Αγγελίες    Επικοινωνία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Αιτωλ/νίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι έχουν αποσταλεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.ΠΕ για την έκδοση των σχετικών εντολών πληρωμής και την πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων, 331 αιτήματα για την ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 2016 (πληρωμή μετά ενστάσεων) συνολικού ποσού 746.654,46 Ευρώ.

 

 Ο Δ/ντης

 Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

 Π.Ε Αιτωλ/νιας

 Στέφανος Νικολόπουλος

Φάλτσα μελωδία, σε δυο νότες: υποκρισία – κυνισμός. Ανοιχτή Επιστολή από Παύλο Σατολιά για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα.

Υπήρξαν πολλές αφορμές για να υποστηρίξουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα, μη παραβλέποντας, φυσικά, πως, πριν μιλήσουμε για ευφυή γεωργία και ψηφιακό μετασχηματισμό, θα πρέπει με σοβαρότητα και ευαισθησία να σκύψουμε πάνω από τα μεγάλα προβλήματα του χώρου, που, δυστυχώς, παραμένουν άλυτα.

Και τούτο διότι ηχεί παράξενα στα αυτιά των αγροτών που δεν έχουν δρόμο να πάνε στο χωράφι τους, που δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ενδεχομένως στις εκμεταλλεύσεις τους, …να τους μιλά κανείς για εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων με τη χρήση σύγχρονης, ψηφιακής τεχνολογίας.

Αυτό, βέβαια, σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας αγρότης θα πρέπει να μείνει πίσω και να μην αποκτήσει τη δυνατότητα προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, αυτή που θα τον καταστήσει βιώσιμο και ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον. Και για αυτό ακριβώς εκφράσαμε την άποψη ότι στο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, οι Συνεταιρισμοί, δηλαδή οι ίδιοι οι αγρότες, θα πρέπει όχι απλώς να είναι συμμέτοχοι, αλλά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Άλλωστε, το σχετικό έργο, τη δική τους δουλειά αφορά, το δικό τους εισόδημα, το δικό τους μέλλον. Και στα δικά τους χωράφια θα υλοποιηθεί.

Η αντίδραση που υπήρξε δεν αφορά στο ελάχιστο τη σημασία του έργου. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μείνουμε απαθείς μπροστά σε μια «προκαταβολική δημοπρασία κλεμμένων αγαθών» και να μην καταγγείλουμε τον απολύτως «φωτογραφικό» διαγωνισμό, έτσι όπως αρχικά παρουσιάστηκε. Και όταν πια φτάσαμε στο σημείο να βγει η τελική προκήρυξη του Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, βρεθήκαμε μπροστά σε μια σειρά από νέες προκλήσεις, αυτές που με υποχρέωσαν προσωπικά να καταφύγω στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), όπου και κατέθεσα ένσταση, καθώς πρόκειται για διακήρυξη στην οποία υπάρχουν όροι που αποκλείουν αδικαιολόγητα τη συμμετοχή μου υπέρ άλλων υποψηφίων και περιλαμβάνει ασαφείς όρους παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, πράγμα που αιτιολογώ με σαφήνεια και με σειρά νομικών επιχειρημάτων.

Φυσικά, δεν είμαι ο μόνος που αντιδρώ σε μια φάλτσα πολιτική μελωδία, η οποία μάλιστα, όπως θα έλεγε και ο Άγγελος Τερζάκης, «παίζει το σκοπό της απάνω σε δύο μόνο νότες: την υποκρισία και τον κυνισμό».

Στην πρόσφατη επιστολή που ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στείλαμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποιήσαμε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής (ΕΔΩ), επικαλούμαστε τις αναφορές ουκ ολίγων συνεταιρισμών μελών μας, που διαπιστώνουν σκοπιμότητες σε μια διαδικασία έντεχνου αποκλεισμού τους, διατυπώνοντας μάλιστα την άποψη ότι μόνο αν κάποιος ήταν εκ των προτέρων ενήμερος και είχε προετοιμαστεί θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Διαγωνισμού.

Και δεν έχουν άδικο, όταν ένας τέτοιος Διεθνής Διαγωνισμός, για ένα τέτοιο έργο, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, δίνει προθεσμία μόλις ενός (1) μηνός, τη στιγμή κατά την οποία για την ηλεκτρονική υπογραφή μόνο, απαιτούνται, αν δεν προκύψουν άλλα προβλήματα, δέκα (10) ημέρες!

Συνεταιρισμοί, δε, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που λόγω των πρόσφατων καταστροφών έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να βρουν λύσεις «μαγικές», σε μια χώρα, μάλιστα, όπου η γραφειοκρατία εξακολουθεί να βασιλεύει, ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας.

Πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ζητήματα, αυτά που ενέσκηψαν απ’ το πέρασμα της «Ωκεανίδας», να λύσουν τα ανάλογα ζητήματα δημοτικών, περιφερειακών και δημοσίων υπηρεσιών, να μελετήσουν τη δαιδαλώδη προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού, να συγκεντρώσουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αν καταφέρουν και θέσουν σε ομαλή λειτουργία υπηρεσίες σε «έκτακτη ανάγκη» και να υποβάλουν το φάκελο της υποψηφιότητάς τους.

Και πολλοί το προσπάθησαν, όπως κι εγώ. Ομοίως, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, προκειμένου να μας διευκρινίσει κάποιες απ’ τις πολλές και σοβαρές ασάφειες που υπάρχουν στην προκήρυξη. Μάταια, όμως.

Επί είκοσι (20) μέρες ψάχνουμε τον ακριβοθώρητο κ. γενικό, ο οποίος παραμένει άφαντος. Αμέτρητα τηλεφωνήματα, δεκάδες μηνύματα, αλλά, ούτε φωνή ούτε ακρόαση απ’ την πλευρά του. Ούτε σε εμένα ούτε σε άλλον συνάδελφο συνεταιριστή, που για τον ίδιο λόγο τον αναζητούμε επίμονα όλο αυτό το διάστημα.

Προφανώς θα έχει τους λόγους του να κρύβεται από έναν φορέα που εκπροσωπεί περί τους 120 Συνεταιρισμούς της χώρας, ανάμεσά τους αρκετοί από τους πλέον ισχυρούς. Προφανώς κάτι θα θέλει να αποφύγει, για να αποφεύγει τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού τον οποίο μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε και δημόσια συνεχάρη ο άνθρωπος που τον διόρισε εκεί, ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν επέλεξε τα Καλάβρυτα και τον Συνεταιρισμό που έχω την τιμή να ηγούμαι, για να κάνει σοβαρές εξαγγελίες.

Ίσως, πάλι, ο πολυάσχολος κ. γενικός απλά να μην προλαβαίνει να μας απαντήσει, όντας αφοσιωμένος σε κάποιο πάρεργο της γνωστής εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνεται τον αγροτικό χώρο, για την οποία βοά ο τόπος ότι «φιλοτεχνήθηκε» ο Διαγωνισμός. Κάποια νέα συνέντευξη ενδεχομένως στην εφημερίδα των γνωστών συμφερόντων, κάποιο συνέδριο ίσως, κάποια συνεργασία… Ναι, στα κελεύσματα της εν λόγω εταιρείας είναι πάντα πρόθυμος να απαντήσει, πάντα παρών. Για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, για τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, για τους Συνεταιρισμούς, για τους αγρότες, …ανύπαρκτος. Άφαντος. Εξαφανισμένος.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, είναι αμείλικτα. Και όσο κι κάποιοι επιμένουν να προδίδουν τις αρχές τις οποίες πρεσβεύουν (υποτίθεται), να εκθέτουν τον πρωθυπουργό, να προσβάλουν τη νοημοσύνη μας και να υπονομεύουν διαδικασίες θεσμικές, ας έχουν υπόψιν τους ότι η Δημοκρατία έχει προβλέψει και πως υπάρχουν δικλείδες. Εθνικές και Ευρωπαϊκές.

Πηγή: e-ea.gr

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15.437.700 ευρώ έχουν δεσμευτεί για τους υποψηφίους βιοκαλλιεργητές της Δυτικής Ελλάδος. Από 28 Φεβρουαρίου έως 28 Μαρτίου η υποβολή των αιτήσεων.

Οι προκηρυσσόμενες δράσεις είναι:

Δράση 11.1.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία (προϋπολογισμός 36 εκατ. ευρώ)

Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία (προϋπολογισμός 84 εκατ. ευρώ)

Επιλέξιμες καλλιέργειες είναι:

Αροτραίες (αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιμος,χειμερινά σιτηρά, μηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή) ή/και

Μόνιμες (ελαιοκομία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και οινοποιήσιμα σταφύλια, ακρόδρυα) όσπρια

Φυλλώδη Λαχανικά - Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα

Εξαιρούνται οι καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι υδροπονικές καλλιέργειες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα αγροτεμάχια για τα οποία υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος να έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2018.

Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε δημιουργήσει ένα από τα πλέον δραστήρια και παραγωγικά Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας- Κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα. Με έμπειρα στελέχη, που προσφέρουν υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής φύσεως, λειτουργούμε κατά τρόπο το αποτέλεσμα του οποίου είναι οι αγρότες μας να απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή λήψη επιδότησης, καθώς και τη αποφυγή προστίμων και κυρώσεων. Παράλληλα, το Τμήμα παρεμβαίνει για λογαριασμό των παραγωγών, επιλύοντας συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και το Τμήμα των Βιολογικών του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών έχει συμβάλλει, με παρεμβάσεις προς το υπουργείο και τον οργανισμό πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί η εισροή σημαντικών κονδυλίων.

Και στη νέα προκήρυξη, η Ένωση Αγρινίου αναλαμβάνει:

Τη διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής φακέλου υποψηφιότητας στο πληροφοριακό σύστημα.

Τη διαδικασία ένστασης κατά των αποτελεσμάτων, όπου χρειάζεται.

Την αίτηση πληρωμής, για την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιο ορίζει τις ημερομηνίες έναρξης υποβολής για κάθε έτος ξεχωριστά. Στην αίτηση πληρωμής ελέγχεται η Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του παραγωγού σε σχέση με την αίτηση στήριξης στο Μέτρο (για τυχόν μειώσεις αγροτεμαχίων-ζωικού κεφαλαίου).

Την αίτηση τροποποίησης σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης. Tην υποβολή άδειας παρέκκλισης κάθε έτος στη ΔΑΟΚ. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές δικαιούνται χρήση µη βιολογικού πολλαπλασιαστικού υλικού µε την έκδοση σχετικής άδειας πριν τη σπορά. Είναι υποχρεωτικό όλοι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν βιολογικούς σπόρους σπορά και πατατόσπορο ή να διαθέτουν την σχετική άδεια παρέκκλισης είτε είναι στο µμεταβατικό στάδιο είτε σε βιολογικό στάδιο.

Τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ γεωπόνου-δικαιούχου.

Τη σύναψη σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) εντός χρονικού διαστήματος, όπως ορίζεται κάθε φορά.

Την πληρότητα του φακέλου και κάθε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του παραγωγού στο πρόγραμμα, η πληρωμή του και η καλή υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Με βάση τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και την επίτευξη των στόχων του ΠΑΑ 2014-2020 το ΥΠΑΑΤ έχει εισάγει νέα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων, πέραν της εντασσόμενης έκτασης που ανήκει σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (NATURA 2000).

Έτσι, η νέα πρόσκληση δίνει προτεραιότητα με επιπλέον μοριοδότηση στις παρακάτω κατηγορίες υποψηφίων και εντασσόμενων εκτάσεων:

Δράση 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία» (νέοι βιοκαλλιεργητές)

α) Γεωργοί νεαρής ηλικίας

β) Αγροτεμάχια σε ορεινές περιοχές

γ) Αγροτεμάχια σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών

δ) Αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί το 2018 για την παραγωγή ζωοτροφών από δικαιούχους της Βιολογικής Κτηνοτροφίας

ε) Ποσοστό εντασσόμενης έκτασης σε σχέση με το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης του υποψηφίου (εξαιρουμένων των βοσκοτόπων)

Δράση 11.2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην γεωργία» (παλαιοί βιοκαλλιεργητές)

α) Παλαιότητα υποψηφίου βιοκαλλιεργητή

β) Αγροτεμάχια σε ορεινές περιοχές

γ) Αγροτεμάχια σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών

δ) Αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί το 2018 για την παραγωγή ζωοτροφών από δικαιούχους της Βιολογικής Κτηνοτροφίας

ε) Μέλος Συνεταιρισμού ή Οργάνωσης Παραγωγών ή Ομάδας Παραγωγών

στ) Κατά κύριο επάγγελμα αγρότης

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επιδοτήσεων του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69026-69027-69025.

Πηγή: e-ea.gr

 

 

Από 19 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να καταθέτουν την αίτηση-φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15.437.700 ευρώ για τους υποψηφίους βιοκαλλιεργητές της Δυτικής Ελλάδος.

Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε δημιουργήσει ένα από τα πλέον δραστήρια και παραγωγικά Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας- Κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα. Με έμπειρα στελέχη, που προσφέρουν υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής φύσεως, λειτουργούμε κατά τρόπο το αποτέλεσμα του οποίου είναι οι αγρότες μας να απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή λήψη επιδότησης, καθώς και τη αποφυγή προστίμων και κυρώσεων.

Παράλληλα, το Τμήμα παρεμβαίνει για λογαριασμό των παραγωγών, επιλύοντας συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα. Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και το Τμήμα των Βιολογικών του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών έχει συμβάλλει, με παρεμβάσεις προς το υπουργείο και τον οργανισμό πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί η εισροή σημαντικών κονδυλίων.

Και στη νέα προκήρυξη, η Ένωση Αγρινίου αναλαμβάνει:

-Τη διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής φακέλου υποψηφιότητας στο πληροφοριακό σύστημα.

-Τη διαδικασία ένστασης κατά των αποτελεσμάτων, όπου χρειάζεται.

-Την αίτηση πληρωμής, για την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιο ορίζει τις ημερομηνίες έναρξης υποβολής για κάθε έτος ξεχωριστά. Στην αίτηση πληρωμής ελέγχεται η Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του παραγωγού σε σχέση με την αίτηση στήριξης στο Μέτρο (για τυχόν μειώσεις αγροτεμαχίων-ζωικού κεφαλαίου).

-Την αίτηση τροποποίησης σχεδίου περιβαλλοντικής διαχείρισης.

-Την υποβολή άδειας παρέκκλισης κάθε έτος στη ΔΑΟΚ. Όλοι οι βιοκαλλιεργητές δικαιούνται χρήση µη βιολογικού πολλαπλασιαστικού υλικού µε την έκδοση σχετικής άδειας πριν τη σπορά. Είναι υποχρεωτικό όλοι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν βιολογικούς σπόρους σπορά και πατατόσπορο ή να διαθέτουν την σχετική άδεια παρέκκλισης είτε είναι στο µμεταβατικό στάδιο είτε σε βιολογικό στάδιο.

-Τη σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ γεωπόνου-δικαιούχου.

-Τη σύναψη σύμβασης με Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕ&Π) εντός χρονικού διαστήματος, όπως ορίζεται κάθε φορά.

-Την πληρότητα του φακέλου και κάθε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή του παραγωγού στο πρόγραμμα, η πληρωμή του και η καλή υλοποίηση των προβλεπόμενων δράσεων.

Η προετοιμασία για τη σύνταξη των φακέλων έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε, με το που ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων, οι παραγωγοί μας να είναι καθ’ όλα έτοιμοι.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641.0.69017 – 69026 – 69032.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ότι εκδόθηκε η υπ. αριθμ. 2175/139694/28-12-2017 (ΑΔΑ: Ω4ΞΚ4653ΠΓ-Ω2Ε) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη Δράση 10.1.04 "Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα" του Μέτρου 10 "Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα" του Π.Α.Α. 2014 - 2020.

Βασικός στόχος της Δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα). Η δράση συμβάλλει στην προτεραιότητα 4 του Π.Α.Α. «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία». Ως περιοχές παρέμβασης της Δράσης εντός της Περιφερειακής  Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας θεωρούνται οι:  Υγρότοποι Αμβρακικού (Δήμοι Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας), Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού (Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου) και Λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία και Οζερός (Δήμοι Αγρινίου, Ξηρομέρου).

Η δημόσια δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 200.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Η περίοδος υποβολής προτάσεων είναι από 15.01.2018 έως και 16.2.2018. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης εντός των περιοχών παρέμβασης.

Πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι τα αρδευόμενα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες (δέσμευση Α, Β και Δ) . Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας και αρχίζουν από την 28η/12/2017.

Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφορικού Συστήματος (Π.Σ) στον ιστότοπο: https://p2.dikaiomata.gr/M1014/. Η εγγραφή στο σύστημα γίνεται μέσω του ιστότοπου: https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/. Εγχειρίδια Οδηγιών για την εγγραφή και την συμπλήρωση-υποβολή της αίτησης στήριξης υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στους ως άνω ιστότοπους αντίστοιχα.

Οι επιλέξιμες καλλιέργειες ανά δέσμευση περιγράφονται αναλυτικά στο αρχείο «Επιλέξιμο Φυτικό Κεφάλαιο για τη δράση 10.1.04», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/xorotajian/574-prostasia-peribalon/5694-drasi-10-1-04 και στην ιστοσελίδα της ΑγροτικήςΑνάπτυξης http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?obj=dae21e619b67f958.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους υπευθύνους της Δράσης στα γραφεία της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι και στα τηλέφωνα 2631361203 κα Κουμπουλή και 2631361150 κα Κολοβού.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ανακοινώθηκε η προκήρυξη των δράσεων 4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», με συνολικό προϋπολογισμό 316.000.000 ευρώ.

Στόχοι των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και η βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή, αντίστοιχα.

 

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης:

 1. Φυσικά πρόσωπα: α) Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και να μην έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους, β) να έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος 2017, γ) να έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, δ) να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι, ε) να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, στ) να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης και ζ) επιπλέον για τη δράση 4.1.1 να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1.
 2. Νομικά πρόσωπα: α) Να έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος 2017, β) να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα, γ) να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2028, δ) να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση και ε) επιπλέον για τη δράση 4.1.1 να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.
 3. Συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών και ΚΟΙΝΣΕΠ): α) Να είναι εγγεγραμμένα και ενήμερα στο οικείο μητρώο, β) να έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως νόμιμος εκπρόσωπος για τους σκοπούς του προγράμματος, γ) να έχουν διακριτή λογιστική διαχείριση, δ) να εμφανίζουν τις τρεις προηγούμενες χρήσεις από το έτος υποβολής κερδοφόρο μέσον όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ (με εξαίρεση τα συλλογικά σχήματα που συστάθηκαν εντός της προηγούμενης τριετίας από το έτος υποβολής τα οποία, για τους σκοπούς της παρούσας, θεωρούνται νεοσύστατα), ε) να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα, στ) να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση.

 

Επιλέξιμες επενδύσεις

Στη δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες επενδύσεις:

 • Ιδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση, αποπεράτωση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.
 • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
 • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.
 • Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και περίφραξη φυτειών.
 • Αγορά καινούργιου ανθοκομικού αυτοκινήτου.
 • Αγορά καινούργιου μελισσοκομικού αυτοκινήτου.
 • Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.
 • Γενικές δαπάνες.

Στη δράση 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες επενδύσεις:

 • Επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, η περίφραξη και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας.
 • Επενδύσεις που συμβάλλουν στη διαχείριση των αποβλήτων υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της γεωργικής εκμετάλλευσης, δεξαμενές, η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων, η περίφραξη και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας.
 • Γενικές δαπάνες.

 

Προϋπολογισμός

Τα όρια του επιλέξιμου προϋπολογισμού για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα φτάνουν έως 500.000 ευρώ για τη δράση 4.1.1 και έως 200.000 ευρώ για τη δράση 4.1.3, ενώ για τα συλλογικά σχήματα τα όρια των προτάσεων διαμορφώνονται σε 1.000.000 ευρώ για τη δράση 4.1.1 και σε 500.000 ευρώ για τη δράση 4.1.3.

 

Ενίσχυση

Η ένταση ενίσχυσης και για τις δύο δράσεις δύναται να φτάσει έως και 85% του αιτούμενου προϋπολογισμού ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων και των περιφερειών εγκατάστασης. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 2/4/2018.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Πηγή: kathimerini.gr

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία