Αγγελίες    Επικοινωνία

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη (Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για βιώσιμη ανάπτυξη) διοργανώνουν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου  ημερίδα με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου ελαιολάδου, μέσω της εφαρμογής και ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του προϊόντος.

Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Θεοξένια» (ημιόροφος) από 11.00 π.μ. το πρωί της Κυριακής, ενώ ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη Σπύρος Σπυρίδωνος και ο Γεν. Διευθυντής Δρ. Νικόλαος Κρημνιανιώτης, ο οποίος θα είναι επίσης συντονιστής της εκδήλωσης.

Αφορμή για το σημερινό άρθρο, μου έδωσε το ερώτημα ενός παλιού φίλου από τα σεμινάρια, ο οποίος με ρώτησε από ποιες ποικιλίες και από ποιες περιοχές έχω δοκιμάσει τα καλύτερα ελαιόλαδα.

Αν με ρωτούσαν ίσως και πριν από μερικά χρόνια θα έλεγα αυθόρμητα «από την βραβευμένη κορωνέικη της Σητείας και από καμιά δυο Κορωνέικες από την Μεσσηνία.

Σήμερα, μετά από λίγα χρόνια που τα πράγματα στον Ελληνικό και διεθνή ελαιώνα αλλάζουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, η απάντηση είναι διαφορετική: «ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΟΠΟΙΟ ΤΟΠΟ»!

Μετά από εκατοντάδες ελαιοποιήσεις, δοκιμές και γευσιγνωσίες τις οποίες είχαμε ευκαιρία να κάνουμε, έχουμε δει και εδώ και στο εξωτερικό, πολλές εκπλήξεις και έχουμε καταγράψει πολλά παραδείγματα που μας έχουν αλλάξει άποψη.

Τα τελευταία 5-6 χρόνια συναντάμε και στην Ελλάδα το φαινόμενο που βλέπαμε, κυρίως στην Ιταλία, πριν από 20 χρόνια. Δηλαδή, τοπικές, άγνωστες ποικιλίες, κάτω από σωστές, προσεκτικές ελαιοποιήσεις να δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα Θα αναφέρω μόνο δύο, τις πιο χαρακτηριστικές, την ποικιλία Κολοβή της Μυτιλήνης και την Μάκρης Αλεξανδρούπολης (Μαρώνειας). Ποικιλίες τελείως άγνωστες στο μεγάλο κοινό, που όμως κάποιοι μπροστάρηδες, σκύψανε με αγάπη και μεράκι και τις κάνανε αστέρια! Η Κολοβή είναι παρόμοια περίπτωση με την Ισπανική Picual, η οποία μέχρι πριν από 15-20 χρόνια ήταν συνώνυμη με το … «κάτουρο γάτας»… τέτοια ποιότητα! Και όμως, σήμερα, τα περισσότερα βραβεία σε διαγωνισμούς όπως η Νέα Υόρκη, η Picual είναι η πλέον βραβευμένη ποικιλία, σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Θυμάμαι το μακαρίτη τον πατέρα μου, έμπειρο λαδέμπορο δεύτερης γενιάς, που όταν του μιλάγανε για λάδι από την Μυτιλήνη, κούναγε με απελπισία το κεφάλι του ! Και σήμερα στην Ελλάδα, η Μυτιλινιά Κολοβή μαζεύει ίσως σήμερα τα περισσότερα μεγάλα βραβεία, χάρις τον Πρωτούλη, τον Καλαμποκά, και άλλους που ακολούθησαν.

Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ποικιλία, αν την μαζέψουμε “νωρίς”, δηλαδή, όταν αρχίζει να γυρίζει λίγο το χρώμα από πρασινοκίτρινο σε μωβ, την πάμε αμέσως στο ελαιοτριβείο σε πλαστικές κλούβες, πλυθεί με καθαρό νερό, τα μηχανήματα να είναι όλα πλυμένα το πρωί πολύ καλά (μα πολύ καλά, να αστράφτουνε), η ζύμη μας να μην περάσει τους 26 βαθμούς, 40΄λεπτά μάξιμουμ στον μαλακτήρα, λίγο νερό (κρύο) στον διαχωριστήρα, και μετά άμεσο φιλτράρισμα από χαρτόφιλτρα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το ελαιόλαδο μας να μην σπάει μύτες, καίει λαιμό και να χει πικράδα ζωντανή… Και μετά αποθήκευση σε ανοξείδωτη δεξαμενή στους 15 C, με άζωτο …

Όλες οι ποικιλίες στην Ελλάδα, ακόμη και η Κορωνέικη, δεν έχουν δώσει όλα τους τα αρώματα και δεν τους έχουμε πάρει το καλύτερο που κρύβουν μέσα τους. Με λίγα λόγια, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμα στο 2 – 3 με μάξιμουμ το 10. Κάποιοι έχουν ξεκλειδώσει τα 2-3 τελευταία χρόνια ποικιλίες όπως η Λιανολιά Κερκύρας στην Δ. Ελλάδα, Πηλίου Αμφίσσης, Κουτσουρελιά, και λίγο την Τσουνάτη.

Ακόμη έχουμε δρόμο για να ξεσκεπάσουμε όλα τα αρώματα από την Μαυρολιά Μεσσηνίας, Καλαμών, Μεγαρείτικη και το Μανάκι. Ξέρουμε μόνο το 30- 40% των αρωμάτων που μπορούν σε βγουν, αλλά με καθαρά μηχανήματα, με σωστούς σπαστήρες και συνεχή πειραματισμό και δοκιμές στις ελαιοποιήσεις.

Δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός η ο ελαιοτριβέας να μην ξέρει αν το προϊόν του παράγει π.χ. έχει ελάττωμα η όχι. Είναι σαν ένα τυφλό ζωγράφο η ένα κουφό συνθέτη… εκτός αν ο παραγωγός λέγεται… Μπετόβεν !

Σεμινάρια Ελαιολάδου www.oliveoilseminars.com

Πηγή: vasilisfrantzolas.gr

 

 

 

 

Πήρα μεγάλη χαρά όταν ο καλός ο… μαθητής των σεμιναρίων, Χριστόδουλος Ρουμελιώτης από την – καθόλου γνωστή σαν ελαιοπαραγωγική περιοχή – Νέα Πέραμο, Καβάλα, χωρίς προηγούμενη θητεία στο ελαιόλαδο (άρα όχι… ξερόλας) όπου εδώ και 2-3 χρόνια εκμεταλλεύεται δέντρα ποικιλίας Χαλκιδικής, μου έστειλε προχθές τα οργανοληπτικά και τα χημικά πιστοποιητικά για να του πω την γνώμη του για το ελαιόλαδο που είχε φτιάξει μέσα Οκτωβρίου.

Τα πιστοποιητικά ήταν ό,τι καλύτερο μπορεί να φανταστεί κάποιος για ένα ελαιόλαδο! Ιδανικά αρμονικό ελαιόλαδο (Φρουτώδες 5,5, Πικρό 4,0 και Πικάντικο 4,5). Τα χημικά του χαρακτηριστικά πραγματικά μοναδικά … Οξύτητα 0,16% και υπεροξείδια 2,5 ενώ από φαινόλες ήταν επίσης εξαιρετικό, συνολικές κατά Folin 436 mg/kg και 405 mg/kg, δηλαδή αναλογικά περίπου 1.100 αν η μέτρηση γίνει με NMR (κατά μέθοδο Καθ. Πρ. Μαγιάτη).

Από τις φωτογραφίες που βλέπετε, δύο είναι κυρίως οι λόγοι που ο καλός ο μαθητής έφτιαξε ένα τόσο, πραγματικά υψηλής ποιότητος ελαιόλαδο: H άριστη κατάσταση του καρπού, μαζεμένος την κατάλληλη εποχή, χωρίς καθόλου χτυπήματα, χωρίς αρρώστιες και η καθαριότητα όλων των μηχανημάτων, χωρίς μαύρα, παλαιά υπολείμματα στις γωνίες που γίνονται αμέσως αιτία ζυμώσεων στην ελαιοζύμη με ανάπτυξη οργανοληπτικών ελαττωμάτων…

Το δεύτερο είναι ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ καθαριότητα των μηχανημάτων του ελαιοτριβείου, όχι μόνο τα δάπεδα, πλυμένος ο σφυρόμυλος, πεντακάθαρα τα νερά πλυσίματος καρπών, σπρέι στο τέλος του πλυσίματος, όλα να λάμπουνε !

Η θερμοκρασία στον μαλακτήρα ίσως (ίσως) να ήταν καλύτερα στους 27 C και όχι 23 C ενώ ο χρόνος μάλαξης στα 45′ είναι ο πλέον ενδεδειγμένος λόγω της καταπράσινης εμφάνισης του καρπού. Από το βίντεο που μου έστειλε η όψη της ελαιοζύμης στον μαλακτήρα μου γέννησε κάποια μικρά ερωτηματικά, ίσως έχει δημιουργηθεί ήδη μια γαλακτωματοποίηση από τις υψηλές στροφές του σπαστήρα, ίσως με λιγότερες στροφές (π.χ. 2.600 το λεπτό) να είχαμε μια καλύτερη πάστα. Ίσως… (όλα θέλουν πειραματισμό, δοκιμές). Ίσως όμως αυτή η γαλακτωματοποίηση να οφείλεται στο υψηλό ποσοστό υγρασίας που υπήρχε στον καρπό, οπότε η προσθήκη ταλκ να μείωνε το πρόβλημα, διαφορετικά μπορεί να υπάρχει απώλεια ελαιολάδου μέχρι και 2% με τον κατσίγαρο.

Η καθαριότητα των μηχανημάτων (… όχι μόνο του δαπέδου η των τοίχων…) είναι το πιο κρίσιμο σημείο στην όλη διαδικασία, κρισιμότερο από την θερμοκρασία ή τον χρόνο στον μαλακτήρα! Αν με ρωτήσει κάποιος ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελληνικών ελαιοτριβείων θα απαντήσω χωρίς δισταγμό «η καθαριότητα των μηχανημάτων». Τα μηχανήματα πρέπει να πλένονται ΟΛΑ σχολαστικά κάθε βράδυ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ, και μετά φεύγουμε ! Αν το μαγαζί μας δουλεύει όλο το 24ωρο, πάλι πρέπει να σταματήσει για μία ώρα για να πλυθεί. Λεπτομέρειες θα μου πείτε… Όχι είναι η αιτία που ίσως και τα μισά ελαιόλαδα έχουν ελαττώματα στην γεύση μετά από 10 μέρες, όταν κάτσει το φρουτώδες που εντυπωσιάζει στην αρχή όταν βγαίνει φρέσκο το λαδάκι μας…

Γιατί όμως από το Α – Ψ και όχι από το Α – Ω; Το μόνο φάουλ που υπάρχει στην όλη διαδικασία και μπορεί να τα κάνει όλα… μπαμ, είναι τα πλαστικά δοχεία στα οποία έμπαινε μέσα το ζεστό ελαιόλαδο. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, μπορεί να καταστραφεί όλη η παραγωγή μας από τυχόν πλαστικοποιητές που θα περάσουν στο λάδι μας. Το λέμε και το ξαναλέμε… χρησιμοποιείτε μόνο ΙΝΟΞ δοχεια, ακόμη και για σύντομες μεταφορές ! Τα πλαστικά δοχεία πρέπει να βγουν έξω από τα ελαιοτριβεία, οπωσδήποτε όταν το προϊόν μάλιστα προορίζεται για εξαγωγή αφού μπορεί να κινδυνέψετε να χάσετε όλη σας την παραγωγή. Γι’ αυτό ΜΟΝΟ ίνοξ δοχεία, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Το κερασάκι στην τούρτα φάνηκε στο τέλος του βίντεο… Ήταν λοιπόν η δεν ήταν «μερακλής» και σωστός ο ελαιουργός μας; Η καθαριότητα λοιπόν του ελαιοτριβείου μόνο τυχαία δεν ήταν…

Συγχαρητήρια λοιπόν και πάλι στον πιο καλό τον μαθητή, κ Χριστόδουλο Ρουμελιώτη από την Νέα Πέραμο Καβάλα, που ακολουθώντας πιστά όπως μου είπε, όσα έμαθε στα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μικρό μάθημα υποδειγματικής ελαιοποίησης για όσους πονάνε αυτό το προϊόν που λέγεται Υψηλής Ποιότητος Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο!

Πηγή: vasilisfrantzolas.gr

O Δήμος Αγρινίου διοργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, την μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο ελαιόλαδο και την ελιά. Οι εκδηλώσεις της «ΕΛΑΙΑ 2016» πραγματοποιούνται φέτος την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το Επιμελητήριο Αιτ/νιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επίσκεψη σε σχολεία της περιοχής, όπου θα γίνει οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου, ομιλίες για την διατροφική αξία των δύο εθνικών μας προϊόντων και ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Ελαιοκομία και έρευνα: εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη».

Το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/2016

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς σε μαθητές στο Δοκίμι και την Λεπενού.

Η οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου θα γίνει από την κ. Βασιλική Ψηλού, Γεωπόνο με ειδίκευση στη οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου από το IOC (International Olive Council). Η οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς από τον Δρ Κώστα Τερτιβανίδη, Γεωπόνο και Δ/ντη ΔΑΟΚ ΠΕ Χαλκιδικής και επικεφαλή του πάνελ οργανοληπτικής αξιολόγησης της επιτραπέζιας ελιάς.

Οι μαθητές θα γνωρίσουν το ποιοτικό ελαιόλαδο και την ποιοτική ελιά με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου και ελιάς και θα εκτιμήσουν την αξία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ποιοτικής επιτραπέζιας ελιάς. Αρχικά, θα ενημερωθούν για τους γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι δοκιμαστές και στη συνέχεια, θα τους παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η οργανοληπτική αξιολόγηση και οι θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιολάδου και της ελιάς. Πιο συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, θα τους δοθεί να μυρίσουν τρία από τα βασικά ελαττώματα: ατροχάδο, ταγγό και μούχλα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γευσιγνωσία σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές ιδιότητες που είναι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Για την επιτραπέζια ελιά, θα τους δοθεί να μυρίσουν ελιές με αρνητικές ιδιότητες όπως: ταγγό, θαπατερία, χωματίλα, και μουχλιασμένο. Θα γίνει σύγκριση με διάφορα φρούτα και λαχανικά για τις κιναισθητικές ιδιότητες (υφή) οι οποίες είναι η σκληρότητα, το ινώδες και η τραγανότητα. Επίσης θα ενημερωθούν για τα περιγραφικά γευστικά χαρακτηριστικά που είναι το αλμυρό ,το πικρό και το όξινο. Στο τέλος, θα κάνουν γευσιγνωσία σε ελιές απαλλαγμένες από ελαττώματα. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψουν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης της ελιάς και του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Ομιλία από τη διατροφολόγο Μαίρη Λυμπέρη «Ελαιόλαδο και διατροφή»

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία για τη σημασία του ελαιολάδου στη διατροφή των παιδιών με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αγωγής για την διατροφή από το σχολείο που θα συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και στην υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά.

Επίδειξη εδεσμάτων με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας της ειδικότητας “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef)” και με την επίδειξη φιλοξενίας των σπουδαστών της ειδικότητας Στέλεχος “Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού” (24 σπουδαστές σύνολο) .

 

ΣΧΟΛΕΙΑ

8.30-11.00: Δημοτικό Σχολείο Λεπενούς.

Θα συμμετέχουν μαθητές του Δημοτικού σχολείου καθώς επίσης και μαθητές του Γυμνασίου (συνολικά 200 μαθητές).

11.00-13.30: Δημοτικό Σχολείο Δοκιμίου.

Θα συμμετέχουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου (συνολικά 200 μαθητές).

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 25/11/2016,

Επιμελητήριο Αιτ/νίας

Ημερίδα «Ελιά: Καλλιέργεια, Περιβάλλον, Υγεία»

17:00-17:30: Προσέλευση-Χαιρετισμοί

17:30-17:50: «Ο ρόλος των προγραμμάτων στην προώθηση των επιτραπέζιων ελιών»

Κώστας Ζούκας, Οικονομολόγος, Αντιπρόεδρος Π.Ε.ΜEΤ.Ε

17:50-18:10: «Συστήματα διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς»

Κώστας Τερτιβανίδης, Γεωπόνος, Δ/ντης ΔΑΟΚ ΠΕ Χαλκιδικής, Εθνικός panel leader για την επιτραπέζια ελιά.

18:10-18:30: «Σύγχρονες τάσεις στις μεθόδους προστασίας από το δάκο της ελιάς»

Παπαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Εντομολογίας-Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18:30-18:45: «Ξυλλέλα, ένας σοβαρός περιβαλλοντικός κίνδυνος»

Καραπαπά Βασιλική, Γεωπόνος, Φυτοπαθολόγος, Δ/νση Τοπικής Οικ. Ανάπτυξης, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου

18:45-19:00: Διάλειμμα -Καφές

19:00-19:20: «Διαχείριση του εδάφους στην καλλιέργεια της ελιάς»

Παντελής Μπαρούχας, Επίκουρος Καθηγητής Εδαφολογίας, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

19:20-19:40:«Προσδιορισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο και εκτίμηση της διατροφικής έκθεσης»

Δήμητρα Χελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

19:40-20:00:«Διαχείριση αποβλήτων ελαιουργίας και βιοτεχνολογικές εφαρμογές»

Σπυρίδων Ντούγιας, Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

20:00-20:30 Συζήτηση

 Επίδειξη εδεσμάτων με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (Chef) και με την επίδειξη φιλοξενίας των σπουδαστών της ειδικότητας « Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού (24 σπουδαστές σύνολο) .

Οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόνιτσας θα έχουν προετοιμάσει εδέσματα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν οι σύνεδροι.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Επιμελητήριο Αιτ/νιας 11:00 πμ

Χαιρετισμοί

Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

Νίκος Αντώνογλου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας

Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου η Ένωση’

Παναγιώτης Ζωγράφος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου και Ναυπακτίας

Manuel Parras Rosa, ‘University and Territorial development: University of Jaen and Olive Sector. ‘Πανεπιστήμιο και Τοπική Ανάπτυξη, Το Πανεπιστήμιο της Jaen και ο Ελαιοκομικός Τομέας’ , Καθηγητής Μάρκετινγκ και Έρευνα Αγοράς, Πανεπιστήμιο Jaen, Ισπανία

Λίνα Ράππου, “Διεθνές περιβάλλον και ελαιοκομία” Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων & Προώθησης Προϊόντων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

Γεώργιος Τσιάμης, «Νέοι ορίζοντες στον μικρόκοσμο» Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Χρήστος Ακράτος, «Αερόβια επεξεργασία αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων» Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών πόρων και Υγρών Αποβλήτων, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασίλειος Τριανταφυλλίδης , «Ολιστική προσέγγιση αύξησης ανταγωνιστικότητας καλλιέργειας ελιάς» Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής, τμήμα ΔΕΑΠΤ, Πανεπιστήμιο Πατρών

Γεώργιος Ντούτσιας, «Επιτραπέζια ελιά: Ο γνωστός-άγνωστος της αγροτικής μας οικονομίας. Γνωριμία με το 10 εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας –Προβλήματα», Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας ελιάς

Κώστας Τερτιβανίδης, «Τοπική Ανάπτυξη. Το παράδειγμα της ελιάς Χαλκιδικής», Δ/ντης ΔΑΟΚ ΠΕ Χαλκιδικής

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τη δράση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης την οποία υλοποιούν και φέτος, για τρίτη χρονιά, από κοινού οι σχολικές κοινότητες του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας.

Με δεδομένη την πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια, αναζητήσαμε ένα τρόπο δράσης που στόχο έχει αφενός να στηρίξει αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας -είτε της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής Μακρυνείας είτε στηριζόμενους από διάφορα κοινωφελή ιδρύματα- και να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει το σχολείο αφετέρου. Οργανώσαμε λοιπόν ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 ένα δίκτυο εθελοντικής προσφοράς και συλλογής ποσοτήτων ελαιολάδου φετινής εσοδείας, το οποίο απευθύνεται στους ντόπιους παραγωγούς και τους καλεί να συμμετάσχουν προαιρετικά. Κάθε χρόνο οι προσφερόμενες ποσότητες ελαιολάδου συγκεντρώνονται και συσκευάζονται από εθελοντές γονείς, καθηγητές και μαθητές στα κατά τόπους ελαιοτριβεία, προκειμένου να προωθηθούν και να διανεμηθούν μέσω της Εκκλησίας σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σε κοινωφελή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής μας που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Οι παραδόσεις των ποσοτήτων για το σχολικό έτος 2016-2017 υπολογίζουμε να πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τους υπεύθυνους των φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή έχει τύχει της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας και των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας, όπως επίσης ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ποικίλους φορείς για τη χορηγία της προσπάθειάς μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνική αυτή πρωτοβουλία μας εντάσσεται για το σχολικό έτος 2016- 2017 στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας για το τρέχον σχολικό έτος και συνδέεται με τα προγράμματα σπουδών των μαθητών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου μέσω σχολικών δραστηριοτήτων, όπως καλλιτεχνικές δημιουργίες και διδασκαλία λογοτεχνικών κειμένων, οι οποίες σχετίζονται με την πατροπαράδοτη καλλιέργεια της ελιάς, μιας δραστηριότητας ευρέως διαδεδομένης στην περιοχή μας και σπουδαίο στοιχείο της Τοπικής μας Ιστορίας, με την οποία επιδιώκουμε οι μαθητές μας να κρατούν μια συνεχή, ποιοτική και βιωματική επαφή.

Ο Διευθυντής του
Γενικού Λυκείου Ματαράγκας
ΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Θεολόγος

Ο Διευθυντής του
Γυμνασίου Ματαράγκας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Τεχνολόγος

Καλές τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς και εύκολη διάθεση ιδιαίτερα του ποιοτικού ελαιολάδου σηματοδοτούν οι πρώτες ενδείξεις στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για το φετινό ελαιόλαδο χύδην, όσο και για το τυποποιημένο.
Κι αυτό καθώς, όπως εξηγούν εξαγωγείς και μεσίτες που βολιδοσκοπούν την επικείμενη παραγωγή στην Πελοπόννησο, αναμένεται μειωμένη, συν τοις άλλοις, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, (στους 260.000 και 330.000 τόνους αντίστοιχα,
σύμφωνα με το I.O.C.).
Ενδεικτικές είναι οι πρώτες τιμές για το έξτρα παρθένο των Αγίων Αποστόλων, που μετά από διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα κλείστηκαν στα 4 ευρώ το κιλό για 112 τόνους (4 βυτία) μέχρι 0,5 οξύτητα.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, μετά από μία πολύ μειωμένη σεζόν –του 2014-2015-, οι αντίστοιχες τιμές ήταν 4,50 ευρώ
το κιλό για 1 βυτίο και 4,35 για 3 και πρόπερσι, για 3 βυτία, 3,45 ευρώ το κιλό
«Ευελπιστούμε να κρατηθούν οι τιμές στα παραπάνω επίπεδα, όπως και η ελαιοπεριεκτικότητα των ελιών που προς το παρόν είναι η καλύτερη των τελευταίων χρόνων (4,5 κιλά ελιές για 1 κιλό ελαιόλαδο, ενώ άλλες χρονιές απαιτούνται 5-5,2 κιλά ελιές για 1 κιλό ελαιόλαδο)», σχολιάζει ο Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Αποστόλων, που μετά από διαπραγμάτευση έκλεισε τιμές στα 4 ευρώ το κιλό για 112 τόνους έξτρα παρθένο, χωρίς υποχρεώσεις όσον αφορά την οξύτητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω συνεταιρισμός φέτος πούλησε αγουρέλαιο ποικιλίας Αθηνοελιάς και οξύτητας 0,3 με έκθλιψη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου, έναντι 4,40 ευρώ το κιλό, χαμηλότερα από πέρυσι που οι αντίστοιχες τιμές.

Πηγή: agronews.gr

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία