Αγγελίες    Επικοινωνία

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (2/9/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κορυφαίους πανεπιστημιακούς με τους οποίους συζήτησε την ανάδειξη και την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας μοναδικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας.

Ο Καθηγητής της Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Νικόλαος Θωμαΐδης και ο Καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας, συζήτησαν με τον Υπουργό το ενδεχόμενο ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί.

Οι πανεπιστημιακοί διαβεβαίωσαν ότι υπάρχουν οι υποδομές στα εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του Ε.Κ.Π.Α. όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.

Έτσι αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν και συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας.

Όπως πρόσθεσαν, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας.

Οι πανεπιστημιακοί συνοδεύονταν από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιο Λιβανό.

Όταν τον Οκτώβριο του 2012 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προχωρούσε στη διακήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για το «Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων», με συνολικό προϋπολογισμό 229.400,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και με δεδομένη τη σημασία, αλλά και την προβολή της εν λόγω πρωτοβουλίας, δημιουργήθηκε η εντύπωση πως, επιτέλους, κάτι καλό πρόκειται να γίνει για τους παραγωγούς, για την αγροτική οικονομία συνολικά.

Στόχος του έργου ήταν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την αποτύπωση του «καλαθιού» των τοπικών αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας και των παραγωγικών μονάδων (παραγωγοί, φορείς πιστοποίησης, αγροτικές ενώσεις, επιχειρήσεις) του κλάδου.

Το Ηλεκτρονικό Καλάθι, σε συνάρτηση με παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως το Καλλιεργητικό Πλάνο, το Δημοπρατήριο κ.ά., θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποτελέσει το κύριο όχημα μετάβασης της αγροτικής οικονομίας της Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εποχή.

Η Π.Δ.Ε. μάλιστα, υπήρξε, είναι αλήθεια, πρωτοπόρος, καθώς πρώτη αυτή μπήκε στη διαδικασία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του «Καλαθιού Προϊόντων» και των δράσεων που έπρεπε να το πλαισιώσουν.

Δυστυχώς, οι ανακοινώσεις, οι ημερίδες, οι παράλληλες παρουσιάσεις σε μεγάλες πόλεις και η γενικότερη «αγροαναπτυξιακή φιλολογία» γύρω απ’ το Ηλεκτρονικό Καλάθι, αποδείχθηκε…κενή επιταγή. Όπως κενό παραμένει, τόσα χρόνια μετά, το ίδιο το Ηλεκτρονικό Καλάθι.

Θεωρητικά το Ηλεκτρονικό Καλάθι θα ήταν, υποτίθεται, ένα ιδιαίτερα δυναμικό, αποδοτικό, πολυχρηστικό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών.

Δείτε αναλυτικά τα όσα σχεδιάστηκε για να προσφέρει ως υπηρεσίες ΕΔΩ.

Πρακτικά, το Ηλεκτρονικό Καλάθι είναι κάτι που έγινε…απλώς και μόνο για να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι το έχει κάνει!

Όμορφο μεν, μη λειτουργικό δε.

Με πολύ μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή (και αυτή κυρίως από την εποχή που πρωτολειτούργησε), με ελάχιστες πληροφορίες, με δύσχρηστα για τον άμεσα ενδιαφερόμενο αγρότη πεδία, με δυνατότητα εγγραφής «παραγωγών» από τα πέρατα της γης, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο στο τι παράγουν και τι πουλάνε (η ολιγομελής «Κοινότητα» είναι γεμάτη από spam προφίλ «παραγωγών»)!!!

Επισκεφθείτε το Ηλεκτρονικό Καλάθι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ΕΔΩ.

Με απλά λόγια και κρίνοντας πάντα απ’ το αποτέλεσμα, το Ηλεκτρονικό Καλάθι, έτσι όπως (ΔΕΝ) λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, έχει πλήρως αποτύχει.

Στην Ένωση Αγρινίου, ωστόσο, εκτιμούμε πως, με τον κατάλληλο επανασχεδιασμό και την ουσιαστική βούληση για την καλή του λειτουργία, το Ηλεκτρονικό Καλάθι μπορεί πράγματι να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της αγροτικής ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα.

Προς τούτο καλούμε την νέα Περιφερειακή Αρχή, που σε λίγο αναλαμβάνει καθήκοντα, εφόσον πράγματι επιθυμεί να εργαστεί και να προσφέρει, έχοντας ψηλά στην ατζέντα τον πρωτογενή τομέα, να ασχοληθεί με το Ηλεκτρονικό Καλάθι όπως ταιριάζει σε μια τέτοια πολύ-υπηρεσία, ώστε να αποδώσει αυτά για τα οποία σχεδιάστηκε.

Πηγή: e-ea.gr

Το σαγκουίνι Γουρίτσης είναι πορτοκάλι κατ' εξοχήν προορισμένο για χυμό.

Η απόλαυσή του κορυφώνεται μόνο στην πόση, όχι στην βρώση.

Το σαγκουίνι Γουρίτσης διαφέρει από το σαγκουίνι μόρο στο χρώμα. Το βαθύ κόκκινο, κάτι σαν βυσσινί, είναι μόρο. Το σαγκουίνι Γουρίτσης έχει χρώμα ελαφρώς κόκκινο. Αυτό φαίνεται και στον καρπό (όταν κόβεις με το μαχαίρι) και στο ποτήρι, ως χυμός. Ο χυμός όλων των άλλων πορτοκαλιών είναι κίτρινος.

Το σαγκουίνι Γουρίτσης διαφέρει από το σαγκουίνι μόρο στη γεύση. Το Γουρίτσης είναι γλυκό σα μέλι, το μόρο είναι υπόξινο.

Το μόρο ωριμάζει τον Δεκέμβριο, ενώ το Γουρίτσης αρχίζει να βρίσκει τις γλύκες του τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο είναι πολύ γλυκό, τον Απρίλιο μέλι. Αν βρεις σαγκουίνια Γουρίτσης τον Μάιο (πριν αρχίσουν οι ζέστες) είναι μούρλια.

Μην αγοράζετε από μανάβη ή από λαϊκατζή σαγκουίνια Γουρίτσης, ούτε από παραγωγό, αν δεν έχετε εγγυήσεις ότι προέρχονται από τη Μυρτιά. Ακόμα όμως και αν τα σαγκουίνια που αγοράζετε, προέρχονται από τη Μυρτιά, δεν σημαίνει ότι είναι σαγκουίνια Γουρίτσης. Πολλοί Μυρτιώτες παραγωγοί πουλάνε για σαγκουίνια Γουρίτσης σαγκουίνια μόρο, ακόμα και τα κοινά πορτοκάλια.

Ανάμεσα στα εγγυημένα σαγκουίνια Γουρίτσης που αγοράζετε (ή πίνετε) υπάρχει περίπτωση να βρείτε αλλοιωμένα τα βασικά τους χαρκατηριστικά. Οφείλονται στην επικονίαση. Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” άρχισε μεγάλη εκστρατεία για να φύγουν σταδιακά από τον κάμπο της Μυρτιάς όλες οι άλλες ποικιλίες πορτοκαλιών, ώστε το σαγκουίνι Γουρίτσης να ξαναβρεί στο μέλλον τα παλιά του αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Ο χυμός του σαγκουινιού Γουρίτσης πίνεται χωρίς παγάκι, ώστε η γεύση και τ' αρώματα του χυμού του να σας συνοδεύουν για ώρες. Τα παγάκια χρησιμοποιούνται στις καφετέριες για να γεμίζει το ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού. Όταν όμως πίνετε χυμό πορτοκαλιού χωρίς παγάκι, σημαίνει ότι χρειάζεται διπλός αριθμός πορτοκαλιών για τον χυμό στο ποτήρι σας. Έτσι εξηγείται και η διαφορά τιμής.

Μην πίνετε χυμό πορτοκαλιού πριν ή μετά τον καφέ. Δεν ταιριάζουν. Χαλάνε οι γεύσεις και του πορτοκαλιού και του καφέ. Μην πίνετε χυμό πορτοκαλιού μετά τις 7.00΄ το απόγευμα.

Πολλοί ρωτούν, αν μπορούν ν ' αγοράσουν δενδρύλλια σαγκουινιάς για τον κήπο τους ή για το περιβόλι τους. Πρώτον, δεν υπάρχουν φυτώρια, και σ' αυτό συνίσταται η πρωταρχική προσπάθεια του Συλλόγου “Κουρήτις Γη”, να φτιάξει φυτώριο για την ανανέωση του φυτικού κεφαλαίου της Μυρτιάς. Δεύτερον, και να υπήρχαν δενδρύλλια, δεν κάνουν τον ίδιο καρπό πουθενά αλλού εκτός από τη Μυρτιά. Το έχουν δοκιμάσει στο Αγρίνιο, στο Παναιτώλιο, στη Μακρυνεία, είχαν πάρει παλιότερα δενδρύλλια (όταν υπήρχαν ακόμα φυτώρια) μια χαρά έγιναν τα δέντρα, σαγκουίνια όμως δεν έκαμαν. Το πορτοκάλι που έβγαλαν, δεν διέφερε από το κοινό. Συμπέρασμα: Το σαγκουίνι που βγαίνει στον κάμπο της Μυρτιάς, λόγω ιδιαίτερων εδαφολογικών συνθηκών, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ στον κόσμο.

Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” που εργάζεται για την διάσωση του σαγκουινιού Γουρίτσης, συνεργάζεται με παραγωγούς της Μυρτιάς, οι οποίοι δίνουν εγγυημένα σαγκουίνια Γουρίτσης για χυμό μόνο στο Εναλλακτικό Καφενείο “Σείριος” και στην καφετέρια Chez Melie (Καραπαπά 4) επίσης στο καφενείο Respect στον Άγιο Κωνσταντίνο, καθώς και στην καφετέρια “Απόκουρο” στο Θέρμο, όπου μπορείτε να ζητήσετε και να γευτείτε ένα ποτήρι σαγκουινάδα. Για την επόμενη περίοδο (του 2020) ο Σύλλογος προγραμματίζει διεύρυνση αυτού του δικτύου.

Θέρμανση με αγροτική βιομάζα

Το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και άλλων ευρωπαίων εταίρων (13 οργανισμούς από 9 Ευρωπαϊκές χώρες), υλοποιούν ένα νέο ευρωπαϊκό έργο, το AgroBioHeat, για την προώθηση της θέρμανσης με αγροτική βιομάζα στην Ευρώπη, που επιδιώκει να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την υπερνίκηση εμποδίων και την ενίσχυση της αγοράς τεχνολογικών λύσεων θέρμανσης βασισμένων στην αγροτική βιομάζα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020» και ξεκίνησε την 01 Ιανουαρίου 2019 με τριετή διάρκεια. Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16.1.2019.

Το έργο AgroBioHeat είναι μια νέα Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 και επιδιώκει να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την υπερνίκηση εμποδίων και την ενίσχυση της αγοράς τεχνολογικών λύσεων θέρμανσης βασισμένων στην αγροτική βιομάζα.

Πλαίσιο

Η παραγωγή θερμότητας αφορά το 51 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέρει στο 27 % των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ και βασίζεται σε ποσοστό άνω του 80 % σε μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συνεισφορά της βιοενέργειας στον κλάδο είναι με διαφορά η μεγαλύτερη (88 %) από όλες τις άλλες ΑΠΕ. Η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για το έτος 2030 αναφορικά με τις ΑΠΕ και τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου συνεπάγεται ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην απεξάρτηση του τομέα αυτού από τα ορυκτά καύσιμα.

Η ανάπτυξη εφαρμογών θέρμανσης βασισμένες στην αγροτική βιομάζα (π.χ. άχυρο, κλαδέματα, αγροτο-βιομηχανικά υπολείμματα όπως κουκούτσια ελιάς ή τσόφλια ξηρών καρπών, ενεργειακές καλλιέργειες, κτλ.) είναι μια πολλά υποσχόμενη προοπτική για την απανθρακοποίηση των αγροτικών ιδίως περιοχών. Η αγροτική βιομάζα βρίσκεται γενικά σε αφθονία στις αγροτικές περιοχές, εξασφαλίζοντας έτσι τόσο επάρκεια καυσίμου όσο και σύντομες εφοδιαστικές αλυσίδες που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικής βιομάζας μπορεί να έχει επίσης θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας. Τέλος, από τεχνολογικής απόψεως, υπάρχουν διαθέσιμες σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που εξασφαλίζουν τη χρήση αγροτικής βιομάζας με χαμηλές εκπομπές και υψηλή απόδοση.

Παρά αυτά τα πλεονεκτήματα, η εμπορική ανάπτυξη εφαρμογών θέρμανσης βασισμένων στην αγροτική βιομάζα είναι αργή για μια σειρά από λόγους: άγνοια των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων, θεώρηση της αγροτικής βιομάζας ως ένα «δύσκολο» καύσιμο, δυσκολίες στη σύνδεση παραγωγής και ζήτησης βιομάζας και έλλειψη καθαρού πολιτικού οράματος και πλαισίου υποστήριξης. Ενώ υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα, έχουν γενικά περιορισμένη προβολή και σπάνια είναι γνωστά εκτός της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται.

Το έργο AgroBioHeat

Το έργο AgroBioHeat έχει σχεδιαστεί ως μια εργαλειοθήκη για την υπερνίκηση αυτών των εμποδίων και για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για την εκτεταμένη εφαρμογή λύσεων θέρμανσης βασισμένων στην αγροτική βιομάζα. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του έργου επικεντρώνονται σε έξι χώρες-στόχους: Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Ουκρανία και Ρουμανία.

Ορισμένες από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν από το έργο AgroBioHeat είναι:

επαφή και σύνδεση με τοπικούς φορείς και ενίσχυση 8 εμβληματικών δράσεων για την υλοποίηση εφαρμογών θέρμανσης από αγροτική βιομάζα στις χώρες στόχους,

μελέτη και προώθηση επιτυχημένων περιπτώσεων ως «καλά παραδείγματα»,

διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και ενίσχυσης δεξιοτήτων και κατάρτισης.

Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα των πολιτικών συστάσεων, το AgroBioHeat φιλοδοξεί να προτείνει συγκεκριμένα όρια εκπομπών για λέβητες αγροτικής βιομάζας, βασισμένα σε μετρήσεις στις πειραματικές εγκαταστάσεις των εταίρων του έργου, σε πραγματικές μονάδες και σε επαφές με κατασκευαστές εξοπλισμού, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ecodesign.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελεί από 13 οργανισμούς από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλο εύρος δεξιοτήτων: φορείς, ενώσεις και clusters που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιομάζας και την βιοενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικά ή τον αγροτικό τομέα, ερευνητικούς / τεχνικούς οργανισμούς με ευρεία γνώση του τομέα της βιομάζας και της βιοενέργειας, φορείς με ειδίκευση στις κοινωνικές μελέτες καθώς και μια επιχείρηση που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες θέρμανσης (εγκατάσταση και λειτουργία) από βιομάζα.

Συγκεκριμένα, οι φορείς του έργου είναι οι εξής: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ (Ελλάδα), Fundación CIRCE (Ισπανία), AVEBIOM (Ισπανία), BIOS BIOENERGIESYSTEME (Αυστρία), Agro Business Park (Δανία), Bioenergy Europe (Βέλγιο), Green Energy Cooperative – ZEZ (Κροατία), Green Energy Innovative Biomass Cluster (Ρουμανία), Ινστιτούτο Αγροτικής & Συνεταιριστικής Οικονομίας ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ (Ελλάδα), UABio (Ουκρανία), White Research (Βέλγιο), Agronergy (Γαλλία) και AILE (Γαλλία).

Το ΕΚΕΤΑ είναι ο συντονιστής του έργου και έχει ενεργό συμμετοχή στις περισσότερες από τις δραστηριότητές του. Αναλυτικότερα, το ΕΚΕΤΑ ηγείται της δραστηριότητας που αφορά την ταυτοποίηση, μελέτη και προώθηση των επιτυχημένων παραδειγμάτων θέρμανσης με αγροτική βιομάζα, ενώ θα είναι υπεύθυνο και για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Θέρμανσης Αγροτικής Βιομάζας. Σε συνεργασία με το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ, το ΕΚΕΤΑ εμπλέκεται ενεργά σε δράσεις σύνδεσης και ενίσχυσης τοπικών φορέων στην Ελλάδα, ενώ θα προσφέρει την τεχνογνωσία του στο θέμα της βιοενέργειας σε νέες πρωτοβουλίες.

Ως προς το τεχνικό μέρος του έργου, το ΕΚΕΤΑ θα πραγματοποιήσει εργαστηριακές δοκιμές επιλεγμένων λεβήτων αγροτικής βιομάζας και μέτρηση εκπομπών και βαθμού απόδοσης των συστημάτων αυτών, οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν στη διαμόρφωση προτάσεων για τα όρια εκπομπών λεβήτων αγροτικής βιομάζας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 15 – 16 Ιανουαρίου 2019, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους φορείς του έργου. Η συνάντηση έθεσε τις βάσεις για την έναρξη διάφορων δραστηριοτήτων του έργου που αναμένονται να έχουν θετική επίδραση στην υλοποίηση έργων και δράσεων σχετικών με τη θέρμανση από αγροτική βιομάζα. Επιπρόσθετα, οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια πραγματική περίπτωση θέρμανσης με αγροτική βιομάζα στην Ελλάδα: τις εγκαταστάσεις της εταιρείας AGRIS στο Κλειδί Ημαθίας.

Το φυτώριο 30 στρεμμάτων και ο Πειραματικός Σταθμός έκτασης 2 στρεμμάτων της εταιρείας θερμαίνονται σχεδόν αποκλειστικά με χρήση αγροτικής βιομάζας (πελλέτες ηλίανθου), επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση κόστους της τάξης του 20 – 30 % σε σχέση με το μαζούτ που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν.Πηγή: e-ea.gr

Τους πέντε βασικούς άξονες που θ' ακολουθήσει την επόμενη πενταετία, χάραξε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Μυρτιάς για την Διάσωση του Σαγκουινιού Γουρίτσης “Κουρήτις Γη” στην συνεδρίαση της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου 2019.

Κύριος σκοπός του Συλλόγου είναι να επαναφέρει στην επικαιρότητα την ξεχασμένη φήμη του διάσημου κάποτε Σαγκουινιού Γουρίτσης. Την εκστρατεία τους άρχισαν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου τον Αύγουστο του 2017. Πλέον, ο χυμός του σαγκουινιού Γουρίτσης προσφέρεται πειραματικά σε επιλεγμένες καφετέριες του Αγρινίου και του Θέρμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στους καταναλωτές. Τα σαγκουίνια που χυμοποιούνται, προέρχονται από περιβόλια μελών του Συλλόγου. Όμως αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο Σύλλογος παρήγγειλε ήδη σε καλλιεργητή της Μυρτιάς εκατό δενδρύλλια σαγκουινιάς, αλλά και κάποια δενδρύλλια μαγληνής λεμονιάς, μπολιασμένα σε ντόπια νεραντζιά, χωρίς ορμόνες ριζοβολίας. Όταν οι μικρές σαγκουινιές (και οι μαγληνές λεμονιές) θα είναι για φύτευση, ο Σύλλογος θα υποβάλλει αίτημα στον Δήμο Θέρμου - στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα δύο (εγκαταλειμμένα από χρόνια) κτήματα των δύο κλειστών Δημοτικών Σχολείων του χωριού - και θα ζητήσει την ενοικίασή τους αντί συμβολικού αντιτίμου. Σκοπός να δημιουργηθεί εκεί μία μικρή πρότυπη φυτεία παραδοσιακής καλλιέργειας, βασισμένη στην εθελοντική εργασία των μελών του Συλλόγου. Οι μελλοντικοί καλλιεργητές θα έχουν έτσι δύο μικρά περιβόλια αναφοράς, δύο στρέμματα το καθένα, όπου θα εφαρμόζεται ο πατροπαράδοτος τρόπος καλλιέργειας. Οι ιδιοκτήτες γεωργικής γης στη Μυρτιά που θα θελήσουν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της σαγκουινιάς ή και της μαγληνής λεμονιάς (που κάποτε ήταν το σήμα κατατεθέν της Μυρτιάς) θα ξεκινούν από αυτήν την πρότυπη μονάδα, η οποία θα τους παρέχει πληροφορίες και τεχνογνωσία για την παραγωγή, την εμπορία, αλλά και το μάρκετινγκ που έχει ανάγκη το προϊόν.

Τρίτος άξονας δράσης του Συλλόγου “Κουρήτις Γη” για την πενταετία 2019 - 2024, είναι - σε συνεργασία με τον Δήμο - να θεσμοθετήσει Ετήσια Λαϊκή Αγορά, όπου - μία φορά το χρόνο, κατά τον Απρίλιο - οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν οι ίδιοι τα σαγκουίνια τους και τα λεμόνια τους στο αγοραστικό κοινό. Η ετήσια Λαϊκή Αγορά στην δημοφιλή τοποθεσία του Αϊλιά Μυρτιάς θα έχει τη μορφή Γιορτής του Σαγκουινιού, γι' αυτό και θα πλαισιώνεται από ανάλογες εκδηλώσεις.

Τέταρτος άξονας της πρακτικής του Συλλόγου είναι η κοινωνική διεργασία που απαιτείται για την συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών Σαγκουινιού. Η Ομάδα Παραγωγών, όταν γίνει, θα επεξεργαστεί - σε οικονομική πλέον βάση - τα επιχειρηματικά βήματα που πρέπει στην συνέχεια να γίνουν για την παλιννόστηση της παραγωγής εσπεριδοειδών στον κάμπο της Μυρτιάς.

Ο πέμπτος άξονας του Συλλόγου “Κουρήτις Γη” αφορά καταστατική δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας για ίδρυση Ομοσπονδίας των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αιτωλίας, με έδρα το Θέρμο, πρωτεύουσα του αρχαίου Κοινού των Αιτωλών. Σκοπός, η προώθηση της ιδέας για κατοχύρωση του brand name “Αιτωλικά Προϊόντα”, ιδέα που καλλιεργείται ήδη και από άλλους Συλλογικούς αλλά και Επιχειρηματικούς Φορείς της Αιτωλίας. Απομένει ο συντονισμός για την θεσμική συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αιτωλίας και η περαιτέρω επεξεργασία της ιδέας.

Ο Σύλλογος “Κουρήτις Γη” πραγματοποίησε - αρχές του 2018 ακόμα - την έκδοση βιβλίου με τίτλο “Το μοναδικό στον κόσμο Σαγκουίνι Γουρίτσης”. Το υλικό του βιβλίου χρησιμοποίησε ήδη ο Δήμος Θέρμου για την σύνταξη φακέλου με στόχο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου πάνε υπέρ του Ταμείου του Συλλόγου.

Να σημειωθεί ότι, από τις 15 Φεβρουαρίου, θα διατίθεται φρέσκος χυμός Σαγκουινιού Γουρίτσης χωρίς παγάκι στο Θέρμο, στην καφετέρια “Νέο Απόκουρο”, και στο Αγρίνιο, στην καφετέρια “Σε Μελί”.

Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση υποβάλλονται απευθείας στον Εκτελεστικό Οργανισμό Καταναλωτών, Υγείας, Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ (CHAFEA), ο οποίος είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση και την έγκρισή τους.

Τα «απλά» προγράμματα υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους φορείς από την ίδια χώρα της ΕΕ. Τα «πολλαπλά» προγράμματα υποβάλλονται από τουλάχιστον δύο εθνικούς φορείς από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από μία ή περισσότερους ευρωπαϊκούς φορείς. Η συμμετοχή της Ε.Ε. στις επιλέξιμες δαπάνες είναι 70-80% (Ε.Ε.-Τρίτες Χώρες). Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από τις προτείνουσες οργανώσεις.

Το πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης του 2019, προβλέπει τη διάθεση 191,6 εκατ. ευρώ για προγράμματα προώθησης και ενημέρωσης. Ο προϋπολογισμός του είναι αυξημένος κατά 12,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018.

Στην ιστοσελίδα του CHAFEA, υπάρχει μια σειρά εργαλείων που βοηθούν τους υποψηφίους να υποβάλουν επιτυχώς τις προτάσεις τους.

Επιπλέον, η Ε.Ε. διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες στις 7 Φεβρουαρίου 2019, η οποία θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πιθανούς δικαιούχους, σε διαφημιστικούς οργανισμούς και σε εθνικές αρχές.

Αντίστοιχη ημερίδα πρόκειται να διοργανωθεί από το ΥπΑΑΤ στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Ολόκληρη η πρόσκληση στα ελληνικά εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες από το Τμήμα Εμπορικών Ροών και Προώθησης Προϊόντων, Δ/νση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, τηλ.: 210212-4039, 5472, 4521 και e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πηγή: e-ea.gr

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία