Αγγελίες    Επικοινωνία

Στις κοινές προκλήσεις στον ελαιοκομικό κλάδο απαντά το ευρωπαϊκό έργο AUTHENTIC-OLIVE-NET - «Πιστοποίηση της Αυθεντικότητας και Ανάπτυξη Δικτύου Προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων της κοινής διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας - Ιταλίας», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 875.000 ευρώ.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πρέβεζας την Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης, συμμετέχει ως εταίρος στο σχήμα, μαζί με το Επιμελητήριο Πρέβεζας –που είναι ο συντονιστής του έργου– και το Επιμελητήριο της Foggia από την Ιταλία, δύο θεσμοί που αντιπροσωπεύουν τις αγροδιατροφικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ελαιοκομικού κλάδου στις περιοχές τους.

Στο έργο συμμετέχουν επίσης ο Ελληνικός Αγροτικός Οργανισμός - ΔΗΜΗΤΡΑ με τεράστια εμπειρία σε ερευνητικά έργα σε ό,τι αφορά τον ελαιοκομικό κλάδο και ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Assoproli Bari Agricultural Cooperative Society, ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς του ελαιοκομικού κλάδου στην Ιταλία.

Στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπιστούν οι κοινές εδαφικές προκλήσεις στον ελαιοκομικό κλάδο, όπως:

α) αδυναμία εκμετάλλευσης των υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικών των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων στην κοινή διασυνοριακή περιοχή, εξαιτίας των στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς,

β) έλλειψη επαρκών διαδικασιών πιστοποίησης της αυθεντικότητας των τοπικών ελαιοκομικών προϊόντων, και

γ) χαμηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων ελαιοκομικών επιχειρήσεων και των Ερευνητικών Κέντρων στο πεδίο της πιστοποίησης της αυθεντικότητας.

Ο κύριος σκοπός του έργου AUTHENIC-OLIVE-NET είναι η ίδρυση ενός Καινοτόμου Δικτύου στον Ελαιοκομικό Κλάδο μεταξύ των Επιμελητηρίων, των Φορέων Εκπροσώπησης των Επιχειρήσεων, των Ερευνητικών Ινστιτούτων και των Περιφερειακών Αρχών, για να:

α) αναπτύξει και προσφέρει στους ελαιοκομικές επιχειρήσεις καινοτόμες και ολοκληρωμένες μεθόδους, εργαλεία, δομές και υπηρεσίες πιστοποίησης της αυθεντικότητας, και

β) προωθήσει με ευφυή τρόπο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των τοπικών υψηλής ποιότητας ποικιλιών ελιάς στις αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι και στελέχη από όλους τους εταίρους του έργου, και ειδικότερα οι: Σταυρούλα Σακαλάκη και Σοφία Θάνου από το Επιμελητήριο Πρέβεζας, Δέσποινα Καρασούλου και Βικεντία Μπουχάγιερ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Ιωάννης Μανουσσόπουλος και Παναγιώτης Κάτσαρης από τον Ελληνικό Αγροτικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Giussepe Longo από το Επιμελητήριο της Foggia, το επιστημονικό στέλεχος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού από την Ιταλία, Assoproli Bari Agricultural Cooperative Society, Angela Abrescia, καθώς και εξωτερικά στελέχη της εταιρείας EURICON Ε.Π.Ε. - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της συνάντησης.

Τη συνάντηση παρακολούθησαν το στέλεχος του Info Point της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy στα Ιωάννινα, Χρύσα Νίκου και το στέλεχος της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy στο Μπάρι, Francesco Cuddemi, ο οποίος τόνισε τη σημασία του έργου AUTHENTIC OLIVE-NET για την περιφερειακή ανάπτυξη ολόκληρης της κοινής διασυνοριακής περιοχής, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε σύντομα τους κύριους νομικούς, διοικητικούς και διαχειριστικούς κανόνες και διαδικασίες του προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy.

Το γλυπτό δέντρο ελιάς του Άγγελου Παναγιωτίδη παρουσιάστηκε στο κοινό την Κυριακή 23 Ιουνίου στα εγκαίνια του νέου Olympic House, του νέου «σπιτιού» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Λωζάνη και κατ’ επέκταση έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε από την ΔΟΕ καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 125 χρόνων από την ίδρυσή της.

Το έργο του Α. Παναγιωτίδη τοποθετήθηκε στη βάση της κεντρικής σκάλας στο κέντρο του Olympic House, σημείο όχι τυχαίο. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα «η παρουσία της ελιάς στον χώρο σηματοδοτεί τον άρρηκτο δεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων με την Ελλάδα».

Η ελιά έχει ύψος 3.5 μέτρα, πλάτος 2.5 μέτρα και αποτελείται από 11.500 φύλλα ελιάς και 2.000 καρπούς ελιάς. Απαιτήθηκαν 2 μήνες εντατικής εργασίας για την ολοκλήρωσή του, ενώ ταξίδεψε στη Λωζάνη σε κομμάτια προκειμένου να συναρμολογηθεί στο χώρο τοποθέτησής του. Αφού ολοκληρώθηκε παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach, στους Αντιπροέδρους των Ολυμπιακών Επιτροπών και στους Αθανάτους.

Στα επίσημα εγκαίνια του Olympic House παρευρέθηκαν 700 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων όλοι οι Αθάνατοι της ΔΟΕ, νέοι και παλαιοί Ολυμπιονίκες, ο Πρόεδρος και ο Δήμαρχος της Ελβετίας, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, Αντιπρόεδροι ΔΟΕ άλλων χωρών και σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς πολιτικού και αθλητικού χώρου, μεταξύ των οποίων η Nadia Comaneci, ο Sergey Bubka και πολλοί άλλοι. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δέντρο ελιάς είναι το γλυπτό στην «καρδιά» του κτιρίου».

Ο γλύπτης Άγγελος Παναγιωτίδης δήλωσε «Η ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης συνεργασίας από τη ΔΟΕ με έκανε να αισθανθώ εξαιρετικά περήφανος και να νιώσω μεγάλη τιμή. Η διεκπεραίωση ενός τόσο σημαντικού έργου μού δημιούργησε αίσθημα μεγάλης ευθύνης καθώς θα θυμίζει σε όλους τους επισκέπτες τη γένεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κο Πάνο Τζιβανίδη, Αναπληρωτή Διευθυντή Φιλοξενίας Διοργανώσεων-Εφοδιασμού της ΔΟΕ, καθώς και τον κο Thomas Bach, Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής για την άψογη συνεργασία που είχαμε και για την προτίμησή τους στο έργο μου».

Πηγή: zougla.gr

Με αξιοσημείωτη επιτυχία έγινε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τη Δευτέρα 13 Μαΐου η ημερίδα με θέμα: «Επίκαιρα προβλήματα και λύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», που οργάνωσαν οι Εκδόσεις ΑγροΤύπος (Περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία, agrotypos.gr) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας και τη στήριξη του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer Ελλάς.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε η εκδήλωση ήταν το γεγονός ότι το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσολογγίου γέμισε ασφυκτικά, ενώ το κοινό αποχώρησε μόνον μετά τη λήξη της ημερίδας, αργά το βράδυ.

«Ήρθαμε σε μια περιοχή, που οι παραγωγοί έχουν καταφέρει ν’ απογειώσουν την ελιά», δήλωσε ο Διευθυντής Σύνταξης της ΑγροΤύπος ΑΕ, κ. Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, δίνοντας λύσεις για την ζιζανιοκτονία της ελιάς.

Στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί ιδίως από το γλοιοσπόριο αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Αγαθάγγελος Κότσαλος.

Ο Regional Sales Manager της Bayer Ελλάς, κ. Νίκος Καψάλας σημείωσε την σημασία της καλλιέργειας από άποψη οικονομική και κοινωνική.

O Δρ. Επαμεινώνδας Παπλωματάς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ανέπτυξε μια εξαιρετικά χρήσιμη εισήγηση με θέμα τη διαχείριση του γλοιοσπόριου, ενώ την αντιμετώπιση του δάκου είχε θέμα η ομιλία του Διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλου.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας στην ελιά παρουσίασε η Δρ. Βασιλική Μαυροειδή, Συντονίστρια Πειραματισμού της Bayer Ελλάς, ενώ σε επισημάνσεις για τις καλλιεργητικές φροντίδες προχώρησε ο Δρ. Πέτρος Ρούσσος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Στην αναγκαιότητα οργάνωσης των ελαιοκαλλιεργητών εστίασε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα», κ. Κωνσταντίνος Μέλλος.

Στις μεγάλες ζημιές που προξένησε το γλοιοσπόριο στην Αιτωλοακαρνανία ιδίως την διετία 2014-2015 αναφέρθηκε ο Γεωπόνος, κ. Βασίλης Μπουρνάκας.

Η κα Αφροδίτη Μπαρμπετάκη από την ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας (το παρόν έδωσε στην εκδήλωση και ο προϊστάμενος κ. Στέφανος Νικολόπουλος), τόνισε το πρόγραμμα ελέγχων και γενικότερα πρόληψης στο νομό για τo βακτήριο της Xylella.

Στον τρόπο μετασυλλεκτικής διαχείρισης της ελιάς Καλαμών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ενώ ο Γεωπόνος – Διευθυντής του Α.Σ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκουρνέλος, παρουσίασε την μακρά πορεία της Ένωσης στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος κόσμου, ελαιοπαραγωγών, γεωτεχνικών, μεταποιητών ελιάς, ενώ παρέστησαν ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αχαΐας, κ. Νικόλαος Κοσμάς, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, κ. Σταύρος Βέρρας, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ και Πρόεδρος-Διευθύνων Σύμβουλος της «Αμάλθεια ΑΕ», κ. Κώστας Ζούκας, εκπρόσωποι της εταιρείας ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ κ.λπ.

Λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας η έκθεση “ελαία” που παρουσιάζεται στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ παρατείνεται έως το Σάββατο 25 Μαΐου 2019.

Υπενθυμίζουμε πως εκτίθενται έργα σημαντικών Eλλήνων δημιουργών, εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές: Χρ. Μποκόρος, Φ. Μαστιχιάδης, Κ. Παπανικολάου, Π. Φειδάκης, Χρ. Γαρουφαλής, Άγγ. Παναγιωτίδης, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκης, Ν. Φλέσσας, Δ. Παπατρέχας, Ηλ. Παπανικολάουκαι Δ. Ταλιάνης. Παράλληλα παρουσιάζεται το εικαστικό και εποπτικόέργο του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008) το οποίο προέρχεται από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 5ης “ἐλαίa” που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου.

Ώρες επισκέψεων:

Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 21:00μμ

Κυριακή: 11:00πμ – 14:00μμ, Δευτέρα & αργίες κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο),

τηλ. 26413 60316,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.dipinag.gr

H ζημιά που προκαλεί ο δάκος στον καρπό, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα, είναι δυνατό να υπερβεί το 50-60%. H ζημιά είναι ποσοτική και ποιοτική.

Η ζημιά είναι ποσοτική (μείωση παραγωγής και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του καρπού) αλλά και ποιοτική στο παραγόμενο ελαιόλαδο εξαιτίας κυρίως της αύξησης της οξύτητάς, της οξείδωσης και της αλλοίωσης των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων. Στη χώρα μας έχει 3-7 γενεές το χρόνο.

Το άριστο εύρος θερμοκρασιών ωοτοκίας είναι 20-28 °C ενώ σταματάει για θερμοκρασίες μικρότερες των 15 ή μεγαλύτερες των 33°C. Θερμοκρασίες κατά το καλοκαίρι άνω των 31°C και χαμηλή σχετική υγρασία (20-25%) προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στα αυγά καθώς και στις νεαρές προνύμφες, (ιδιαίτερα του 1ου και 2ου σταδίου).

Παρακολούθηση

Ελκυστικές παγίδες

H κλασσική μέθοδος παρακολούθησης του πληθυσμού του δάκου πραγματοποιείται με παγίδες τύπου McPhail, που περιέχουν ως ελκυστικό, αμμωνιακά άλατα 2% ή υδρολυμένες πρωτεΐνες 2% (φθινόπωρο), συχνά και με προσθήκη βόρακα. Οι παγίδες αναρτώνται στο εσωτερικό της κόμης του δένδρου, από τον Ιούνιο έως τα τέλη Οκτωβρίου και ελέγχονται ανά πενθήμερο ή εβδομάδα.

Πυκνότητα τοποθέτησης παγίδων

Από τον υπεύθυνο φορέα (Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς): 1 παγίδα ανά 1.000 δένδρα.

Από τον παραγωγό: Προτείνεται τουλάχιστον μία παγίδα McPhail ανά 100 δένδρα.

Δειγματοληψίες

Για την εκτίμηση της προσβολής του ελαιοκάρπου, πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικές (δεκαπενθήμερες ή μηνιαίες) δειγματοληψίες καρπών από τον Ιούλιο μέχρι την έναρξη συγκομιδής.

Από τον υπεύθυνο φορέα: Καθορίζονται κέντρα δειγματοληψίας, με 10.000 δένδρα το καθένα και από κάθε κέντρο επιλέγονται τυχαία 40 ελαιόδεντρα, από τα οποία λαμβάνονται τυχαία 25 καρποί/δέντρο (είκοσι καρποί από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και πέντε από την κορυφή).

Από τον παραγωγό: Προτείνεται ανά 100 ελαιόδενδρα τυχαία δειγματοληψία από 10-12 δένδρα από τα οποία να λαμβάνονται τυχαία 25 καρποί/δέντρο με τον τρόπο που αναγράφεται παραπάνω.

Η δειγματοληψία καρπού παρέχει άμεσες πληροφορίες για το επίπεδο ζημιάς που προκαλείται από το δάκο καθώς επίσης έμμεσες πληροφορίες για τη πυκνότητα πληθυσμού και σύνθεσή του.

Η εξέταση του καρπού πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού για την εκτίμηση της ενεργού προσβολής (αυγά, ζωντανές προνύμφες 1ου, 2ου και 3ου σταδίου, νύμφες και έξοδοι), καθώς και της νεκρής προσβολής (μη εκκολαφθέντα αυγά, άγονα νύγματα, αποφελλομένες στοές και νεκρές 1ου, 2ου και 3ου σταδίου). Το άθροισμα αυτών είναι η συνολική προσβολή.

Αντιμετώπιση

Καλλιεργητικά μέτρα

 • Δεν πρέπει να μένουν, κατά το δυνατόν, ασυγκόμιστοι καρποί
 • Να επιδιώκεται κατά το δυνατόν πρώιμη συγκομιδή.
 • Απαιτείται αυξημένη προσοχή σε αρδευόμενους ελαιώνες όπου αυξάνεται ο πληθυσμός του δάκου, μέχρι 7 φορές περισσότερος από ότι στους ξηρικούς ελαιώνες, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μικρές νησίδες εντός μεγάλης εκτάσεως μη-αρδευομένων ελαιώνων (Εξαιτίας της ταχύτερης αύξησης του μεγέθους του καρπού, της επίσπευσης της ωρίμανσής του και «προσφερόμενου» για ωοτοκία υπό συνθήκες καλοκαιρινής ξηρασίας).
 • Σε μεγάλης έκτασης ελαιώνες ή σε ευρύτερες περιοχές είναι σημαντική η επισήμανση εστιών πρώιμων προσβολών από το έντομο

Οι ασυγκόμιστοι καρποί είναι φυσικό εκτροφείο για τον δάκο. Η πρώιμη συλλογή του ελαιοκάρπου μειώνει τον κίνδυνο όψιμων προσβολών.

Μαζική παγίδευση

Με τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης επιδιώκεται η σύλληψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ενήλικων εντόμων, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του εχθρού σε επίπεδα που δεν προκαλούν οικονομική ζημιά στην καλλιέργεια.

Ο συνδυασμός στην ίδια παγίδα ελκυστικών τροφής, φύλου και χρώματος είναι καταλληλότερος όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα μαζικής παγίδευσης. Σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί δάκου, η μαζική παγίδευση, δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα να αποτελεί αυτοδύναμη μέθοδο αντιμετώπισης του εντόμου ακόμα και όταν εφαρμόζεται και σε μεγάλες εκτάσεις.

Σε περιπτώσεις μικρής αποτελεσματικότητας της μεθόδου, απαιτούνται συμπληρωματικά μέτρα για επαρκή προστασία της παραγωγής, όπως αύξηση της πυκνότητας των παγίδων ή δολωματικοί ψεκασμοί κυρίως σε εστιακές περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού του δάκου.

Συνεχής εφαρμογή μαζικής καταπολέμησης σε έναν απομονωμένο ελαιώνα, επί σειρά ετών μειώνει τον πληθυσμό του δάκου και αυξάνει τον πληθυσμό των ωφελίμων εντόμων.

O συνδυασμός μαζικής παγίδευσης με δολωματικούς ψεκασμούς, με τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός εναντίον του δάκου σε περιοχές ή και χρονιές που η μέθοδος δεν είναι αυτοδύναμη.

Βιολογική καταπολέμηση (Δράση ωφελίμων)

Διάφορα είδη ωφελίμων εντόμων (παρασιτοειδών και αρπακτικών) προσβάλλουν το δάκο στα διάφορα στάδια εξέλιξης του.

Τα σπουδαιότερα είναι: Τα υμενόπτερα εκτοπαρασιτοειδή Eupelmus urozonus, Pnigalio meditarraneus, Eurytoma martelli και Cyrtoptyx laticeps.

Τα εκτοπαρασιτοειδή θανατώνουν κυρίως τις προνύμφες τρίτης ηλικίας ή τις νύμφες του δάκου. Εμφανίζονται από το καλοκαίρι μέχρι μέσα του φθινοπώρου και θανατώνουν μέχρι και το 30-40% των προνυμφών του δάκου.

Το υμενόπτερο ενδοπαρασιτοειδές των προνυμφών τρίτης ηλικίας του δάκου Psyttalia (Opius) concolor. Το ενδοπαρασιτοειδές Psyttalia (Opius) concolor αν και εμφανίζεται το φθινόπωρο και θανατώνει μέχρι και το 80% των προνυμφών του δάκου, δεν μπορεί να διατηρήσει τον πληθυσμό του δάκου κάτω από το όριο οικονομικής ζημιάς.

Από τα αρπακτικά, σημαντική είναι η δράση του μικρο-δίπτερου Prolasioptera berlesiana (Cecidomyiidae). Άμεσα ή έμμεσα μπορεί να καταστρέψει το 30-50% των αυγών του δάκου.

Όμως σοβαρό μειονέκτημα του αρπακτικού αυτού είναι ότι θεωρείται υπεύθυνο για την μετάδοση του μύκητα Camarosporium (Macrophoma) dalmatica. Προκαλεί σάπισμα και πτώση του ελαιόκαρπου κυρίως το φθινόπωρο, όπου σε μερικές ποικιλίες, ιδίως τις πρώιμες, μπορεί να προσβάλλει μεγάλο αριθμό καρπών ανά δένδρο.

Από τα αρπακτικά που ευρίσκονται στο έδαφος, αξιόλογη δράση έχουν είδη των οικογενειών Carabidae (Carabus banoni, Lycinus aegyptiacus, Pterostichus creticus και δεκάδες άλλα είδη), Staphylinidae (Ocypus oleus, O. fulvipennis κ.ά), και είδη των τάξεων Dermaptera (Forficula aetolica) και Hymenoptera (διάφορα είδη μυρμηγκιών), προσβάλλοντας τις νύμφες του δάκου στο έδαφος.

Παρόλο που τα ωφέλιμα έντομα δεν μειώνουν τους πληθυσμούς του δάκου κάτω από τα επίπεδα της οικονομικής ζημιάς, εντούτοις συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση τους. Τα ιθαγενή εκτοπαρασιτοειδή μειώνουν τους πληθυσμούς του δάκου μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, ενώ κατά το φθινόπωρο, που παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του δάκου, μειώνεται σημαντικά η παρουσία τους.

Η παρουσία και η δράση ορισμένων από τους ωφέλιμους οργανισμούς κατά του δάκου μπορεί να επηρεασθεί, έμμεσα, με την ενθάρρυνση και διατήρηση εντός του ελαιώνα της βλάστησης και χλωρίδας που συντηρεί τους πληθυσμούς τους (π.χ. Inula sp.)

Χημική αντιμετώπιση

Δολωματικός από εδάφους ψεκασμός
Στους ψεκασμούς από το έδαφος, το ψεκαστικό διάλυμα που χρησιμοποιείται, αποτελείται από το ελκυστικό (πρωτεΐνη 2%) και το εντομοκτόνο. Η εφαρμογή του δολώματος γίνεται είτε με μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα είτε με επινώτιους χειροκίνητους ψεκαστήρες.
Με τους δολωματικούς ψεκασμούς επιδιώκεται η θανάτωση των ακμαίων του δάκου, πριν τα θηλυκά εναποθέσουν τα αυγά τους στον ελαιόκαρπο.

Βασικοί παράγοντες επιτυχίας της αντιμετώπισης του δάκου με δολωματικό ψεκασμό είναι:

1) Το ποσοστό καρποφορίας των δένδρων να είναι πάνω από 30%. Όταν το ποσοστό καρποφορίας είναι κάτω από 30% τα αποτελέσματα της μεθόδου συνήθως δεν είναι ικανοποιητικά. Για την εκτίμηση του ποσοστού της καρποφορίας, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι μετά την καρπόδεση.

2) Ο χρόνος εφαρμογής του 1ου δολωματικού ψεκασμού

Κριτήρια εφαρμογής του χρόνου του 1ου δολωματικού ψεκασμού:

 • Καταλληλότητα του καρπού για ωοτοκία: έναρξη πήξης του πυρήνα ή όταν ο καρπός έχει αποκτήσει μέγεθος ρεβιθιού ή βάρος 1-2 gr. ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς. Τότε ο καρπός είναι αρκετά μαλακός ώστε να μπορεί να διατρυπηθεί από τον ωοθέτη του θηλυκού εντόμου.
 • Ο μέσος όρος δάκων ανά παγίδα τύπου McPhail και εβδομάδα να είναι μεγαλύτερος του 5-10.
 • Το ποσοστό των αρσενικών να είναι περίπου 60%
 • Τα γόνιμα θηλυκά με ώριμες ωοθήκες να είναι τουλάχιστον το 5% του πληθυσμού
 • Κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας-υγρασίας να είναι οι κατάλληλες (θερμοκρασία <28°C, ταχύτητα ανέμου<4bf).

Σε περιοχές στις οποίες από τα υπάρχοντα στοιχεία προηγούμενων ετών υπάρχει ιστορικό υψηλών πληθυσμών, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί επανάληψη του πρώτου γενικού ψεκασμού ή εφαρμογή τοπικών ψεκασμών σε εστίες εφόσον παρατηρείται αύξηση των συλληφθέντων ακμαίων.

Ο χρόνος έναρξης των επόμενων δολωματικών ψεκασμών καθορίζεται κυρίως από το ύψος του πληθυσμού του δάκου αλλά και τις κλιματικές συνθήκες. Ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς. Λιγότεροι δάκοι στις βρώσιμες, περισσότεροι στις ελαιοποιήσιμες, λιγότεροι δάκοι στις μεγαλόκαρπες, και περισσότεροι στις μικρόκαρπες ποικιλίες. Επίσης ανάλογα με το ποσοστό καρποφορίας των ελαιοδένδρων λιγότεροι και περισσότεροι δάκοι στο μικρό και μεγάλο ποσοστό καρποφορίας αντίστοιχα.

3) Η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών εξαρτάται επίσης απόλυτα από την επίκαιρη και σωστή εφαρμογή τους.

 • Σωστή εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών σημαίνει να ψεκάζεται μέρος του εσωτερικού της κόμης των δένδρων, να τηρούνται σωστά οι δόσεις του ελκυστικού και του εντομοκτόνου, να ρυθμίζεται σωστά η πίεση στο ψεκαστικό μέσο, να εξασφαλίζεται κατά το δυνατόν μεγάλη σταγόνα στα φύλλα (διαμέτρου πάνω από 4 mm) και να εφαρμόζεται ποσότητα μέχρι 300cc ψεκαστικού διαλύματος κάθε 2ο ή 3ο δένδρο του ελαιώνα, ανάλογα με την πυκνότητα φύτευσης.
 • Για να αποκλειστούν τυχόν μεταναστεύσεις του πληθυσμού, δεν πρέπει στους δολωματικούς ψεκασμούς να αφήνονται αψέκαστα μεγάλα τεμάχια ελαιώνων.
 • Η διάρκεια κάθε ψεκασμού σε μία περιοχή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Χημικά εντομοκτόνα

Ψεκασμοί καλύψεως με συνθετικά χημικά εντομοκτόνα συστήνονται μόνο:

 • Σε ελαιώνες που λόγω χαμηλού ποσοστού καρποφορίας (κάτω του 25%) δεν εφαρμόζεται η δολωματική μέθοδος ή εάν αυτή εφαρμοστεί συνήθως δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
 • Η προσβολή του ελαιοκάρπου να είναι πάνω από το οικονομικό όριο ζημιάς: (>5% ζωντανή προσβολή για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες και 1% για τις επιτραπέζιες ποικιλίες).

Χρόνος εφαρμογής: συνήθως εφαρμόζονται Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (εξαρτάται από το ποσοστό προσβολής του ελαιοκάρπου) Στην περίπτωση όμως που έχουμε πρώιμες προσβολές, κυρίως στις βρώσιμες ελιές, μπορεί να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός το καλοκαίρι.

Πρώιμη πτώση του ελαιοκάρπου ελαιοποιήσιμων ποικιλιών μέχρι τον Αύγουστο δεν αποτελεί ποσοτική ζημιά διότι το ελαιόδεντρο αναπληρώνει την ζημιά μέχρι και σε ποσοστό καρπόπτωσης 10% εξαιτίας της αύξησης του βάρους αλλά και της ελαιοπεριεκτικότητας των υπόλοιπων καρπών του δένδρου ενώ η αναπλήρωση αυτή το Σεπτέμβριο είναι μέχρι σε ποσοστό καρπόπτωσης 5%.

Στις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες δεν συστήνονται ψεκασμοί καλύψεως με χημικά εντομοκτόνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:

 • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανίχνευσης υπολειμμάτων στα ελαιοκομικά προϊόντα
 • Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας
 • Μειώνονται σημαντικά οι πληθυσμοί των ωφελίμων έντομα και παρατηρούνται εξάρσεις στους πληθυσμούς άλλων εντόμων όπως του λεκανίου και άλλων κοκκοειδών
 • Υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας στις μέλισσες
 • Κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος (υδροφόρος ορίζοντας, έδαφος κλπ)
 • Σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ψεκαστή.

Απαγορεύονται οι ψεκασμοί καλύψεως με χημικά εντομοκτόνα στις περιοχές που παράγουν ΠΟΠ/ΠΓΕ ελαιόλαδο ή βρώσιμο ελαιόκαρπο. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί καλύψεως με χημικά εντομοκτόνα στις υπόλοιπες περιοχές.

Πηγή: e-ea.gr

Ημερίδα με θέμα “Επίκαιρα προβλήματα και λύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια” οργανώνεται από τις εκδόσεις ΑγροΤύπος (περιοδικό “Γεωργία-Κτηνοτροφία”, agrotypos.gr) σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και με τη στήριξη της Bayer Ελλάς, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου στις 13 Μαΐου 2019.
Η ημερίδα απευθύνεται στους ελαιοκαλλιεργητές και γεωπόνους, της ευρύτερης περιοχής για να τους παρουσιάσει τις σύγχρονες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω και της κλιματικής αλλαγής.
Έμπειροι ειδικοί επιστήμονες, από τους πιο καταξιωμένους στη χώρα μας, θα προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου, του γλοιοσπορίου, των ζιζανίων, των κοκκοειδών και άλλων εχθρών και επιπλέον θα επισημάνουν τις καλλιεργητικές εκείνες φροντίδες που μπορεί να οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή προστασία και απόδοση των ελαιοδένδρων.
Η αναγκαιότητα οργάνωσης των ελαιοκαλλιεργητών για την καλύτερη προώθηση και εμπορία των προϊόντων, που αποτελεί το τελικό στάδιο δικαίωσης όλων των προσπαθειών, περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερίδας και θα συζητηθεί.
Πέρα από τους διακεκριμένους ομιλητές, μία ομάδα από έμπειρα στελέχη υπηρεσιακών και κλαδικών φορέων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των προβλημάτων, θα συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα με τις παρεμβάσεις και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν
να κάνουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις.

Η ημερίδα γίνεται στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσολογγίου, τη Δευτέρα 13 Μαΐου (ώρα έναρξης 17.00).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑγροΤύπος τηλ. 210-61.42.550 & 80.64.002 , Εφη Χυδεριώτου
Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας τηλ. 2631055222 , κινητό 6948372787, Βασίλης Γκουρνέλος

Σελίδα 1 από 18

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία