Αγγελίες    Επικοινωνία

Στο Διόνι της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, σε μία παραλία με ιδιαίτερη τοπογραφία και μοναδική ομορφιά, διεξήχθη και φέτος το τρίτο φεστιβάλ αετοσανίδας (Kitesurf). Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσημα εγγεγραμμένοι 50 αθλητές. Συνολικά στο Φεστιβάλ ήρθαν αθλητές από πολλά μέρη της Ελλάδος όπως από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Ναύπακτο, Αίγιο, Πάτρα, Ναύπλιο, Λάρισα, Καλαμάτα αλλά και από εξωτερικό όπως Σλοβακία, Γερμανία, Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία και Βραζιλία υπολογίζουμε γύρω στους 100 αθλητές χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ήταν μαζί μας ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής Carlos Mario από Βραζιλία αλλά και οι Victor Hays από Γαλλία και Jerome Cloetens από Βέλγιο.

Νικητές των αγωνισμάτων Freestyle άνω των δεκαοχτώ ήταν πρώτος ο Τσάβαλος Γιώργος, δεύτερος ο Στέλιος Κοντός και τρίτος ο Γιαννάκογλου Χρήστος ενώ κάτω των 18 πρώτος ο Cyprien Bourdoulous, δεύτερος ο Αιμίλιος Φούντας και τρίτος ο Αλέξανδρος Πικραμένος. Στο freestyle γυναικών πρώτη βγήκε η Ανθία Χρόνη, δεύτερη η Ελισάβετ Φλοκοπούλου και τρίτη η Νέλλυ Βεργοπούλου.

Στο διαγωνισμό BigAir πρώτος βγήκε ο Thomas Mοrtila από με 8.8 μ από Ρουμανία, ο Μπέλεχας Ντίνος 8.4 μ και ο Στέλιος Κοντός με 4,6. Οι αθλητές μετρήθηκαν με ειδικές συσκευές PIQ.

Στο Φεστιβάλ έγιναν παράλληλες δραστηριότητες όπως διαγωνισμός Survivor ενηλίκων και παιδιών στο οποίο κόσμος πήρε μέρος με ενθουσιασμό καθώς και Latin Show από την ομάδα της Νίκης Παξινού Bailarte την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Η ομάδα του West Coast Kitesurf θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους μεγάλους μας χορηγούς όπως την ΘΕΡΜΟΖΕΛ, ΣΑΩ, ΑΛΑΤΙΕΡΑ, Τυροκομείο Κλαουδάτος, ΣΑΚΚΕΤΟΣ, ARIS HAIR STUDIO, DKdental DIAMANTOPOULOS, DATAHOST, GERMANOS Μεσολογγίου, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΙΡΚΑΣ, VODAFONE ΚΑΤΟΧΗΣ, RBPD, TOPOLINO, STIHL, ΙΟΝΙΟΝ YACHTING co. και από τον χώρο τους SURFMARKET.GR και KITESURFGREECE.COM οι οποίοι με τα μεγάλα τους δώρα έκαναν αυτό το φεστιβάλ μια πετυχημένη διοργάνωση.

Το 3ο Φεστιβάλ Kitesurf ήταν φεστιβάλ συμμετοχής και στήριξης από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και μεγάλους χορηγούς από Αθήνα, έτσι έγινε εφικτό το να γίνει αυτή η διοργάνωση χωρίς την συμμετοχή κρατικών φορέων κάτι που μας συγκινεί ιδιαίτερα γνωρίζοντας την δύσκολη συγκυρία την εποχή της κρίσης για τους επιχειρηματίες που στήριξαν για τρίτη χρονιά αυτό τον θεσμό. Οι χορηγοί που στήριξαν τον θεσμό ήταν οι ETEKAgas Μπαρμπέρης, Jeaneration, Topolino, Πλακίδας Παραδοσιακές Φορεσίες, Maritsis Repair Shop,Survivor Bar, Café Adonis, Μπριάνης Χρώματα, Escape Bike, Μεταλλοδομή Χουλιάρας, Φαρμακείο Καλόκληρος, Φαρμακείο Καρατζογιάννη, Ναυαγός, Ρόμπολας Ταξί, Alevras Fight club, Μάτσιγκας Καβα, ΕΚΟ Μακρής, Ταβέρνα FOODas, Ταβέρνα Μπαλκόνι Σταμνάς, και τον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου

Τελειώνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι η περιοχή μας προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αθλήματος που είναι ένα από τα πιο ανερχόμενα τουριστικά πακέτα παγκοσμίως μιας και ήδη έχει φιλοξενήσει πάνω από δέκα αθλητές παγκοσμίου επιπέδου και ειδικά φέτος πάνω από εκατό πενήντα αθλητές ερασιτεχνικού επιπέδου από διάφορες χώρες. Το Διόνι της Κατοχής έχει μπει ήδη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αποτέλεσμα της δράσης της τοπικής ομάδας του Kitesurf. Παρόλο που η περιοχή βρίσκεται ορθώς υπό προστασία συνθηκών Ραμσάρ και Νατούρα θα πρέπει να τονίσουμε ότι το άθλημα σε καμία περίπτωση δεν απειλεί την βιοποικιλότητα (πανίδα και χλωρίδα) της περιοχής μιας και η κυρίαρχη σεζόν διεξαγωγής του είναι εποχή που αποδημητικά πουλιά λείπουν και δεν υπάρχει επώαση. Ας ελπίσουμε ότι οι κρατικοί φορείς οι οποίοι δεν διακρίνονται για τα αντανακλαστικά τους να ενεργοποιηθούν και να συμβάλλουν στην βελτίωση των υποδομών με σκοπό την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη.

Με εκτίμηση

Χρήστος Διαμαντόπουλος
West
Coast Kitesurf Team
Έφορος
Kitesurf N.O.M

Με μεγάλη επιτυχία και πλούσιο θέαμα ξεκίνησε χτες το 3ο kite surf festival στο Διόνι του δήμου Μεσολογγίου.

Πολλοί αθλητές από Ελλάδα και εξωτερικό (ανάμεσα στους οποίους και παγκόσμιοι πρωταθλητές!) είναι παρόντες και προσφέρουν πλούσιο θέαμα στους θεατές. Επίσης έχουν προγραμματιστεί και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Σήμερα Κυριακή, δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ θα γίνει επίδειξη Latin Dancing από την ομάδα Bailarte, θα διοργανωθούν Survivor games για μικρούς και μεγάλους. Την ίδια μέρα θα γίνει και η λαχειοφόρος κλήρωση με πλούσια δώρα. 

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών πρωτίστως σε Ιταλία και μετά Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και φυσικά Μεγάλη Βρετανία (με το Brexit ) πολλοί αναφέρονται για άνοδο του λαϊκισμού και την γιγάντωση των άκρων κυρίως της δεξιάς. Μάλιστα διαβάζουμε και διάφορους αρθρογράφους όπως ο κύριος Γεωργελές στο athensvoice να αναφέρει ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι λίγοι, κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν λένε την αλήθεια, αλλά και το ακροατήριό τους δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια. Οι γερασμένες κοινωνίες δεν έχουν το δυναμισμό να αναλάβουν νέα ρίσκα, προτιμάνε να μάχονται για τα «κεκτημένα». Έστω κι αν αυτά είναι ανέφικτα. Γι’ αυτό γίνονται ξανά ελκυστικά τα δεξιά και αριστερά άκρα που το καθένα με τον τρόπο του υπόσχονται μια αδύνατη επιστροφή στον 20ό αιώνα.

Είναι έτσι όμως;

Είναι λαϊκισμός σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ο νέος να υπαμείβεται και να μην μπορεί σχεδόν να κάνει οικογένεια μένοντας με άλλους τρεις ή και περισσότερους ενήλικους στο ίδιο πανάκριβο σπίτι; Είναι λαϊκισμός οι συνθήκες όπως της Λισαβώνας και Δουβλίνου να γράφονται στα μέτρα των λίγων ισχυρών; Είναι λαϊκισμός να μην έχει η Ευρώπη κοινή αμυντική εξωτερική πολιτική και κοινό φορολογικό σύστημα ενώ έχει κοινό νόμισμα ;Είναι λαϊκισμός να πνίγονται κάθε μέρα χιλιάδες μετανάστες στα νερά της Μεσογείου και η Ευρώπη να ανέχεται τις φαβέλλες της Ελλάδος, Γαλλίας Ιταλίας και Ισπανίας ενώ στην Γερμανία και Σουηδία ολόκληρες γειτονιές έχουν γκετοποιηθεί και είναι άβατο ειδικά για γυναίκες μετά την δύση του ήλιου; Είναι λαϊκισμός που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις στο μετρό χωρίς να κινδυνεύεις να ανατιναχτείς; Είναι λαϊκισμός να είσαι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης (Ιταλία) με την Γερμανία που χειραγωγεί την κρίση ώστε να απολαμβάνει ένα τεχνητό υποτιμημένο μάρκο και να καταλήγεις να χρωστάς όσο δύο φορές το ΑΕΠ σου χωρίς να μπορείς να ξεφύγεις από τον ζουρλομανδύα του κοινού νομίσματος; Είναι λαϊκισμός η καταστροφή του μικρομεσαίου εξαιτίας της υπερφορολόγησης σε όλη την Ευρώπη ενώ η πολυεθνική ελίτ με την διαπλοκή κυβερνήσεων τα κέρδη που παράγει με συνθήκες δουλείας σε Ασία και Αφρική τα αποθηκεύει σε οφσορ ;

Και ποια είναι τα αίτια της κακοδαιμονίας; Η ανυπαρξία θεσμών ; Η παρεμβατική πολιτική της Ευρώπης με τις ποσοστώσεις και τις επιδοτήσεις για να εξυπηρετήσει συμφέροντα πολυεθνικών; Το ότι καθυστέρησαν οι Βρυξέλλες να πάρουν απόφαση για την κρίση τρία χρόνια και ενώ ο κόσμος κατέρρευσε είχαμε στην Ευρωζώνη αύξηση επιτοκίων. Στο ότι τα κοινά σύνορα δεν είναι κοινά και οι Βρυξέλλες όταν τα βρίσκουν σκούρα σου λένε «βρείτε τα» ; Στο ότι οι Γερμανοί διαφημίζουν τους τεμπέληδες Νότιους που πειράζουν στατιστικά μεγέθη όταν οι ίδιοι μιζάρουν εκατό παγκοσμίως κυβερνήσεις και χειραγωγούν αγορές με ψεύτικες επιδόσεις αυτοκινήτων και μηχανών;

Ας αφήσουμε τις ταμπέλες για το ποιος είναι φιλελεύθερος, ποιος είναι σοσιαλδημοκράτης και ποιος λαϊκιστής . Να ειδοποιήσει κάποιος επίσης τον κύριο Γεωργελέ ότι έρχεται ο αυτοματισμός τα επόμενα χρόνια. Ουδεμία σχέση το γήρας με την αντικατάσταση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από ρομπότ. Εμπόδιο στην διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρώτα αυτοί που βλέπουν σε εκλογικές νίκες λαϊκιστές, άγνοια της πλέμπας και είναι έτοιμοι να στήσουν αγάλματα σε κύριο Σόιμπλε. Εμπόδιο είναι όλοι αυτοί που δεν βλέπουν ότι η Ευρωζώνη έχει αρχίσει και μετατρέπεται σε μια Σοβιετική Ένωση ακριβοπληρωμένη γραφειοκρατίας, μονοπωλίων και παρεμβατισμού πολλές φορές παραβιάζοντας το σύνταγμα των χωρών μελών της. Αν δεν αλλάξουμε αυτό το μόρφωμα προς το καλύτερο απλά θα πέσει να μας πλακώσει όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει την προσπάθεια όλων μας για ένα καλύτερο αύριο και για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε που πήρε λάθος δρόμο.

 Χρήστος Διαμαντόπουλος- Περιοδοντολόγος
MSc University of Minnesota & Harvard

 

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 21/12/2017

 

Γράφει ο
Χρήστος Διαµαντόπουλος,
Περιοδοντολόγος - MSc University of Minnesota & Harvard

 

H Ελλάδα είναι μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι σε συνταγές διάσωσης από εταίρους και το διεθνές νομισματικό ταμείο και ενώ διαφαίνεται ότι μπαίνει σε μια σειρά μετά από πολλά χρόνια θυσιών του Ελληνικού λαού (με πιθανές λογιστικές αλχημείες) δυστυχώς ο μέσος πολίτης βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φοροαπαιτήσεις ενός αδηφάγου κράτους.

 

Το νέο Πλαίσιο

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το πώς η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, βάση μνημονιακών συμφωνιών. Oρθά μειώνουμε δημόσιες δαπάνες και ολοκληρώνουμε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και περιουσίας (μάλιστα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης διαφαίνεται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική ευκολία ειδικά τώρα που έχουμε αριστερή κυβέρνηση). Όμως οι μνημονιακές εφαρμογές οδηγούν την Ελλάδα σε αυξανόμενες δανειακές ανάγκες υπό το βάρος των πρωτογενών πλεονασμάτων και παρατηρούμε περαιτέρω φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.

 

Πονάει δόντι, κόβω κεφάλι;

Στην ιατρική επιστήμη όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα προσπαθούμε να βρούμε σε πρώτο στάδιο την αιτία γιατί χωρίς την θεραπεία της αιτίας η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δίνει στον ασθενή την δυνατότητα να ζήσει αλλά πολλές φορές με μεγάλα προβλήματα και χωρίς ποιότητα. Αν μπορούσαμε να δούμε την αναλογία θα συμπεραίναμε ότι η Ελλάδα είναι ένας ασθενής που αντιμετωπίζεται στα γενικά συμπτώματα αλλά όχι στην ρίζα του προβλήματός της με αποτέλεσμα να είναι καθηλωμένος σε ένα μακρόχρονο κρεβάτι πόνου. Και όπως είπαμε ενώ κάποια μακροοικονομικά μεγέθη μπαίνουν σε σειρά δηλαδή μειώνεται η ανεργία αυξάνεται το ΑΕΠ πετυχαίνουμε στόχους μνημονιακούς και κλείνουν αξιολογήσεις, σε τοπικό επίπεδο αδυνατούμε να δούμε ανάπτυξη και όταν μιλάμε για τοπικό επίπεδο μιλάμε για τις πόλεις και χωριά που μένουμε.

 

Το παράδειγμα του Μεσολογγίου

Θα αναφερθώ στην πόλη που μένω ως παράδειγμα μιας πόλης με φυσικό πλούτο και ιστορία ένα εν δυνάμει εμπορικό και τουριστικό προϊόν χωρίς όμως καμία προοπτική σοβαρής ανάπτυξης με ελλειμματικές υποδομές όπου στο παρελθόν έχει πέσει πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ θεωρώντας ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθρέφτης του γενικότερου προβλήματος της χώρας μας γιατί η αιτία του προβλήματος είναι η ίδια.

Το Μεσολόγγι λοιπόν έχει ένα μοναδικό φυσικό πλούτο. Έχει την μεγαλύτερη παραγωγή αλατιού στην Ελλάδα, έχει ένα σπάνιο υδροβιότοπο και μια απέραντη λιμνοθάλασσα με ιαματικά νερά και άφθονο ψάρι. Έχει ένα λιμάνι το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται εντός της λιμνοθάλασσας που προσφέρει προστασία από καιρικά φαινόμενα και θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη μαρίνα με σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Έχει μια μεγάλη εύφορη πεδιάδα με παραγωγή μοναδικών προϊόντων όπως την μεγαλύτερη παραγωγή ελιών Καλαμών (ναι είναι τοπική ποικιλία η οποία βαφτίστηκε στην Καλαμάτα), παραγωγή κρασιού μάλιστα η μαλαγουζιά είναι ντόπια αρχαία ποικιλία που ξεκίνησε εδώ στην εύφορη πεδιάδα μας, έχει τρία αρχαία θέατρα, αρχαίο ναυπηγείο και φυσικά και πιο σύγχρονη ιστορία το μεγάλο κεφάλαιο της Εξόδου στην Ελληνική Επανάσταση. Είναι πόλη γενέτειρα πέντε πρωθυπουργών, εθνικών ποιητών, πόλη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και έχει και αεροδρόμιο ιδιωτικό με αναπτυγμένη αερολέσχη. Τι δεν έχει; Δεν έχει ισχυρή επιχειρηματικότητα, δεν έχει οργανωμένη παραγωγή, δεν έχει τουρισμό που σημαίνει δεν παράγει πλούτο παρά μόνο χρέη.

Πώς θα μπορούσε η περιοχή να αλλάξει ώστε να αποκτήσει τουρισμό, οργανωμένη αγροτική παραγωγή (clusters) και να προσελκύσει επενδύσεις;

Το νέο πρότυπο: Ευέλικτο, δυναμικό Κράτος

Πιστεύω ακράδαντα ότι η μεγαλύτερη παθογένεια της χώρας άρα και των δήμων είναι η κακή δημόσια διοίκηση η οποία απορρυθμίζεται από 200.000 νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις επί χιλιάδων νόμων που εντέλει επιτρέπουν την κομματική διαπλοκή και παρεμβατικότητα στο επιχειρείν. Επομένως το κράτος θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες όπου έχουμε γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και θα δώσει αυτονομία σε δημοτικές αρχές να επέμβουν στην αξιοποίηση της περιοχής.

Θα πρέπει μετά ο δήμος να μπορεί να λειτουργήσει με την φιλοσοφία μιας εταιρείας. Η βασική σκέψη είναι απλή. Ως μονάδα Παράγω - Αξιοποιώ για να βελτιώσω το επίπεδο της ζωής μου. Δηλαδή ο δήμος πρέπει να αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αρχίσει να παράγει και να βελτιώσει το καθημερινό επίπεδο των πολιτών του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εποχή των εύκολων δανεικών και επιδοτήσεων έχει τελειώσει. Ένα νοικοκυριό για να παρέχει τα αγαθά που πρέπει στα μέλη του πρέπει να κάνει ένα προϋπολογισμό με βάση το εισόδημά του και ανάλογα να κατευθύνει τις δαπάνες του. Όσα περισσότερα εισοδήματα υπάρχουν τόσο περισσότερες και οι παροχές στα μέλη του. Αντίστοιχα ο δήμος πρέπει να αυξήσει τα εισοδήματά του ώστε να παρέχει πιο πολλά στους πολίτες του και να απεξαρτοποιηθεί απο τους δανειστές του. Πώς γίνεται όμως αυτό χωρίς φοροεπιδρομή;

 

Οι δύο άξονες ανάπτυξης

Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να γίνει πάνω σε δύο σημαντικούς άξονες:

  1. Ακίνητα Δήμου, κτηματικής υπηρεσίας και ταμείων.

Η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου είναι τόσο χιλιοειπωμένη όσο και δαιμονοποιημένη. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις δημοτικής ιδιοκτησίας που μπορούν να προσφερθούν για αξιοποίηση και ανάπτυξη ειδικά τώρα που τρέχουν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Άμεση προτεραιότητα της δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η δημιουργία business plan για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και ο καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα προστατεύει την επένδυση του ιδιώτη. Ένας επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει και έχει την οικονομική δυνατότητα πρέπει να πειστεί για δύο σημαντικά πράγματα α) δε θα αναγκαστεί να υποστεί ένα δυσλεκτικό - δυσπραγές σύνταγμα σε συνδυασμό με βαθιές δημοσιοϋπαλληλικές τσέπες β) θα αποδώσει οικονομικά η επένδυσή του (σε αυτό έγκειται η αξία της παρουσίας της επένδυσης από εξειδικευμένο συνεργαζόμενο προσωπικού του δήμου (νομικό - οικονομικό - τεχνοκρατικό προσωπικό). Είναι δυνατόν η Μαρίνα Μεσολογγίου να βρίσκεται χωρίς άδεια από δεκατρία υπουργεία δέκα χρόνια τώρα και να λιμνάζει μια από τις μεγαλύτερες εξωστρεφείς επενδύσεις της περιοχής; Είναι δυνατόν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να δίνει ένα εκατομμύριο ευρώ για την αναπαλαίωση ενός ιστορικού κτιρίου και να κάθεται αναξιοποίητο τρία χρόνια; Είναι δυνατόν παραλιμνοθαλάσσια ακίνητα εντός της πόλης να είναι εκτός σχεδίου πόλεως ή να ανήκουν σε γραφειοκρατικές δομές της κτηματικής υπηρεσίας όταν υπάρχει παράλληλα επενδυτικό ενδιαφέρον για δημιουργία τουριστικών μονάδων και ιδιωτικών κέντρων άθλησης; Κτίρια εγκαταλειμμένα, όπως το παλιό νοσοκομείο Μεσολογγίου, ένα αριστούργημα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που θα μπορούσε να γίνει ένα έξοχο συνεδριακό κέντρο να βρίσκεται αιχμάλωτο μιας νεφελώδους διαθήκης;

 

  1. Αξιοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Πολλά νέα άτομα με εξειδικευμένες σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια (εσωτερικού και εξωτερικού) αλλά το κυριότερο με διάθεση ανιδιοτελούς συνεργασίας και προσφοράς για την βελτίωση του επιπέδου ζωής στην πόλη μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Προσωπικά πιστεύω ότι ένας δήμαρχος που θέλει να αφήσει έργο πίσω του πρέπει καταρχήν να αποφασίσει ότι θα πρέπει να συγκρουστεί με ένα κατεστημένο βολεμένο στην δανειοστηριζόμενη σημερινή κατάσταση. Το κατεστημένο αυτό σήμερα είναι μπολιασμένο αντιλήψεις που πηγάζουν από έλλειψη παιδείας. Η επιλογή προσώπων που θα είναι ενεργοί συνεργάτες ή ειδικοί σύμβουλοι είναι το πιο μεγάλο στοίχημα αλλά και πιο σημαντική κίνηση. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να παίρνουν θέσεις κλειδιά άτομα τα οποία δε ξέρουν τι είναι ίντερνετ, υπολογιστής, τι είναι ισολογισμός, πώς λειτουργούν οι αγορές και λοιπά. Η αλήθεια είναι ότι δε πρέπει να απαξιώνουμε κανένα αλλά η κρισιμότητα των εποχών και η εξώθηση της τοπικής κοινωνίας στην ανέχεια κάνουν την ανάγκη ευρέσεως ατόμων (που υπάρχουν) ικανά να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της κρίσης επιτακτική. Τα άτομα αυτά θα πρέπει συντονιστούν ώστε να δημιουργήσουν το πλαίσιο που θα γίνουν οι επενδύσεις (εξωστρεφής οικονομία) με βάση τον σεβασμό στους νόμους και συνθήκες και κυρίως τα κριτήρια να είναι πάντα υπεράνω κομματικών συμφερόντων και απαρχαιωμένων πολιτικών αντιλήψεων.

 

Επίλογος

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να δώσει θεραπεία στην αιτία της παθογένειας της κρίσης γιατί βρίσκεται πιο κοντά ακόμη στην αιτιολογία της παθογένειας. Για να πετύχουν όμως όλα τα παραπάνω ο δήμος θα πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, να στελεχώνεται με εξειδικευμένους επιστήμονες και εργατικό δυναμικό και να επιχειρεί. Πρέπει να γίνει ανεξάρτητος οικονομικά και να διαχειρίζεται τα κονδύλια κατά βούληση. Πρέπει να μπορεί να περιορίζει την γραφειοκρατία και να ευνοεί τις επενδύσεις. Πρέπει να προωθεί πολιτικές που αναβαθμίζουν το περιβάλλον και ευνοούν την εξωστρέφεια της οικονομίας. Πρέπει να επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό, στον αγροτουρισμό δημιουργώντας προγράμματα συγχρηματοδότησης με ιδιωτικά κεφάλαια τοπικά η κεφάλαια εξωτερικού με βάση αυστηρά καθορισμένα επιχειρηματικά σχέδια. Έτσι ίσως δούμε ένα φως στο τέλος του τούνελ. Βέβαια το ερώτημα θα είναι πάντα αν θέλουν οι δημοτικές αρχές να κόψουν τον ομφάλιο λώρο του κράτους με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κομματοκρατία και την τοπική διαπλοκή της μίζας και διαφθοράς ειδικά σε περιπτώσεις που τα χρέη χαρίζονται και μεταφέρονται στα γνωστά φορολογικά υποζύγια δηλαδή εμάς τους πολίτες... 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 14/09/2017

 

Κύριε Διευθυντά,

Πριν δυόμισι χρόνια περίπου δέχτηκα τηλεφώνημα από τον σημερινό μας δήμαρχο Νίκο Καραπάνο κατά το οποίο μου ζητήθηκε να αναλάβω ως εκπρόσωπος του Δήμου για τον εθελοντισμό αφού πρώτα μου τόνισε πόσο σημαντικό θεωρεί το να στηρίξει η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή τις διάφορες εθελοντικές ομάδες και δράσεις. Όταν μετακόμισα στο Μεσολόγγι πριν κάποια χρόνια επιστρέφοντας από το εξωτερικό έτυχε να γνωρίσω μια εκπληκτική ομάδα νέων ανθρώπων και να ενταχθώ στον πυρήνα της, αυτή των Ερωδιών. Ήταν νέα παιδιά που είχαν μόλις γυρίσει από σπουδές είτε από άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος είτε από το εξωτερικό. Με πάθος για αλλαγή, με στόχο την ενεργοποίηση του φαντασιακού των πολιτών και με όνειρο την μαζική συμμετοχή στα κοινά διοργανώσαμε ένα μοναδικό για τα δεδομένα της περιοχής φεστιβάλ, το "Φαντάσου την Πόλη". Έμαθα από αυτή την εμπειρία ότι για να πετύχει μια εθελοντική δράση χρειάζεται να ξέρεις τα πρόσωπα που είναι ενεργά, να συντονίσεις την συνεργασία μεταξύ τους να προγραμματίσεις την δράση, να υπάρχει οικονομοτεχνική υποστήριξη και συνέχεια.

Αποφάσισα ότι ήταν για τον δήμο σημαντικό να γίνει καταγραφή των εθελοντικών ομάδων και να προχωρήσουμε σε μια πρώτη συνάντηση με την δημοτική αρχή ώστε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή την συνάντηση ήρθαν ομάδες από όλη την περιφέρεια του Δήμου και ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι εθελοντές είδαν θετικά αυτή την κίνηση η οποία δεν ήταν κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού αλλά πραγματικό ενδιαφέρον για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε και να προσφέρουμε.

Πρώτος στόχος καθορίστηκε στο να έρθει σε επαφή ο μέσος πολίτης για να δει ποιες είναι οι ομάδες αυτές και κυρίως να γίνουν γνωστές οι δράσεις τους και να προσελκύσουν και άλλους εθελοντές ειδικότερα τους νεότερους σε ηλικία. Δημιουργήσαμε ένα εσωτερικό φόρουμ μεταξύ των επικεφαλής των ομάδων αυτών ώστε να υπάρχει επικοινωνία και επίσης δημιουργήσαμε σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Δίκτυο Συντονισμού Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όπου ανακοινώνονται όλες οι δράσεις των διαφόρων ομάδων με στόχο να γίνονται γνωστές στο κοινό.

Επόμενη προσπάθεια ήταν η ενθάρρυνση δημιουργίας εθελοντικών ομάδων, κυρίως στο Νεοχώρι και Κατοχή Μεσολογγίου, όπου υπάρχουν αρκετά ενεργά και δραστήρια άτομα. Όντως, ως έφορος συντόνισα συνάντηση της δημοτικής ομάδας με εκπροσώπους νεοσύστατης ομάδας εθελοντών από το Νεοχώρι, κατέγραψε τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε την ενεργό στήριξη διοργανώνοντας για την περιοχή στο προσεχές μέλλον μιας εθελοντικής δράσης για καθαρισμό της παραλίας της περιοχής.

Στα πλαίσια του Let’s do it Greece, Let’s do it Messolonghi διοργάνωσα ως έφορος εθελοντισμού τρεις δράσεις. Η πρώτη ήταν στην περιοχή του Λιμανιού όπου έγινε εθελοντικός καθαρισμός της παραλιμνοθαλάσσιας περιοχής αλλά και καθαρισμός στην περιοχή τα Ταμπακαριά σε συνεργασία με ομάδα πολιτών όπου συμμετείχαν ενεργά και Ρομά της περιοχής όλων των ηλικιών. Η δεύτερη ήταν στην προστατευόμενη παραλία στο Διόνι Κατοχής όπου απομακρύναμε μεγάλες ποσότητες πλαστικών και λάστιχα με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου εκεί με σκοπό να αναδείξουμε την μοναδική ομορφιά του Δέλτα του Αχελώου και να ευαισθητοποιήσουμε για την προστασία του. Η τρίτη δράση ήταν στο αρχαιότερο υδρόφιλο δάσος του Φράξου στο Λεσίνι πάλι με σκοπό την ανάδειξη ενός φυσικού μνημείου ιδιαίτερου κάλλους και την συμμετοχή πολλών μαθητών από τα γύρω σχολεία.

Τελειώνοντας καθιερώσαμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού κάθε 5 Δεκεμβρίου όπου την πρώτη φορά έγινε η συνάντηση των εθελοντικών ομάδων του δήμου μας. Έγινε στην κεντρική πλατεία όπου στήθηκαν μικρά «περίπτερα» και παρουσία πολιτών και μαθητών σχολείων της περιοχής κάθε ομάδα παρουσίασε το έργο της και μοίρασαν φυλλάδια με πληροφορίες για τις διάφορες δράσεις και το πώς μπορεί κανείς να συμμετάσχει. Την επόμενη χρονιά έγινε συναυλία με τοπικά συγκροτήματα ροκ και χιπ χοπ με σκοπό να μαζέψουμε τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια για τις οικογένειες στο δήμο μας που μαστίζονται από την κρίση σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την κυρία Βένια Παναγοδήμου την οποία και ευχαριστώ για την αμέριστη στήριξή της.

Στην περιοχή επίσης και με την ιδιότητα του Εφόρου Εθελοντισμού αλλά και ως Γενικός Γραμματέας στον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου διοργάνωσα σε συνεργασία με την West Coast Kitesurf Team δύο πετυχημένα Φεστιβάλ Kitesurf στην περιοχή Διόνι όπου συμμετείχαν αθλητές από πολλά μέρη της Ελλάδος που επισκέφτηκαν την περιοχή για πρώτη φορά και διάφορες χώρες όπως Σλοβενία, Τσεχία και Γερμανία καθώς και πλήθος επισκεπτών απόλαυσε το θέαμα που προσφέρει, αυτό το άθλημα και εκτέθηκαν σε δραστηριότητες όπως Καγιακ και SUP. Ενδεικτικό της επιτυχίας του Φεστιβαλ που καθιερώνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας είναι ότι 10 παγκόσμιοι πρωταθλητές από Ισπανία Γαλλία Βραζιλία Τσεχία Γερμανία Αγγλία και Γερμανία προπονήθηκαν στο μέρος δείχνοντας τον δρόμο ανάπτυξης για τις δυνατότητες της πανέμορφης περιοχής μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Βίκυ Κώστη και τον Ντίνο Γιαννόπουλο, πρόεδροι τότε αμφότεροι του Πνευματικού Κέντρου του δήμου μας με τους οποίους η συνεργασία ήταν άψογη και τους συγχαίρω για την θερμή τους υποστήριξη για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και την διάδοσή του.

Κάποιος φίλος μου είπε ότι ο εθελοντισμός δεν είναι δουλειά μου. Όντως, ο εθελοντισμός δεν είναι δουλειά. Δεν έχει αμοιβή. Είναι προσωπικός χρόνος και διασκέδαση με κουραστική εργασία πολλές φορές. Και οι εθελοντές δεν είναι ανώτεροι άνθρωποι που προσφέρουν ούτε θέλουν βράβευση. Οι εθελοντές έχουν καταλάβει ότι όλοι οι πολίτες ως μονάδες μαζί μπορούμε καλύτερα. Πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος ανακοίνωσε στην εφημερίδα σας ότι ήμουν ανύπαρκτος Έφορος Εθελοντισμού και αυτός είναι ο μόνος λόγος που ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ στις δράσεις που διοργάνωσα και το έργο μου υπό αυτό τον τίτλο. Δεν θα αναφερθώ σε άλλες δράσεις που συμμετέχω και εδώ και αλλού άλλωστε ο εθελοντισμός δεν αρχίζει και δεν σταματά στους τίτλους. Θα ευχηθώ στον νέο Έφορο Εθελοντισμού Γεράσιμο Κουτσαγγέλη καλή επιτυχία στο έργο του θα έχει την στήριξή μου όποτε θελήσει και στον Δήμαρχο εύχομαι καλή καρδιά. Ελπίζω ο νέος έφορος να τον πείσει να σηκώσει μανίκια και να συμμετέχει ενεργά σε δράσεις δίνοντας το παράδειγμα ως πρώτος πολίτης γιατί εθελοντισμός δεν είναι πολιτική και φωτογραφίες.

Ευχαριστώ για το βήμα.   

Χρήστος Διαμαντόπουλος
Περιοδοντολόγος

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

«Ανύπαρκτος»

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 07/09/2017

 

Σαφείς αιχµές για την απόδοση του προηγούµενου εφόρου εθελοντισµού Χρήστου Διαµαντόπουλου, άφησε ερωτώµενος ο δήµαρχος Νίκος Καραπάνος. Με αφορµή την τοποθέτηση νέου υπευθύνου, του Μάκη Κουτσαγγέλη, ο δήµαρχος έδειξε δυσαρεστηµένος από τα πεπραγµένα του Χρ. Διαµαντόπουλου λέγοντας πως ήταν ανύπαρκτος στον τοµέα που του ανατέθηκε...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία