Αγγελίες    Επικοινωνία

Μεγάλες ζημιές από τον παγετό

Με ζημιές ξεκίνησε το 2017 για τους παραγωγούς όλης της χώρας, σαφώς και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο ισχυρός παγετός που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες έχει παντελώς καταστρέψει ότι είχε απομείνει από τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, αλλά και των κηπευτικών, υπαίθριων και όχι μόνο.

Εκφράζονται εύλογες ανησυχίες, μάλιστα, ότι ο ισχυρός παγετός που σχηματίζεται κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, συνέπεια των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της υψηλής υγρασίας, έχει επηρεάσει τα δέντρα, κάτι που θα φανεί, όμως, το επόμενο διάστημα. Στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο έχουν ήδη γίνει δεκάδες δηλώσεις από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, ο αριθμός των οποίων αναμένεται κατακόρυφα να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ. Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο, ακολουθείται η πολύπλοκη και χρονοβόρος διαδικασία των ΠΣΕΑ, πράγμα που μόνο απογοήτευση γεμίζει τους αγρότες.

Πηγή: e-ea.gr

Σε μονάδες συσκευασίας και εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, αλλά και καλλιέργειες πατάτας και καρπουζιού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος.

Ο κ. Μπράμος, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα και από τον τμηματάρχη ποιοτικού και φυτουγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής, Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Ηλείας γεωπόνο Γεώργιο Μικέογλου, επισκέφτηκαν και τις εμπορικές επιχειρήσεις «Τακτικός Α.Ε.» στην περιοχή της Βάρδας και «Πανταζής Α.Ε» στα Λεχαινά.

Ενημερώθηκαν για την πορεία συγκομιδής της ανοιξιάτικης πατάτας για τιμές παραγωγού, αλλά και την εμπορία του προϊόντος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και όπως διαπιστώνεται έως τώρα, είναι μια καλή χρονιά με καλές αποδόσεις και αρκετά καλές τιμές, με ομαλή απορρόφηση του προϊόντος.

Όσο αφορά την πρώιμη θερμοκηπιακή καλλιέργεια καρπουζιού, ήδη άρχισε η συγκομιδή με καλές προϋποθέσεις εμπορίας και αναμένεται αυξημένη παραγωγή, ενώ παράλληλα, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την διακίνηση των παραγομένων προϊόντων της περιοχής στο εξωτερικό, καθώς και θέματα μείωσης κόστους παραγωγής.

Ο Δήμος Αγρινίου, με αφορμή την ανανέωση των καλλιεργειών στο Δημοτικό Λαχανόκηπο, προσκαλεί τους πολίτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος βρίσκεται, εδώ και ένα χρόνο, σε ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό αγροτεμάχιο, εντός του αστικού ιστού της πόλης, στην περιοχή Γιαννούζι, εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, ποδήλατο, αστική συγκοινωνία ακόμη και με τα πόδια, με υποδομές για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και λειτουργεί οργανωμένα με καθημερινή υποστήριξη από επιστημονικό προσωπικό.

Ο Λαχανόκηπος έχει γίνει πλέον, τόπος συνάντησης ανθρώπων με αγάπη και μεράκι για τη γεωργία, την κηπουρική και την αειφορία. Πέρυσι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και η λειτουργία του προσέφερε σε 100 οικογένειες συμπολιτών μας μια σημαντική πηγή κάλυψης των αναγκών σίτισής τους και μια δημιουργική διέξοδο κόντρα στην κρίση ..

Σε κάθε ωφελούμενο, παραχωρείται κηποτεμάχιο των 50-70 τ.μ., φυτώρια, νερό άρδευσης, όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για τις καλλιεργητικές φροντίδες, γεωτεχνική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη έτσι ώστε ο πολίτης να καλλιεργήσει τα οπωροκηπευτικά που θα προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του σε

τρόφιμα. Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι δημότες και κάτοικοι κυρίως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία, άνεργοι-μέλη οικογενειών πολυτέκνων, σχολεία και διάφοροι φορείς. Οι δικαιούχοι μπορούν να καλλιεργήσουν όποια λαχανικά θέλουν χωρίς καμία επιβάρυνση. Η μόνη τους υποχρέωση είναι να ακολουθούν αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους και να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (τηλ. επικοινωνίας 26413-63452, 454, 456).

Επίσης μπορούν να επικοινωνούν και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..)

Ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από 29 Μαρτίου 2016 έως 15 Απριλίου 2016.

Η λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας», το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του Ε. Υ. Δ. Ε. Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια δομή που συμπληρώνει τις δράσεις και παροχές του Kοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στοχεύοντας στη διατροφική επάρκεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Για το παρόν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι αγρότες που παραβρέθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας « Η ΕΝΩΣΗ».

Η ημερίδα διεξήχθη την Παρασκευή, 22-1-2016 και οι αγρότες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες της καπνοκαλλιέργειας, η οποία αποτελεί μια καλή λύση για νέους αλλά και παλιούς αγρότες αφού η γνώση της καλλιεργητικής τεχνικής υπάρχει και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η Δημοτική Αρχή στέκεται ενεργά στο πλευρό των αγροτών και στην ανάγκη για συνεχή ενημέρωση πάνω σε γεωργικά θέματα αφού ο αγροτικός κόσμος μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη ανάπτυξης και αναγέννησης του τόπου μας» .

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο κ. Αποστόλης Ευθυμίου, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας « Η ΕΝΩΣΗ» ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Νίκος Καζαντζής και Γεώργιος Μελιάδης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Στην υφιστάμενη κατάσταση της καπνοκαλλιέργειας στο Δήμο Αγρινίου η οποία αποτελεί μια οικογενειακή καλλιέργεια με ιστορική συνέχεια και πολιτιστική βαρύτητα, αναφέρθηκε η κ. Καραπαπά Βασιλική Γεωπόνος PhD, (ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ) .

Είναι γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου χαρακτηρίζεται από τον έντονο αγροτικό χαρακτήρα, τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις με μεγάλο τεμαχισμό, καθώς και την παραγωγική εξειδίκευση στην καλλιέργεια του καπνού και όπως ανέφερε η κ.Καραπαπά «Στο Δήμο Αγρινίου η «χρυσή εποχή» στην καλλιέργεια του καπνού εντοπίζεται στην δεκαετία του 1970 με τη στήριξη των εισοδημάτων των παραγωγών και διασφάλιση της διάθεσης της παραγωγής από το κράτος και την δεκαετία του 1980 με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση με τις επιδοτήσεις και την άρση των περιορισμών ως προς την ποιότητα. Οι αλλαγές στην Κοινή Οργάνωση της Αγοράς του Καπνού και η αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 περιόρισαν την παραγωγή, τα εμπορικά κριτήρια, τις τιμές, τις επιδοτήσεις καθώς και τις ποικιλίες του καπνού. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η κρίση οξύνθηκε και οδήγησε το 2004 με το μέτρο της «πλήρους αποδέσμευσης» στο τέλος του καπνού. Τα καπνά έχουν επανέλθει ως καλλιέργεια στο Δήμο. Το 2011 στο Δήμο Αγρινίου καλλιεργήθηκαν 944,1 στρέμματα καπνού, το 2012 919,0 στρέμματα, το 2013 1846,9 στρέμματα και το 2014 1540,3 στρέμματα. Στο Δήμο Αγρινίου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κατερίνης, Μπασμάς, Μυρωδατα Αγρινίου, Τσεμπέλια Αγρινίου. Ανήκουν στην κατηγορία των καπνών "γεύσεως" και μπαίνουν στα χαρμάνια των καπνοβιομηχανιών για να δώσουν κυρίως γεύση. Επίσης καλλιεργείται και η ποικιλία Virginia»κατέληξε.

Για την καπνοκαλλιέργεια στο νομό Αιτ/νίας, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Κανάτας, Γεωπόνος, ΑΣ Μεσολογγίου Ναυπακτίας ¨Η ΕΝΩΣΗ¨.

Ειδικότερα ο κ. Κανάτας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της καπνοκαλλιέργειας όπως:

-Ελάχιστο αρχικό κόστος (100€/στρ)

-Εύκολη αποθήκευση από το παραγωγό

-Συμβολαιακή καλλιέργεια βάσει νόμου

-Τεχνογνωσία σε όλα τα στάδια παραγωγής

-Ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες

-Μέγιστη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού

-Συνδυασμοί ελαιοκομία-καπνοκαλλιέργεια, αστική εργασία-καπνοκαλλιέργεια

Καθώς και στις δυνατότητες:

-Ποιοτικό προϊόν

-Αναβίωση των τοπικών ποικιλιών (Μυρωδάτα –τσεμπέλη)

-Εναλλακτικό κέντρο παραγωγής

-Πρώιμη παραγωγή

-Βιολογική καπνοκαλλιέργεια

-Λειτουργία της ομάδας παραγωγών

-Υποχρεώσεις του παραγωγού

Καθώς και στη:

-ΧΡΗΣΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ Φ.Π. ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥ

-ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

-ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΟ (ΑΝΩ 5 ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ)

-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Για το καπνό στην Αιτ/νία και τη συμβολή του στην ανάπτυξη μίλησε ο κ. Ηλίας Ντζάνης, γεωπόνος, τ.προϊστάμενος Καπνικού Σταθμού Αγρινίου. Στην εισήγησή του παρουσίασε τους ιστορικούς σταθμούς μέχρι τον 19ο αιώνα και τους μετέπειτα σταθμούς καπνοκαλλιέργειας καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάλειψη του καπνού στην τοπική κοινωνία, τα πλεονεκτήματα της καπνοκαλλιέργειας, τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές και κατέληξε ότι «Η καπνοκαλλιέργεια εξακολουθεί να είναι μία πολύ καλή επιλογή για τους αγρότες της περιοχής μας και της Ελλάδας, ειδικά στη περίοδο κρίσης που περνάει η χώρα. Η Ελλάδα και η περιοχή δεν πρέπει να χάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στο τομέα του καπνού. Οι τοπικές υπηρεσίες πρέπει να στηρίξουν τεχνικά την όλη προσπάθεια και να δημιουργήσουν περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης».

Σημαντικές επίσης υπήρξαν οι τοποθετήσεις για τις προοπτικές και την εμπορία καπνού, για τα ανατολικού και αμερικανικού τύπου, από τους κκ Μανώλη Καζαντζίδη, Γεωπόνο, Προϊστάμενο Γεωπονικού Τμήματος ΣΕΚΕ (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ) και του Σαμίρ Ομπιτάντ, Γεωπόνο (ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ).

Οι πραγματικά δυνατές καταιγίδες των δυο τελευταίων ημερών,οι οποίες και συνοδεύτηκαν από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, που σε ορισμένα σημεία είχε τέτοια διάρκεια, ένταση και μέγεθος πάγου που κατέστρεψε ολοσχερώς την παραγωγή, οδήγησε κατά δεκάδες τους αγρότες στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, στα ΚΕΠ και στις Τοπικές Κοινότητες, ώστε να υποβάλλουν δήλωση αναγγελίας ζημιάς, προς τον ΕΛΓΑ.

Αυτό δεν ισχύει για τους παραγωγούς της ορεινής Ναυπακτίας, όμως, οι οποίοι και ενώ υπέστησαν επίσης μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους, στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, δεν υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ, κατ’ επέκταση ούτε δήλωση καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται αποζημίωσης. Οι αγρότες που καταβάλουν εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, πάντως, έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία.

Σημειώνουμε ότι τεράστια είναι η καταστροφή στην περιοχή της Μακρυνείας, κυρίως σε ελιές, αμπέλια και κηπευτικά. Εξίσου μεγάλες ζημιές καταγράφονται στη μηδική (τριφύλλια) σε όλο το νομό. Συνεργεία του ΕΛΓΑ ήδη καταγράφουν τις ζημιές, με προτεραιότητα στη μηδική και τα κηπευτικά.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.e-ea.gr/2015/08/%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ad%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82/

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας εφιστά την προσοχή των καλλιεργητών σχετικά με το αντικείμενο του θέματος περί του καταστροφικού οργανισμού Xylella fastidiosa (ξυλέλα).

Συγκεκριμένα ενημερώνει για τα εξής:

- Πρόκειται για φυτοπαθογόνο (βακτήριο) καραντίνας, για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερα μέτρα περιορισμού εντός της ΕΕ (σύμφωνα με το 2ο σχετικό) και με δυνατότητα προσβολής πολλών φυτικών ειδών, όπως ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή. 

- Ως εκ τούτου παρακαλούμε τους παραγωγούς να ενημερώνουν την Υπηρεσία μας ή το γεωπονικό προσωπικό των Δημόσιων Υπηρεσιών (με την παράκληση οι τελευταίοι να ενημερώσουν την Υπηρεσία μας), για σχετικά ασυνήθη συμπτώματα στις εν λόγω καλλιέργειές τους.

- Επισημαίνουμε προς τους εισαγωγείς και διακινητές των φυτών Catharanthus G. Don (καθάρανθος), Nerium L. (πχ. πικροδάφνη), Olea L. (ελιά), Prunus L. (πχ ροδακινιά, αμυγδαλιά κα), Vinca L. (πχ. βίγκα), Malva L. (πχ. μολόχα), Portulaca L. (πχ. αντράκλα), Quercus L. (πχ. βελανιδιά) και Sorghum L. (πχ. σόργο) καταγωγής τρίτων χωρών, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού, ότι προϋπόθεση εισαγωγής τους σε χώρες της Ένωσης αποτελεί η συμμόρφωση σε ειδικές απαιτήσεις και επιθεώρηση από αρμόδιο επίσημο φορέα.

- Η ασθένεια που προκαλείται από τον παραπάνω οργανισμό έχει επεκταθεί εκτός των ήδη οριοθετημένων, σε βορειότερες περιοχές της Απουλίας (περιφέρεια της Ιταλίας), παρόλο που δεν έχει αναφερθεί σε άλλη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΜΦΙ http://www.bpi.gr/files/pdf/Episkophseis/odhgiesXylella%20fastidiosa.pdf και στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αχαΐας, στη διεύθυνση Πανεπιστημίου 171 και στο τηλέφωνο 2613-613718.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία