Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/10/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ενδιαφέροντα στοιχεία, χρήσιμα για κάθε παραγωγό και επιχείρηση επεξεργασίας ελιάς Καλαμών, κατέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» και Αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελιάς Κώστας Ζούκας, στην ενημερωτική εκδήλωση που εντάχθηκε στο πλαίσιο της Γιορτής Ελιάς στο Αιτωλικό.

Ο κ. Ζούκας αναφέρθηκε στην πορεία και στις προοπτικές της καλλιέργειας της ελιάς Καλαμών, αφού πρώτα έκανε μια εισαγωγή για την επιτραπέζια ελιά γενικά και την σημασία που έχει για την εθνική οικονομία, καθώς ξεπερνά τους 215.000 τόνους παραγωγής...

 

Μεγαλύτερη η προσφορά από τη ζήτηση

Στο σκέλος της καλλιέργειας βάσει των φυτεύσεων που έχουν γίνει, σε μια κανονική χρονιά, η παραγωγή της εν λόγω ποικιλίας στην Ελλάδα φθάνει τους 90.000 τόνους...

 

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καλής διαχείρισης αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ζούκα οι Ισπανοί που έχουν καταφέρει να συνεννοούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αρχή κάθε εσοδείας, αναλύοντας τα...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 03/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Το νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας εγκαινιάζοντας έτσι ένα πλαίσιο δράσης αναφορικά με τα ζητήματα του τόσο ευαίσθητου για τον τόπο μας κλάδου της καλλιέργειας ελιάς. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, αφού πρώτα συγχαρήκαμε και δια ζώσης τον κ. Φαρμάκη για την εκλογή του, του θέσαμε όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν την παραγωγική διαδικασία –σε όλα τα στάδια– της ελιάς καλαμών.

Ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά και ευχάριστη έκπληξη για μας αποτέλεσε όχι μόνο η θετική στάση του κ. Περιφερειάρχη αλλά και το γεγονός ότι φάνηκε να γνωρίζει με λεπτομέρειες πολλά από τα ζητήματα που μας απασχολούν. Ο νομός μας αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες  της πανελλήνιας παραγωγής ελιάς καλαμών, γεγονός που καθιστά τη Δυτική Ελλάδα ισχυρό «παίκτη» στην παραγωγή και τυποποίηση ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την πλευρά μας σε ζητήματα που αφορούν τη σεζόν της ελαιοκομιδής που ξεκινάει σύντομα. Ενημερώσαμε τον κ. Φαρμάκη ότι θα προβούμε σε σειρά στοχευμένων ενεργειών  προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Εργασίας, ΕΦΚΑ, Υπουργείο Γεωργίας κ.α.) και ζητήσαμε την υποστήριξή τους στις ενέργειες αυτές.

Παράλληλα τον ενημερώσαμε ότι θα κινηθούμε συγκροτημένα μαζί με άλλους συλλόγους αλλά και –εφόσον υπάρχει δυνατότητα– μέσα από της Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας. Ο κ. Φαρμάκης από την πλευρά του μας διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του θα στηρίξει τις ενέργειές μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού

Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείγμα επιτραπέζιων ελιών Καλαμών που εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σε αυτή την κλινική μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 20 υγιή άτομα, ηλικίας 22-65 ετών, και που για εξήντα ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η ομάδα ερευνητών αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον δρ Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ Μέλλιου Ελένη, την ερευνητική τους ομάδα καθώς και τη δρ Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού. Μάλιστα η δρ Κατσαρού ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης κλινικής μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

Σε εξέλιξη και δεύτερη έρευνα
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από τη δεύτερη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις. Οι εθελοντές είναι πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με την πρώτη έρευνα που έγινε, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος 100 άτομα. Όλοι τους έχουν υπερχοληστερολαιμία ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή. Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες» υπογραμμίζει η δρ Μέλλιου.

Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με ερευνητές η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», σημειώνει η δρ Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.

Ποιες ελιές πρέπει να καταναλώνουμε και με τι κριτήριο
Επιστήμονες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, εξέτασαν πάνω από 30 τύπους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών και τις κατέταξαν βάσει των ευεργετικών συστατικών που μέτρησαν σε αυτές, που ονομάζονται τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη. Οι ενώσεις αυτές ανήκουν στην ομάδα ενώσεων φαινόλες και τους έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες. Τα συστατικά αυτά (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) είναι πλέον μετρήσιμα με την μέθοδο του Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού (NMR), που έχει αναπτυχτεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με αναλύσεις και έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη, κατά μέσο όρο βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές σε συγκεντρώσεις 134 mg ανά κιλό και 244 mg ανά κιλό αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θ. Παπακώστας

Το κλάδεμα της ελιάς είναι τέχνη

Η τέχνη του κλαδέματος της ελιάς. Η εκπαίδευση έγινε σε προεπιλεγμένο ελαιώνα και υλοποιήθηκε...από τον γεωπόνο Τουφεκούλα Δημήτριο.

βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση

Πηγή: kainourgiopress

Δυσλειτουργίες ανακύπτουν στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς και δη στη διαχείριση της ελιάς Καλαμών, ως αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί και της ιδιότυπης διαδικασίας «αποθεματοποίησης» του προϊόντος από παραγωγούς, κυρίως δε από ενδιάμεσους μικροεμπόρους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το δικό τους εισόδημα, αδιαφορώντας  επί της ουσίας για την εξέλιξη του προϊόντος και την πορεία του κλάδου.

Η Agrenda και το Agronews έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό αποδέκτες ζωηρών διαμαρτυριών, κατά βάση από την πλευρά της μεταποιητικής βιομηχανίας, επώνυμα στελέχη της οποίας τονίζουν μετ’ επιτάσεως τη δυσκολία να προμηθευτούν το διαθέσιμο προϊόν, προκειμένου να οργανώσουν την παραγωγή τους και να προγραμματίσουν τις παραδόσεις στη διεθνή τους πελατεία.

Επί της ουσίας, το πρόβλημα είναι ότι, ενώ η συλλογή της ελιάς Καλαμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, το προϊόν που έχει παραληφθεί για περαιτέρω επεξεργασία από την μεταποιητική βιομηχανία δεν καλύπτει ούτε το 20% της συνολικής παραγωγής. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χάρης Σιούρας, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρίας και των προϊόντων με την επωνυμία Selia που εξάγονται σε 40 χώρες, φέτος, η συνολική παραγωγή ελιάς Καλαμών υπολογίζεται να προσεγγίσει τους 50.000 τόνους, εκ των οποίων, στα χέρια της βιομηχανίας δεν έχουν φθάσει ούτε 10.000 τόνοι. Έτσι, ενώ οι πελάτες περιμένουν να κλείσουν οι παραγγελίες, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου δεν ξέρουν, ούτε τι προϊόν θα παραλάβουν, ούτε σε ποια ποιότητα, ούτε φυσικά σε ποια τιμή. Υπάρχει λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να μη βγουν οι παραγγελίες ή ακόμα από τη στιγμή που βγουν κατά προσέγγιση να αφήσουν εκτεθειμένους τους μεταποιητές – εξαγωγείς.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί, είναι γεγονός ότι η ζήτηση για επιτραπέζια ελιά και δη για την ελιά Καλαμών βαίνει αυξανόμενη, έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις αλλά και μεγάλες προσδοκίες σε πολλούς εκ των εμπλεκόμενων. Ειδικά αυτό που έγινε την εμπορική περίοδο 2016 – 2017, όταν η τιμή παραγωγού της ελιάς Καλαμών έφθασε τα 3,5 ευρώ το κιλό και πάλι γινόταν ανάρπαστη, έχει «ξυπνήσει» πολλούς, κυρίως ενδιάμεσους, οι οποίοι επωφελούνται της ευκαιρίας να βγάλουν ένα καλό, εύκολο και γρήγορο μεροκάματο.

Το ρεπορτάζ λέει ότι την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι πρόχειροι αποθηκευτικοί χώροι, δηλαδή τα μεγάλα πλαστικά δοχεία, όπου φιλοξενείται για μεγάλο διάστημα η ελιά, είτε σε σκέτο νερό, είτε με απλό συντηρητικό που τις περισσότερες φορές είναι λίγο αλάτι. Το θέμα είναι ότι η διαδικασία αυτή, όσο κι αν θεωρείται ασφαλής, υποβαθμίζει την ποιότητα του καρπού και σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύει κατά πολύ το έργο της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Την ίδια στιγμή, ενισχύει το ρόλο των ευκαιριακών μεσαζόντων, πολλοί εκ των οποίων συχνά στερούν εισόδημα και από τους παραγωγούς, από τους οποίους έχουν αφαρπάξει την παραγωγή, τις περισσότερες φορές σε χαμηλή τιμή. Λέγεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μεσάζοντες αυτής της μορφής, οι οποίοι, μέσα σε μια εμπορική περίοδο έχουν αποκομίσει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, συχνά πολύ περισσότερα απ’ αυτά που μένουν ως «μερίδιο» είτε στον καλλιεργητή είτε στον μεταποιητή – εξαγωγέα που διαχειρίζεται το προϊόν.

Αναφέρονται μάλιστα μεσάζοντες αυτής της μορφής στη Λακωνία, που, εκμεταλλευόμενοι τη ζήτηση που υπάρχει, παραδίδουν σταδιακά αυτές τις μέρες παρτίδες με επιτραπέζιες ελιές οι οποίες αφορούν στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (2017-2018) και όχι τη φετινή συγκομιδή (2018-2019).

Σε ότι αφορά τώρα την τιμή, μια δίκαιη τιμή για τον παραγωγό θεωρούνται τα 2-2.10 ευρώ το κιλό για ελιές Καλαμών της κατηγορίας 200 (στο κιλό). Πηγές της Agrenda αναφέρουν ότι και φέτος έχουν πληρωθεί ελιές και με 2,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο, τα μεγάλα μεγέθη της Καλαμών είναι πολύ περιορισμένα και δεν αντιπροσωπεύουν την γενική εικόνα της αγοράς. Σημειωτέον ότι το πρόβλημα με την έλλειψη της ελιάς Καλαμών έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια και για την αιτία που προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του προϊόντος έχει διευρυνθεί και η ετήσια παραγωγή της χώρας μας φθάνει τους 50.000 τόνους όταν τα παλιότερα χρόνια δεν ξεπερνούσε τους 28-30.000 τόνους.   

Πηγή: agronews.gr

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η χθεσινοβραδινή καταιγίδα στην τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου καθώς οι ισχυροί άνεμοι γκρέμισαν τη στέγη από κάποιους στάβλους.

Σοβαρή είναι η ζημιά που υπέστη η παραγωγή της ελιάς Καλαμών. Μεγάλη ποσότητα ώριμου καρπού δεν πρόλαβε να μαζευτεί και έπεσε στο έδαφος. Οι πεσμένες ελιές έχουν δημιουργήσει ένα μαύρο στρώμα πάνω στο χώμα. Οι παραγωγοί τώρα θα προσπαθήσουν να μαζέψουν ότι απέμεινε αφού η μεγαλύτερη ποσότητα χάθηκε.

Σελίδα 1 από 10

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία