Αγγελίες    Επικοινωνία

Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου.

Θέμα της συνάντησης ήταν η από την 8η Μαΐου επιστολή του Έλληνα Υπουργού προς τον Επίτροπο για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στην χώρα που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το θέμα της στήριξης των παραγωγών είχε τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο της 16ης Απριλίου 2019.

Στη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από μισή ώρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία στον Επίτροπο, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2019, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο. Αυτό είχε σαν συνέπεια η παραγωγή του ελαιολάδου να βυθιστεί κυριολεκτικά αγγίζοντας μόλις τους 185.000 τόνους το 2018/19 από 346.000 τόνους το 2017-18 και 287.000 τόνους κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία.

Ο Επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).

Με μεγάλη επιτυχία απονεμήθηκαν για τέταρτη χρονιά τα διεθνή βραβεία ελαιολάδου Olympia Health & Nutrition awards σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή στις 12 Μαϊου 2019 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health (WOCH), ο οποίος έχει ως αποστολή να ανυψώσει οικονομικά όλο τον κλάδο ελιάς και του ελαιολάδου στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η απονομή των βραβείων έγινε στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED “ARISTOIL” στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία με την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και το οποίο συντονίζει ο ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για την φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 1569 δείγματα ελαιολάδου από 8 χώρες. Bραβεύθηκαν οι κορυφαίοι παραγωγοί από την Ελλάδα (Χουμεριανός Αλέξανδρος, Κρήτη), Κροατία (Morovic), Ιταλία (DICARA), Ισπανία και Κύπρο (ΑΤΣΑΣ Ο.Π). Ακόμη βραβεύθηκαν 28 παραγωγοί ελαιολάδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Περισσότεροι από 300 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν παράλληλα πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα πειραματικών και κλινικών μελετών με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών.

Στην εκδήλωση μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), Auburn University (Amal Kaddoumi) University of Louisiana (Sayed Khalid) καθώς και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη), Πελοποννήσου (Παολα Ρόχας), Χαροκόπειο (Τζώρτζης Νομικός) και Πανεπιστήμιο Κύπρου (Wozniak Greta) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

Ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά πολύ σημαντικά αποτελέσματα από δυο αμερικάνικα πανεπιστήμια σχετικά με την δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και των δραστικών συστατικών του, ιδίως της ουσίας ελαιοκανθάλης, τα οποία έδειξαν ότι μπορούν σε πειραματόζωα να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου Alzheimer καθώς και του καρκίνου του μαστού ενώ αποδείχθηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται σε συνέργεια με κλασσικά φάρμακα με ακόμα θετικότερα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα σημαντικές όμως ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με την δράση του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) και με Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη τριών μελετών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με διαβήτη αλλά και σε αθλητές για την αύξηση της αντοχής.

Τα ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών που χρησιμοποιούνται στις κλινικές μελέτες σε ΗΠΑ και Ελλάδα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του καθ. κ. Προκόπη Μαγιάτη. Όλες οι μελέτες υποστηρίζονται οικονομικά από δωρητές μέσω του World Olive Center for Health.

Στην πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μάγδας Τσολάκη στο ΑΠΘ, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (δωρεά της εταιρείας Ιωάννη και Εύης Προδρόμου YIANNIS) έδειξε ότι μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες συμπτωμάτων σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) μετά από κατανάλωση 40 γρ σχεδόν για δυο ολόκληρα χρόνια, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν ελάμβανε κάποιο ειδικά επιλεγμένο ελαιόλαδο. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της μελέτης της οποίας τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί πέρσι είχε φανεί ότι το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο παρέχει προστασία στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε ανθρώπους επιβεβαιώνοντας τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας (δωρεά της οικογένειας Δαφνή, The Governor) δόθηκε για περίοδο από τρείς μήνες έως και 1,5 έτος σε συνολικά 30 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας που βρίσκονταν σε τέτοιο στάδιο της νόσου που δεν ήταν ακόμα αναγκαία η έναρξη χημειοθεραπείας. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση ή σταθεροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων και πτώση των καρκινικών δεικτών σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Παράλληλα το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει κάποια αρνητική επίδραση στους ασθενείς. Τα φετινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα αρχικά που είχαν ανακοινωθεί πέρσι σε μικρότερο αριθμό ασθενών και δίνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και όχι μόνο σε πειραματόζωα. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Στην καταληκτική της ομιλία η πρόεδρος του World Olive Center for Health Δρ. Ελένη Μέλλιου, τόνισε ότι συντελείται πλέον μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου για την υγεία. Χρειάζεται βέβαια να συνεχιστούν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των κλινικών μελετών μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη χορήγηση δυο ειδικών υποτροφιών για την υποστήριξη της έρευνας μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Λεβέντη και μια μέσω χρηματοδότησης από την εταιρεία LIVA.

Για μείωση της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου, που σε κάποιες περιοχές και περιπτώσεις θα αγγίξει και το 50% τη φετινή χρονιά, σε σχέση με πέρυσι, κάνουν λόγο οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεων Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), Γρηγόρης Αντωνιάδης «η φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα κλείσει γύρω στους 140.000 τόνους ελαιολάδου».

Οι λόγοι πολλοί. Μεταξύ αυτών είναι καιρικές συνθήκες, καθώς φέτος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η κόπωση των δένδρων, καθώς όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης «το να πηγαίνει μια χρονιά καλά η παραγωγή και την επόμενη όχι, είναι και στην ιδιότητα του δένδρου. Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό, το δένδρο δε μπορεί να κάνει πολλές φορές συνεχόμενα καλές παραγωγές».

Επίσης, πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, υπάρχει και ποιοτικό πρόβλημα λόγω του δάκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΙΤΕΛ «στην Ελλάδα δεν έγινε σωστή καταπολέμηση του δάκου την περασμένη χρονιά με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν αρκετά από τα ελαιόδεντρα» και προσθέτει ότι η ποιότητα μπορεί να προστατευθεί αλλά και να βελτιωθεί «εάν και εφόσον η δακοκτονία γίνει στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο, κάτι που δεν έγινε πέρυσι».

Μεγάλα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά της Ιταλίας καθώς και εκεί η απώλεια αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 50%, όπως και στην Ελλάδα. Αντίθετα, η παραγωγή στην Ισπανία είναι εξαιρετική όπως λέει ο κ. Αντωνιάδης και σημειώνει πως αυτό το γεγονός «ασφαλώς και πιέζει την τιμή στα επίπεδα τα σημερινά που είναι γύρω στα 3 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

Τέλος, όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πιστεύουμε ως ΣΕΒΙΤΕΛ ότι η εξαγωγή τυποποιημένου επώνυμου προϊόντος έχει δυνατότητες να προχωρήσει, διότι τα τελευταία χρόνια έχει πάει καλά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ξεπεράσει τους 30.000 τόνους λαδιού τυποποιημένου προϊόντος» και υπογράμμισε πως στόχος «μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια είναι να ξεπεράσουμε τους 50.000 τόνους. Η δυναμική υπάρχει και είναι ικανοποιητική και είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα σε 2-3 χρόνια θα πετύχουμε το στόχο μας. Άλλωστε η αγορά και οι εξαγωγές του ελαιολάδου μεγαλώνουν συνέχεια ενώ αντίθετα στην εσωτερική αγορά υπάρχει μείωση».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ο Κώστας, η Αρετή, η Μαρία και η Πηνελόπη - μια οικογένεια από το Αγρίνιο, προσπάθησε και κατάφερε μέσα σε ενάμιση χρόνο να δημιουργήσει το δικό της brand ελαιολάδου και να το προσθέσει στην γκάμα των ελληνικών προϊόντων υψηλής κατηγορίας και ποιότητας.

«Το λιοστάσι μας στο Αγρίνιο, ένας μικρός παράδεισος στην Αιτωλική γη, ήταν αρχικά ένα όνειρο για διαφυγή από την αστική καθημερινότητα. Μαζί με αυτό, όμως, καλλιεργήθηκε και η ιδέα για την παραγωγή ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου..»
Τα παραπάνω λόγια είναι το ξεκίνημα μιας ιστορίας.. και φυσικά έχει συνέχεια.

Μια συνέχεια η οποία δεν έμεινε στα χαρτιά ούτε απλά στην κυοφορία μιας ιδέας αλλά έλαβε μπουκάλι και φίρμα –σήμα κατατεθέν της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου νομού της Ελλάδας.
Η Οικογένεια Ξανθόπουλου αποτελείται από τον πατέρα Κώστα, την μητέρα Αρετή και τις δύο κόρες –την Μαρία και την Πηνελόπη.
Η οικογενειακή υπόθεση λέγεται «etolea extra virgin olive oil».
Πριν ένα χρόνο και επτά μήνες –στα μέσα του 2016- γέμισε με ελαιόλαδο η πρώτη φιάλη της εταιρίας. Ο καθένας ανέλαβε ένα ρόλο για να λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα.

Ο Κώστας πολιτικός μηχανικός, σχεδίασε με μεθοδικότητα το όραμα για ένα άριστης ποιότητας και μικρής παραδοσιακής παραγωγής προϊόν με έντονα χαρακτηριστικά προσωπικής και οικογενειακής φροντίδας. Τα 20 χρόνια εμπειρίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον ενίσχυσαν την προσπάθεια δημιουργίας ενός προϊόντος που συνδυάζει τόσο τον τόπο προέλευσης όσο και την ποιοτική υπεροχή του.
Η Αρετή καθηγήτρια φιλόλογος, «μοιράστηκε» το όραμα και ανάλαβε την υλοποίησή του μέσα από σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης, ακολουθώντας όλες τις προδιαγραφές που απαιτούσε η ολοκλήρωσή του, όπως και την εξασφάλιση ISO 22000:2005 για το σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.
Οι κόρες τους, Μαρία και Πηνελόπη αγκάλιασαν και στήριξαν με νεανικό σθένος και φρέσκιες ιδέες τη συνολική προσπάθεια.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία 2 διαφορετικών φιαλών, το «etolea white» από ελιές κορωνέικης ποικιλίας και το «etolea black» από ελιές ποικιλίας κορωνέικης και χονδροελιάς Αγρινίου.
Το λάδι πήρε το όνομά του από ένα παιχνίδισμα των λέξεων της γενέθλιας γης Αιτωλίας και το Olea -η λέξη Ελιά στα λατινικά.
Τα προϊόντα έχουν διακριθεί μέχρι τώρα με 9 διεθνή βραβεία για την ποιότητα, την ετικέτα, το μπουκάλι, την καινοτομία και την συνολική εικόνα.
Η μπράντα σήμερα έχει παρουσία σε διάφορα τουριστικά σημεία στην Ελλάδα καθώς και σε ράφια καταστημάτων της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας όπως επίσης και στο e-shop της μέσα από το site etolea.com

Πηγή: protothema.gr

Ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά μέχρι το 2030, μέσω μιας ετήσιας αύξησης 1,3% στην παραγωγή μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν με εκτιμήσεις για την διαμόρφωση των αγορών και του αγροτικού εισοδήματος την επόμενη δεκαετία.

Κυριαρχούμενη από τέσσερις κύριες χώρες παραγωγής: Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αντιπροσωπεύει σήμερα τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής. Το 2018/19, αναμένεται να φθάσει τα 2,3 εκατομμύρια τόνους και θα αυξηθεί κατά 1,3% ετησίως κατά την περίοδο προοπτικής. Η παγκόσμια ζήτηση για ελαιόλαδο θα αυξηθεί επίσης, ιδίως στις ασιατικές αγορές. Παράλληλα, η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ, αύξηση που θα προσεγγίσει το 3,3% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2018 - 2030.

Ειδικότερα, η αυξανόμενη ικανότητα παραγωγής και μεταποίησης στον τομέα του ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την καθαρή εξαγωγική θέση της ΕΕ. Η αύξηση της κατανάλωσης εκτός Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας θα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια κατανάλωσης στις χώρες αυτές κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Μετά από μια μέση συγκομιδή το 2017/2018, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια τόνους το 2018/2019, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στην Ισπανία. Οι χαμηλότερες τιμές που προκύπτουν θα επιτρέψουν την αύξηση της κατανάλωσης.

Συγκέντρωση του τομέα ελαιολάδου της ΕΕ

Ο τομέας του ελαιολάδου της ΕΕ κυριαρχείται από τέσσερις κύριες χώρες παραγωγής: την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Συνολικά αντιπροσωπεύουν το 99% της κοινοτικής παραγωγής και τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής. Το 2016 υπήρχαν περίπου 790.000 ελαιοκαλλιεργητές στην ΕΕ. Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του τομέα, ένα υψηλότερο ποσοστό γης είναι στα χέρια ενός μικρότερου αριθμού ελαιοκαλλιεργητών (-8% το 2016 σε σύγκριση με το 2005), ενώ η έκταση παρέμεινε σχετικά σταθερή. Οι οικονομίες κλίμακας που προέκυψαν επέτρεψαν σε μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις να επενδύσουν κυρίως σε αρδευτικά συστήματα παραγωγής. Στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ο τομέας κυριαρχείται από μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (μέχρι 5 εκτάρια). Η διαθεσιμότητα της γης και οι περιορισμοί του τοπίου περιπλέκουν τη διαδικασία συγκέντρωσης στις χώρες αυτές.

Αν και σε χαμηλότερη κλίμακα, οι χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. Τυνησία και Τουρκία) αυξάνουν προοδευτικά την παραγωγική τους ικανότητα, ιδίως μέσω της ανάπτυξης αρδευτικών συστημάτων. Μαζί με την υψηλότερη ποιότητα παραγωγής, αυτό οδηγεί σε περισσότερες εξαγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά.

Πηγή: agronews.gr

Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην ηλειακή ελαιοσυγκομιδή, αφού ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί αποχωρούν απογοητευμένοι από τα λιοστάσια τους αντικρίζοντας τον μαυρισμένο καρπό στα δέντρα.

Ο ελαιοπαραγωγός Δημήτρης Πανόπουλος από τη Μυρτιά τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι η ζημιά μπορεί να ξεπερνά και το 80%, γεγονός που ίσως τον οδηγήσει να μην μπει καν στη διαδικασία να απλώσει πανιά για να μαζέψει τις ελιές.

«Η κατάσταση είναι δραματική φέτος στα λιοστάσια. Έχω ραντίσει επτά φορές και πάλι οι ελιές πέφτουν. Δεν ξέρω τι φταίει, αλλά βλέπω και σε άλλα λιοστάσια το ίσιο πράγμα. Έχουν σαπίσει σχεδόν όλες οι ελιές. Σε πολλά λιοστάσια δεν μαζεύουν καθόλου. Κι από όσους ξέρω ότι έχουν μαζέψει, το λάδι που βγήκε, δεν είναι να το φάει κάποιος. Πηγαίνετε σε ένα ελαιοτριβείο να βρείτε τα οξέα να δείτε αν τρώγεται αυτό το λάδι. Για βιομηχανικό πουλιέται, σε τιμή κάτω από δύο ευρώ. Με το ζόρι στο 1,80€ το δίνουν οι περισσότεροι. Eγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα να τελικά θα τις μαζέψω, διότι έτσι όπως είδα τον καρπό, δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει να στρώσω πανιάι και να μπω σε έξοδα για τη συγκομιδή», σημείωσε ο κ. Πανόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» πως αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, τότε η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων παραρωγών θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά.

«Δεν ξέρουμε πώς θα βγει ο χειμώνας. Το ελαιόλαδο είναι βασική πηγή εισοδήματος για όλη την Ηλεία, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει έστω μερικές ρίζες ελιές και να μη βγάζει λάδι έστω για προσωπική του χρήση. Είχαμε υπολογίσει στα χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Τα έξοδα τρέχουν διαρκώς, οι λογαριασμοί, τα καύσιμα, οι φόροι. Πώς θα τα πληρώσουμε έχει αναρωτηθεί κάποιος;» σχολιάζει με νόημα ο κ. Πανόπουλος.

 

Σελίδα 1 από 13

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία