Αγγελίες    Επικοινωνία

Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μαζί με το σχετικό τεχνικό φάκελο, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για έναρξη εξαγωγών νωπών κερασιών, ροδάκινων βερίκοκων και δαμάσκηνων προς την τεράστια αυτή ασιατική αγορά.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.

Από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου επισκέφθηκε τη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί από κοντά η ασφάλεια και η ποιότητα της παραγωγής των ελληνικών κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων. Γι’ αυτό το λόγο, η κινέζικη αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεναγήθηκε σε δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτών, εργαστήρια ανάλυσης, καθώς και το Τελωνείο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης επίσκεψης στις Περιφερειακές Ενότητες της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Λάρισας, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πλέον απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υπογραφή των πρωτοκόλλων εξαγωγής των ανωτέρω προϊόντων στην κινέζικη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Η ζήτηση έφερε και δεύτερο συσκευαστήριο...

 

Από το 1998 λειτουργεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αχελώος, ο οποίος συστάθηκε από μια ομάδα παραγωγών σπαραγγιού που αποτελείτο από 24 άτομα με κοινό όραμα και κοινές αγωνίες για το προϊόν τους.

Σήμερα αριθμεί 120 μέλη, τα οποία τον μετέτρεψαν σε μια σύγχρονη επιχείρηση με πρωταγωνιστική θέση στον τομέα επεξεργασίας και τυποποίησης λευκού - πράσινου σπαραγγιού καθώς και ακτινιδίων και δαμάσκηνων. Οι ετήσιες ποσότητες δαμάσκηνων ανέρχονται στους 500 τόνους, των ακτινιδίων στους 2.500 τόνους, και των σπαραγγιών στους 1000 τόνους. Η καλλιέργεια του σπαραγγιού στην περιοχή ξεκίνησε το 1993, φθάνοντας κάποια στιγμή να ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα και το εξαγώγιμο ξεπέρασε τους 2.000 τόνους. Πριν από μερικά χρόνια η παραγωγή μειώθηκε εξαιτίας του αυξημένου κόστους καλλιέργειας, όμως, τα δυο τελευταία χρόνια πήρε και πάλι μια ανοδική πορεία. Προκειμένου οι ίδιοι οι παραγωγοί να μειώσουν το κόστος, κατάφεραν να στήσουν δικά τους φυτώρια, αντί να αγοράζουν έτοιμα φυτά που είναι δαπανηρά.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το κόστος συλλογής του λευκού σπαραγγιού, το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια και χρειάζεται πολλά εργατικά χέρια. Οι παραγωγοί έχουν στραφεί...

 

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 19/02 σε όλα τα περίπτερα του νομού ή εναλλακτικά μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές στην έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Πληροφορίες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλ. 26310 22793

 

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία