Αγγελίες    Επικοινωνία

Με την ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη της νέας χρονιάς, που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αρχίζουν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την προσεχή Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:30’, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Κανάτα 2 και Γ. Χονδρού).

Ομιλητής, στην πρώτη συνάντηση, θα είναι ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οικογένεια ώρα μηδέν;».

Ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1969 στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης. Επίσης είναι διπλωματούχος της Βατικανής Σχολής Παλαιογραφίας. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεχίζεται η παρουσίαση της Εκθέσεως της Σχολής Αγιογραφίας Αγρινίου ΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 4ης Νοεμβρίου 2019.

Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Αγρινίου (παλαιά Δημοτική Αγορά) και περιλαμβάνει έργα των μαθητών της Σχολής.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τον Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής πρωτοπρ. Χρήστο Παπαχρήστο, και άλλους κληρικούς. Εκ μέρους του Δημάρχου Αγρινίου παρέστη η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Μαρία Παπαγεωργίου.

Κατά την προσφώνησή του, ο πρωτοπρ. Χρήστος Παπαχρήστος αναφέρθηκε στο έργο της Σχολής και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για το αμέριστο ενδιαφέρον του, καθώς και τον Διευθυντή της Σχολής, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής και την Γραμματέα της Σχολής για την διαρκή μέριμνά τους για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην ευλογημένη τέχνη της Αγιογραφίας και την προσφορά της στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου. Προέτρεψε τα παιδιά και όλους τους μαθητές της Σχολής να μιμούνται τους Αγίους που απεικονίζουν με τον χρωστήρα τους και να θυμούνται πάντοτε ότι υπηρετούν μια ιερά τέχνη. Ευχαρίστησε τον Διευθυντή, τον Πρόεδρο και την Διοικούσα Επιτροπή και όλους τους συνεργάτες της Σχολής για το σημαντικό έργο που επιτελούν, αλλά και τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος απένειμε τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες μαθητές της Σχολής, καθώς και τις βεβαιώσεις παρακολούθησης στους υπόλοιπους μαθητές.

Τέλος, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Ευάγγελος Ευκαρπίδης ξενάγησε τον Μητροπολίτη και τους επισκέπτες στο χώρο της Εκθέσεως.

Η Έκθεση Αγιογραφίας θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και οι ώρες επισκέψεως είναι: καθημερινά 10:00’–13:00’ και 18:00’–20:00’, ενώ την Κυριακή 10:30’–13:00’.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας με θέμα: «Άγιος Ιάκωβος ο Νεομάρτυρας: Μαρτύριο και Μαρτυρία. Μια ηρωική μορφή που τίμησε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δερβέκιστας Αιτωλίας». Αφορμή της διοργάνωσης, τα 500 χρόνια από το Μαρτύριο των Αγίων.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Στην ιερά ακολουθία έψαλλε η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου και περιχώρων «ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ», υπό την διεύθυνση του κ. Ιωάννη Καραγιάννη.

Ακολούθως ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος καλοσώρισε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, αναφερώμενος γενικά στις Ιερές Μονές ως τόπους ασκήσεως και θυσίας του ολοκληρωτικά αφιερωμένου μοναχού, αλλά και στην πορεία του κοινοβιακού μοναχισμού όπου «ο μοναχός με το καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως, δίνει σάρκα και αίμα για να λάβει Πνεύμα».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας.

Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Αγίων της Ι. Μονής Δερβεκίστης, τα οποία ευλαβούνταν από την παιδική του ηλικία. Επίσης τόνισε την επιθυμία του να γίνουν γνωστοί οι τρεις Άγιοι σε όλο το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ευχήθηκε αυτό το Συνέδριο να αποτελέσει την αρχή, ώστε οι πιστοί να μελετήσουν και να εντρυφήσουν τόσο στη ζωή των Αγίων, όσο και στην ιστορία των μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας που έχει να παρουσιάσει δοξασμένες σελίδες.

Κλείνοντας το λόγο του ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Γόρτυνος, τους εισηγητές και τις εισηγήτριες, τους συντονιστές, την οργανωτική επιτροπή, τη Γραμματεία και όλους όσους εργάσθηκαν για την προετοιμασία και την διεξαγωγή ενός Επιστημονικού Συνεδρίου, ενώ ευχήθηκε να ευοδωθούν οι εργασίες του, με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες των Αγίων Νεομαρτύρων Ιακώβου του Γέροντος, Ιακώβου του Διακόνου και Διονυσίου του Μοναχού.

Ακολούθως, στο βήμα προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Άγιοι στην Παλαιά Διαθήκη», ανοίγοντας έτσι και επίσημα τις εργασίες της Α’ Πανηγυρικής Συνεδρίας του Επιστημονικού Συνεδρίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ Ιερεμίας, άρχισε την ομιλία του επισημαίνοντας ένα μεγάλο λάθος, μια μεγάλη αμαρτία που γίνεται στις μέρες μας στους θεολογικούς κύκλους. Δεν μελετάται, ή ακόμα χειρότερα, τίθεται εντελώς στο περιθώριο η Παλαιά Διαθήκη. Και εξήγησε ότι «αυτό συμβαίνει, διότι οι άνθρωποι και δυστυχώς και οι θεολόγοι την αντιλαμβάνονται ως ένα βιβλίο του Ισραήλ ή ένα βιβλίο με καλά λόγια και συμβουλές, όπως τα βιβλία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Παλαιά Διαθήκη πρέπει να ερμηνεύεται χριστολογικά και έδωσε τον ορισμό της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης λέγοντας ότι είναι ακριβώς ο ίδιος. Και η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη είναι «φάκελος μαρτυρικών καταθέσεων αυτόπτων και αυτηκόων μαρτύρων περί του Χριστού». Η διαφορά είναι ότι η μεν Παλαιά Διαθήκη ομιλεί περί του ασάρκου Χριστού, η δε  Καινή Διαθήκη περί του σεσαρκωμένου Χριστού.

Αναπτύσσοντας το κυρίως μέρος της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Γόρτυνος επεσήμανε ότι εφόσον και η Παλαιά Διαθήκη ομιλεί περί Χριστού είναι δυνατόν και στην χρονική αυτή περίοδο να έχουμε αγίους και να ομιλούμε περί αγιότητος. Εξήγησε ότι όπου στην Παλαιά Διαθήκη διαβάζομαι για «άγγελο κυρίου» δεν πρόκειται περί κτιστού αγγέλου, αλλά περί θείου όντος και συγκεκριμένα περί του Ιησού Χριστού. Η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα βιβλίο θεοφανείων του Ιησού Χριστού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, ανέφερε ότι η αγιότητα δεν κατανοείται και δεν ταυτίζεται με την αναμαρτησία, αλλά με την παντοδυναμία του Θεού. Ο σκοπός του ανθρώπου είναι να μπει στην αγιότητα του Θεού, να μπει αιώνια μέσα στην μνήμη του Θεού. Και πως θα μπει ο άνθρωπος μέσα στη μνήμη του Θεού και θα ενωθεί με τον Θεό; Το εξηγεί ο προφήτης Μιχαίας: Ο Θεός από τον άνθρωπο δεν ζητά τίποτε άλλο παρά να ζει με δικαιοσύνη, να εξασκεί την αγάπη και να είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τον Θεό και να παραδοθεί ολοκληρωτικά στο θέλημά Του.

Την ευθύνη παρουσιάσεως του προγράμματος της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου είχε ο θεολόγος κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ενώ στην Α’ Συνεδρία προήδρευσε και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστοφόρος Χρόνης.

Οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου συνεχίστηκαν και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, το πρωί από ώρα 10:00 στην πόλη του Θέρμου (αίθουσα Δημαρχείου), ενώ το απόγευμα από ώρα 18:00 στο Αγρίνιο (αίθουσα Χριστιανικής Ενώσεως).

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα συγκινήσεως, τελέσθηκαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) Τριχωνίδος η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, επί τη μνήμη των αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων Ιακώβου του Γέροντος και των μαθητών αυτού Ιακώβου του διακόνου και Διονυσίου του μοναχού.

Οι τρείς άγιοι ασκήτεψαν στην Ιερά Μονή μέχρι το έτος 1519, όταν συνελήφθησαν από τον Πασά των Τρικάλων και οδηγήθηκαν στην Αδριανούπολη της Θράκης, όπου μαρτύρησαν. Φέτος συμπληρώνονται πεντακόσια (500) χρόνια από το μαρτύριό τους.

Κατά τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, και συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ο Ιεροκήρυκας αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μυρτιάς αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, ο Εφημέριος Αναλήψεως π. Γεώργιος Τσοπανάς καθώς και άλλοι ιερείς των γειτονικών χωριών.

Ο π. Θεόκλητος τόνισε, στο κήρυγμά του, ότι ευφραίνεται και χαίρει σήμερα το μοναστήρι της Δερβέκιστας, η περιοχή του Θέρμου Τριχωνίδος και ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, καθώς επίσης και η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, τιμώντας την μνήμη των τριών Αγίων που μαρτύρησαν σαν σήμερα πεντακόσια χρόνια πριν.

Χρησιμοποιώντας την φράση «Μετανοίας κήρυξ και διδάσκαλος πεμφθείς» από το απολυτίκιο του Αγίου, τόνισε ότι ο Άγιος Ιάκωβος υπήρξε κατεξοχήν κήρυκας της μετανοίας, λέγοντας ότι χωρίς τη μετάνοια δεν μπορούμε να εισέλθουμε στον παράδεισο. Ο άγιος ξεκίνησε από την Καστορία, πήγε στο Άγιον Όρος, όπου ασκήθηκε και ετοιμάστηκε πνευματικά και κατόπιν εστάλη με θείο όραμα στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, στην Δερβέκιστα, για να κηρύξει την μετάνοια στους ανθρώπους που ζούσαν σκλαβωμένοι στους Τούρκους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τόνισε ότι στην Ιερά Μητρόπολη ζούμε αυτές τις ημέρες ένα μοναδικό γεγονός, την μοναδική επέτειο των 500 ετών από την ημέρα του Μαρτυρίου. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ευλάβεια που όλοι τρέφουν στους τρεις νεομάρτυρες και προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τις αρετές των αγίων.

«Στις μέρες που ζούμε ως λαός και την εποχή αυτή ως πατρίδα, η μετάνοια που κήρυττε ο Άγιος Ιάκωβος μάς είναι απαραίτητη για τη σωτηρίας μας» τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Επίσης κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν των Αγίων, οι οποίες ξεκινούν με το Επιστημονικό Συνέδριο και θα κορυφωθούν με την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων τους (Τιμίων Καρών), που φυλάσσονται στην Ι. Μονή Αγίας Αναστασίας Θεσ/νίκης.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας σας προσκαλεί στην Έκθεση της Σχολής Αγιογραφίας ΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου θα παρουσιαστούν έργα των μαθητών.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:00’ το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Αγρινίου (παλαιά Δημοτική Αγορά).

Η λειτουργία της θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και οι ώρες επισκέψεως είναι: καθημερινά 10:00’ – 13:00’ και 18:00’ – 20:00’, ενώ την Κυριακή 10:30’ – 13:00’.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και την συμμετοχή πλήθους πιστών την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 το πρωί, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην μεταβυζαντινή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμοναρίου στην Φλωριάδα Αιτωλοακαρνανίας, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.

Παρ' όλες τις συχνές επισκέψεις και τις Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες του Σεβασμιωτάτου στην ενορία της Φλωριάδος και στους οικισμούς της, ήταν η πρώτη φορά που ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς ιερούργησε ως Επίσκοπος στην συγκεκριμένη Ιερά Μονή, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, για πρώτη φορά στα νεώτερα χρόνια τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μονή Δρυμοναρίου. Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που προσήλθαν και κατέκλυσαν όλους τους χώρους της Ιεράς Μονής για να εκκλησιαστούν και να ακούσουν τη φωνή του Επισκόπου τους την ιστορική αυτή ημέρα για την Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος στο πνευματικότατο και μεστών μηνυμάτων κήρυγμά του προς το πλήθος των προσκυνητών της Μονής, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή υπογράμμισε: «Το πλήθος που συνέσφιγγε τον Κύριο, δεν ωφελήθηκε όπως η αιμορροούσα και Ιάειρος. Αυτοί βοηθήθηκαν γιατί ζήτησαν με πίστη προσωπικά την βοήθεια του Κυρίου. Όταν και εμείς στην ζωή μας προσωπικά ζητήσουμε να γνωρίσουμε και να δεχθούμε τον Κύριο, τότε θα γευθούμε την χάρη Του και τη σωτηρία μας.»

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.Κοσμάς απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο της ενορίας της Φλωριάδας π.Ηλία Βανάκα, ο οποίος ταπεινά, σεμνά, αθόρυβα και με υπακοή διακονεί την απομακρυσμένη ενορία της Φλωριάδος, μιας διάσπαρτης ενορίας που αποτελείται από δώδεκα οικισμούς και στους οποίους ο απλοϊκός π.Ηλίας προσφέρει τον εαυτό του.

Στην Θεία Λειτουργία προσήλθε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ.Γεώργιος Κατσούλας, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Φλωριάδας καθώς και οι δάσκαλοι με τους μαθητές της περιοχής.

Η Ιερά Μονή Δρυμοναρίου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Λιάσκοβο Τοπ.Κοιν. Φλωριάδας, σε απόσταση 15 περίπου χιλιόμετρων από το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για μια ιστορική Μονή των αρχών του 16ου αιώνα στην οποία θαυμάζει κανείς τον πλούσιο διάκοσμο με αγιογραφίες από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Το καθολικό της Mονής είναι στενόμακρη βασιλική χτισμένη σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα (με παλαιότερη χρονολογία 1639), με ξυλόγλυπτο τέμπλο, ταβάνι με ρομβόσχημο φάτνωμα. Ο εσωτερικός του διάκοσμος αποτελεί μια σύνθεση εικόνων και παραστάσεων που απλώνονται σε τέσσερις ζώνες, σε όλους τους τοίχους και με ανάγλυφο φωτοστέφανο των Αγίων. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι αυτή η Μονή χτίστηκε στην ίδια ακριβώς θέση που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από έναν βοσκό που έβλεπε το ανέσπερο φως από μακριά και την ανακάλυψε μέσα σε μια συστάδα θάμνων (βατιά) από την οποία προέκυψε και το πρωτόγνωρο για θάμνο μαδέρι που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την στήριξη του τέμπλου και αποτέλεσε και αποτελεί ένα μοναδικό θρησκευτικό σύμβολο. Τα πολλά κελλιά που διασώζονται τα ερήπιά τους, η αίθουσα υποδοχής και το αρχονταρίκι, το κελλί που σώζεται ακόμη, το πηγάδι με το άφθονο νερό και τα κτήματα στον περιβάλλοντα χώρο, μαρτυρούν την έντονη παρουσία του μοναχικού βίου και ιδιαίτερα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Σήμερα αυτός ο φάρος της Ορθοδοξίας μας με τα 400 χρόνια ζωής του, με την ιδιαίτερη προσκυνηματική του αξία και ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, δυστυχώς κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως συμβαίνει και με την γειτονική Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Συγγενών του οικισμού Χρυσορράχης Φλωριάδος. Γι’αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχές του τόπου μας να εκδηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρουν τους για την ανακαίνιση και την συντήρηση των δύο αυτών ιστορικών Ιερών Μονών που βρίσκονται στο βορειότερο άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας Περιφερειακής αρχής και του νέου Περιφερειάρχη μας κ.Νεκταρίου Φαρμάκη.

Σελίδα 1 από 25

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία