Αγγελίες    Επικοινωνία

Είναι γεγονός πως η ένταση των εντυπώσεων που κυριαρχεί σε κάθε προεκλογική περίοδο, δεν επιτρέπει την ανάδειξη των πραγματικών ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. 

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι όσοι ζητάμε τη ψήφο σας πρέπει να υποκλιθούμε σε αυτή την πραγματικότητα, να αρκεστούμε στις φωτογραφήσεις και να θέσουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Όσο με αφορά, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, το αποφεύγω.

Θα σταθώ σ’ ένα μείζον θέμα για την παραγωγική υπόσταση του Νομού μας. Σε αυτό της κτηνοτροφίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αιτωλοακαρνάνες κτηνοτρόφοι μας. 

Σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Η Ελληνική Κτηνοτροφία καταρρέει», ο Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», αναφέρθηκε με στοιχεία και αριθμούς της ΕΛΣΤΑΤ στο πρόβλημα. Έκανε λόγο για σημαντική μείωση του ζωικού μας κεφαλαίου την τελευταία τετραετία, «πολλές χιλιάδες λιγότερα ζώα» έγραψε χαρακτηριστικά, ως το χειροπιαστό αποτέλεσμα της ανεπάρκειας – αποτυχίας των πολιτικών της απερχόμενης κυβέρνησης. 

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στην «τάση φυγής» των κτηνοτρόφων μας, οι οποίοι πλέον εγκαταλείπουν το επάγγελμα τους ως «ασύμφορο», αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τιμών των προϊόντων τους, της βαριάς φορολογίας, των χρεών τους και της ασυδοσίας που επικρατεί από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος και «φέτας». 

Το όλο θέμα δεν αφορά απλά και μόνο τους κτηνοτρόφους μας. Μας αφορά όλους, γιατί ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. 

Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τις επιδοτήσεις επιδοματικού χαρακτήρα που προσέφερε ως αντίδοτο στο πρόβλημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Απαιτείται ΤΩΡΑ ολοκληρωμένη πολιτική παρεμβάσεων στήριξης της ντόπιας παραγωγής. Με κίνητρα για τους παραγωγούς, ελέγχους, διαφάνεια και δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ήδη καταθέσει οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών. 

Το Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά, δεσμευόμαστε πως θα αγωνιστούμε από την 8η Ιουλίου και μετά, ώστε να υπάρξουν σύντομα καλύτερες μέρες για τους κτηνοτρόφους μας και την κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία.

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και η βαθμολογική κατάταξη των υποψηφίων για τη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εντάσσονται για χρηματοδότηση από τη δράση όσοι υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 50 μόρια (Βάση=50,25).

Συνολικά, εντάσσονται 354 δικαιούχοι, με συνολικό ποσό 5ετίας 15.016.269,40 ευρώ.

Επισημαίνεται από την αρμόδια υπηρεσία ότι:

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από την ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης, ήτοι από την 18η Μαΐου 2019.

Η σύμβαση με γεωπόνο Σύμβουλο, θα πρέπει να συναφθεί και κατατεθεί στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΠΣ εντός τριών μηνών από την απόφαση Ένταξης κάθε δικαιούχου, συνοδευόμενη από την Έναρξη Επιτηδεύματος/Εργασιών του συμβούλου, ήτοι από την 27η Ιουνίου 2019 έως και την 27η Σεπτεμβρίου 2019.

Δείτε την απόφαση ένταξης πράξεων ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69026-69032.

Πηγή: e-ea.gr

Η σκληρή αλήθεια των αμείλικτων αριθμών: ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 1,9% το 2018 σε σχέση με το 2017, ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 3,8%, ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 2,5% και ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 3,0%. Σε απόλυτους αριθμούς και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, μετράμε πολλές χιλιάδες λιγότερα ζώα.

Και τον ίδιο αρνητικό απολογισμό είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, η μείωση που επήλθε στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας επί των ημερών της απερχόμενης κυβέρνησης είναι σημαντική και καταδεικνύει πως τα περί στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι λόγια κενά περιεχομένου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν «μείωση παντού» και αυτό, αν αναλογιστούμε το πόσο κοστίζει στη χώρα μας ο λεγόμενος «κύκλος του κρέατος» και ο αντίστοιχος «κύκλος του γάλακτος», τα εκατομμύρια δηλαδή που δίνουμε σε άλλες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες για να καλύψουμε τις καταναλωτικές μας ανάγκες, θα πρέπει κάποια στιγμή πολύ σοβαρά να μας προβληματίσει.

 

Ο πρόεδρος του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς:

H Ελληνική Κτηνοτροφία, πέρα από αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, πέραν της ούτως ή άλλως τεράστιας συνεισφοράς της στην εθνική οικονομία, πέραν του κυρίαρχου ρόλου της στη συνοχή των κοινωνιών της υπαίθρου, θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελεί βασικό εργαλείο για την άρση των οικονομικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει το κράτος και κατ’ επέκτασιν ολόκληρη η κοινωνία. Αντ’ αυτού, κρίνοντας απ’ το αποτέλεσμα πάντα, μπορούμε με βεβαιότητα να υποστηρίξουμε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν απέτυχαν. Και απέτυχαν παταγωδώς.

Διότι δεν είναι μόνο η επισήμως και μη δυνάμενη να αμφισβητηθεί συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Είναι, πρωτίστως, η τάση φυγής. Είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλοι τη χώρα θέλουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο και την παραγωγή, αφού η παραμονή τους είναι πλέον ασύμφορη. «Εγκλωβισμένοι», δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, ανυπεράσπιστοι, όμηροι πολιτικών επιλογών που συμβάλουν στην κατάρρευση τιμών, τη στιγμή που η φορολογία τους έχει οδηγήσει να έχουν μόνο χρέη.

Και είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί με ένα «επίδομα» τύπου de minimis που θα εξανεμιστεί εν ριπή οφθαλμού ή με προγράμματα, που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φέρνουν.

Το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, είναι γνωστό. Το γιατί δεν έχει γίνει, είναι το ερώτημα στο οποίο οφείλουν επιτέλους να απαντήσουν όσοι είχαν την ευθύνη όλα αυτά τα χρόνια.

Καμία εντύπωση δεν προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Φυσικό επακόλουθο είναι, από τη στιγμή που …ελέγχους ακούμε και ελέγχους δεν βλέπουμε στην αγορά.

Ασυδοσία μόνο και εξαπάτηση.

Ασυδοσία από εκείνους που αθρόα εισάγουν γάλα από άλλες χώρες για να παρασκευάσουν, συχνά με την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης «ελληνική» φέτα. Εξαπάτηση από εκείνους που πουλάνε λευκό τυρί, ως «φέτα».

Μην προσποιούμαστε, λοιπόν, ότι τάχα δεν καταλαβαίνουμε γιατί έχουν καταρρεύσει οι τιμές παραγωγού. Όλοι γνωρίζουν. Και όλοι συνωστίζονται πίσω από ένα τόσο δα μικρό δαχτυλάκι, νομίζοντας ότι χωράνε να κρυφτούν πίσω απ’ αυτό.

Τους το λέμε, λοιπόν, να το καταλάβουν: Δεν μπορούν να κρυφτούν. Όποια τεχνάσματα κι αν χρησιμοποιήσουν, η αλήθεια που οι ίδιοι δημιούργησαν, θα είναι παρούσα να τους στοιχειώνει. Η παραγωγή μειώνεται δραματικά και αν σήμερα δεν γίνει κάτι, το οστικό κύμα της έκρηξης που θα ακολουθήσει θα έχει τραγικές συνέπειες. Για ολόκληρη την κοινωνία. Ήδη, στα μέσα του 2019, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου που η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει για την τρέχουσα χρονιά το επόμενο καλοκαίρι, θα είναι ακόμη χειρότερα. Χρειάζονται, συνεπώς, άμεσες και αποφασιστικές παρεμβάσεις.

Ένα, λοιπόν, είναι το κυρίαρχο ερώτημα: Θέλουμε ή όχι παραγωγή; Θέλουμε ή όχι δικαιοσύνη, διαφάνεια, έλεγχο στην αγορά; Θέλουμε ή όχι Ελληνική Κτηνοτροφία, ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, ανθρώπους να στηρίζουν την περιφέρεια, την πραγματική οικονομία του τόπου;

Η Πανώλη Μικρών Μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Οι αίγες είναι πιο ευαίσθητες από τα πρόβατα, ενώ οι αγελάδες, τα βουβάλια και οι χοίροι μολύνονται από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (υποκλινική λοίμωξη).

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (40-42°C), θανάτους, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία, ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια, κόκκινα μάτια, βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια, δύσπνοια, βήχα, πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα, αλλοιώσεις στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) που έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να πονούν, να τρίζουν τα δόντια τους και να αρνούνται να ανοίξουν το στόμα, δυσάρεστη οσμή από το στόμα, διάρροια και αποβολές.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.

Η συμβολή των κτηνοτρόφων, εμπόρων και μεταφορέων είναι επιβεβλημένη για την αποτροπή της εισόδου και εξάπλωσης του νοσήματος.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, τα μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν, αποτελούν το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.

Μέτρα βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.

Ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων, με τακτική ανανέωση του απολυμαντικού.

Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.

Απεντόμωση-μυοκτονία των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.

Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στις εντελώς απαραίτητες.

Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.

Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.

Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών.

Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επαφή τους με αίγες και πρόβατα.

Απομόνωση ζώων που νοσούν σε ξεχωριστό χώρο, καθώς και ζώων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμειξή τους με τα υπάρχοντα στην εκτροφή ζώα.

Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των Κτηνιατρικών Αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά).

Να μην χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.

Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

ΑΦΙΣΑ ΥΠΑΑΤ ΠΑΝΩΛΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΥΠΑΑΤ ΠΑΝΩΛΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ

Πηγή: e-ea.gr

Παρατάθηκε το νέο, στοχευμένο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας - 9.350.000,00 € περιμένουν τους υποψηφίους της Δυτικής Ελλάδας.

Με Δημόσια Δαπάνη (Εθνική + Κοινοτική συμμετοχή) δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ (15.000.000€) προκηρύχθηκε Δράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία. Από τα χρήματα αυτά, τα 9.350.000,00 € αφορούν τους παραγωγούς στη Δυτική Ελλάδα και τα 5.650.000,00 € τους παραγωγούς στη Θεσσαλία.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων, με απόφαση που έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπος Κασίμης, παρατείνεται μέχρι και τις 17 Μαΐου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες και για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69026-69032.

Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων

Η στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο βοσκοτόπου, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής, όπως αυτές ορίζονται στον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου.

Ύψος ενίσχυσης

Δράση 11.2.2 : «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία».

Στον ανωτέρω Πίνακα στα βοοειδή συμπεριλαμβάνονται η αγελαδοτροφία και η βουβαλοτροφία. Τα ύψη ενίσχυσης του πιίνακα, έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγμένη εκμετάλλευση είναι μικρότερη του 1ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha), η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό της πυκνότητας βόσκησης με την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Αν η πυκνότητα βόσκησης της ενταγμένης εκμετάλλευσης είναι μεγαλύτερη του 1ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha), η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) μεταβάλλεται και αντιστοιχεί σε εκείνη του σχετικού πίνακα πολλαπλασιαζόμενη κατά μέγιστο επί 1,29.

Οι δαπάνες που αφορούν εργαστηριακές αναλύσεις και πιστοποίηση υπολογίζονται και καταβάλλονται σε ετήσια βάση και μέχρι το ύψος που αναφέρεται στους Πίνακες του παρόντος άρθρου, μόνο αν πραγματοποιηθούν και αποδειχθούν με παραστατικά (Παραστατικά Συμμόρφωσης Ειδικών Διατάξεων) του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

α) Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με το άρθρο 3 της με αριθ. 104/7056/21-1-2015 (ΦΕΚ 147/Β’/22-1-2015) απόφασης «Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων» κατ’ εκτέλεση του Καν. αριθ. (ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», όπως ισχύει.

β) Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις του σημείου (α) ανωτέρω, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών·

οι διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη·

όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

γ) Επιλέξιμοι προς ένταξη στο υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής», είναι υποψήφιοι με βοσκοτόπους ή/και εκτροφές ζώων, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης, η οποία έχει συναφθεί μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

δ) Δικαιούχοι των με αριθ. 74/4119/13-01-2012 και 800/19605/17-02-2012 Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των δράσεων 1.1 «Βιολογική γεωργία» και 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία» του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, αντίστοιχα, δύνανται να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ακόμη κι αν οι συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ως άνω προσκλήσεις δεν έχουν λήξει κατά την ημερομηνία έκδοσής της.

ε) Δικαιούχοι της με αριθ. 539/27369/20-02-2018 Πρόσκλησης, δύνανται να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, μόνο στην περίπτωση που διαθέτουν μονάδα με ζώα και βοσκότοπο που δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο Μέτρο 11.

Αναλυτικά η προκήρυξη https://www.e-ea.gr/wp-content/uploads/2019/04/prosklhsh1102_72525_080519metro11.pdf

Η απόφαση της παράτασης https://www.e-ea.gr/wp-content/uploads/2019/05/bio.pdf

Πηγή: e-ea.gr

Ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ υπενθυμίζει ότι σε ισχύ παραμένει η δυνατότητα σε όσους κτηνοτρόφους διατηρούν εγκαταστάσεις πλησίον ή ακόμη και εντός οικισμών και δεν έχουν ακόμη τη σχετική άδεια, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίησή τους.

Το χρονικό περιθώριο που αποκτούν πλέον οι κτηνοτρόφοι που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, είναι μέχρι και τον Ιούνιο του 2019.

Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση η αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προϋποθέτει τον έλεγχο και την τήρηση των γενικών και ειδικών όρων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με:

-την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

-την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων

-την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

-τη μέθοδο κατασκευής των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

-την ιδιοκτησία και τις νόμιμες χρήσεις γης

-την προστασία των δασών.

Ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διαχωρίζονται σε:

Πρόχειρα καταλύματα

--Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, ωστόσο απαραίτητη είναι η έκδοση άδειας εγκατάστασης.

Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής

--Περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας ή απόφαση εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή δήλωση αυθαιρέτου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου και το Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών, προσαρμοζόμενη άμεσα στις εξελίξεις του περιβάλλοντος, οργάνωσε κατάλληλα το Τμήμα Αγροτικών Μελετών, όπου απευθύνονται οι παραγωγοί για την ενημέρωση και την χορήγηση των αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να διεκπεραιώνει με ταχύτητα και ασφάλεια για τον κτηνοτρόφο το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, μέχρι την τελική έκδοση της άδειας, η οποία και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των παραγωγών στις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις.

Μετά την παρέλευση της ανωτέρω ημερομηνίας οι κάτοχοι των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν αδειοδοτηθεί κινδυνεύουν με επιβολή Διοικητικών και Οικονομικών Κυρώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και χρήσιμες πληροφορίες, θα βρείτε ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Γιώργο Κοτρολό και το αρμόδιο Τμήμα για τις άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στο 2641.0.69027.

Πηγή: e-ea.gr

Σελίδα 1 από 16

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία