε μία περιοχή με ισχυρή παράδοση και δυναμική παρουσία στην παραγωγή και το εμπόριο μελιού» ανέφερε, εκφράζοντας τη βούληση για ακόμα πιο στενή συνεργασία της Περιφέρειας με τις Μελισσοκομικές Ενώσεις προκειμένου το ελληνικό μέλι να «πρωταγωνιστήσει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά ράφια».

Σελίδα 1 από 40

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία