Αγγελίες    Επικοινωνία

Οι δηµοπρασίες έφεραν την ελιά Καλαµών στα 2,50 ευρώ το κιλό

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Στασιµότητα επικρατεί τις τελευταίες ηµέρες στην εγχώρια αγορά ελιάς Καλαµών. Από την µια, οι παραγωγοί δεν βιάζονται, κρατώντας στις κάδες το προϊόν, για να πουλήσουν αργότερα κι από την άλλη έµποροι, µεσίτες και µεταποιητές δεν φέρονται διατεθειµένοι ν’ αυξήσουν περαιτέρω τις προσφερόµενες τιµές. Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται, το ύψος των περσινών τιµών στην ελιά «έκοψε» αγορές από το εξωτερικό, µε αποτέλεσµα να χαθούν ράφια, ενώ αρκετοί εξαγωγείς προτίµησαν να εξάγουν, µε µηδαµινό ή ελάχιστο κόστος, για να µη χάσουν συνεργασίες ετών σε χώρες του εξωτερικού.

Τιμή 1,95 ευρώ το κιλό έπιασε εν τω μεταξύ το 200άρι της ελιάς Καλαμών σε δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας. Στάση αναµονής τηρούν οι πιο πολλοί συστηµατικοί παραγωγοί σε Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Πρόκειται κυρίως για όσους παραγωγούς γνωρίζουν καλά τα µυστικά της αποθήκευσης, έχουν δε συγκεντρωµένες και σε ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους, αρκετά µεγάλες ποσότητες, προσδοκώντας υψηλότερες τιµές την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Ήδη πάντως υπάρχουν περιπτώσεις µεταποιητών, οι οποίοι έχοντας υπογράψει συµβόλαια για εξαγωγές, δίνουν το «κάτι παραπάνω», ιδίως για τα πιο χοντρά µεγέθη, που λόγω ξηρασίας, είναι φέτος, σε δραµατική έλλειψη.

«Έχουµε Φεβρουάριο και απορροφήσαµε µόλις 50 τόνους προϊόν», λέει στην Agrenda ο Παναγιώτης ∆ρούσιας της Drousias Olive SA. Η εν λόγω εταιρεία εξακολουθεί να αγοράζει τις 200άρες προς 1,70 ευρώ, όταν πέρσι, σε πανελλαδική κλίµακα, το συγκεκριµένο µέγεθος, πληρώνονταν στον παραγωγό, τέτοια περίοδο, 1-1,20 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, στους 90.000 τόνους εκτιµά, µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda τις αποθηκευµένες ποσότητες Καλαµών, ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Επιτραπέζιας Ελιάς Γιώργος Ντούτσιας. Αυξημένες, καταγράφηκαν οι τιµές, την ίδια ώρα, σε δηµοπρασία που πραγµατοποίησε στις 2 Φεβρουαρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Πετρίνας Λακωνίας. Συγκεκριµένα, πούλησε 20 τόνους Καλαµών σε διάφορους τεµαχισµούς, στην El Mar από την Φωκίδα, µε τιµές (παραγωγού) ως 2,5 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριµένη τιµή αφορά τον τεµαχισµό των 140 κοµµατιών (ανά κιλό), δηλαδή τις πιο χοντρές ελιές. Η βασική κατηγορία των 200 κοµµατιών «έπιασε» 1,95 ευρώ ανά κιλό.

Πηγή: agronews.gr

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία