Αγγελίες    Επικοινωνία

Το Κέντρο «Δήμητρα» Μεσολογγίου, πρόκειται να υλοποιήσει τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας, διάρκειας 15 ωρών από την Τετάρτη 10/07/2019 μέχρι και την Παρασκευή 12/07/2019 και ώρες 16:00-21:00 με εκπαιδευτή τον κο Συμεών Μαρνασίδη.

Τα μαθήματα είναι δωρεάν, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Κέντρου «Δήμητρα» στο Μεσολόγγι και θα περιλαμβάνουν θέματα όπως:

Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης

Τυποποίηση-Εμπορία-Προώθηση-Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

Εκπαιδευτική επίσκεψη και πρακτική εφαρμογή σε μελισσοκομείο της περιοχής (κατόπιν συνεννόησης την Παρασκευή 12/07 το πρωί)

Για την χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης, είναι απαραίτητη η κατοχή μελισσοκομικού βιβλιαρίου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη προγράμματος κα Νικολέττα Γιαννοπούλου στο τηλ.: 26310 27576.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας θέλοντας να προστατέψει τους καταναλωτές από απάτες που γίνονται εις βάρος τους, σε ότι αφορά στην αγορά μελιού, συμβουλεύει τα εξής:

Αγοράζετε μέλι επώνυμο.

Θα πρέπει, οπωσδήποτε, να έχει ετικέτα με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου στοιχεία. Σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κι άλλο ή να τον καταγγείλετε, να μπορείτε να τον εντοπίσετε.

Προτιμήστε κάποιον μελισσοκόμο της περιοχής σας.

Ο νομός μας είναι τεράστιος μεν αλλά διαθέτει περισσότερους από 1000 μελισσοκόμους. Πάντα υπάρχει κάποιος στο κοντινό σας περιβάλλον. Γνωριστείτε, αναπτύξτε σχέση εμπιστοσύνης. Εάν δεν σας ταιριάζει ο ένας, βρείτε άλλον.

Μην αγοράζετε από πλανόδιους.

Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται νυχτερινές ώρες στις πλατείες και προσφέρουν συσκευασίες των 3 ή 5 κιλών έναντι εξευτελιστικής τιμής και φυσικά, χωρίς ετικέτα. ΠΡΟΣΕΞΤΕ!!! Δεν είναι μέλι, είναι σιρόπι. Κοινώς, ζαχαρόνερο χρωματισμένο!! Στην καλύτερη περίπτωση έχει και λίγο μέλι μέσα.

Μέλι από Super Market.

Βρίσκεις μέλια εταιριών και συνεταιρισμών και σπανίως, μεμονωμένων παραγωγών. Γι’ αυτό να διαβάζετε για τις χώρες προέλευσης του μελιού και όχι μόνο την τιμή. Τα πολύ φθηνά μέλια είναι εισαγωγής (Βουλγαρίας, Αργεντινής, Κίνας κ.λ.π.).

Προτιμήστε τα ελληνικά μέλια, μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά αλλά το αξίζουν και με το παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζετε τους έλληνες μελισσοκόμους έστω και έμμεσα.

Μεταπώληση προς τα μέλη τους από διάφορους συλλόγους.

Συνηθίζεται κάποιοι σύλλογοι να αγοράζουν προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες και σε χαμηλή –υποτίθεται- τιμή και να τα μεταπωλούν στα μέλη τους. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα παραπάνω. Εάν δεν έχει ετικέτα ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Το ΔΣ είναι υποχρεωμένο να κάνει έρευνα αγοράς για να προσφέρει το καλύτερο τόσο σε τιμή όσο και σε ποιότητα, παραθέτοντας και τα ανάλογα παραστατικά.

Το περασμένο δε, έτος ο Σύλλογός μας, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών-μελών ενός τέτοιου συλλόγου, έγινε μάρτυρας μιας τέτοιας απάτης. Εστάλει δείγμα προς ανάλυση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και βεβαιώθηκε ότι ήταν αμυλοσιρόπιο!! Κοινό ζαχαρόνερο!!

Δυστυχώς, όμως παρά τις συμβουλές μας και τις παρεμβάσεις μας, ο εν λόγω σύλλογος αγόρασε ξανά!!! από τον ίδιο …«παραγωγό». Να τονίσουμε ότι ο «παραγωγός» αυτός ΔΕΝ είναι από τον δικό μας νομό αλλά από αρκετά μακρινό!!

Αγαπητοί καταναλωτές, προσέξτε που δίνετε τα χρήματά σας και σε τι προϊόντα. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας. Όπως η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Μην κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητά τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία-συμβουλή σχετικά με τα προϊόντα της μέλισσας απευθυνθείτε στα γραφεία του Συλλόγου μας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής για την υλοποίηση της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το μελισσοκομικό έτος 2019, όπως δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια.

Οι θεματικές ενότητες των εκπαιδεύσεων μπορεί να είναι οι εξής:

Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του

Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

Μελισσοκομικά φυτά

Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης

Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών

Τυποποίηση - Εμπορία - Προώθηση - Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)

Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ)

Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)

Εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Πρόγραμμα βελτίωσης παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας, άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό, κλπ)

Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης και υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Μελισσοκομίας, καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων των υπηρεσιών της χώρας προς όφελος του μελισσοκομικού κλάδου.

Η επιλογή των τόπων διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων γίνεται με γνώμονα την εμπειρία των προηγούμενων ετών υλοποίησης της Δράσης και έχει στόχο την κάλυψη όλης της χώρας. Λαμβάνεται υπόψη το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, ο αριθμός των μελισσοκόμων καθώς και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Δικαιούχος 

Ως δικαιούχος και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση των εκπαιδεύσεων ορίζεται ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ύψος Επιχορήγησης

Σε εφαρμογή της αριθμ. 142/41855/1-3-2019 KYA (ΦΕΚ Β΄813), ενισχύεται το 100% των δαπανών πραγματοποίησης των εκπαιδεύσεων και μέχρι συνολικού ποσού 120.000 Ευρώ για το μελισσοκομικό έτος 2019.

Το 50% της παραπάνω δαπάνης βαρύνει τον ΚΑ 4324 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων, ενώ το υπόλοιπο 50% της δαπάνης βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΣΑΕ 082/2.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ύψους της ως άνω εγκριθείσας δαπάνης, το επιπλέον ποσό βαρύνει τον δικαιούχο φορέα.

Επιλέξιμες δαπάνες

Στο πλαίσιο εφαρμογής της παρούσας, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι παρακάτω:

i.Αμοιβές εισηγητών, οι οποίες καθορίζονται από το φορέα υλοποίησης της εκπαίδευσης.

  1. Κάλυψη εξόδων μετακινήσεων, διαμονής και ημερησίων αποζημιώσεων εισηγητών σύμφωνα με την υποπαράγραφο Δ.9 του ν. 4336/2015 «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός Επικράτειας» (Α΄ 94) και όπως ισχύει κάθε φορά.

iii. Έξοδα για εδέσματα, αναψυκτικά/χυμοί/καφέδες στους εκπαιδευόμενους, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των εκατό ευρώ (100 €) ανά ημέρα εκπαίδευσης.

Έξοδα για εκπαιδευτικό υλικό και λοιπά αναλώσιμα υλικά της εκπαίδευσης, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των ενενήντα ευρώ (90 €) ανά εκπαίδευση.

Έξοδα ενοικίασης αιθουσών και μέσων, εφόσον δεν λειτουργεί Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ ή εφόσον ο φορέας, στην έδρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση, δεν διαθέτει αίθουσα και εποπτικά μέσα.

Αμοιβές των Προέδρων ή άλλων εκπροσώπων των μελισσοκομικών συνεταιρισμών ή συλλόγων (όπως έχουν ορισθεί βάσει του καταστατικού) με σκοπό την οργάνωση και το συντονισμό της εκπαίδευσης. Τα έξοδα αυτά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων ευρώ (200 €) ανά εκπαίδευση.

Έξοδα για καθαριότητα, τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των τριάντα ευρώ (30 €) ανά ημέρα εκπαίδευσης.

Κρατήσεις υπέρ του φορέα, μέχρι ποσοστού 5% του συνόλου των εγκεκριμένων δαπανών (απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ).

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι επιλέξιµη δαπάνη, εφ’ όσον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σύμφωνα µε τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ όπως εκάστοτε ισχύει. Ο ΦΠΑ που μπορεί να ανακτηθεί µε οποιονδήποτε τρόπο δεν είναι επιλέξιµη δαπάνη ακόμη και εάν δεν ανακτάται από το δικαιούχο.

Η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται έως τρεις (3) ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή.

Η διεξαγωγή των εκπαιδεύσεων ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου 2019.

Δεκτά γίνονται παραστατικά εκδοθέντα και εξοφλημένα μέχρι και την 31η Ιουλίου 2019.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Πηγή: e-ea.gr

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τη δυνατότητα άμεσης προμήθειας μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

Βάσει αυτής, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις εντός των οποίων διενεργούνται εργασίες πρωτογενούς παραγωγής μελιού, όπως η συλλογή, φυγοκέντρηση και συσκευασία μελιού και με την προϋπόθεση ότι διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ, μπορεί να διαθέτει μέχρι (10) δέκα κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών:

Α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή και

Β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελλισοκομίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ο χορός του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα «ΑΛΙΚΥΡΝΑ» στον Αγ. Θωμά, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Πλήθος κόσμου, μελισσοκόμοι και μη, τίμησαν με την παρουσία τους τον Σύλλογό μας. Μεταξύ αυτών ήταν ο Αντιδήμαρχος κος Καρβέλης Σπύρος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του δημάρχου κου Καραπάνου Ν., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Μπαλαμπάνης Δημήτριος και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 4ης Γ.Ε. Λάμπρος Σταθόπουλος.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος κος Μπαλαμπάνης Νίκος, μεταφέροντας κι αυτός με την σειρά του τις ευχές και την στήριξη τού Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κου Κατσιφάρα Απ., αλλά και ο Περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας κος Κούστας Κωνσταντίνος. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κος Κούστας είναι πάντα δίπλα μας, ανταποκρινόμενος σε ό,τι του έχουμε ζητήσει έως τώρα, δίνοντας δε, το παρών και σε όλα σχεδόν τα σεμινάρια που διοργανώνει ο Σύλλογος.

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Νικολάου Δημήτρης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων δράσεων και ενημέρωσε εν τάχει για τα μελλοντικά σχέδια, από τα οποία, πολλά θα απευθύνονται στους καταναλωτές. Ευχήθηκε σε όλους καλύτερη χρονιά με πολλά μέλια, προχωρώντας εν συνεχεία, στην κοπή της πίτας.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την ορχήστρα να έχει το πρώτο λόγο. Με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια διασκέδασαν και χόρεψαν μέχρι αργά οι παρευρισκόμενοι.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 ετήσιο χορό για τη κοπή πίτας στο κοσμικό κέντρο «Αλίκυρνα» Γκιούσας με λαϊκοδημοτική ορχήστρα.

Τιμή πρόσκλησης: 15 €

Τηλ. επικοινωνίας: 6973381073

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία