Αγγελίες    Επικοινωνία

Τον κώδωνα του κινδύνου να μην υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Δακοκτονίας Ελαιοκομικής Περιόδου 2017, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις κατανομές των πιστώσεων και την άκαιρη αλλαγή στην αρμοδιότητα ευθύνης για την προμήθεια των φαρμάκων, κρούει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Με επιστολή παρέμβασης του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και στον αναπλ. Υπουργό Ιωάννη Τσιρώνη, ο Απ. Κατσιφάρας τονίζει πως ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και ζητά να δοθούν άμεσες  και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε να στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, προστατεύοντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόγραμμα δακοκτονίας ελαιοκομικής περιόδου 2017 βρίσκεται σε κίνδυνο από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις κατανομές των πιστώσεων και την άκαιρη αλλαγή  αρμοδιότητα ευθύνης για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας.

Είμαστε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί αφού εκκρεμούν τόσο οι κατανομές των πιστώσεων ανά περιφερειακή ενότητα, όσο και η εγγραφή τους στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που είναι βασικές διοικητικές προϋποθέσεις να δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί.

Παράλληλα, με την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 14/2/2017 που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτεία και ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κατάσταση δυσκολεύεται περαιτέρω σε ότι αφορά την προμήθεια φαρμάκων δακοκτονίας που μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι η άκαιρη αυτή διαδικασία θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος έτους 2017, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην προστασία της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής.

Κύριοι Υπουργοί,

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και πρέπει να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα παρακάτω, ώστε  να στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, προστατεύοντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.

Προτείνουμε δε:

«Σάρκα και οστά» παίρνει το σχέδιο συγκεκριμένων παρεμβάσεων έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε στείλει με επιστολή προς την κυβέρνηση, αφού εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 35.500.000 ευρώ στη ΣΑΕΠ 501 του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2017.

Πρόκειται για επτά νέες εργολαβίες που περιελάμβανε το σχέδιο, που είχε αποστείλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και τον αναπλ. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχετικά με την άρση της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, καθώς όπως τονιζόταν σε αυτή, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο υπάρχον οδικό δίκτυο. «Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, δίνουν ουσιαστικά προσωρινές λύσεις και σίγουρα δεν προσφέρουν μία μόνιμη ασφάλεια στους οδηγούς και τους κατοίκους, ιδιαίτερα σε κόμβους, διασταυρώσεις και εξόδους εργοταξίων, όπου προστίθενται και τα βαρέα οχήματα των εργοταξίων, με την κατάσταση εκεί να είναι τραγική. Για αυτό το λόγο και προτείναμε συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων έργων συντήρησης και οδικής ασφάλειας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εγκρίθηκε η ένταξη των επτά νέων εργολαβιών συνολικού προϋπολογισμού 35.500.000 ευρώ για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών συντήρησης του Εθνικού Οδικού Δικτύου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:

 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Αντίρριο – Μεσολόγγι- Αγρίνιο - Αμφιλοχία – Μενίδι), ύψους 6.000.000 ευρώ,
 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 42 «ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ - ΒΟΝΙΤΣΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ» και των Οδικών τμημάτων «ΒΟΝΙΤΣΑ – ΑΚΤΙΟ» και «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΑΚΤΙΟ», ύψους 4.000.000 ευρώ,
 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 38 «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ» και «ΑΓΡΙΝΙΟ – ΘΕΡΜΟ», ύψους 2.500.000 ευρώ,
 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο. 33 «ΠΑΤΡΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ» (έως όρια Ν. Αρκαδίας) και των κλάδων της, ύψους 7.000.000 ευρώ,
 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε.Ο. 9α «ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ», ύψους 5.000.000 ευρώ,
 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ο ΠΥΡΓΟΥ – ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ - ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ, ύψους 3.000.000 ευρώ,
 • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ - ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ & ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ύψους 8.000.000 ευρώ.

Αυτές οι νέες εργολαβίες θα τεθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα γίνει αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μία ακόμη χρονιά, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενημέρωση των συμπολιτών μας για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας τους, ώστε να γνωρίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τους ειδικούς και τους επιστήμονες.

Ο απολογισμός για το 2016 είχε θετικό σήμα, όμως ήδη τα μηνύματα που λαμβάνει η Περιφέρεια από τους πολίτες και τους φορείς που συνεργάστηκαν για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχουν αύξοντα αριθμό ζήτησης για περισσότερες δράσεις.

Και αυτό κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πολλαπλασιάζοντας για φέτος τους τομείς που θα καλύψουν οι δράσεις που εντάσσονται στο ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Προαγωγής Υγείας των Πολιτών της ΠΔΕ για το 2017.

Τίτλος του φετινού προγράμματος είναι «Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας ατομικής και συλλογικής υγείας-Τεχνικές παρέμβασης στην κοινότητα για την εξέλιξη του ατομικού και συλλογικού κοινωνικού επιπέδου. Συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Το σχέδιο, εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας και αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που θα γίνει αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην αίθουσα του Σώματος στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).

Κατά το 2016, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ συμμετείχε και σε πολλές διαφόρων φορέων. Σε αυτές ενημερώθηκαν χιλιάδες πολίτες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, κάθε ηλικίας, σε θέματα ιδίως, για το πώς μπορούν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα τόσο για ασθένειες όσο και για άλλα ζητήματα όπως είναι η οδική ασφάλεια, το bullying, η στήριξη των κοινωνικών ομάδων κ.α.

Για τη νέα χρονιά, το 2017, ο σχεδιασμός που έχει γίνει αφορά δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, προάσπιση και προαγωγή της υγείας, προσυμπτωματικού ελέγχου, προληπτικής ιατρικής, ευαισθητοποίησης του κοινού, θέματα υγείας, πρόνοιας, στήριξη ευπαθών ομάδων κ.α.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλουμε να γίνει πρότυπο εθελοντισμού και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας, ώστε η κοινωνία να είναι στο πλευρό μας. Για μία ακόμη χρονιά έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο που καλύπτει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών, των ζητημάτων Υγείας και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχουμε χαράξει μία ενιαία στρατηγική με στοχευμένες πολιτικές» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και Βοηθός Περιφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Αντώνης Χαροκόπος, θα κάνει έναν μικρό απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά το 2016, καθώς και θα αναφέρει τους φορείς που συμμετείχαν.

Τέλος, θα παρουσιάσει το νέο σχεδιασμό με δεκάδες δράσεις που έχει εκπονηθεί για τη νέα χρονιά, τους τομείς που θα εστιάσει η Περιφέρεια, καθώς και τις κύριες προτεραιότητες για το 2017.

Επιταχύνεται η εφαρμογή των δράσεων συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με κύριο σκοπό την αναβάθμιση της εφαρμοσμένης έρευνας και της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειάς μας.

Οι δράσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου κύκλου συναντήσεων που είχε στην Πάτρα και στον Κόροιβο Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεώργιο Καρέτσο.

Συζητήθηκε η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη πριν μερικούς μήνες μεταξύ Περιφέρειας και Οργανισμού, οι οποίες και αφορούν στην επίλυση προβλημάτων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους και στην προστασία της υγείας των παραγωγών και καταναλωτών.

Επιπλέον, τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τις δύο πλευρές και για τα οποία αποφασίστηκαν οι από κοινού άμεσες ενέργειες για τη διευθέτησή τους, αφορούν, κυρίως:

 1. τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας RIS3 στην αγροδιατροφή, όπως η αντιμετώπιση προβλημάτων και ασθενειών κατά την παραγωγική διαδικασία,
 2. την υποστήριξη διαπίστευσης αλλά και τη στήριξη της λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας με την εφαρμογή προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας,
 3. την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των αγροκτημάτων των ινστιτούτων της Πάτρας και του Κόροιβου Ηλείας, για τη δημιουργία πειραματικών και επισκέψιμων αγροκτημάτων με σκοπό τη διάχυση της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή και
 4. την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Νέων Γεωργών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών τους και την αποπληρωμή τους.

Στις συζητήσεις, μεταξύ των δύο πλευρών, συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλης Μιχαλόπουλος, ενώ από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Χρήστος Τσαντήλας, καθώς και στελέχη του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Ιωάννη Μανουσόπουλο.

Στον απόηχο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Κόροιβο Ηλείας, συνολικής έκτασης αγροκτήματος 400 στρεμμάτων και εμβαδού κτιριακών εγκαταστάσεων 2.500 τ.μ. και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων 4 στρεμμάτων.

«Η ανασύσταση των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρειά μας, με επαρκή στελέχωση, αναβάθμιση των κτιριακών, ερευνητικών και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση των μεγάλων αγροκτημάτων τους, θα μετατρέψει την περιοχή μας σε κύριο και αυτόνομο κέντρο αγροτικής έρευνας καινοτομίας για ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα. Επίσης η συμμετοχή του Οργανισμού στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας θα βοηθήσει σημαντικά, μέσω του υπομέτρου 16.1 του ΠΑΑ, στη δημιουργία συνεργασιών για την παραγωγή καινοτόμων μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών και καλλιεργητικών προβλημάτων όπως ο Διαλευρώδης και η Τριστέτσα στα εσπεριδοειδή και το παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και κατέληξε:

«Η διαπίστευση του εδαφολογικού εργαστηρίου της Περιφέρειας, η στήριξη στην πιστοποίηση των ποιοτικών μας αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή του προγραμμάτων γεωργίας ακριβείας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων και την προστασία του σημαντικότερου συντελεστή παραγωγής που είναι το έδαφος, αποτελούν τα πρώτα βήματα μιας σειράς δραστηριοτήτων που απορρέουν από τη στενή συνεργασία που έχουμε με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», ευχαριστώντας παράλληλα, όλους όσοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας τους Γ. Καρέτσο, Β. Μιχαλόπουλο και Χ. Τσαντήλα.

 

 

Αιφνιδιαστικά –όπως γίνεται πάντα– και μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί ακόμα μία αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Πρόκειται για την αρμοδιότητα που αφορά τους ΤΟΕΒ, η οποία μέχρι σήμερα ασκείτο από τους Δήμους.

Το μείζον αυτό θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

«Πρόκειται για ένα θέμα που και παλαιότερα είχε προσπαθήσει η Κυβέρνηση να μεταφέρει, ωστόσο είχε αποσύρει τελευταία στιγμή την διάταξη αυτή, μετά και τις αντιδράσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Για το θέμα αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και έλαβε Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, ζητείται η άμεση απόσυρση της διάταξης, αφού η αρμοδιότητα αυτή δεν συνοδεύεται από πόρους και προσωπικό, όπως προβλέπεται στο Νόμο, όταν μεταφέρονται αρμοδιότητες.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους βουλευτές της Περιφέρειας να στηρίξουν τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να μην υπερψηφίσουν τη διάταξη.

Τέλος, θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας, να ενημερώσει τις περιφέρειες για τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών αυτών, τον αριθμό των οργανισμών που λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θεωρεί ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, όπως είχε δεσμευτεί στην αλλαγή του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, που θα προέβλεπε την οικονομική εξυγίανση των προβληματικών φορέων, την οικονομική τακτοποίηση των συσσωρευμένων χρεών και την αποπληρωμή τους, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης.

Αντί, λοιπόν, να δίνει λύση στα προβλήματα, απλά τα μεταφέρει από τους Δήμους στις Περιφέρειες, καταστρατηγώντας τον «Καλλικράτη» και τις αρχές του.

Οι Περιφέρειες δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία άλλη αρμοδιότητα που δεν συνοδεύεται από προσωπικό και πόρους. Επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό και η ΕΝΠΕ έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.

«Για μία ακόμη φορά το κεντρικό κράτος αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Αποφασίζει να μεταφέρει μία ακόμη αρμοδιότητα, χωρίς τα θεσμικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Προσφάτως μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Αιφνιδιαστικά –όπως γίνεται πάντα– και μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί ακόμα μία αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Πρόκειται για την αρμοδιότητα που αφορά τους ΤΟΕΒ, η οποία μέχρι σήμερα ασκείτο από τους Δήμους.

Το μείζον αυτό θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

«Πρόκειται για ένα θέμα που και παλαιότερα είχε προσπαθήσει η Κυβέρνηση να μεταφέρει, ωστόσο είχε αποσύρει τελευταία στιγμή την διάταξη αυτή, μετά και τις αντιδράσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Για το θέμα αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και έλαβε Απόφαση, σύμφωνα με την οποία, ζητείται η άμεση απόσυρση της διάταξης, αφού η αρμοδιότητα αυτή δεν συνοδεύεται από πόρους και προσωπικό, όπως προβλέπεται στο Νόμο, όταν μεταφέρονται αρμοδιότητες.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους βουλευτές της Περιφέρειας να στηρίξουν τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να μην υπερψηφίσουν τη διάταξη.

Τέλος, θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας, να ενημερώσει τις περιφέρειες για  τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών αυτών, τον αριθμό των οργανισμών που λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θεωρεί ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει, όπως είχε δεσμευτεί στην αλλαγή του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, που θα προέβλεπε την οικονομική εξυγίανση των προβληματικών φορέων, την οικονομική τακτοποίηση των συσσωρευμένων χρεών και την αποπληρωμή τους, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης.

Αντί, λοιπόν, να δίνει λύση στα προβλήματα, απλά τα μεταφέρει από τους Δήμους στις Περιφέρειες, καταστρατηγώντας τον «Καλλικράτη» και τις αρχές του.

Οι Περιφέρειες δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία άλλη αρμοδιότητα που δεν συνοδεύεται από προσωπικό και πόρους. Επισημαίνεται ότι για το θέμα αυτό και η ΕΝΠΕ έχει λάβει αντίστοιχη Απόφαση.

«Για μία ακόμη φορά το κεντρικό κράτος αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Αποφασίζει να μεταφέρει μία ακόμη αρμοδιότητα, χωρίς τα θεσμικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Προσφάτως μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Σελίδα 1 από 137

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία