Αγγελίες    Επικοινωνία

Οι «καλές ειδήσεις» για την υπόθεση της Εξισωτικής του 2013 και του 2014 δεν απαντούν στο μείζον ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, για τα οποία η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας λήγει στις 31/12/2019.

Υπενθυμίσουμε ότι στην ΚΥΑ που εξεδόθη την άνοιξη του 2015, η πολιτεία «ξέχασε» να εντάξει τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού Αιτωλοακαρνανίας να μείνουν εκτός, έδωσε δε προτεραιότητα στα αγροπεριβαλλοντικά, κατά τρόπο που να μένουν εκτός βασικής ενίσχυσης χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Ανάλογη η κατάσταση και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η Ένωση Αγρινίου, που ηγήθηκε τότε της προσπάθειας για να μη χαθούν τελικά τα δικαιώματα σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους που η σύνδεση του ζωικού κεφαλαίου με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων τους έθετε αυτομάτως εκτός πληρωμών, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να συμβάλει στον εξορθολογισμό του συστήματος και στην σωστή, δίκαιη και βασισμένη σε πραγματικά μεγέθη κατανομή, που θα διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών και τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το ζητούμενο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τυπική προσαρμογή στις ευρωπαϊκές επιταγές, ούτε και η απαλλαγή από την εικονική πραγματικότητα των όποιων «τεχνικών λύσεων» εφευρέθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, δημιουργώντας σύγχυση μόνο και πρόσθετη ταλαιπωρία για τους παραγωγούς.

Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως πολύ σωστά αποτυπώθηκε στη σχετική ΚΥΑ με την οποία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές και του περιεχόμενό τους, θα πρέπει να ρυθμίζουν συνολικά και με διαφανή και επιστημονικό τρόπο το χρονίζον θέμα της αειφορική διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατικής και ημιεκτατική κτηνοτροφία, προς όφελος τόσο της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας όσο και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του τοπίου καθώς και των δασικών και λιβαδικών πόρων της χώρας.

Τα ΔΣΒ πρέπει πράγματι να αποτελέσουν τον θεμελιώδη λίθο για την αειφορική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών και να γίνουν το εργαλείο που για δεκαετίες απουσίαζε για το ορθολογικό, ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο σχεδιασμό.

Ωστόσο, τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4351/15) και των όσων είχαν προαναγγελθεί, αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, που αποτελεί προϋπόθεση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό με τα ΔΣΒ.

Και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για απλή και εύκολη υπόθεση, ήδη υπάρχει και επισήμως εκφράζεται πια η εύλογη ανησυχία για το αν θα προλάβουμε ως χώρα να εκπληρώσουμε αυτή τη βασική υποχρέωση και κυρίως αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όντως η απάντηση στα προβλήματα και τη γενικότερη σύγχυση που σήμερα υπάρχει.

Επισημαίνουμε ότι η κατανομή των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με τις ενισχύσεις, αφορά δηλαδή το εισόδημα των παραγωγών, καθορίζει το αν θα εξακολουθήσουν ή όχι να είναι παραγωγοί.

Η Ένωση Αγρινίου καλεί το Υπουργείο και την Περιφέρεια να καταθέσουν έγκαιρα το ΔΣΒ και να δώσουν το χρονικό περιθώριο διορθωτικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες.

Τονίζουμε ότι επιλογές τύπου «τεχνικής λύσης», όπως αυτές δηλαδή που εικονικά εμφάνιζαν κοπάδια από την Αιτωλοακαρνανία να βόσκουν στον Έβρο και από την Ήπειρο να βόσκουν στην Πελοπόννησο (…εμφάνιζαν δηλαδή τα ζώα να διανύουν το πρωί εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να βοσκήσουν και…με υπερηχητικές ταχύτητες να επιστρέφουν στο μαντρί το βράδυ!!!), επιλογές που προτάθηκαν ως εντελώς προσωρινή λύση και που η πιθανή διατήρησή της θα δώσει ρόλο μόνο στη γνωστή «μηχανοπαρέα», δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε σαν σκέψη να εμφανιστούν ξανά.

Πρόκειται, άλλωστε, για επιλογές που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις κτηνοτρόφων, επιλογές αμφίβολης κατανομής εκταρίων, επιλογές που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται θα έλυναν, με την προσωρινή εφαρμογή τους.

Πηγή: e-ea.gr

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκει αυτό το Πάσχα τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους, μια περήφανη επαγγελματική τάξη που υποχρεώνεται χρόνο με το χρόνο να εγκαταλείψει την παραδοσιακή μορφή συγκρότησης των εκμεταλλεύσεων και να κινηθεί εσπευσμένα σε ένα μοντέλο εντατικής παραγωγής με αμφίβολα προς το παρόν αποτελέσματα.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι συγκαταλέγονται αυτά τα χρόνια σε έναν από τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο, όχι τόσο εξ αιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, όσο κυρίως, λόγω της ασυδοσίας που κυριάρχησε στην αγορά γαλακτοκομικών και ειδικά της φέτας. Εδώ και μια τριετία περίπου, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα ακολουθούν συνεχιζόμενη καδοδική πορεία, με τους κτηνοτρόφους να υφίστανται ασφυκτική την πίεση και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Οι γαλατάδες διαλέγουν τις εκμεταλλεύσεις με τις οποίες θα συνεργασθούν, οι προκαταβολές που άλλοτε επιβεβαίωναν την ποιότητα της συνεργασίας με τους παραγωγούς, σήμερα αποτελούν παρελθόν, ενώ και στους κόλπους των παραγωγών αναπτύσσεται μια ιδιότυπη αντιζηλία, με τα συμφέροντα ανάμεσα στους παραδοσιακούς και τους... εντατικούς κτηνοτρόφους να αποκλίνουν όλο και περισσότερο. Άλλα μεγέθη, άλλες ράτσες, άλλες αποδόσεις, έδωσαν αφορμή στους παραλήπτες της παραγωγής να διχάσουν τον κτηνοτροφικό κλάδο, να εκμεταλλευθούν την ανάγκη του και να φέρουν σήμερα την πλειονότητά του στα όρια της βιωσιμότητας.

Έτσι, την ώρα που χρειάζεται μια έντιμη συμφωνία επανεκκίνησης, οι έχοντες το πάνω χέρι, με τη βοήθεια γνωστών καλοθελητών, υπονομεύουν συστηματικά την ίδρυση μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη φέτα, οι δημόσιες αρχές αποφεύγουν ένα πλέγμα ελέγχων που θα αποκαταστήσει την αξία της εγχώριας παραγωγής, ενώ και οι ίδιοι οι κτηνοτρφόφοι αδυνατούν να βρουν έναν μεταξύ τους κοινό τόπο, ώστε να επιβάλλουν με τον καιρό τις θέσεις τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ισορροπία ανετράπη από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, όταν οι δημόσιες αρχές «ψαλίδισαν» τις ειδικές ενισχύσεις (π.χ. εξισωτικές αποζημιώσεις) που απολάμβαναν μέχρι τότε οι κτηνοτρόφοι, ενώ στη συνέχεια οι κυθυστερήσεις στην καταβολή των άμεσων ενισχύσεων, επιβάρυναν περαιτέρω την κατάσταση.

Η ανατροπή των χρηματορροών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή πίεση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος, έφεραν τα πρώτα χρέη, τα χρέη έφεραν «δουλικότητα» στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και πάει λέγοντας. Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες κτηνοτρόφοι υποχρεώθηκαν είτε να συρρικνώσουν τα κοπάδια τους είτε ακόμα και να εκποιήσουν αγροκτήματά τους, προκειμένου να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς για τα χρέη πρός τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή, κάποιοι από τους συνήθεις κυνηγούς ευκαιριών που είδαν φως και μπήκαν και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, φουσκώνοντας τους λογαριασμούς με τις τράπεζες, τώρα, αιτούνται, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, γενναία ρύθμιση χρεών, με σκοπό να μεταφέρουν και πάλι το λογαριασμό στους Έλληνες φορολογούμενους. Ακόμα κι αυτό είναι ένα «αγκάθι» στις προσπάθειες για συνεννόηση στις τάξεις των κτηνοτρόφων. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο αιγοπρόβειο γάλα. Ορισμένοι μάλιστα πιο απαιτητικοί, κάνουν λόγο για την ανάγκη προσφυγής στη δικαιοσύνη για το έλλειμμα έλέγχων στην αγορά του γάλακτος, προβάλλοντας μάλιστα την ανάγκη να απαιτηθεί από τις αρμόδιες αρχές (ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ, ΔΑΟΚ κ.α.) ευθύνη και καταλογισμός για διαφυγόντα κέρδη.

Πηγή: agronews.gr

Καλούνται οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας σε εφαρμογή της Υ.Α. 915/69142/15-05-2018 από 11/01/2019 και για 30 ημερολογιακές ημέρες όπως προσέλθουν στη Δ.Α.Ο.Κ. της Περιφερειακής Ενότητας στο Μεσολόγγι, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης βόσκησης έτους 2018 όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κάθε κτηνοτρόφος προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα, λαμβάνει γνώση και υπογράφει σε έντυπη κατάσταση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν).

Εφόσον επιθυμεί, μπορεί να του εκτυπωθεί και ατομικό έντυπο κατανομής.

Κτηνοτρόφοι οι οποίοι διαφωνούν με την κατανομή μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην παρούσα ειδοποίηση της Δ.Α.Ο.Κ. εντός τριάντα (30) ημερών θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση - ένσταση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.

ΩΡΕΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ 09:00 ΕΩΣ 13:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

 Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους χωρίς τελικά να γίνεται διαχωρισμός σε ορεινούς και πεδινούς θα καταβληθούν – σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – τα de minimis ύψους 41 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση επιλέξιμοι θα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους ανακοίνωσαν στα Καλάβρυτα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Η πληρωμή, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Ανδρέα Ριζούλη και Σία Αναγνωστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, υποδέχτηκαν στο εργοστάσιο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς και ο διευθυντής, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους ψυκτικούς θαλάμους του Συνεταιρισμού, όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις συντήρησης και ωρίμανσης της φέτας σε βαρέλια και του γίδινου τυριού σε μεταλλικά δοχεία.

Νωρίτερα, σε κλειστή σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού: «Τις ενισχύσεις de minimis δεν πρέπει να τις δείτε απλά ως συμπλήρωση του εισοδήματος. Είναι μια στήριξη για να αντέξετε οι κτηνοτρόφοι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά του γάλακτος. Ήδη έχει ξεκινήσει η εντατικοποίησή τουςς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά.»

Στις 14.15 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού ο κ. Σατολιάς καλωσόρισε τους καλεσμένους του, λέγοντας:

«Θα πρέπει να ανατρέξω μερικές δεκαετίες πίσω για να θυμηθώ πότε ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συνεταιρισμό. Μας γεμίζετε εκτός από χαρά και με συναισθήματα ευθύνης. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού συμβολίζει ότι είναι κοντά στην πρωτογενή παραγωγή.»

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δε βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου που πρέπει να σηκωθούν 5 το πρωί βρέξει-χιονίσει χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία.»

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων, που έθεσε ο κ. Σατολιάς, απαντώντας ότι στηρίζουν τα συνεργατικά σχήματα και επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι ο Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα επιτυχημένης συλλογικής οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα, που άντεξε στην κρίση.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο Καλαβρύτων, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Λαζουρά.

Πηγή: agronews.gr

Η ΟΑΣ Αιτ/νίας σε ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 /11 /2018 όπου αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της περιοχής. ιδιαίτερα μπροστά στα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες μειώσεις στο γάλα και αυξημένο κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα εδώ στο νομό μας προστίθεται και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες φτωχοί κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να πληρωθούν για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2016 γιατί στους διασταυρωτικους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ τους εμφανίζει μηδενικά βοσκοτόπια.

Επίσης εξαιτίας της ανύπαρκτης δακοκτονίας στο νομό μας οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες οι όποιοι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Αποφασίστηκε λοιπόν να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα όπου θα παλέψουμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Με Αφετηρία την απεργία την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου όπου καλεί το εργατικό Κέντρο Αγρινίου στις 10.30 το πρωϊ.

Να βροντοφωνάξουμε φτάνει πια:

  • Στην άγρια φοροληστεία, στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και τον ΕΛΓΑ, στον ΕΝΦΙΑ και τα κάθε είδους χαράτσια.
  • Στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα που μειώνουν κάθε χρόνο το εισόδημά μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε, να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε.
  • Στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.

Μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων δίνουμε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων όσοι ψήφισαν τα Μνημόνια και στηρίζουν τις πολιτικές που μας οδηγούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους αγρότες και δεν τηρεί ούτε καν τις δεσμεύσεις τις οποίες αναγκάζεται να κάνει κάτω από την πίεση των αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όπως το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, ενώ μειώνει το αφορολόγητο που είχαμε κερδίσει στα μπλόκα το 2016.

Καλούμε λοιπόν τους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής να δώσουν βροντερό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 10.30 την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Με τους μαζικούς αγώνες μας και τον κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση και να έχουμε κατακτήσεις που θα δίνουν ανάσες.

 

Διεκδικούμε:

  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτερες συντάξεις 600 ευρώ. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

 Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε μονάδες παραγωγής και μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα, καθώς και αγροτικές ομάδες παραγωγών.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γραμματεία Αγροτικών Φορέων και στο πλαίσιο της δράσης: “Μια νέα αρχή για τον πρωτογενή τομέα”.

Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τυροκομεία στην περιοχή της Αμφιλοχίας, επιχειρήσεις εφοδιασμού των κτηνοτρόφων, ενώ στο τέλος της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ακολούθησε συζήτηση με κτηνοτρόφους στην Λεπενού.

Η επίσκεψη–περιοδεία που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και συμμετείχαν ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο διευθυντής της Γραμματείας Αγροτικού Βασίλης Χριστοδουλάκης, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας Φώτης Τσόλκας και το συμβούλιο της ΝΟ.Δ.Ε, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, το μέλος της πολιτικής επιτροπής Έλενα Μάντζιου – Κοτρολού, ο σύμβουλος του Προέδρου Βασίλης Φεύγας, στελέχη του κόμματος και του Μητρώου Στελεχών και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Παραγωγής της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Καπελλάρης.

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα τυροκομεία Πετράτος, Μπουτσώλης και την γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ, το κατάστημα γεωργικών εφοδίων – εμπόριο και παραγωγή ζωοτροφών ΑΦΟΙ Νεφρού.

 

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας
Τσόλκας Φώτιος

Με εκτίμηση
Ο Γραμματέας
ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας
Γούδας Μιχάλης

Σελίδα 1 από 8

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία