Αγγελίες    Επικοινωνία

Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μαζί με το σχετικό τεχνικό φάκελο, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για έναρξη εξαγωγών νωπών κερασιών, ροδάκινων βερίκοκων και δαμάσκηνων προς την τεράστια αυτή ασιατική αγορά.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.

Από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου επισκέφθηκε τη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί από κοντά η ασφάλεια και η ποιότητα της παραγωγής των ελληνικών κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων. Γι’ αυτό το λόγο, η κινέζικη αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεναγήθηκε σε δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτών, εργαστήρια ανάλυσης, καθώς και το Τελωνείο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης επίσκεψης στις Περιφερειακές Ενότητες της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Λάρισας, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πλέον απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υπογραφή των πρωτοκόλλων εξαγωγής των ανωτέρω προϊόντων στην κινέζικη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Με ακόμη πιο δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζεται φέτος η αύξηση στις εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων, μετά τις άκρως θετικές επιδόσεις της διετίας 2017-1018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) το πρώτο τετράμηνο οι πωλήσεις στο εξωτερικό ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Θεαματική είναι η άνοδος στις εξαγωγές βαμβακιού.

Συγκεκριμένα σκαρφάλωσαν στα 293 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άλμα 30,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν εήταν στα 224 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για μία ενθαρρυντική συνέχεια στην πορεία των προηγούμενων ετών. Κατά το 2017-2018 αυξήθηκαν αθροιστικά 25%.

Θα πρέπει μάλιστα να επισημάνουμε ότι στην πραγματικότητα η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας.

Τα επί μέρους στοιχεία του ΣΕΠΕΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψαν αύξηση 4,3% στα 141 εκ. ευρώ. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές του ελληνικού βαμβακιού. Η αξία των εξαγωγών το πρώτο τετράμηνο του 2019 ανήλθε σε 228 εκ. αυξημένη κατά 83%.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,8% το πρώτο τετράμηνο του 2019. Η αξία εξαγωγών ανήλθε σε 661 εκατ. ευρώ έναντι 483 εκατ. € του πρώτου τετραμήνου του 2018.

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 18% το πρώτο τετράμηνο ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3,0%. Συνολικά η αξία εισαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το α’ τετράμηνο ανήλθε σε 813 εκατ. ευρώ.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Το πρώτο τετράμηνο τόσο οι πωλήσεις χονδρικής όσο και λιανικής παρουσιάζουν πτώση. Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής κυμαίνεται σε ποσοστό 9,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 7,7%. Όπως διαπιστώνεται η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Εξαγωγή ελιών σε τρίτες χώρες

Η εξαγωγή φορτίων επιτραπέζιων ελιών προς τρίτες χώρες, επιτρέπεται μόνο εφόσον τα φορτία πληρούν τις διατάξεις του π.δ. 221/1979, όπως ισχύει, και συνοδεύονται από το πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου.

Ο ποιοτικός έλεγχος των φορτίων επιτραπέζιων ελιών που προορίζονται για εξαγωγή διενεργείται από τους ποιοτικούς ελεγκτές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι εγκαταστάσεις του εξαγωγέα. Ο συντονισμός και η εποπτεία της διενέργειας του ποιοτικού ελέγχου πραγματοποιείται από τους επόπτες ποιοτικού ελέγχου των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για τη διενέργεια του ποιοτικού ελέγχου ο εξαγωγέας υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της κατά τόπο αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, τουλάχιστον είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν τη φόρτωση των επιτραπέζιων ελιών.

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του εξαγωγέα.
β) Την ποικιλία, την ποιοτική κατηγορία, τη μορφή και την κατηγορία μεγέθους ή την εμπορική ονομασία των επιτραπέζιων ελιών.
γ) Το είδος και τον αριθμό των προς έλεγχο μέσων συσκευασίας και το καθαρό βάρος των προς εξαγωγή προοριζόμενων επιτραπέζιων ελιών.
δ) Τη χώρα προορισμού του προϊόντος.
ε) Την προβλεπόμενη ημερομηνία φόρτωσης και τον τόπο φόρτωσης. Εάν η εξαγωγή πρόκειται να γίνει κατόπιν μεταφόρτωσης τότε στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται και ο τόπος της τελικής φόρτωσης.
στ) Τον αριθμό της παρτίδας.

Ο ποιοτικός έλεγχος διενεργείται, είτε στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα, όπου γίνεται η επεξεργασία, συσκευασία ή η αποθήκευση των φορτίων επιτραπέζιων ελιών, είτε στους τόπους φόρτωσής τους, μετά από υπόδειξη των ποιοτικών ελεγκτών με κριτήριο τη διευκόλυνση της εξαγωγής. Στην περίπτωση που ο έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του εξαγωγέα, οι ποιοτικοί ελεγκτές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μεταφέρονται στον τόπο φόρτωσης τα συγκεκριμένα φορτία που έχουν ελεγχθεί. Ο ποιοτικός έλεγχος των φορτίων επιτραπέζιων ελιών διενεργείται επί αντιπροσωπευτικού δείγματος, το οποίο λαμβάνεται από διάφορες θέσεις της υπό έλεγχο παρτίδας και σε ποσοστό έως 3% του συνολικού αριθμού κιβωτίων, βαρελιών ή δοχείων αυτής. Στην περίπτωση παρτίδας που η συσκευασία της καταστρέφεται κατά τη λήψη του αντιπροσωπευτικού δείγματος, το ποσοστό κυμαίνεται από 1% έως 3% του συνολικού αριθμού κιβωτίων, βαρελιών ή δοχείων αυτής.

Ο εξαγωγέας έχει την υποχρέωση να θέτει στη διάθεση του ποιοτικού ελεγκτή όλα τα απαραίτητα μέσα για την άσκηση του ποιοτικού ελέγχου, όπως προσωπικό και εργαλεία.

Πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου

Για κάθε φορτίο επιτραπέζιων ελιών που προορίζεται για εξαγωγή είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ποιοτικού ελέγχου, το οποίο εκδίδεται μετά το τέλος του ποιοτικού ελέγχου και εφόσον διαπιστωθεί ότι το φορτίο πληροί τις προϋποθέσεις των διατάξεων του π.δ. 221/1979, όπως ισχύει.

Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές δεν επιτρέπουν την εξαγωγή του φορτίου όταν αυτό δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου. Το πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου εκδίδεται σε τρία (3) αντίγραφα: Ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού ποιοτικού ελέγχου συνοδεύει το φορτίο, ένα παραμένει στο αρχείο της Υπηρεσίας που το εκδίδει και ένα παραδίδεται στον εξαγωγέα. Το πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου ισχύει έως εξήντα (60) ημέρες από την έκδοσή του. Στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια του ελέγχου προκύπτει ότι το είδος της συσκευασίας διασφαλίζει την καλή συντήρησή του, το πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου έχει χρονική διάρκεια έως ενενήντα (90) ημέρες. Αν το φορτίο πρόκειται να εξαχθεί σε τρίτη χώρα από σημείο εξαγωγής διαφορετικό του σημείου ελέγχου, τότε το φορτίο συνοδεύεται από πιστοποιητικό προελέγχου μέχρι το σημείο εξαγωγής του, όπου και εκδίδεται το πιστοποιητικό ποιοτικού ελέγχου.

Πηγή: e-ea.gr

Δύσκολη η αγορά της Κίνας

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/09/2017

 

Στις ιδιομορφίες της Κινεζικής αγοράς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γιαννίδης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του δήμου Μεσολογγίου, προκειμένου να ενημερώσει τους τοπικούς επιχειρηματίες για της προοπτικές εξαγωγής των προϊόντων της περιοχής.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, υπάρχουν δυσκολίες για την κατάκτηση της Κινεζικής αγοράς, όμως το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.

 

Βρίσκεστε ως εκπρόσωπος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου στο Μεσολόγγι με σκοπό να ενημερώσετε τους επιχειρηματίες για την προοπτική εξαγωγών...

Ναι, δώσαμε στους επιχειρηματίες οδηγίες συμπεριφοράς, εμπορικής τακτικής, εμπορικής εξασφάλισης των συναλλαγών τους κλπ. Υπάρχουν βέβαια πολλά θέματα που αν κάποιος γίνει μέλος μπορούμε να τον ενημερώσουμε αναλυτικά.

 

Μπορεί δηλαδή όποιος θέλει να απευθυνθεί σε εσάς και να ζητήσει τη βοήθειά σας;

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 28/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 28/09/2017

 

Δεν είναι δύσκολη υπόθεση η εξαγωγή των τοπικών προϊόντων της περιοχής του Μεσολογγίου, σε Βουλγαρία και Τουρκία λέει μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ ο Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού και Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος.

Ο ίδιος δηλώνει ότι τα Επιμελητήρια είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας και βοήθειας, προκειμένου να αναπτυχθούν εμπορικές συναλλαγές με τις δυο προαναφερόμενες χώρες όπου τα ελληνικά προϊόντα έχουν ζήτηση.

 

Προσκληθήκατε στην Αναπτυξιακή Έκθεση του Μεσολογγίου προκειμένου να ενημερώσετε τον επιχειρηματικό κόσμο σχετικά με τις ευκαιρίες εξαγωγών...

Ο λόγος της παρουσίας μας στο Μεσολόγγι ήταν για να δώσουμε πληροφορίες στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Κάναμε μια ανάλυση για το πώς μπορούν να γίνουν αυτές οι επιχειρηματικές επαφές με αντίστοιχους επιχειρηματίες των προαναφερόμενων χωρών και τι θα πρέπει να προσέχουν. Αυτό είναι σημαντικό διότι δεν μπορεί κάποιος να μπει σε μια αγορά αν δεν την γνωρίζει, αν δεν ξέρει το πολιτικό της σύστημα, το επιχειρηματικό της περιβάλλον, το φορολογικό της σύστημα κλπ. Όλα αυτά τα είπαμε στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες στο Μεσολόγγι, έτσι ώστε, πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση, να ξέρουν τις ακριβώς θα αντιμετωπίσουν.

 

Προφανώς μπορούν να απευθύνονται σε εσάς για περαιτέρω πληροφορίες...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 28/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τα μέλη του ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Οργανισμό «Enterprise Greece» διοργανώνουν Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος & εξαγωγικές διαδικασίες».

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο αποσκοπεί στο να συμβάλει στην σωστή πληροφόρηση των εν δυνάμει εξαγωγικών επιχειρήσεων και των εξαγωγέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας για όλο το πλέγμα και φάσμα των δράσεων που καθορίζουν μια επιτυχημένη εξαγωγική προσπάθεια.

Τα σεμινάρια είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα και καλύπτουν θέματα όπως:

 • Δημιουργία – κατοχύρωση εμπορικών σημάτων.
 • Δημιουργία εξαγώγιμου προϊόντος (από πλευράς της marketing διάστασής του) δηλ. design, συσκευασία (περιέκτης, ετικέτα), πιστοποιήσεις.
 • Σήμανση προϊόντων – barcode κ.λ.π.
 • Δημιουργία επικοινωνιακών εργαλείων.
 • Επιλογή ξένων αγορών και προσαρμογή των προϊόντων σε αυτές.
 • Μεθοδολογία εξεύρεσης πελατών στις αγορές – στόχους.
 • Δράσεις που απαιτούνται για την εξεύρεση πελατών.
 • Αναφορά σε Διεθνείς Εκθέσεις (τρόπος επιλογής της κατάλληλης Έκθεσης και βήματα οργάνωσης).
 • Αναφορά σε Β2Β συναντήσεις και τρόπος σωστής προετοιμασίας τους.
 • Τρόπος συζήτησης με τους υποψήφιους πελάτες, θέματα κατάρτισης εμπορικών συμφωνιών.
 • Τι περιλαμβάνει μια εμπορική συμφωνία.
 • Τρόποι παράδοσης – χρήση Διεθνών εμπορικών όρων.
 • Τρόποι πληρωμής – συνεργασία με τράπεζες.
 • Ασφαλίσεις φορτίων – πελατών.
 • Κοστολόγηση εξαγόμενου προϊόντος, θέματα Φ.Π.Α. εξαγωγών.
 • Συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγών κ.λ.π.
 • Ιδιαιτερότητες – ειδικό καθεστώς εξαγωγών σε τρίτες χώρες σχετικά με έλεγχο και πιστοποίηση φορτίων (έκδοση ειδικών πιστοποιητικών κ.λ.π.)
 • Χρήση κατάλληλων βάσεων δεδομένων για άντληση    χρήσιμων στοιχείων. Αξιοποίηση των εμπορικών μας ακολούθων.

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο είναι δωρεάν και μπορεί να το παρακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος και θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου επί της οδού Παπαστράτου 53 & Σμύρνης 1 στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 και ώρα 17.00.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο υπάλληλο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Ρόμπολα Γεώργιο στο τηλέφωνο 26410-74531 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

 

 

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία