Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65

Τα capital controls «παγώνουν» τις πληρωμές αγροτών
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία ολόκληρης της αλυσίδας της αγροτικής παραγωγής, αρχής γενομένης από τη ρευστότητα των παραγωγών φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων κρατώντας παράλληλα κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου.
Όπως έγινε γνωστό, το όριο αναλήψεων από τα ΑΤΜs ορίστηκε στα 60 ευρώ την ημέρα ανά πρόσωπο ανά λογαριασμό. Δηλαδή,  εάν κάποιος διαθέτει δύο διαφορετικούς λογαριασμούς με διαφορετική χρεωστική κάρτα θα μπορεί να κάνει ανάληψη 120 ευρώ συνολικά. Τα capital controls (όπως λέγονται στα αγγλικά οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων) ανατρέπουν, για το διάστημα που διαρκούν, τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς:
-Η πρώτη άμεση συνέπεια είναι ότι τουλάχιστον κατά τις πρώτες μέρες σχεδόν όλες οι συναλλαγές όπως, για παράδειγμα, η προμήθεια αγροτικών εφοδίων, θα πρέπει να γίνονται με μετρητά τα οποία, ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες θα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα στην αγορά, ιδίως αν λάβουμε υπόψη και το πολύ χαμηλό όριο αναλήψεων που έχει τεθεί (60 ευρώ). Μια προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι η επέκταση της χρονικής πίστωσης που δίνουν οι έμποροι και οι επιχειρήσεις προμήθειας σπόρων, φαρμάκων, λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών κ.α. - επιλογή που, ωστόσο, επαφίεται στις δικές τους οικονομικές αντοχές.
-Το κλείσιμο των τραπεζών σημαίνει ότι δε θα είναι δυνατόν να εξαργυρωθούν επιταγές. Έτσι αγρότες ή κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν στα χέρια τους επιταγές εμπόρων ή βιομηχανιών από προϊόν που έχουν παραδώσει (π.χ. γάλα), δε θα μπορούν στο διάστημα αυτό να πάρουν τα χρήματά τους.
-Δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε νέα υποχρέωσή πλην αυτών που είχαν αναλάβει πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Ακόμα και γι' αυτές ωστόσο, όπως και για τις πληρωμές των μισθών, θα πρέπει να παρουσιάσουν δικαιολογητικά έγγραφα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
-Στον «πάγο» μπαίνουν για μια εβδομάδα τουλάχιστον οι εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών καθώς, τα capital controls συνοδεύονται από μπλόκο στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.  Το πιθανότερο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να τεθεί εκτός του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών Target, άρα οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές. Τραπεζικοί παράγοντες, πάντως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι το διάστημα «αποκλεισμού» από το Target δε θα ξεπεράσει τη μια εβδομάδα καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις σε πολλούς τομείς της αγοράς.
-Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιασθούν και στην προμήθεια καυσίμων. Αν και από τα EΛΠΕ καθησυχάζουν ότι τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για πολλούς μήνες ακόμα, το θέμα είναι ότι πολλοί πρατηριούχοι προμηθεύονται καύσιμα από τις εταιρείες μέσω επιταγών που καταθέτουν στις τράπεζες οι οποίες, ωστόσο, θα είναι για την επόμενη εβδομάδα κλειστές. Επίσης μέσω των τραπεζών γίνεται και η πληρωμή των δασμών πριν τα καύσιμα και διατεθούν από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες στην αγορά. Το πιθανότερο είναι τα EΛΠΕ να προχωρήσουν στη χορήγηση μεγαλύτερης χρονικής πίστωσης στις εταιρείες και τους πρατηριούχους ενώ όσοι από τους τελευταίους χρησιμοποιούν το web-banking δηλαδή τις διαδικτυακές συναλλαγές - που όμως δεν είναι η πλειοψηφία- θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου χωρίς προβλήματα.
- Όσον αφορά στις συντάξεις του ΟΓΑ,  όπως έγινε γνωστό, η καταβολή τους εξαιρείται από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίο, κατά την τραπεζική αργία δύνανται να πραγματοποιούνται:
1. Αναλήψεις μετρητών από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, υποκείμενες σε ημερήσιο όριο ανά κάρτα το οποίο ορίζεται σε 60 ευρώ, δυνάμενο να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές θα λειτουργήσουν εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών κατά την πρώτη μέρα ισχύος της παρούσας.
2. Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.
3.  Πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.
4.  Συναλλαγές από απόσταση (ηλεκτρονικής τραπεζικής − Web Banking −ή συναλλαγές διά της ηλεφωνίας),  για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.
5.  Αναλήψεις μετρητών μέσω καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό από τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών δύναται να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

 

Πηγή: agronews.gr

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία