Αγγελίες    Επικοινωνία

Τις πληγές τους μετρούν από το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες του δήμου Μεσολογγίου λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή με καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι και ανέμους.

Όπως ανέφεραν αγρότες της περιοχής μιλώντας στον ΑγροΤύπο υπάρχουν μεγάλες ζημιές στα χωριά Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι, Αιτωλικό, Γουριά, Σταμνά και όχι μόνον. Οι τοπικές αυτές κοινότητες ανήκουν στο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Από μια πρώτη καταγραφή των Αρχών μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί καλλιέργειες βάμβακος στην περιοχή Βάλτος του πρώην δήμου Οινιάδων, λίγο μάλιστα πριν συγκομιστούν, ενώ έπεσε και χαλάζι σε ελιές στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Στην περιοχή αυτή την κύρια καλλιέργεια μαζί με τα εσπεριδοειδή αποτελούν οι ελιές, κυρίως Καλαμών.

Επίσης ζημιές υπάρχουν σε εσπεριδοειδή (ξινά), κηπευτικά και στα εναπομείναντα αθέριστα καλαμπόκια, όπως επίσης και σε αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες της περιοχής ζητούν την άμεση κινητοποίηση των Αρχών και ειδικά του ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των ζημιών. Aξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μεγάλες ζημιές σε υποδομές στις ίδιες περιοχές, όπως δρόμους, γέφυρες κ.λπ. ενώ και οι τηλεπικοινωνίες έχουν μεγάλα προβλήματα.

Πηγή: ΑγρόΤυπος

Δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Εφαρμογή προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, για την καλλιεργητική περίοδο 2019».

Εγκρίνεται πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας για την καλλιεργητική περίοδο έτους 2019, το οποίο περιλαμβάνει είκοσι (20) υποπρογράμματα. Ειδικότερα στοιχεία του προγράμματος: Χωροταξική αναφορά προγράμματος: Το σύνολο της έκτασης βαμβακιού των 20 Περιφερειακών Ενοτήτων που θα καλλιεργηθεί κατά την καλλιεργητική περίοδο 2019. Σκοπός: Η μεγιστοποίηση της ποσοτικής παραγωγής ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων βάμβακος, με διατήρηση και βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των βαμβακοκαλλιεργειών. Στόχοι είναι:

 1. Η τακτική παρακολούθηση της καλλιεργητικής εξέλιξης του βαμβακιού και της βιολογικής και πληθυσμιακής εξέλιξης των πληθυσμών του πράσινου σκουληκιού (Helicoverpa armigera) και του ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella).
 2. Η τακτική παρακολούθηση άλλων επιβλαβών οργανισμών της καλλιέργειας του βαμβακιού όπως αφίδες (Aphididae), τετράνυχοι (Tetranychus spp), θρίπες (Thysanoptera), ιασσσίδες (Empoasca spp) λύγκος (Lygus pratensis ή L. Bugs), κ.α.. 3. Η έκδοση και διάδοση επιστημονικά ορθών ενημερωτικών Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας (ΔΓΠ).

3.2 Η υποστήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών, με την διάδοση του Εγχειριδίου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής με «Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια», που βρίσκονται καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.minagric.gr) με επιλογή (Αγρότης Επιχειρηματίας > Γεωργικές Προειδοποιήσεις > Βαμβακοκαλλιέργεια > Βαμβακοκαλλιέργεια 2019 >Αποφάσεις-Έγγραφα) και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Απόφασης.

3.3 Η χρήση των καθορισθέντων κατώτατων ορίων πληθυσμιακής πυκνότητας των επιβλαβών οργανισμών της βαμβακοκαλλιέργειας για τη λήψη απόφασης επέμβασης με φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις γενικές αρχές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.

Οι παραπάνω δράσεις συμβάλλουν ώστε οι βαμβακοπαραγωγοί να είναι ενημερωμένοι, ώστε να ελέγχουν τις βαμβακοφυτείες τους και να αποφασίζουν τελικά για τις φυτοπροστατευτικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν με την υποχρεωτική εφαρμογή των γενικών αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και με την εθελοντική εφαρμογή των ειδικών κατευθυντήριων γραμμών Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.

Προϋπολογιζόμενες Δαπάνες Εφαρμογής του Προγράμματος

Το γενικό σύνολο της δαπάνης του προγράμματος για τις ΔΑΟΚ ανέρχεται στο ποσό των 66.660,00 ευρώ και αναλυτικά ανά κατηγορία δαπάνης:

Δαπάνη προμήθειας παγίδων και συνοδών υλικών: 19.500,00 Ευρώ.

Δαπάνη εντός και εκτός έδρας μετακινήσεις των επιθεωρητών των φορέων: 29.460,00 Ευρώ.

Δαπάνη Παρατηρητών/Παραγωγών: 13.300,00 Ευρώ. Δαπάνες εκτύπωσης ΔΓΠ και λοιπές δαπάνες: 4.400,00 Ευρώ.

Η συνολική δαπάνη εντός και εκτός έδρας των συντονιστών των Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε ανέρχεται σε 12.000,00 Ευρώ.

Το πρόγραμμα αναλυτικά ανά υποπρόγραμμα Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) όπως και στο σύνολο του, παρατίθενται στους ΠΙΝΑΚΕΣ Ι και ΙΙ, που περιλαμβάνονται ΕΔΩ.

Πηγή: e-ea.gr

Ξεκινάνε και φέτος οι ανοιξιάτικες καλλιέργειες στο Δημοτικό Λαχανόκηπο ο οποίος λειτουργεί με επιτυχία για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό τεμάχιο εντός του αστικού ιστού της πόλης του Αγρινίου, και σύμφωνα με τη διεθνή φιλοσοφία της αστικής γεωργίας. Στους 85 ωφελούμενους μοιράστηκαν περίπου 2800 σπορόφυτα (αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι κλπ) για να ξεκινήσουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειές τους οι κηπουροί.

Ο λαχανόκηπος έχει γίνει πλέον τόπος συνάντησης ανθρώπων με μεράκι για την κηπουρική, στους οποίους παραχωρείται κηποτεμάχιο των 50-70 τ.μ., φυτώρια, νερό άρδευσης, όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για τις καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και γεωτεχνική υποστήριξη από επιστημονικό προσωπικό έτσι ώστε ο πολίτης να καλλιεργεί τα οπωροκηπευτικά που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του σε τρόφιμα. Η καλλιέργεια γίνεται με απόλυτα βιολογική μέθοδο και με την υποχρέωση των δικαιούχων να διαθέτουν ένα μικρό τμήμα της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου.

Είναι μια δράση που έχει φέρει κοντά άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ηλικίες, επαγγέλματα, κουλτούρες δημιουργώντας νέες κοινωνικές σχέσεις και ισχυροποιώντας τις υπάρχουσες. Προσφέρει άσκηση, θεραπεία και εκπαίδευση καθώς και διατήρηση τοπικών ποικιλιών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες και συνήθειες.

Η λειτουργία του στοχεύει και σε φιλοπεριβαλλοντικές ενημερωτικές δράσεις (βάση του άρθρου 1 του Κανονισμού Λειτουργίας του, Αριθμ. Αποφ. ΔΣ 243/2017) σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τον Δημοτικό Λαχανόκηπο επισκέπτονται σχολεία του Δήμου μας καθ’όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους έτσι ώστε οι μαθητές να ενημερώνονται με βιωματικές δράσεις για θέματα οικογενειακής και βιολογικής γεωργίας, για την κομποστοποίηση και την κυκλική οικονομία κλπ., φυτεύοντας και γνωρίζοντας τους παραδοσιακούς σπόρους που παρέχονται από το Δήμο μας.

Επικοινωνία: Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, τηλ. επικοινωνίας 26413-63452-56. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διευκρινίσεις για το 14χίλιαρο

Στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια, διευκρινίζει τα παρακάτω:

1. Ο φυσικός φάκελος υποψηφιότητας υποβάλλεται εις διπλούν (πρωτότυπο και αντίγραφο) στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας του υποψηφίου, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής. Κάθε αντίτυπο του φακέλου υποψηφιότητας παραδίδεται στην οικεία ΔΑΟΚ μέσα σε ξεχωριστό σκληρό κουτί με λάστιχο. Στην ράχη και στο μπροστινό μέρος του κουτιού αναγράφεται η ένδειξη «Υπομέτρο 6.3», το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, η Περιφερειακή Ενότητα, το ονοματεπώνυμο του συντάκτη μελετητή και η ένδειξη πρωτότυπο ή αντίγραφο. Εντός του κουτιού, τα δικαιολογητικά πρέπει να βρίσκονται σε φάκελο με ελάσματα με τη σειρά που έχουν αριθμηθεί στο ΠΣΚΕ.

 1. Τα δικαιολογητικά καλό είναι να αριθμούνται στο φυσικό φάκελο με τη σειρά που προκύπτουν στον πίνακα των δικαιολογητικών όπως αποτυπώνεται στην εφαρμογή του ΠΣΚΕ. Στις περιπτώσεις όπου με κάποιο δικαιολογητικό μπορούμε να αξιολογήσουμε δύο ή περισσότερα ζητήματα, το δικαιολογητικό αυτό αναρτάται μία φορά. Την επόμενη φορά, γίνεται αναφορά στη θέση του δικαιολογητικού στο κείμενο που το περιγράφεται το εν λόγω θέμα. Η περίπτωση να έχει γίνει διαφορετικά η αρίθμηση και ανάρτηση των δικαιολογητικών, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο απόρριψης.
 2. Δεν υπάρχει περιορισμός αν τα δικαιολογητικά που θα ανεβάσετε ηλεκτρονικά σε μορφή pdf θα είναι ασπρόμαυρα ή έγχρωμα. Τα σχετικά δικαιολογητικά θα επισυναφθούν και στον φυσικό φάκελο υποψηφιότητας. Για λόγους γρήγορου upload το οποίο θα εξυπηρετήσει όλους τους εμπλεκόμενους τις τελευταίες ημέρες αιχμής, προτείνουμε τα δικαιολογητικά να είναι ασπρόμαυρα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα.
 3. Διπλή καλλιέργεια: Είναι αποδεκτή σε περιπτώσεις θερμοκηπιακών και υπαίθριων κηπευτικών (επίσπορες καλλιέργειες) με υπολογισμό τυπικής απόδοσης για κάθε καλλιέργεια χωριστά.
 4. Συμμετοχή σε Ομάδες ή Οργανώσεις Παραγωγών: Δεν αφορά τη συμμετοχή σε άλλα συλλογικά όργανα π.χ. Συνεταιρισμούς αλλά μόνο σε Ομάδες ή Οργανώσεις Παραγωγών.
 5. Εφόσον ο υποψήφιος δηλώνει στο επιχειρηματικό του σχέδιο ότι μέσω συγκεκριμένων αγροτεμαχίων/εκτροφών της εκμετάλλευσής του παράγονται προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις (προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ), οι αξιολογητές πρέπει να ελέγξουν αν οι εν λόγω καλλιέργειες / εκτροφές πραγματοποιούνται εντός των οριοθετημένων ζωνών ΠΟΠ/ΠΓΕ με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία. Δεν απαιτείται έγγραφο τεκμηρίωσης. Η ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/ellinikaproionta περιλαμβάνει τα πιο ενημερωμένα στοιχεία για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.
 6. Ιδιοκτησία: Για την εύρεση του ποσοστού της παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη συνυπολογίζεται και η ιδιόκτητη γεωργική έκταση του/της συζύγου του/της υποψηφίου. Ως παραστατικό ιδιοκτησίας της γεωργικής γης που κατέχει η/ο σύζυγος του/της υποψηφίου δύναται να προσκομισθεί η τελευταία δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9). Επισημαίνεται ότι βαθμολογείται η ιδιόκτητη γεωργική γη την οποία ο υποψήφιος κατέχει κατά πλήρη κυριότητα ή και κατά επικαρπία (δηλαδή δεν βαθμολογείται η κατοχή γης κατά ψιλή κυριότητα). Δεκτή μπορεί να γίνεται και η συμβολαιογραφική περίληψη συμβολαίου, εφόσον περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, συνοδευόμενη από τη μετεγγραφή. Δεν γίνονται δεκτά και δεν συνυπολογίζονται για την βαθμολογία παραστατικά νόμιμης κατοχής αγροτεμαχίων του/της συζύγου της/του υποψηφίου που έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της υποβολής του ΟΣΔΕ 2018 της/του υποψηφίου.
 7. Το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του υποψηφίου και του συντάκτη του επιχειρηματικού σχεδίου (γεωτεχνικός ή τεχνολόγος γεωπονίας) πρέπει να αναφέρει ότι ο συντάκτης αναλαμβάνει πέραν της υποχρέωσης εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου και την υποχρέωση τεχνικής στήριξης του υποψηφίου μέχρι την ολοκλήρωσή του (υποβολή αιτημάτων τροποποίησης επιχειρηματικού σχεδίου, αιτημάτων πληρωμής, κλπ). Εφόσον ο συντάκτης του επιχειρηματικού σχεδίου έχει σχέση εργασίας σε κάποιο νομικό πρόσωπο (π.χ. εταιρεία) είναι δυνατή η σύναψη του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του νομικού προσώπου και του υποψηφίου βάσει του οποίου το νομικό πρόσωπο αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας στον υποψήφιο για την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου του και για την τεχνική στήριξη του υποψηφίου μέχρι την ολοκλήρωσή του επιχειρηματικού του σχεδίου (υποβολή αιτημάτων τροποποίησης επιχειρηματικού σχεδίου, αιτημάτων πληρωμής, κ.λπ.).
 8. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός μητρώου ΓΕΩΤΕΕ και να επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι το πτυχίο του συντάκτη του επιχειρηματικού σχεδίου. Για τους τεχνολόγους γεωπονίας επισυνάπτεται έγγραφο που πιστοποιεί την ιδιότητα του τεχνολόγου γεωπονίας. Όσον αφορά το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του υποψηφίου και του συμβούλου, πρέπει να τηρούνται οι φορολογικές διατάξεις. Κατά συνέπεια, γίνεται δεκτό ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο έχει θεωρηθεί από την αρμόδια ΔΟΥ είτε θεωρημένο αντίγραφο της τριμηνιαίας συγκεντρωτικής κατάστασης συμφωνητικών που υποβάλλεται από κάθε υπόχρεο επιτηδευματία για θεώρηση στην αρμόδια ΔΟΥ ανά τρίμηνο (που περιλαμβάνει και το εν λόγω συμφωνητικό). Η τριμηνιαία συγκεντρωτική κατάσταση δύναται να υποβληθεί κατά τον πρώτο μήνα που έπεται του σχετικού τριμήνου.
 9. Δεν προσκομίζονται με το φάκελο υποψηφιότητας οικονομικά παραστατικά αμοιβής του συντάκτη του αιτήματος.
 10. Γεωτεχνικοί ή Τεχνολόγοι Γεωπόνοι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας για τον εαυτό τους.
 11. Η ασφάλιση του ΟΓΑ που ζητείται ως δικαιολογητικό αφορά βεβαίωση εγγραφής στον ΟΓΑ (Βεβαίωση Ασφάλισης) και όχι ασφαλιστική ενημερότητα.
 12. Το δικαιολογητικό «Αντίγραφο τίτλου σπουδών» (π.χ. απολυτήριο λυκείου) δεν είναι υποχρεωτικό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται τίτλος σπουδών, συμπληρώνεται «Δεν είναι υποχρεωτικό» στο σχετικό πεδίο στο ΠΣΚΕ.
 13. Το εκκαθαριστικό της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, το αντίγραφο της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) του/της υποψηφίου και της/του συζύγου του/της γίνονται αποδεκτά εφόσον εκτυπωθούν από τη διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και υποβληθούν με το φάκελο υποψηφιότητας. Συνεπώς δεν απαιτείται η συνυποβολή κάποιας υπεύθυνης δήλωσης για αυτά ούτε η θεώρησή τους από Δ.Ο.Υ. 15. Η υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου (παράγραφος 3.12 του άρθρου 14 της Πρόσκλησης) πρέπει να φέρει τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ. Αντίστοιχη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ πρέπει να φέρει και η υπεύθυνη δήλωση του/της συζύγου της/του υποψηφίου. Δεν απαιτείται κάποια άλλη θεώρηση υπογραφών στην αίτηση στήριξης ή στην αίτηση πληρωμής α΄ δόσης.
 14. Σύμφωνα με το νόμο 4250/2014 (ΦΕΚ 74 /Α?/26-3-2014) «Διοικητικές Απλουστεύσεις-Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις», καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Το Δημόσιο, πλέον, υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών. Κατά συνέπεια, είναι αποδεκτά ως δικαιολογητικά του φακέλου υποψηφιότητας δημόσια έγγραφα που δεν είναι πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αλλά απλά ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο. Επιπλέον, κατ' εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου καταργείται η υποβολή απλών αντιγράφων εγγράφων, συνοδευόμενων από την υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαίωνε την ακρίβεια των στοιχείων.
 15. Σε περίπτωση εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, ο φάκελος υποψηφιότητας θα περιλαμβάνει αντίγραφο του εντύπου πληροφοριών (καρτέλα) του υποψηφίου από το Αμπελουργικό Μητρώο με τα στοιχεία του και τα στοιχεία της αμπελουργικής του εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται η αμπελοοινική νομοθεσία (αμπελουργικό μητρώο κ.τ.λ.) ιδιαίτερα όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη απαγόρευση νέων φυτεύσεων εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για παραγωγή οίνου χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα φύτευσης. Στο επίπεδο της αξιολόγησης ελέγχεται η νομιμότητα φύτευσης για αγροτεμάχια με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου. Αμπελουργικές εκτάσεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια αποκλείονται από την εφαρμογή του υπομέτρου 6.3
 16. Οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των υποψηφίων που ισχύουν κατά την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης πρέπει να ισχύουν και κατά την ένταξη των υποψηφίων στο υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».
 17. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δικαιούχος είτε εκτίει ήδη την στρατιωτική του θητεία, είτε αναμένεται να καταταγεί μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης δύναται να συμπεριληφθεί στους επιλέξιμους δικαιούχους του υπομέτρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, οι δεσμεύσεις/υποχρεώσεις που αναλαμβάνει δεν αναστέλλονται.
 18. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δύναται να συγκαταλέγει στους επιλέξιμους δικαιούχους του προγράμματος.
 19. Όσον αφορά την παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (εκφρασμένη σε τυπική απόδοση), αθροίζουμε όλες τις τυπικές αποδόσεις εκτροφών και καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων. Οι βοσκότοποι προσμετρούν στη φυτική παραγωγή ενώ οι κοινοτικοί βοσκότοποι εκλαμβάνονται ως μισθωμένοι κατά τους υπολογισμούς της τυπικής απόδοσης.
 20. Προσωρινή διαμονή είναι η περίοδος όπου κάποιος διαμένει σε τόπο διαφορετικό από αυτόν όπου διαμένει συνήθως (μόνιμη κατοικία) και δεν τον χρησιμοποιεί ως κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής του δραστηριότητας. Συνεπώς, περιπτώσεις όπου ο/η σύζυγος διαμένει προσωρινά σε τόπο διαφορετικό από εκείνον της μόνιμης κατοικίας της/του υποψηφίου, δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο απόρριψης. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του/της υποψηφίου. Εκμεταλλεύσεις ή τμήματα εκμεταλλεύσεων που δεν βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας των υποψηφίων δεν γίνονται αποδεκτά για τους σκοπούς του υπομέτρου 6.3. Θεωρείται ότι ο/η υποψήφιος/α έχει δυνατότητα πρόσβασης για την εύρυθμη λειτουργία της εκμετάλλευσης στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα και στις όμορες προς αυτήν Περιφερειακές Ενότητες. Ως προς τους βοσκοτόπους, θεωρείται ότι υπάρχει δυνατότητα ευχερούς πρόσβασης στο σύνολο των βοσκοτόπων που περιλαμβάνονται στο ΟΣΔΕ του/της υποψηφίου. Συνεπώς, κατά την αξιολόγηση θα εξαιρούνται από την εκμετάλλευση αγροτεμάχια που δεν βρίσκονται εντός οικείας και των όμορων προς αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά δεν θα εξαιρούνται οι βοσκότοποι ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους τοποθεσία.
 21. H έδρα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της μόνιμης κατοικίας του/της υποψηφίου. Για τη μελισσοκομία δεν απαιτείται η ύπαρξη γης.
 22. Αναφορικά με την επίτευξη των ποιοτικών στόχων (παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης) στα πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα συγκαταλέγονται και προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί βάσει ιδιωτικών πρωτοκόλλων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
 23. Τα στοιχεία που μεταφέρονται στο ΠΣΚΕ από το ΟΣΔΕ, μεταφέρονται με κατάλληλο πληροφορικό σύστημα. Τα στοιχεία αυτά είναι πάντα εκείνα τα οποία έχουν προκύψει από τον πιο πρόσφατο διασταυρωτικό έλεγχο που έχει διεξαχθεί στο ΟΣΔΕ. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι του ΟΣΔΕ διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς είναι στην ευθύνη του υποψηφίου να έχει υποβάλει έγκαιρα δήλωση ΟΣΔΕ ώστε να έχει μεσολαβήσει ο επαρκής χρόνος η δήλωσή του να ενσωματωθεί στο ΟΣΔΕ και στη συνέχεια να είναι διαθέσιμη για το ΠΣΚΕ. Δηλώσεις ή διοικητικές πράξεις στο ΟΣΔΕ για τις οποίες δεν θα έχει εκτελεστεί ο διασταυρωτικός έλεγχος πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο υπομέτρο 6.3 δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν από το ΠΣΚΕ και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στο υπομέτρο 6.3.
 24. Δεν είναι επιλέξιμοι υποψήφιοι των οποίων ο/η σύζυγος έχει ενεργή δήλωση ΟΣΔΕ κατά το έτος 2018. Ισχύουν οι περιορισμοί της ανωτέρω παραγράφου.
 25. Οικογενειακό Εισόδημα: Για τον υπολογισμό του μέσου όρου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα κάθε έτους της τριετίας 2015-2017 ή 2016-2018, για την/τον σύζυγο μόνο για τα έτη της τριετίας κατά τα οποία αυτοί ήσαν παντρεμένοι ολόκληρο το έτος. Επίσης, σε περίπτωση χηρείας ή διάστασης που αποδεικνύεται με επίσημα παραστατικά, για τον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του/της συζύγου της/του υποψηφίου ακόμα και για τα έτη πριν τη λύση του γάμου ή τη διάσταση.
 26. Εισοδήματα ανήλικων τέκνων: Εφόσον υπάρχουν, λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων για τον υπολογισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.
 27. Η αίτηση για την πληρωμή της α? δόσης συνυποβάλλεται με το φάκελο υποψηφιότητας αλλά λαμβάνει διαφορετικό πρωτόκολλο από αυτόν. Με την αίτηση πληρωμής α΄ δόσης, που συνυποβάλλεται με το φάκελο υποψηφιότητας, θα προσκομίζεται και απλό φωτοαντίγραφο της σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης που αφορά στον λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχει δηλώσει ο υποψήφιος.
 28. Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να φέρουν ημερομηνία έκδοσης προγενέστερη της οριστικοποίησης της αίτησης ενίσχυσης. Εξαιρούνται οι τριμηνιαίες θεωρημένες καταστάσεις.
 29. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας ή/και επίδομα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και κρίνεται από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως ικανός προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα) είναι επιλέξιμος για ένταξη στο μέτρο. Όμως, οι δεσμεύσεις/υποχρεώσεις που αναλαμβάνει δεν αναστέλλονται. Εφόσον υποψήφιος που λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας κριθεί δικαιούχος θα ενημερώνεται το ταμείο συνταξιοδότησής του και συνεπώς η ένταξη στο υπομέτρο 6.3 μπορεί, ανάλογα με τις διατάξεις που ισχύουν, να οδηγεί σε μείωση ή και αναστολή της σύνταξης.
 30. Σύμφωνα με τις παραγράφους 4 & 5 του άρθρου 9 της Πρόσκλησης του υπομέτρου 6.3, δεν είναι επιλέξιμος ο/η υποψήφιος/α του οποίου ο/η σύζυγος είναι είτε επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελματίας αγρότης από το ΜΑΑΕ, εξαιρουμένων των συζύγων των επαγγελματιών αγροτών στο τομέα της αλιείας καθώς και ο/η υποψήφιος του οποίου η/ο σύζυγος έχει υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018. Ο έλεγχος συνίσταται στη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ, ΟΓΑ, ΜΑΑΕ κ.λπ.).
 31. Στον Πίνακα 3.1.6 του επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά τις δεσμεύσεις των υποψηφίων πρέπει να επιλέγεται ως εκτιμώμενη ημερομηνία επίτευξης το 1ο έτος για τις παρακάτω δεσμεύσεις:
 32. Διατήρηση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη μέχρι την ολοκλήρωση και την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου.
 33. Υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης καθ' όλη την διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.

iii. Διατήρηση εισοδημάτων από την απασχόλησή του σε αγροτικές δραστηριότητες στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του.

 1. Διατήρηση ενασχόλησης σε αγροτικές δραστηριότητες στην εκμετάλλευσή τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του. v. Τήρηση λογιστικών βιβλίων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 2. Παραμονή στον κλάδο κύριας ασφάλισης ΟΓΑ στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ως επαγγελματίας αγρότης.

vii. Παραμονή της αγροτικής εκμετάλλευσης σε ασφαλιστικό φορέα, όπου απαιτείται. Η επιλογή αυτή δίδεται στο πλαίσιο του ότι ο δικαιούχος πρέπει να τηρεί τις ανωτέρω αναφερόμενες καθ' όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι την εξακρίβωση της ολοκλήρωσης και της ορθής υλοποίησής του και σε κάθε περίπτωση μέχρι την καταβολή της τελευταίας δόσης πληρωμής. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, το θεσμικό πλαίσιο του υπομέτρου καθώς και άλλα σχετικά διευκρινιστικά/βοηθητικά έγγραφα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.agrotikianaptixi.gr/ (θέση στην ιστοσελίδα: Μέτρα ΠΑΑ/Επενδυτικά/Επιχειρηματικά/ Μέτρο 6/Υπομέτρο 6.3).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επιδοτήσεων του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69013-69034.

Πηγή: e-ea.gr

Έως τις 15 Μαΐου 2019, ημερομηνία κατά την οποία που εκπνέει η κανονική προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, έχουν δικαίωμα οι παραγωγοί να κάνουν τυχόν αλλαγές στην δήλωση καλλιέργειας, που επηρεάζουν το ύψος της εισφοράς προς τον ΕΛΓΑ.

Αυτό προβλέπει πρόσφατη τροποποιητική απόφαση, την οποία μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε ΕΔΩ, μαζί με το σχετικό έντυπο της Δήλωσης.

Σημειώνουμε ότι οι παραγωγοί μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ υποβάλουν και την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής, η οποία και είναι υποχρεωτική για όλους όσους διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι.

Η Ένωση Αγρινίου, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ταυτόχρονη αυτή διαδικασία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ και Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου και στο Τμήμα Επιδοτήσεων, στην οδό Παπαϊωάννου 23 στο Αγρίνιο και στα υποκαταστήματα του Συνεταιρισμού. Τηλ.: 2641.0.69013-69034.

Τι είναι η Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής

Είναι μία συμφωνία μεταξύ του παραγωγού και του ΕΛ.Γ.Α., υποχρεωτική σύμφωνα με το Νόμο και έχει ισχύ ένα (1) χρόνο. Στη Δήλωση αναφέρεται το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ο παραγωγός έχει την κυριότητα ή την εκμετάλλευση και υποβάλλεται μαζί με την Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους δεν έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ (για δικαιώματα, κλπ) θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν την Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί μαζί μ΄αυτήν υποβάλλεται αυτόματα και η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του ΕΛ.Γ.Α.

Διαδικασία Υποβολής

H Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚΕ) υποβάλλεται μαζί με την Αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) που υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στον ανάδοχο του έργου, στις «πύλες υποβολής».

Ο χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής είναι αυτός που καθορίζεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης.

Στην πράξη η δήλωση καλλιέργειας/ εκτροφής είναι αποτέλεσμα της Αίτησης που υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) την οποία, επαναλαμβάνουμε, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν αγροτική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ή όχι ενισχύσεις και ανεξάρτητα από το αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι.

Η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται απευθείας μέσα από την εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την παραλαβή και επεξεργασία της Αίτησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης και τα λοιπά καθεστώτα στήριξης στα πλαίσια των Κανονισμών (ΕΚ) 73/2009 και 1405/2006 του Συμβουλίου (δήλωση ΟΣΔΕ).

Οι Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης και οι Δηλώσεις Καλλιέργειας/ Εκτροφής θα παραλαμβάνονται αφού πρώτα ελεγχθεί ότι ο παραγωγός έχει υπογράψει σε όλα τα σημεία του εντύπου, δηλαδή και στα σημεία που αφορούν την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και στα αντίστοιχα σημεία που αφορούν τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής.

Σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις που ο παραγωγός εξουσιοδοτεί τον ΕΛ.Γ.Α. για είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από υποχρεώσεις του Δημοσίου, θα πρέπει απαραίτητα στο σχετικό έντυπο να βεβαιώνεται το ΓΝΗΣΙΟ της ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ του παραγωγού από αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο παραγωγός υποβάλλει υποχρεωτικά μία ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής ετησίως, σε επίπεδο Χώρας, η οποία αποτελεί δήλωση του συνόλου της γεωργικής εκμετάλλευσης, δηλαδή δηλώνει: i) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης και ii) το ζωικό κεφάλαιο. Εκμετάλλευση η οποία δεν δηλώθηκε στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, δεν θα μπορεί να δηλωθεί για ζημιά στον ΕΛ.Γ.Α. και εάν δηλώνεται δεν θα αποζημιώνεται.

Οι παραγωγοί που για οποιοδήποτε λόγο δεν δύνανται να υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ή στις πύλες εισόδου του αναδόχου (πχ. ΕΑΣ), όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, υποβάλλουν προσωρινά τη Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής στον ΕΛ.Γ.Α. Η δήλωση της περίπτωσης αυτής υποβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και ο παραγωγός οφείλει να συνυποβάλλει:

Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής), όπου αναγράφονται: i) τα στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, είδος καλλιέργειας και έκταση) και ii) τα στοιχεία του κατόχου του αγροτεμαχίου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου).

Αντίγραφο του χαρτογραφικού υπόβαθρου του αγροτεμαχίου, όπου φαίνεται ο 13ψήφιος κωδικός. Εφόσον έχει υποβληθεί από τον παραγωγό Ενιαία Αίτηση για άλλα αγροτεμάχια, η Δήλωση της παραγράφου αυτής θεωρείται συμπληρωματική της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής. Εάν δεν έχει υποβληθεί άλλη Δήλωση, αυτή αποτελεί την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής.

Η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ή και η τυχόν αποζημίωση από τον ΕΛ.Γ.Α. των αγροτεμαχίων αυτών, για όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, δεν συνιστά από μόνη της, με κανένα τρόπο, αποδεικτικό κατοχής ή νομής και δεν θα γίνεται δεκτή ως τέτοια από καμία αρχή.

Υπολογισμός Ασφαλιζόμενης Αξίας

Για τη φυτική παραγωγή, η ασφαλιζόμενη αξία της αγροτικής παραγωγής, ανά παραγωγό, επί της οποίας υπολογίζεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση:

τον αριθμό των στρεμμάτων, όπως δηλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό

τη μέση παραγωγή ανά στρέμμα και ανά νομό, για κάθε καλλιέργεια και

την τιμή του παραγόμενου προϊόντος ανά κιλό ή τεμάχιο, ανάλογα με την καλλιέργεια.

Για τον προσδιορισμό των αποδόσεων ανά στρέμμα και ανά νομό και της τιμής ανά κιλό χρησιμοποιούνται τα στοιχεία των πορισμάτων εκτίμησης της τελευταίας πενταετίας που τηρούνται στη βάση δεδομένων του ΕΛ.Γ.Α.

Για το ζωικό κεφάλαιο, η ασφαλιζόμενη αξία επί της οποίας υπολογίζεται η ειδική ασφαλιστική εισφορά, ορίζεται με βάση:

τον αριθμό των ζώων που δηλώνονται από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο

την ασφαλιζόμενη αξία ανά είδος και κατηγορία ζώου.

Υπολογισμός Της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

Η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται, με βάση την ασφαλιζόμενη αξία –σύμφωνα με τα παραπάνω-, επί το συντελεστή εισφοράς, όπως αυτός ορίσθηκε από το άρθρο 7 του ν.3877/2010 και ειδικότερα :

Φυτική παραγωγή

τέσσερα τοις εκατό (4%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας

για την ελιά ενάμιση τοις εκατό (1,5%),

μισό τοις εκατό (0,5%) για τα θερμοκήπια (ελεγχόμενο περιβάλλον)

Ζωικό κεφάλαιο

μηδέν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας.

Τρόπος Πληρωμής Της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς

Η ειδική ασφαλιστική εισφορά μπορεί να καταβληθεί από τους παραγωγούς είτε σε μετρητά είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο και ειδικότερα:

Σε μετρητά οι παραγωγοί μπορούν να πληρώσουν με απευθείας κατάθεση σε ειδικό για το σκοπό αυτόν τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛ.Γ.Α., που τηρείται στη τράπεζα Πειραιώς, μέχρι τις 31/03 του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς της ΔΚΕ (έτος ασφάλισης).

Ο παραγωγός θα προσέρχεται στην ΑΤΕ με το έντυπο της ΔΚΕ και θα πληρώνει το σύνολο της εισφοράς ή της δόσης, εφόσον έχει ζητήσει να καταβάλλει την εισφορά του με δόσεις, με βάση τον Κωδικό Ηλεκτρονικής Κατάθεσης που αναγράφεται στο έντυπο αυτό.

Ο παραγωγός μπορεί να ζητήσει την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς σε μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 4, και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την έγκριση της σχετικής αίτησης, ενώ η τελευταία δεν θα μπορεί να καταβληθεί πέραν του Μαρτίου του επόμενου έτους αναφοράς της ΔΚΕ.

Με εκχώρηση απαιτήσεων από το Δημόσιο.

Ο παραγωγός κατά την υποβολή της ΔΚΕ μπορεί να εκχωρήσει στον ΕΛ.Γ.Α. τη δυνατότητα να εισπράξει την οφειλόμενη εισφορά, από απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν από το Δημόσιο, επισημαίνοντας τη συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο. Με τον τρόπο αυτό η καταβολή της εισφοράς θα γίνεται στις περιόδους που πληρώνονται οι απαιτήσεις του Δημοσίου. Οι απαιτήσεις που πρακτικά μπορεί να εκχωρηθούν είναι η ενιαία ενίσχυση, οι ενισχύσεις των λοιπών καθεστώτων, καθώς και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και του ΦΠΑ (αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2012 η Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής αποτελεί δικαιολογητικό για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Στην περίπτωση αυτή μαζί με την υπογραφή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, απαιτείται η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή του νόμιμα εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου, ή άλλος νόμιμος τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η γνησιότητα της εξουσιοδότησης αυτής, όπως η ψηφιακή «αυθεντικοποίηση εγγράφου». Με τον όρο «απαιτήσεις από το δημόσιο» δεν νοούνται οι τυχόν απαιτήσεις του παραγωγού από τον ΕΛ.Γ.Α.

Αν δεν κατατεθούν τα αντίστοιχα ποσά, γίνεται έγγραφη ενημέρωση του παραγωγού και στη συνέχεια το ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΕΛ.Γ.Α. και αποστέλλεται για βεβαίωση στη Δ.Ο.Υ., ώστε να εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς.

Τροποποιήσεις - Μεταβολές

Μεταβολές στα στοιχεία της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα και επηρεάζουν το ύψος της εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. ή τον τρόπο καταβολής της, μπορεί να πραγματοποιούνται από το φορέα παραλαβής της αρχικής δήλωσης, μέχρι και την 30 Ιουνίου ετήσια.

Μετά τις 30/6, οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να γίνεται μόνο με την υποβολή έγγραφου αιτήματος από τον παραγωγό, στο Υποκατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η εκμετάλλευση, για την οποία ζητείται η τροποποίηση. Με την ίδια διαδικασία υποβάλλεται και τυχόν αρχική Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής από τους παραγωγούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν την υπέβαλλαν εμπρόθεσμα.

Αιτήματα παραγωγών, για αλλαγή οποιωνδήποτε στοιχείων της εκμετάλλευσης της ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, πλην των προσωπικών στοιχείων, μπορούν να υποβάλλονται στον ΕΛ.Γ.Α. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του έτους αναφοράς της ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής. Ειδικά για επίσπορες καλλιέργειες, οι οποίες συλλέγονται εντός του πρώτου τριμήνου, του επόμενου έτους, μπορούν να υποβάλλονται συμπληρωματικές Δηλώσεις στο αρμόδιο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α., μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, του επομένου έτους αναφοράς της ΔΚΕ.

Εκτιμήσεις Ζημιών

Σε περιπτώσεις ζημιών, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. είναι αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή θα υποβάλουν Δηλώσεις Ζημιάς στον ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α., εφόσον έχουν υποβάλει Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής. Στην περίπτωση που υποβληθούν Δηλώσεις Καλλιέργειας/Εκτροφής εκπρόθεσμα θα παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη από την ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής και 15 ημέρες μετά.

Από την 1 Ιανουαρίου του έτους ασφάλισης, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που δεν έχουν υποβάλει την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής του προηγούμενου έτους ασφάλισης, για συγκεκριμένα αγροτεμάχια με καλλιέργειες των οποίων η ασφαλιστική κάλυψη παρατείνεται και στο επόμενο έτος ασφάλισης (πχ. ελιές, πορτοκάλια, κα), δεν μπορούν να υποβάλλουν Δήλωση Ζημιάς στον ΕΛ.Γ.Α. για το έτος αυτό και συνεπώς δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες κηπευτικών των οποίων η συγκομιδή ολοκληρώνεται εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

Εξαιρούνται οι ζημιές στη φυτική παραγωγή για αροτραίες καλλιέργειες (πχ. σίτος, κριθή, αραβόσιτος, σίκαλη, κράμβη, ηλιοτρόπιο, πίσα, κλπ), κηπευτικά μακράς διάρκειας (πχ. πατάτες εαρινές, κρεμμύδια ξερά, αρακάς, κουκιά, κλπ) και όσπρια (πχ. σπορά Δεκεμβρίου για τις φακές), τα οποία σπέρονται/φυτεύονται στο τέλος του προηγούμενου έτους, αλλά η συγκομιδή τους πραγματοποιείται το επόμενο έτος, εφόσον οι συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις δηλωθούν στο έντυπο της ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του έτους συγκομιδής, με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής για το προηγούμενο έτος.

Για το ζωικό κεφάλαιο, από την 1 Ιανουαρίου του έτους ασφάλισης και μέχρι την υποβολή της νέας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που δεν έχουν υποβάλει την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής του προηγούμενου έτους ασφάλισης για ζωική μονάδα, δεν μπορούν να υποβάλλουν Δήλωση Ζημιάς στον ΕΛ.Γ.Α. για το έτος αυτό και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται αποζημίωσης.

Ασφαλιστική Ενημερότητα

Η Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβάλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. επέχει θέση προσωρινής ασφαλιστικής ενημερότητας για τις συναλλαγές με τον ΕΛ.Γ.Α., μέχρι την καταβολή της ειδικής υπέρ ΕΛ.Γ.Α. εισφοράς, οπότε και εκδίδεται η Ασφαλιστική Ενημερότητα. Διαφορά στην εισφορά μικρότερη ή ίση με 10,00 €υρώ δεν λαμβάνεται υπόψη.

Εφόσον ο υπόχρεος, είναι κάτοχος Ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ενός προγράμματος, καθίσταται δικαιούχος ένταξης σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, σε περίπτωση ζημιάς της φυτικής παραγωγής και του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου του, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή δικαιούχος επιχορήγησης μέσων αντιχαλαζικής ή αντιπαγετικής προστασίας από τον ΕΛ.Γ.Α. ή δικαιούχος συμμετοχής σε προγράμματα μέσα από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας.

Πηγή: e-ea.gr

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις πεδινές περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.


Διαπιστώσεις: Ξεκίνησε στις πεδινές περιοχές η 1η πτήση του εντόμου την 24η Απριλίου και οι συλλήψεις στις παγίδες είναι προς το παρόν αραιές. Η έναρξη των εκκολάψεων αναμένεται στις 3-5 Μαΐου. Το 50% και 90% των εκκολάψεων αναμένονται στις 17 Μαΐου και στις 29 Μαΐου, αντίστοιχα. Το διάστημα από τις 05/05 έως την 14/6, είναι το εκτιμώμενο μέγιστο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, που θα βρίσκονται αυγά και προνύμφες της 1ης γενεάς στους πεδινούς δενδρώνες. Συστάσεις: Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το παράθυρο εφαρμογών εντομοκτόνων ενάντια στα αυγά και στις προνύμφες της καρπόκαψας, η εμφάνιση των οποίων θα είναι κλιμακωτή και σύμφωνα με τις εκκολάψεις, συνιστάται να κυμαίνεται από τις 3/5 έως και περίπου την 20η Μαΐου. Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.


Ο αριθμός των εφαρμογών εξαρτάται από την ένταση της τρέχουσας προσβολή και το ιστορικό προσβολών του δενδρώνα καθώς και από τον τρόπο δράσης (ωοκτόνο/προνυμφοκτόνο) και την υπολειμματική διάρκεια του επιλεχθέντος εντομοκτόνου. Στις επαναλήψεις του ψεκασμού να προτιμηθεί εντομοκτόνο από διαφορετική ομάδα ανθεκτικότητας. Προκειμένου να προστατευθούν τα ωφέλιμα, συνιστάται τα πυρεθρινοειδή να χρησιμοποιηθούν μόνο 1 φορά. Η προσθήκη θερινού λαδιού στο διάλυμα του εντομοκτόνου βελτιώνει την κάλυψη, καταστέλλει την εκκόλαψη των αυγών και βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση των ακάρεων. Η χρήση του λαδιού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ετικέτα για να αποφευχθούν προβλήματα συμβατικότητας με άλλα φυτοπροστατευτικά και φυτοτοξικότητας σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα από εξάρσεις δευτερογενών εχθρών όπως φυλλορύκτες, αφίδες η κοκκοειδή καθώς και για τον τετράνυχο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση. ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά έκδοση 12/03/2019 σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικών, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.


Πηγή: e-ea.gr

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία