Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65

Οι «καλές ειδήσεις» για την υπόθεση της Εξισωτικής του 2013 και του 2014 δεν απαντούν στο μείζον ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, για τα οποία η προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας λήγει στις 31/12/2019.

Υπενθυμίσουμε ότι στην ΚΥΑ που εξεδόθη την άνοιξη του 2015, η πολιτεία «ξέχασε» να εντάξει τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις, με αποτέλεσμα τα ¾ των βοσκοτόπων του νομού Αιτωλοακαρνανίας να μείνουν εκτός, έδωσε δε προτεραιότητα στα αγροπεριβαλλοντικά, κατά τρόπο που να μένουν εκτός βασικής ενίσχυσης χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Ανάλογη η κατάσταση και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η Ένωση Αγρινίου, που ηγήθηκε τότε της προσπάθειας για να μη χαθούν τελικά τα δικαιώματα σε εκατοντάδες κτηνοτρόφους που η σύνδεση του ζωικού κεφαλαίου με τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων τους έθετε αυτομάτως εκτός πληρωμών, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να συμβάλει στον εξορθολογισμό του συστήματος και στην σωστή, δίκαιη και βασισμένη σε πραγματικά μεγέθη κατανομή, που θα διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών και τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το ζητούμενο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τυπική προσαρμογή στις ευρωπαϊκές επιταγές, ούτε και η απαλλαγή από την εικονική πραγματικότητα των όποιων «τεχνικών λύσεων» εφευρέθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν, δημιουργώντας σύγχυση μόνο και πρόσθετη ταλαιπωρία για τους παραγωγούς.

Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως πολύ σωστά αποτυπώθηκε στη σχετική ΚΥΑ με την οποία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές και του περιεχόμενό τους, θα πρέπει να ρυθμίζουν συνολικά και με διαφανή και επιστημονικό τρόπο το χρονίζον θέμα της αειφορική διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου ασκείται εκτατικής και ημιεκτατική κτηνοτροφία, προς όφελος τόσο της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας όσο και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, του τοπίου καθώς και των δασικών και λιβαδικών πόρων της χώρας.

Τα ΔΣΒ πρέπει πράγματι να αποτελέσουν τον θεμελιώδη λίθο για την αειφορική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών και να γίνουν το εργαλείο που για δεκαετίες απουσίαζε για το ορθολογικό, ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο σχεδιασμό.

Ωστόσο, τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4351/15) και των όσων είχαν προαναγγελθεί, αν εξαιρέσουμε την προσπάθεια ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, που αποτελεί προϋπόθεση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει προχωρήσει κάτι ουσιαστικό με τα ΔΣΒ.

Και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για απλή και εύκολη υπόθεση, ήδη υπάρχει και επισήμως εκφράζεται πια η εύλογη ανησυχία για το αν θα προλάβουμε ως χώρα να εκπληρώσουμε αυτή τη βασική υποχρέωση και κυρίως αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όντως η απάντηση στα προβλήματα και τη γενικότερη σύγχυση που σήμερα υπάρχει.

Επισημαίνουμε ότι η κατανομή των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με τις ενισχύσεις, αφορά δηλαδή το εισόδημα των παραγωγών, καθορίζει το αν θα εξακολουθήσουν ή όχι να είναι παραγωγοί.

Η Ένωση Αγρινίου καλεί το Υπουργείο και την Περιφέρεια να καταθέσουν έγκαιρα το ΔΣΒ και να δώσουν το χρονικό περιθώριο διορθωτικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες.

Τονίζουμε ότι επιλογές τύπου «τεχνικής λύσης», όπως αυτές δηλαδή που εικονικά εμφάνιζαν κοπάδια από την Αιτωλοακαρνανία να βόσκουν στον Έβρο και από την Ήπειρο να βόσκουν στην Πελοπόννησο (…εμφάνιζαν δηλαδή τα ζώα να διανύουν το πρωί εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα για να βοσκήσουν και…με υπερηχητικές ταχύτητες να επιστρέφουν στο μαντρί το βράδυ!!!), επιλογές που προτάθηκαν ως εντελώς προσωρινή λύση και που η πιθανή διατήρησή της θα δώσει ρόλο μόνο στη γνωστή «μηχανοπαρέα», δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε σαν σκέψη να εμφανιστούν ξανά.

Πρόκειται, άλλωστε, για επιλογές που έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις κτηνοτρόφων, επιλογές αμφίβολης κατανομής εκταρίων, επιλογές που δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται θα έλυναν, με την προσωρινή εφαρμογή τους.

Πηγή: e-ea.gr

Xώρο για επιπλέον επιλέξιµα βοσκοτόπια άνοιξε η αποδοχή του αιτήµατος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, προς το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, που δέχτηκε ότι δεν είναι το είδος της βλάστησης που χαρακτηρίζει µία έκταση ως επιλέξιµο βοσκότοπο, αλλά η χρήση του ως τέτοιου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε πως µε αυτή την απόφαση που έχει αναδροµική ισχύ µάλιστα, η χώρα µας δικαιώνεται για τον ορισµό που έχει δώσει στις βοσκήσιµες γαιές, γεγονός που µεταξύ άλλων οδηγεί στην ακύρωση ενός προστίµου 5,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2010 και µπορεί να χρησιµοποιηθεί αναδροµικά.

«Μαζί µε την πρόσφατη απόφαση για την ακύρωση καταλογισµού ύψους 72 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται ότι ενώ άλλοι φρόντιζαν για την επιβολή προστίµων και καταλογισµών εις βάρος της χώρας, εµείς φροντίζουµε ώστε η χώρα να παίρνει πίσω χρήµατα προς όφελος των παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το γεγονός αυτό έχει τη σηµασία του και όσον αφορά τις διαπραγµατεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και τα κονδύλια που διεκδικούµε για τις άµεσες ενισχύσεις, καθώς η χώρα µας πρέπει να δηλώσει επιλέξιµα βοσκοτόπια, από τον αριθµό των οποίων θα εξαρτηθεί και το τελικό ύψος του εθνικού φακέλου.

Πηγή: agronews.gr

Οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν κατανομή των βοσκοτόπων τους θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα, ως τις 31.01.2019, σύμφωνα με την τροποποίηση του ΥπΑΑΤ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αναλυτικά η τροποποιητική υπουργική απόφαση αναφέρει: «Άρθρο 1 Τροποποιούμε την αριθμ. 915/69142/15-05-2018 (Β΄ 1812) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως εξής:

1. Η παράγραφος 7 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής: Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της εντός του πρώτου τριμήνου του έτους της κατανομής που ελέγχει. Για το έτος 2019, η Επιτροπή ξεκινάει το έργο της την 01 Φεβρουαρίου και το ολοκληρώνει έως τις 25 Απριλίου.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής: 2. Οι ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας διαβιβάζουν στην Επιτροπή, τυχόν αιτήματα κτηνοτρόφων ή φορέων για χωροταξική ανακατανομή του βοσκότοπου. Τα εν λόγω αιτήματα εξετάζονται εφόσον έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους στη ΔΑΟΚ μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για την κατανομή 2018, η τελική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων είναι η 31.01.2019. Αιτήματα που κατατίθενται μετά την ημερομηνία αυτή, εξετάζονται κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής το επόμενο ημερολογιακό έτος αιτήσεων.

3. Το άρθρο 4 συμπληρώνεται ως εξής: 3. Δεν οφείλουν την καταβολή μισθώματος οι ιδιοκτήτες για την δική τους βοσκήσιμη γαία και οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι για την βοσκήσιμη γαία στην οποία έγινε η αποκατάστασή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται και λαμβάνουν από την αρμόδια ΔΑΟΚ βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά.

4. Για ακίνητα τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με το ν. 4061/2012 (Α΄ 66), τα οποία έχουν παραχωρηθεί ή παραχωρούνται για βόσκηση σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 7 του νόμου αυτού ή στα οποία κτηνοτρόφοι έχουν αποκατασταθεί κτηνοτροφικά έχοντας δικαίωμα χρήσης των ακινήτων για βόσκηση σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 του ίδιου ως άνω νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 4061/2012 και ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος που τις χρησιμοποιεί αιτείται και λαμβάνει βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά.

5. Στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος μισθώνει ιδιωτική βοσκήσιμη γαία από ιδιώτη φυσικό ή νομικό πρόσωπο, προσκομίζει στην αρμόδια ΔΑΟΚ το σχετικό μισθωτήριο και αιτείται και λαμβάνει βεβαίωση περί μη οφειλής.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: 1. Το οφειλόμενο ποσό κατατίθεται υπέρ της Περιφέρειας στα διοικητικά όρια της οποίας ασκείται η βόσκηση, σε ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας με Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 3418».

Πηγή: e-ea.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   

ΠΡΟΣ: ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Καλούνται οι κτηνοτρόφοι στους οποίους κατανεμήθηκαν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε επιλέξιμοι βοσκότοποι για το έτος 2016, να προσέλθουν (με την αστυνομική τους ταυτότητα) εντός 10 ημερών στο Δημοτικό κατάστημα της Δημοτικής τους Ενότητας που κατοικούν για να παραλάβουν το έντυπο κατανομής βοσκοτόπων για το έτος 2016.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλουν το αντίστοιχο μίσθωμα μέχρι 31-12-2017 (σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο που θα παραλάβουν).

Επισημαίνουμε ότι η μη τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης εκ μέρους των κτηνοτρόφων συνεπάγεται την ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας για το έτος 2018.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

ΚΟΤΣΑΝΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας από την έκδοση της ΚΥΑ Κατανομής βοσκοτόπων, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, με επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για άμεση, έγκαιρη και ορθή εκπόνηση προσωρινού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης για την Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.

Με την υπ’ αριθμ. 41/4.06.2015 Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ικανοποιείται το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς εγκρίθηκε το έργο «Έρευνα Διαχείρισης της βόσκησης στους βοσκοτόπους των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών, Ξάνθης και Λάρισας- Σύνταξη προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανά Δήμο» του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών με χρηματοδότηση 180.000€ από ίδιους πόρους του Οργανισμού. Το έργο θα υλοποιηθεί στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών με Επιστημονικά Υπεύθυνο το Δρ. Παν. Πλατή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, σε συνεργασία με τους Δήμους, τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και τους Α.Σ. της περιοχής θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου που αναλήφθηκε από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, προς όφελος των κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας.

(Ακολουθεί η απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα»)

voskisi.jpg

 

voskisi2.jpg

 

Την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Καθηγητής κ. Αντώνιος Μωυσίδης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Αποστολάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της εκπόνησης του προσωρινού διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, ώστε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα ένταξης επιπλέον επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων ως αποτέλεσμα ενσωμάτωσης της ξυλώδους βλάστησης και διορθώσεων τυχόν αστοχιών στον έλεγχο της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων της Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον, αναφέρθηκαν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που αφορούν τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και άλλες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιούνται από τις Υπηρεσίες της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ουσιαστικός διάλογος με ανταλλαγή απόψεων, για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την αγροτική κοινότητα της Αιτωλοακαρνανίας, και επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία