Αγγελίες    Επικοινωνία

Συνεχίζει την κοινωνική πολιτική της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχοντας θέσει στο επίκεντρό της τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και δομές, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, τους άνεργους, τους φτωχούς, τους συνταξιούχους και τα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας μας.

Χθες, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά την οποία παρουσιάστηκε η παρουσίαση της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

Στόχος της συνάντησης αυτή ήταν η ουσιαστική αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω συνεκτικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα γίνουν σε συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα συναρμόδια υπουργεία.

Προτεραιότητα δόθηκε στους καταυλισμούς των άκρως υποβαθμισμένων περιοχών, με το Υπουργείο να δεσμεύεται για χρηματοδότηση ακόμα και με εθνικούς πόρους καλώντας, παράλληλα τις Περιφέρειες και τους Δήμους με ώριμα έργα να τα καταθέσουν προς έγκριση.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι αρμοδιότητες της νέας Ειδικής Γραμματείας, με την πιο σημαντική, όπως τονίστηκε, να είναι η έγκριση όλων των έργων – παρεμβάσεων που θα προτείνει να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας επεσήμανε πως αυτές οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και που θα γίνουν για τους Ρομά, θα πρέπει να απαντούν στα ζητήματα κάθε περιοχής, να είναι παρεμβάσεις για τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλη ανάγκη.

 

Στην ατζέντα και η διαχείριση κοινωνικών προγραμμάτων

Με αφορμή τη συνάντηση στην Αθήνα με την αναπλ. Υπουργό κυρία Φωτίου, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας έθεσε στην ατζέντα και άλλα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε τη δυνατότητα ένταξης πράξεων μεγαλύτερων προϋπολογισμών, με τη έγκριση και των υπουργείων, ώστε να υπάρχουν ταχύτερα νομικές δεσμεύσεις, καθώς και τη λειτουργία προγραμμάτων από κάτω προς τα πάνω και όχι οριζόντια που θα απαντούν στις ανάγκες κάθε περιοχής

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν επίσης, εκτός της αναπλ. Υπουργού Θ. Φωτίου και του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, η Ειδική Γραμματέας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, Αικατερίνη Γιάντσιου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτριος Καρέλλας, ο προϊστάμενος της Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Γεωργίου, Αντιπεριφερειάρχες και στελέχη και των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας.

Ως πρόεδρος του συλλόγου Ρομα και Φίλων «Ελπίδα – Αλληλεγγύη», πριν δύο μήνες περίπου, απευθύνθηκα σε κάθε αρμόδια υπηρεσία και αρχή για να λήξει το πολυκαιρισμένο πρόβλημα της μη ρευματοδότησης  των λυόμενων κατοικιών του οικισμού Ανατολικής Κλείσοβας, αλλά και της ρευματοκλοπής που γινόταν να εξυπηρετηθούν ανάγκες επιβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Στη ΔΕΗ, στον Δήμο, στην πολεοδομία, ακολούθησα κάθε βήμα  που μου υπέδειξαν και προσκόμισα κάθε έγγραφο που μου ζήτησαν για την τοποθέτηση μετρητών στα λυόμενα του οικισμού. Επέμενα ότι όταν ένας άνθρωπος και ειδικά ένα παιδί ή υπερήλικας, ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η κατάσταση είναι τραγική.

Οι Ρομά μετά από πολλά χρόνια που ως θύτες έκλεβαν ρεύμα από το κράτος αλλά και ως θύματα του συστήματος που ποτέ δεν απέβαλε τα στερεότυπα διακρίσεων, που έκανε τα «στραβά ματιά» στην παρανομία για να εξυπηρετείται καλύτερα η πολιτική και η κάθε είδους εκμετάλλευση τους, ως πάμφτωχοι και αναλφάβητοι, έχουν αντιληφθεί ότι «δεν πάει άλλο αυτός ο δρόμος» Η παρανομία οδηγεί στο περιθώριο και στην εξαθλίωση.

Αποδεχόμαστε λοιπόν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ίσα δικαιώματα που ζητούμε ως πολίτες της Ιερής αυτής πόλης. Με τα ελάχιστα εισοδήματα μας, έστω αυτά τα επιδόματα για τα οποία είμαστε συνήθως κατηγορούμενοι, θέλουμε να πληρώνουμε ότι οφείλουμε στο κράτος που μας τα δίνει. Να πληρώνουμε όπως όλοι οι συμπολίτες μας για το ρεύμα που καταναλώνουμε.

Δυστυχώς όμως διανύουμε την περίοδο των γιορτών και το μόνο που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι η αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος της αντλίας της ΔΕΥΑΜ (από όπου γινόταν όλα αυτά τα χρόνια η ρευματοκλοπή) με αποτέλεσμα να υποστούν οι άνθρωποι που ζουν εκεί καταστροφές από τις ακαθαρσίες που γέμισαν ολόκληρη την περιοχή, αλλά και να αυξηθεί ο κίνδυνος για την υγεία των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Ευτυχώς οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΜ και του Υγειονομικού φρόντισαν για την αποκατάσταση της λειτουργίας της και κίνδυνος δεν συντρέχει πλέον.

Ως εκπρόσωπος του συλλόγου αγωνίζομαι εδώ και 2 μήνες για την τοποθέτηση αυτών των μετρητών. Αλλά η πολιτεία φροντίζει μόνο για να κάνει την ανθρώπινη ανάγκη και το δίκαιο αίτημα μας «μπαλάκι’. Από το Δήμο στη ΔΕΗ και από τη ΔΕΗ στην Πολεοδομία και από την Πολεοδομία ξανά στο Δήμο. Απάντηση θετική ή έστω αρνητική δεν έχουμε λάβει.

Έτσι ως σύλλογος κάνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδιο και κάθε συμπολίτη με ανθρώπινα συναισθήματα να μας συμπαρασταθεί!

Τα παιδιά μας ζουν στο κρύο, την υγρασία και τη βρώμα. Αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο να μάθουν γράμματα και πολιτισμό όπως τα αλλά παιδιά και που περιμένουν τον Αι Βασίλη στα σκοτάδια αξίζουν πολλά. Αξίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή τους. Ας βοηθήσουμε όλοι να νιώσουν ότι η ζωή τους έχει αξία και ότι ο πολιτισμός που τους διδάσκουμε έχει οφέλη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΛΕΙΣΟΒΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ    

«ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΚΟΣ

Στις 24/11/2016 η ΔΕΗ Μεσολογγίου διέκοψε την κεντρική γραμμή της αντλίας αποβλήτων στον οικισμό Ρομα Ανατολικής Κλείσοβας. Η αιτιολόγηση της πράξης αυτής ήταν η ζημιά που είχε υποστεί ο μετρητής λόγω παράνομης ρευματοληψιας λυόμενων κατοικιών Ρομα, από τη γραμμή αυτή.

Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής ήταν λύματα βόθρων από τις 30 και πλέον κατοικίες του οικισμού, να πνίξουν στην κυριολεξία ολόκληρη την περιοχή. Η δυσοσμία να είναι αφόρητη και η ανέκαθεν δύσκολη διαβίωση των κάτοικων της περιοχής, να καθίσταται βασανιστήριο. Ο κίνδυνος για την ήδη επιβαρυμένη υγειά λόγω λοιπών συνθήκων (υγρασία ελλιπής θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φτωχή διατροφή) των μικρών παιδιών να πολλαπλασιάζεται. Οι ηπατίτιδες να καραδοκούν ανάμεσα στις ακαθαρσίες.

Ο Σύλλογος εδώ και δυο μήνες έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να δοθεί νόμιμο ρεύμα στον οικισμό με την συνεργασία του Δήμου και της ΔΕΗ. Αναγνωρίζοντας φυσικά και την παρανομία αλλά και την επικινδυνότητα της παράνομης ρευματοληψιας, έστω και αν η ανάγκη επιβίωσης οδήγησε τους ανθρώπους σε αυτήν. Επιθυμώντας οπωσδήποτε να δώσει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή που διαιωνίζονταν χωρίς η πολιτεία να δίνει λύση για πολλά χρόνια.

Δυστυχώς έρχονται Χριστούγεννα 2016 και οι υποσχέσεις ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί αν και κάθε απαραίτητη ενέργεια από την πλευρά των Ρομα έχει γίνει. Θεωρούμε ανήθικο την ίδια στιγμή που το αίτημα του Συλλόγου δεν προωθείται ανάλογα με την πρόνοια που οφείλει η πολιτεία σε μια τόσο ευπαθή ομάδα πληθυσμού, να κατηγορείται και να στιγματίζεται μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας, ως παράνομη, απλά επειδή προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε τόσο απάνθρωπες συνθήκες.

«Μας θυμούνται μόνο στις εκλογές αλλά είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε ψήφοι» Λένε οι Ρομα της περιοχής! «Μας γέμισαν λόγια μεγάλα για κοινωνική ένταξη των Ρομα και όχι μόνο βοήθεια δεν μας παρέχουν, αλλά εμποδίζουν και τον προσωπικό μας αγώνα για ολοκληρωμένη και συνεχή εκπαίδευση των μικρών παιδιών του οικισμού, αναγκάζοντας τα όχι μόνο να ζουν στα σκοτάδια και στο κρύο, αλλά ανάμεσα στις ακαθαρσίες και στις αρρώστιες» «Γιατί μας έκοψαν το ρεύμα μόλις προσπαθήσαμε να γίνουμε νόμιμοι?»

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΕΠΕΙΑ ΜΑΣ !

Τα πολιτικά παιχνίδια δεν μας αφορούν! Δεν θα επιτρέψουμε στο εξής την εκμετάλλευση μας για κανένα σκοπό. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη ζωή και αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κάθε συμπολίτη που μας συμπαραστάθηκε, που αναγνώρισαν το επείγον της κατάστασης και τους κινδύνους για την υγεία κυρίως των μικρών παιδιών και έτσι ΣΗΜΕΡΑ 25/11/2016 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ !

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ «ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα στο Μεσολόγγι, από  αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, τρεις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 37, 26 και 28 ετών, οι οποίοι προχθές το βράδυ στο Παναιτώλιο, ενεργώντας από κοινού αφαίρεσαν χωρίς την θέληση 23χρονης ημεδαπής,  το ανήλικο τέκνο της,  ηλικίας τριών ετών, το οποίο είχε αποκτήσει με τον 28χρονο δράστη.

Επιπλέον, τραυματίστηκε ο 44χρονος πατέρας της 23χρονης και η 8χρονη αδερφή της, όταν επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τους τρεις δράστες, τη στιγμή που διέφευγαν με αυτοκίνητο.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες βράδυ, στις 21:00, στο Παναιτώλιο. Χωρίς τη θέληση της μητέρας του τρίχρονο αγόρι άρπαξαν τρείς νεαροί Ρομά εκ των οποίων ο ένας είναι ο βιολογικός του πατέρας. Αναζητούνται για αρπαγή ανηλίκου και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία
Συγκεκριμένα οι τρεις νεαροί, ηλικίας 28, 26 και 37 ετών μετέβησαν σε κατοικία στην οποία διαμένει η μητέρα, ρομά επίσης, του τρίχρονου αβάπτιστου παιδιού και το άρπαξαν με επεισοδιακό τρόπο. Ο 44χρονος πατέρας της επιχείρησε να εμποδίσει την αρπαγή και μάλιστα προσπάθησε να σταματήσει το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι νεαροί . Κατά την προσπάθεια του αυτή και ενώ το όχημα κατευθυνόταν κατά πάνω του για να αποφύγει την παράσυρση χτύπησε σε διάφορα σημεία του σώματος του. Κατά το επεισόδιο, επιχειρώντας να συγκρατήσει τον πατέρα της, τραυματίστηκε ελαφρά και η 8χρονη αδερφή της 23χρονης μητέρας του παιδιού.

Οι τρεις νεαροί πάντως εξαφανίστηκαν με το παιδί και οι  αστυνομικές αναζητήσεις είναι σε εξέλιξη.

Πηγή: agriniopress.gr

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συλλόγου Ρόμα και Φίλοι μετά από παράπονα των τοπικών εφημερίδων για κάποια προβλήματα στην παιδική χαρά της Αγίας Παρασκευούλας, διερωτάται άραγε στον προϋπολογισμό του 2017 με ποσό 200.000 ευρώ περίπου από το πράσινο ταμείο θα δημιουργηθεί μια παιδική χαρά στον καταυλισμό των Ρομά της Ανατολικής Κλείσοβας για τους μικρούς πολίτες (μαθητές) περίπου 65 ατόμων η υπάρχει ρατσισμός κι εδώ;

Ο πρόεδρος
Αλέξανδρος Μπέκος

Σελίδα 1 από 21

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία