Αγγελίες    Επικοινωνία

Παύει τη λειτουργία του το εργοστάσιο παραγωγής του περίφημου γάλακτος εβαπορέ «Γάλα Βλάχας» στο Πλατύ Ημαθίας, ύστερα από 45 χρόνια.

Εδώ και καιρό, το εργοστάσιο που παράγει το γάλα, υπολειτουργεί, με την ελληνική αγορά να έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση στο γάλα εβαπορέ, γεγονός που έφερε μαρασμό στο προϊόν. Αυτό σημαίνει πως οι 80 περίπου υπάλληλοι μένουν χωρίς εργασία, με την εταιρία Vivartia να ανακοινώνει πως είναι σε συζητήσεις με εταιρία του εξωτερικού, ώστε να πάει η παραγωγή εκτός συνόρων. Το εργοστάσιο στο Πλατύ υπάρχει από το 1975, με την εταιρία Vivartia να ανακοινώνει πως ετοιμάζεται να πουλήσει τον εξοπλισμό της και παράλληλα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στους υπαλλήλους της.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Τα τελευταία χρόνια η αγορά στο γάλα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη και στη χώρα μας αλλά και διεθνώς (νέα προϊόντα, φυτικά ροφήματα, νέες γεύσεις, νέα αντίληψη στη διάρκεια ζωής κλπ). Η ΔΕΛΤΑ η μεγαλύτερη εταιρία γαλακτοκομικών της χώρας, μελετά τη διεθνή αγορά και συνεχίζει με προσεκτικά βήματα για την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδιάρθρωση της δομής της λειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας που παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ.

Το εργοστάσιο μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, εμφανίζει μεγάλες ανάγκες κτιριακού και μηχανολογικού εκσυγχρονισμού. Η αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας μελετάται από την εταιρία και θα ενταχθεί σε επόμενα επενδυτικά πλάνα. Στο μεταξύ για να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του «Γάλα Βλάχας εβαπορέ», η εταιρία βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στα στελέχη και στους εργαζομένους στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, που σήμερα παράγεται το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, η Διοίκηση της ΔΕΛΤΑ θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα με τη δέουσα πρόνοια όπως πάντα. Η εταιρία έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Το Γάλα Βλάχας εβαπορέ, ένα ξεχωριστό σήμα και ένα ξεχωριστό προϊόν για δεκαετίες για τις ελληνικές οικογένειες, θα παραμείνει στο portfolio της ΔΕΛΤΑ μιας και αντικατοπτρίζει μια μεγάλη αξία και μια ξεχωριστή ιστορία».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τα επτά εργαστήρια ελέγχου ποιότητας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που διαθέτει, είναι ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας του αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος, σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία.

Ειδικότερα ο έλεγχος περιλαμβάνει:

Τον κατ’ ανάθεση επίσημο έλεγχο για τα κριτήρια του νωπού γάλακτος όπως αυτά ορίζονται στην Ενωσιακή νομοθεσία (Καν. (ΕΚ ) 854/2004 & 882/2004), δυνάμει αδειών λειτουργίας εργαστηρίων διενέργειας επίσημου ελέγχου της Ποιότητας του γάλακτος από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ώστε να ελέγχεται η συμμόρφωση των ελέγχων των αυτοελεγχόμενων ως προς τα κριτήρια και τους στόχους της κοινοτικής νομοθεσίας. Ο επίσημος έλεγχος περιλαμβάνει παράλληλες δειγματοληψίες και εν γένει εποπτεία των ελέγχων που διενεργούνται από τους αυτοελεγχόμενους μεταποιητές ή τα συνεργαζόμενα ιδιωτικά εργαστήρια αυτοελέγχου σύμφωνα με κριτήρια που καθορίζονται από τον φορέα.

Τον έλεγχο του νωπού γάλακτος, στο πλαίσιο των κανόνων παραγωγής και εμπορίας της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ. Ο ανωτέρω έλεγχος περιλαμβάνει τη δειγματοληψία του νωπού γάλακτος παραγωγών οι οποίοι παραδίδουν σε μη αυτοελεγχόμενες μεταποιητικές μονάδες, την ανάλυση της χημικής του σύνθεσης ως προς το λίπος, πρωτεΐνη, λακτόζη, ΣΥΑΛ, τον προσδιορισμό του σημείου πήξεως, τον προσδιορισμό της ολικής μεσόφιλης χλωρίδας, του αριθμού των σωματικών κυττάρων, την ανίχνευση παρουσίας αντιμικροβιακών παραγόντων καθώς και την ανίχνευση παρουσίας άλλου είδους γάλακτος στο πρόβειο.

Τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων κοινοποιούνται στους μεταποιητές, στους παραγωγούς , στα Τμήματα Κτηνιατρικής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, με σκοπό την ανάληψη διορθωτικών ενεργειών.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν θα δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων:

Αποτελέσματα Χημικών & Μικροβιολογικών αναλύσεων έτους 2018 ανά Περιφέρεια (02-05-2019)

Αποτελέσματα Χημικών & Μικροβιολογικών αναλύσεων έτους 2018 ανά Περιφέρεια & Νομό (02-05-2019)

Αποτελέσματα Χημικών αναλύσεων & Σημείου Πήξεως έτους 2018 (02-05-2019)

Αποτελέσματα Κυλιόμενου Διμηνιαίου Γεωμετρικού Μέσου Όρου αναλύσεων Ο.Μ.Χ. έτους 2018 (02-05-2019)

Αποτελέσματα Κυλιόμενου Τριμηνιαίου Γεωμετρικού Μέσου Όρου αναλύσεων Α.Σ.Κ. έτους 2018 (02-05-2019)

Πηγή: e-ea.gr

 

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου και το Παράρτημα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ευχαριστούν θερμά τους συμπολίτες μας επώνυμους και ανώνυμους για την συγκινητική ανταπόκρισή τους στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Χριστουγεννιάτικου Δέντρου με κουτιά από γάλα μακράς διάρκειας που πραγματοποιήθηκε χθες 21 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία.

Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά και ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, αφού συγκεντρώθηκαν συνολικά 1324 κουτιά γάλα τα οποία θα διατεθούν στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Ευχαριστούμε ολόψυχα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που βοήθησαν στην πρωτοβουλία αυτή.

Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές με Υγεία, Αλληλεγγύη, Συνεργασία και Ανθρωπιά.

Ε.Κ.Ν.Δ. - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – Ε.Ε.Κ.Ε. Παράρτημα Ν&Δ

Στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποίησε συναντήσεις στις οποίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, έναν σημαντικό τομέα στη πρωτογενή παραγωγή και συγκεκριμένα για τη διάθεση του γάλακτος, αλλά και του κρέατος.

Ο κ. Μητρόπουλος, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε γαλακτοβιομηχανίες και γαλακτομικές μονάδες που αντλούν γάλα από τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, βρέθηκε στο εργοστάσιο του Ομίλου Ήπειρος στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας και συνομίλησε με τον Διευθυντή ζώνης γάλακτος του Ομίλου, Νικόλαο Σκανιά, για τα αίτια της πτώσης της τιμής παραγωγού γάλακτος, τη δυσκολία στη διάθεση και τα μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν για την κτηνοτροφία.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Πάτρας Διονύση Ανδρεόπουλο, στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα του κλάδου ενόψει και των Χριστουγέννων. Παραβρέθηκαν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χαρά Οικονόμου και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Κώστας Μήλιος.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Ο κτηνοτροφικός κόσμος και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, αντιμετωπίζει καθημερινά πολυεπίπεδα προβλήματα. Οι τιμές διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και του κρέατος συνεχώς συμπιέζονται, ενώ υπάρχει και έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής.

Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας διενεργούν αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους ενόψει των γιορτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων στον τομέα του κρέατος και του γάλακτος».

Αγωνιώδη προσπάθεια να πείσουν για την ευαισθησία τους έναντι των παραγωγών γάλακτος καταβάλουν αυτές τις µέρες κάποιες εκ των µεγάλων βιοµηχανιών του κλάδου, µε αφορµή και την έναρξη της νέας γαλακοκοµικής περιόδου 2018-19. Είναι πάντως γνωστό ότι το κλίµα στις τάξεις των κτηνοτρόφων δεν είναι καλό και ειδικά οι αιγοπροβατοτρόφοι βιώνουΤην ίδια ώρα ο ΕΛΓΟ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκφράζοντας προφανώς τις δικές τους πολιτικές αγωνίες, ανακοινώνουν πρόστιµα για παραβάσεις σε µονάδες παραλαβής γάλακτος, χωρίς να αναφέρονται ποιες, γιατί ακριβώς και σε ποιο επίπεδο κινούνται οι αντίστοιχες ποινές. Οι εταιρείες ∆ωδώνη και ∆ΕΛΤΑ πάντως υπεραµύνονται της πολιτικής τους έναντι των παραγωγών.

Ειδικότερα η πρώτη, έκανε γνωστό ότι έδωσε προκαταβολές ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο στους περίπου 5.500 παραγωγούς µε τους οποίους συνεργάζεται και όπως τονίζει, τους παρέχει συνεχή επιστηµονική υποστήριξη. Επιπλέον η ∆ωδώνη σηµειώνει στην ανακοίνωσή της ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκοµιζόµενου γάλακτος. Τονίζει µάλιστα ότι η συνολική προµήθεια ποσοτήτων γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,5% (την τελευταία εξαετία ξεπέρασε το 20%). Συγκεκριµένα «το αιγοπρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 20% µεσοσταθµικά ανά παραγωγό, ενώ το αγελαδινό αυξήθηκε κατά 7%.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περυσινής σαιζόν, η ∆ωδώνη κάνει γνωστό ότι επεξεργάστηκε πάνω από 76.000 τόνους γάλα, σε σχέση µε πέρυσι που επεξεργάστηκε αντιστοίχως 73.000 τόνους γάλα». Αναφερόµενη στην συµβολή της στην τοπική οικονοµία, η ∆ωδώνη σηµειώνει πως αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ετησίως το 60% του τζίρου της παραµένει στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. «Μόνο για την προµήθεια του γάλακτος το συνολικό ποσό που πληρώθηκε και αντιστοιχεί στις εισκοµίσεις της τελευταίας εξαετίας ανέρχεται στα 390 εκατοµµύρια ευρώ», αναφέρει η γαλακτοβιοµηχανία.

∆ΕΛΤΑ ο µεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος

Την ίδια ώρα η ∆ΕΛΤΑ δηµοσίευσε για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά Απολογισµό Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο οποίος περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των δράσεων βιώσιµης ανάπτυξης, που υλοποιεί η ελληνική εταιρεία στους τοµείς της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, του πρωτογενούς τοµέα της κτηνοτροφίας, της οικονοµίας, των εργαζόµενων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Για περισσότερα από 65 χρόνια και µε τη γνώση του φρέσκου γάλακτος, η ∆ΕΛΤΑ παράγει καινοτόµα προϊόντα, άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας και εξαιρετικής γεύσης, των οποίων ο σχεδιασµός, η ανάπτυξη και η παραγωγή πραγµατοποιείται από το εξειδικευµένο, άρτια καταρτισµένο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναµικό της, επενδύοντας συνεχώς σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισµό και συστήµατα. Άλλωστε είναι η πρώτη εταιρεία γαλακτοκοµικών στην Ελλάδα, που – όπως αναφέρει - επένδυσε στη δηµιουργία πιστοποιηµένου εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και πιλοτικών εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης προϊόντων (R&D), αλλά και η πρώτη που πιστοποιήθηκε κατά ISO.

«Βασική προτεραιότητα της ∆ΕΛΤΑ αποτελεί η στήριξη της πρωτογενούς ελληνικής παραγωγής, παραµένοντας ο µεγαλύτερος αγοραστής γάλακτος από Έλληνες κτηνοτρόφους και απορροφώντας το 25% της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Από το 2012 υλοποιεί συνεχόµενα το Σχέδιο ∆ράσης ΓΑΙΑ για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής µε δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, ενώ η συνεργασία της µε την Τράπεζα Πειραιώς για τη Συµβολαιακή Κτηνοτροφία στον τοµέα του γάλακτος συνεχίστηκε και το 2017, εξασφαλίζοντας στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους την απαιτούµενη ρευστότητα µε ικανοποιητικούς όρους», τονίζει η ∆ΕΛΤΑ.

Πηγή: agronews.gr

"Θα κάνουμε ένα δέντρο με γάλα", μας ανακοίνωσε προ δεκαημέρου η δασκάλα μας. 

- Με γάλα;;;; Εύλογη η απορία μας. 

- Ναι, με γάλα και πολλά χαμόγελα, για να τα δώσουμε στο "Χαμόγελο του Παιδιού ". Γάλα' βασική τροφή παιδιού. Γάλα- από παιδιά για παιδιά. Και χαμόγελα!!!!! από παιδιά για παιδιά. Κι αρχίσαμε να φέρνουμε "το υλικό", για να στηθεί το δέντρο μας. Σακούλες πηγαινοέρχονταν. Παντού άκουγες τη λέξη ΓΑΛΑ.

- Έφερα τα γάλατα- φέρτε τα γάλατα- αύριο, κυρία, θα φέρω τα γάλατα. Και κάπως έτσι. ..πήραμε το δρόμο του γάλακτος. Σήμερα, το στήσαμε και το στολίσαμε. Σχέδια, ομάδες, αστεία, χαμόγελα. Άλλοι ξεχώριζαν τα κουτιά, άλλοι έστηναν, ο Κωνσταντίνος επιμελήθηκε το σχέδιο και ανέλαβε το χτίσιμο με την ομάδα του, η δασκάλα μας αγωνιούσε και... Στήθηκε- στολίστηκε - φωτογραφήθηκε- χειροκροτήθηκε. Κρατάμε τον επίλογο της δασκάλας μας "δώστε χαμόγελα, για να πάρετε χαμόγελα. Δεν υπάρχει ακριβότερο δώρο".

Υ.γ. Αρχές Δεκεμβρίου θα έρθουν να πάρουν το γαλο-δέντρο μας από το Χαμόγελο του παιδιού. Μαζί θα στείλουμε και 75 χαμόγελα.

Ομάδα φιλαναγνωσίας 2ου Λυκείου Μεσολογγίου

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία