Αγγελίες    Επικοινωνία

Ευριπίδη: «ΤΡΩΑΔΕΣ» από το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου του KANSAS των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 25/07/2019

 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
Του Γιώργου Ρόμπολα

Την ώρα που ο μεγάλος κατακόκκινος δίσκος του ήλιου έγερνε στη δύση του, βάφοντας τη θάλασσα του Ιονίου με βυσσινιά πορφύρα, ο χώρος στην αρχαία πολιτεία των Οινιαδών έπαιρνε άλλη διάσταση. Μια ομάδα ολοφυρομένων γυναικών με σκούρες μαντήλες στο κεφάλι που τους έκρυβε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου τους μπαίνει στη σκηνή. Είναι Τρωαδίτισσες, με πρώτη την Εκάβη, τη γυναίκα του βασιλιά Πριάμου. Θρηνούν και οδύρονται για την καταστροφή και τη λεηλασία της πόλης τους, της Τροίας, από τους Αχαιούς (Έλληνες) και τη σκληρή μοίρα που τις περιμένει, πλέον, ως σκλάβες.

Με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (415 π.Χ), λοιπόν, άρχισε το Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019, το Φεστιβάλ του Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι περισσότεροι νέοι, παρακολουθούσαν με κατάνυξη και συγκίνηση τα δρώμενα που επιτελούνταν στο χώρο του λαξευτού στο βράχο αρχαίου θεάτρου από τους πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου του KANSAS, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Dr. Dennis Christilles.

Καθηγητές και φοιτητές έδεσαν αρμονικά μαζί σε μια απόπειρα- επιτυχία- «μέθεξης» του κοινού. Προσέγγισαν με σεβασμό τα υψηλά νοήματα και τις αξίες που περιέχει το έργο του μεγάλου τραγικού μας ποιητή και ο καθένας, με τρόπο προσωπικό και ιδιαίτερα ξεχωριστό, προσπάθησε να το μετακενώσει στου «μύστες» του θεάτρου.

Ο θρήνος, οι συγκρούσεις, τα πάθη, η τραγικότητα της στιγμής εκφράστηκαν από τους φοιτητές κατά τρόπο ανάγλυφο κα υποδειγματικό.

Οι θεατές, ακόμη και όσοι δεν ήταν γνώστες της αγγλικής γλώσσας, δεν δυσκολεύτηκαν να μυηθούν στα δρώμενα, αποδεικνύοντας έτσι, ότι η εν λόγω τέχνη δεν απαιτεί μονάχα την νοητική προσέγγιση αλλά σύμπασες τις ανθρώπινες δυνάμει εσωτερικές και εξωτερικές.

Ο Nathan Bowman που σκηνοθέτησε και διασκεύασε το έργο, με βοηθό την Caitlin Forgione στην πρώτη του σκηνοθεσία στο αρχαίο δράμα κατάφερε να εκφράσει την ουσία του έργου. Με απλά μέσα και βασισμένος στο λόγο, τους ηθοποιούς, σεβάστηκε το φυσικό χώρο του θεάτρου και όλα τα στοιχεία, οι κινήσεις, το φως, η φωνή, το χρώμα δημιούργησαν μια ιδιαίτερη «ατμόσφαιρα» που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν. Κεντρικά θέματα όπως ο σεβασμός στο θείο και ιερό, η αγάπη, ο έρωτας, ο πόλεμος, η βία, η εξουσία, ο ανθρώπινος πόνος κ.λ.π εξετάστηκαν με το μεγεθυντικό φακό της τέχνης του θεάτρου, ώσπου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, και μέσα από αυτή, όσο σκληρή κι αν είναι, να επέλθει η κάθαρση.

Το σκηνικό (Dennis Christilles) απλό και απέριττο, μετέφερε το θεατή στην τραγικότητα το έργου, χωρίς να παραβιάζει την ψυχολογία του και έδεσε αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο.

Ήταν εμπνευσμένο από τις απεικονίσεις πολέμου των σύγχρονων ζωγράφων. Απεικονίζονται δύο άλογα τραβώντας των εαυτό τους χωριστά. Η ιδέα των αλόγων εξελίχτηκε από τις προτάσεις του Δούρειου ίππου καθώς και από την ένωση του Ποσειδώνα ως προστάτη της Τροίας και του θεού των αλόγων. Οι εικόνες είναι ψυχρές, παγωμένες όπως και οι γυναίκες του έργου, σε μια στιγμή βίας που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

Τα κοστούμια (Hanah Glimpse) σχεδιάστηκαν για να προτείνουν τα στυλ της αρχαίας Ελλάδας καθώς και τη σχέση με την σύγχρονη εποχή. Είχαμε δηλαδή μια συνύπαρξη κριτική και ουσιαστική της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και αμερικανικής.

Οι μανδύες του χορού έκρυβαν την ταυτότητα των προσώπων καθιστώντας τους τα ανώνυμα θύματα του πολέμου και της βιαιότητας.

Σ’ αυτή την προοπτική λειτούργησε και η κινησιολογία με κύρια χαρακτηριστικά την άνεση και ατομική πειθαρχία, την ομιλία του σώματος σε τέτοιο βαθμό που να επιτυγχάνεται η μεταφορά των συναισθημάτων στον εσωτερικό κόσμο του θεατή, έτσι ώστε οι πιο «αφοσιωμένοι» να παρακολουθούν τη κίνηση των ηθοποιών.

Ο χορός των γυναικών κινήθηκε και μίλησε το λόγο με σαφήνεια, με αρμονικές φωνές, με αυτοπεποίθηση σε κάθε βήμα τους, σε κάθε λέξη.

Η ευκρίνεια και η καθαρότητα του λόγου όλων των ερμηνευτών ήταν σε υψηλό επίπεδο, προσφέροντας ρεαλισμό, αμεσότητα και εν των ένδον διέγερση.

Οι ηθοποιοί, όντως τραγικοί, πράττοντες και ουχί εκτελούντες, με την όλη τους συμπεριφορά πρόσφεραν την τραγικότητα, ρυθμισμένη στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στους θεατές. Δεν είναι τυχαίο ότι η διδασκαλία του έργου οι τεχνικές, τα πάντα ελάμβαναν χώρα στο αρχαίο θέατρο με αποτέλεσμα τον πλήρη δεσμό πρωταγωνιστών-χώρου-θεάτων.

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας από την καθηγήτρια Δήμητρα Πίτσικου προς του αμερικάνους φοιτητές, είχε εμφανή τα αποτελέσματα της στην εξαίρετη εκφορά του ελληνικού λόγου, στα κυριότερα σημεία της τραγωδίας που απέδωσαν οι ξένοι φοιτητές.

Γενικά ήταν μια παράσταση από μια συντονισμένη ομάδα ηθοποιών, καλά δουλεμένη που «αιχμαλώτισε» το κοινό.

Στους συντελεστές της παράστασης εκτός των όσων αναφέραμε περιλαμβάνονται:

Tinashe Mukoyi-Ποσειδώνας

Jillian Wilson-Αθηνά

Dominque Waller-Εκάβη

Stephen Loftesness-Ταλθύβιος

Hanah Glimose-Κασσάνδρα

Naomi Chaffee-Ανδρομάχη

Joshua Philloon-Μενέλαος

Elissa Randeau-Ελένη

Τα μέλη του χωρού: Caitlin Forgione-κορυφαία, Marciela Alaniz, Delaney Borders, Σάρα Μάλαϊ, Παναγιώτα Μπαλωμένου, Νίκος Ντάνος, Ζωή Ρόμπολα, Αριστέα Τσελίκα.

Ως Επιβράβευση της επιτυχίας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα των 400 και πλέον θεατών.

Τελειώνοντας, θα ήθελα για «την ιστορία και μόνο» να υπενθυμίσω στους αγαπητούς φίλους της «ΑΙΧΜΗΣ» ότι φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια (1987-2019) από τότε που το Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Αρχαίου Δράματος και την Κοινότητα Κατοχής εφάρμοσαν ένα πρότυπο σχέδιο (project) που είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του χώρου των Οινιαδών σε Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο.

Το σχέδιο αυτό εφαρμόζει και σήμερα κατά υποδειγματικό τρόπο ο Dr. Dennis Christilles παίρνοντας την σκυτάλη από τον προκάτοχό του Dr. Andrew T. Tsubaki. Η επί μία εικοσαετία και πλέον (1997-2019) παρουσία του Dr. Dennis Christilles στην Κατοχή Οινιαδών και της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου αποτελεί αυτό καθ’ εαυτό σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για όλη την περιοχή της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, νομίζω, από αυτούς που προΐστανται σήμερα του Καλλικρατικού Δήμου Μεσολογγίου. Όταν μάλιστα ο Δήμος Μεσολογγίου μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών έχει έρθει σε αδελφοποίηση και Πολιτιστικές ανταλλαγές με την Πολιτεία του Κάνσας και το Πανεπιστήμιό της, τέτοια σημαντικά γεγονότα με την δέουσα σοβαρότητα. Με τον τρόπο αυτό δίνονται ευκαιρίες για καλύτερη συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών σε επίπεδο πολιτισμού.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία