Αγγελίες    Επικοινωνία

Το thebest.gr φέρνει στην επιφάνεια τα μυστικά του βυθισμένου αεροπλάνου που παραμένει λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Βαθύ Μεγανησίου.

Εκεί όπου κατέπεσε μετά από μηχανική βλάβη το 1971, σύμφωνα και με τους ντόπιους οι οποίοι μας διηγούνται την ιστορία. Ιστορίες και μυθοπλασίες, πολλές γύρω από το βυθισμένο αεροσκάφος.

 

Η επικρατέστερη ήταν αυτή που το βάφτιζε γερμανικό βομβαρδιστικό το οποίο κατέρριψαν ηρωικοί Μεγανησιώτες! Ποιά είναι όμως η πραγματική ιστορία πίσω από το βυθισμένο αεροπλάνο στο λιμάνι του Βαθιού, στην τοποθεσία Σουδαυλακέικα;

Ο κύριος Ερρίκος Καλλίνικος, πρώην δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας που διατηρεί ψαροταβέρνα στο Βαθύ Μεγανησίου, μας είπε την ιστορία του αεροσκάφους και μας πήγε με το ταχύπλοο σκάφος του ακριβώς πάνω από το κουφάρι του αεροπλάνου.

 Σύμφωνα με τον κ. Καλλίνικο, στο αεροπλάνο επέβαιναν 6 Ολλανδοί και πετούσαν πάνω από τον Σκορπιό τραβώντας φωτογραφίες το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση. Μηχανική βλάβη τους έκανε να προσθαλασσώσουν αναγκαστικά το μικρό αεροσκάφος. Το μονοκινητήριο βυθίστηκε μετά από λίγο, ωστόσο όλοι οι επιβαίνοντες βγήκαν σώοι, ενώ σε βοήθειά τους έσπευσαν και αλιευτικά της περιοχής.

Το περιστατικό σύμφωνα με τον κ. Ερρίκο συνέβη το 1971. Δύο χρόνια αργότερα μια ανεμότρατα με το όνομα Πάτρα 2 – η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην Ιχθυόσκαλα της Πάτρας- το ανέσυρε άθελά της από το σημείο που είχε βυθιστεί και το έβγαλε από τα σύρματα και τα δίχτυα της στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Με το drone του thebest.gr πετάξαμε πάνω από τον κόλπο στο Βαθύ Μεγανησίου και αναζητήσαμε στα θολά νερά της θάλασσας το κουφάρι του αεροσκάφους που έχει γίνει κάτι σαν το Ναυάγιο της Ζακύνθου για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Ερρίκος μας είπε μάλιστα πως έγιναν προσπάθειες και εισηγήσεις -ακόμη και από τον ίδιο, όταν ήταν δημοτικός σύμβουλος- να βγεί το αεροπλάνο από τη θάλασσα και να αναδειχθεί καθώς έτσι κι αλλιώς όλοι θέλουν να το δουν κι έχει γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν της περιοχής, μαζί και τουριστική ατραξιόν.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

 

Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων

«Τι συμβαίνει όταν "ο πόνος των άλλων" θεαματικοποιείται και προσφέρεται ως προϊόν αισθητικής απόλαυσης; Η κατανάλωση εικόνων βίας μας κάνει να συνηθίζουμε σε αυτή ? Μπορεί η φωτογραφία να γνωστοποιεί τα γεγονότα χωρίς να γίνεται η ίδια τέρας;»

Το Photopolis Agrinio Photo Festival, αυτό το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:00 στο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “ Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων» με αφορμή την φωτογραφική έκθεση “The Itinerary», όπου έντεκα γνωστοί φωτογράφοι καταγράφουν και παρουσιάζουν τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στην προσπάθεια των προσφύγων να προσεγγίσουν διαφορετικούς προορισμούς.

Εισήγηση & συντονισμός: Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος (Εφ. Συν.)

Στην συνάντηση θα παραστούν οι φωτογράφοι της έκθεσης: Milos Bicanski, Λουϊζα Γκουλιαμάκη, Δημήτρης Μπούρας, Άννα Παντελιά, Ορέστης Σεφέρογλου.

Να θυμίσουμε ότι οι εκθέσεις του Φεστιβάλ θα είναι ανοικτές μέχρι τις 30 Ιουνίου καθημερινά από ώρα 19:00 έως 22:00.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, στις 8μ.μ., πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα «Φωτογραφία: Διατήρηση ή/και κατασκευή της συλλογικής μνήμης;», με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών που αφορούσαν στην ιστορική περίοδο της πόλης του Αγρινίου της δεκαετίας ’60.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Photopolis Agrinio Photo Festival, που διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα «art8» (τμήμα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου) υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο.

 Η συντονίστρια της συζήτησης φιλόλογος – Δρ μουσειολόγος Σπυριδούλα Πυρπύλη, οι Αγρινιώτες που διέθεσαν τις φωτογραφικές τους συλλογές, Θανάσης Βαλαώρας, Αλέξιος Κατεφίδης, Θεώνη Λειβαδίτη, Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη, Κώστας Πατρώνης και Κώστας Ρίζος, καθώς και ο Λεωνίδας Φραγκούλης, δάσκαλος της φωτογραφικής ομάδας «art8» που άνοιξε την συζήτηση, κατάφεραν να μεταφέρουν στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της περιοχής του Αγρινίου στη δεκαετία του ‘60, μια δεκαετία πλούσια σε νεωτερικότητες, γεγονότα και ανατροπές. Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν ενεργά «ανασκευάζοντας» εικόνες του παρελθόντος με μνημονικά βοηθήματα τις φωτογραφίες.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκε αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τους συλλέκτες κ. Νίκο Αντωνίου και κ. Γιάννη Κουτρομπούση.

Η επόμενη συζήτηση, αφορά στη συλλογική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο “The Itinerary” (Η Διαδρομή), όπου έντεκα γνωστοί φωτογράφοι καταγράφουν και παρουσιάζουν τους διάφορους σταθμούς και στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στην προσπάθεια των προσφύγων να προσεγγίσουν διαφορετικούς προορισμούς.

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 8μ.μ , στο χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου.

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το θέμα «Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων», με τους φωτογράφους της έκθεσης Milos Bicanski ,Λουΐζα Γκουλιαμάκη, Δημήτρη Μπούρα, Άννα Παντελιά, Ορέστη Σεφέρογλου.

Το Φεστιβάλ θα είναι ανοικτό μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Συμμετοχικής Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «Το Πανηγύρι τ’ Άη Συμιού».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στις 20:00, στον Βιότοπο Πολιτισμού "Τοπικός Κόμβος - Local HUB".

Τριάντα έξι φωτογράφοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες απάντησαν στο ερώτημα «Αν το πανηγύρι τ’ Άη Συμιού ήταν μια εικόνα ποια θα ήταν;» και διαμόρφωσαν μια συμμετοχική απάντηση στο ερώτημα αυτό, μέσω των φωτογραφικών τους στιγμιότυπων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, επιχειρείται για πρώτη φορά διαγενεακή προσέγγιση του πανηγυριού μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό των συμμετεχόντων στο πανηγύρι. Φωτογραφίες παλαιότερων δεκαετιών έρχονται να αφηγηθούν οικογενειακές ιστορίες, ανακαλώντας μνήμες και τεκμηριώνοντας την ιστορική συνέχεια και εξέλιξη του πανηγυριού.
Σας περιμένουμε.

H Έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των συλλόγων:
-Σύλλογος Πανηγυριστών Μεσολογγίου "ΑΗ ΣΥΜΙΟΣ"
-Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου

Η Έκθεση γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Το Μεσολόγγι των Ντόπιων - Messolonghi By Locals». Το Messolonghi By Locals αφορά στην καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους πολίτες οι οποίοι γίνονται οι ίδιοι οι συνδιαμορφωτές της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης.
Το Messolonghi By Locals υποστηρίζεται από το πρόγραμμα: START Create Cultural Change
Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 9 το βράδυ εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις του Photopolis Agrinio Photo Festival, που διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα «art8» (τμήμα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου) υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων & Νέων Τεχνολογιών, που εδρεύει στο Αγρίνιο.

Το νέο πολιτιστικό γεγονός, θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Δημήτρης Δαμάσκος.

Το Φεστιβάλ θα λειτουργήσει σε τέσσερις αίθουσες της ανακαινισμένης παλαιάς λαχαναγοράς Αγρινίου από 14 μέχρι 30 Ιουνίου.

Θα εγκαινιαστούν πέντε φωτογραφικές εκθέσεις:

- Η καθιερωμένη ετήσια έκθεση των μελών της «art8».

- «Αγρίνιο Sixties»: έκθεση πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού της δεκαετίας του 60, το οποίο έχουν παραχωρήσει οι συμπολίτες μας: Θανάσης Βαλαώρας και Αριστείδης Μπαρχαμπάς.

- «The Itinerary»: έκθεση 44 φωτογραφιών, οι οποίες παρατηρούν την προσπάθεια των προσφύγων να προσεγγίσουν διαφορετικούς προορισμούς. Φωτογράφοι που συμμετέχουν: Milos Bicanski, Andrea Bonetti, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Γιάννης Κολεσίδης, Γιάννης Λιάκος, Δημήτρης Μπούρας, Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος, Αννα Παντελιά, Φώτης Πλέγας, Ορέστης Σεφέρογλου.

- «Σημείο στο χάρτη» έκθεση του Photometria International Photography Festival: “Έντευξις”. Συμμετέχουν 15 Φωτογραφικές Λέσχες απ’ όλη την Ελλάδα.

- «Εντάσεις» έκθεση των 15 επιλεγμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού που διενήργησε το Photopolis τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεών του. Το βράδυ των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση των τριών καλύτερων φωτογραφιών του διαγωνισμού.

Τις επόμενες ημέρες, εκτός από τις εκθέσεις, θα πραγματοποιηθούν παράπλευρες δραστηριότητες:

Ανοιχτές Συζητήσεις με θέματα:

- «Φωτογραφία: Διατήρηση ή/και κατασκευή της συλλογικής μνήμης

Η συζήτηση θα πλαισιώσει την έκθεση φωτογραφιών «Αγρίνιο Sixties». Συντονίστρια θα είναι η φιλόλογος – Δρ. μουσειολόγος Σπυριδούλα Πυρπύλη, ενώ στο τραπέζι θα συμμετέχουν οι παραχωρήσαντες υλικό συμπολίτες μας: Θανάσης Βαλαώρας, Θεώνη Λειβαδίτη, Αριστείδης Μπαρχαμπάς, Γίτσα Πανταζή-Ναστούλη, Κώστας Πατρώνης, Κώστας Ρίζος.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, ώρα: 20:00.

- «Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων»

Η συζήτηση θα πλαισιώσει την έκθεση φωτογραφιών «The Itinerary» αφορά το θέμα του μεταναστευτικού από γνωστούς φωτογράφους, οι οποίοι ακολούθησαν την διαδρομή των προσφύγων.

Συντονίστρια θα είναι η δημοσιογράφος Ντίνα Δασκαλοπούλου. Από τους φωτογράφους της έκθεσης θα παραστούν οι: Milos Bicanski, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Δημήτρης Μπούρας, Άννα Παντελιά, Ορέστης Σεφέρογλου.

- Portfolio Reviews για φωτογράφους, από την φωτογράφο – curator: Ελένη Μουζακίτη και τον δάσκαλο φωτογραφίας: Παναγιώτη Παππά.

Κυριακή 23 Ιουνίου, ώρες 19:00-21:00.

- Μία από τις αίθουσες θα διαμορφωθεί σε φωτογραφικό studio, όπου θα μπορεί όποιος θέλει να φωτογραφηθεί δωρεάν! Φωτογραφίζει το μέλος της «art8» Πάνος Καλτσάς.

Μουσικά δρώμενα

- Ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας με τον Χάρη Οικονόμου

Το πρόγραμμα ανήκει στην σύγχρονη φιλολογία της κιθάρας και διακρίνεται για τα μοντέρνα & jazz στοιχεία, την πολυρυθμία, την ατονικότητα και τις σύγχρονες τεχνικές. Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, ώρα: 21:00.

- Μουσική συναυλία με τους Blues Bash

Πλατεία Δημάδη, Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, ώρα: 21:00.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι Ελεύθερη.

Το πλήρες πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: www.photopolis.gr

Συνεχίζεται ο Φωτογραφικός διαγωνισμός μας με θέμα "Φωτογραφίζοντας τον άνεμο στην Ελλάδα".

Η προθεσμία είναι η Τρίτη 28 Μαΐου 2019.

Παίρνουμε μαζί τις φωτογραφικές μας μηχανές όταν επισκεπτόμαστε τις ιδιαίτερες πατρίδες μας το Σαββατοκύριακο για τις εκλογές, φωτογραφίζουμε τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας και αναρτούμε τις φωτογραφίες μας στην ειδική πλατφόρμα της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ.

Θεματικές κατηγορίες
Το θέμα της κάθε φωτογραφίας - συμμετοχής πρέπει να έχει άμεση σχέση με τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα.
Η κάθε φωτογραφία - συμμετοχή πρέπει να εντάσσεται σε μια από τις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες:

Κατηγορία 1: η Ανεμογεννήτρια στο τοπίο - το τοπίο της Ανεμογεννήτριας

Κατηγορία 2: Ανεμογεννήτριες, Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ελλάδα

Κατηγορία 3: Ανεμογεννήτριες στον Ελληνικό χώρο από ψηλά (αεροφωτογράφιση)

Προθεσμία υποβολής
Τρίτη 28 Μαΐου 2019
 
Βραβεία
Μεταξύ όλων των συμμετοχών και στις τρεις θεματικές κατηγορίες θα επιλεγεί η καλύτερη φωτογραφία που θα λάβει ως βραβείο χρηματικό έπαθλο 800 ευρώ και ένα μικρό τεχνούργημα.
Η καλύτερη φωτογραφία από κάθε μια από τις δύο άλλες κατηγορίες (στις οποίες δεν θα ανήκει η νικήτρια φωτογραφία) θα λάβει ως βραβείο από ένα μικρό τεχνούργημα.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν πριν την 15 Ιουνίου 2019, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί.
Οι καλύτερες φωτογραφίες θα κοσμήσουν, σε εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων, τα νέα γραφεία της ΕΛΕΤΑΕΝ και θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ.
 
Κριτική Επιτροπή

Αλέξανδρος Μαραγκός, Filmmaker/Photographer, alexandrosmaragos.com

Θοδωρής Παναγούλης, Δημοσιογράφος, www.energypress.gr

Λήδα Κωτσονοπούλου, Καλλιτέχνης, Μέλος ΕΛΕΤΑΕΝ, Instagram: @ledart

Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

H φωτογραφία της ανάρτησης
Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από το Αιολικό Πάρκο Σύρου του ομίλου εταιρειών ITA Group
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία