Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 08/08/2019

Γιορτάστηκαν τα «Κρυστάλλια» στις Αλυκές Μεσολογγίου, με την παρουσία του δημάρχου Κ. Λύρου, του ιδρυτή της «Διεξόδου», Νίκου Κορδόση και των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μετά τον αγιασμό από τον Ιερέα παρατέθηκε γεύμα στους παρευρισκόμενους. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της συγκομιδής του αλατιού, όπως γινόταν και παλιά. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην Τουρλίδα, κάθε Αύγουστο λίγο πριν αρχίσει η συγκομιδή του αλατιού, ήταν καθιερωμένη η πραγματοποίηση μιας γιορτής που την ονόμαζαν "Κρυστάλλια", επειδή τότε κρυστάλλωνε το αλάτι.

Στη γιορτή αυτή γινόταν λειτουργία από τον ιερέα του Αγίου Σπυρίδωνος και παρετίθετο γεύμα από τον διευθυντή των Αλυκών στις οικογένειες των αλατοεργατών, στους μόνιμους υπαλλήλους της Αλυκής, αλλά και στους φίλους τους που μπορούσαν να φτάσουν με κάποιο τρόπο τόσο... μακριά από το Μεσολόγγι. Ουσιαστικά η μικρή εκδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες ακολούθησε την παράδοση με την μόνη διαφορά ότι σημερα το να φτάσει κανείς στις Αλυκές είναι εύκολη υπόθεση...   

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Αναφορικά με το έργο του Δημοτικού κολυμβητηρίου, που σχεδιάζει να κατασκευάσει η απερχόμενη δημοτική αρχή, θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας, οι οποίες με την ανάληψη των καθηκόντων μας και την εκ του σύνεγγυς προσέγγιση του θέματος θα είναι και θέσεις μας.

Οι απόψεις μας αυτές εκπορεύονται από την αρχή της εξυπηρέτησης του συμφέροντος των πολιτών με γνώμονα τον σεβασμό στο δημοτικό χρήμα, μακριά από ακοστολόγητες και πρόχειρες κινήσεις εντυπωσιασμού, οι οποίες καταλήγουν σε αποτυχίες, τις οποίες καλούμαστε να ακριβοπληρώνουμε. 

Μέσα στους στόχους μας, ως νέα Δημοτική αρχή είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αθλητισμού, ως παροχή προς του δημότες μας και μάλιστα στους νέους μας, αλλά και ως μέσο προσέλκυσης επισκεπτών (αθλητικού τουρισμός). Πράγματι το Δημοτικό κολυμβητήριο όπως και γενικότερα η ανάπτυξη των αθλημάτων του νερού στο Δήμο μας με το τόσο πλούσιο υγρό στοιχείο (θάλασσα, λιμνοθάλασσα, ποτάμι) εξασφαλίζει την δυνατότητα να υπηρετήσει κανείς τους παραπάνω στόχους, όταν πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις. 

Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο το οποίο:

  1. Θα είναι βιώσιμο.
  2. Θα τοποθετηθεί στο σωστό χώρο με προοπτική ανάπτυξης.
  3. Θα κατασκευασθεί με σωστή μελέτη και πρόβλεψη πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, ώστε το κόστος χρήσης να είναι ανεκτό. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα εγκαταλελειμμένων κολυμβητηρίων λόγω του δυσανάλογου κόστους λειτουργίας.
  4. Θα έχει οικοδομική άδεια, η οποία θα εκδοθεί νόμιμα από την Τ.Υ. του Δήμου.
  5. Θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκό ή Εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα κι όχι από τα λιγοστά χρήματα του Δήμου, τα οποία δεν επαρκούν.
  6. Θα είναι ανοικτό στους δημότες και σε συλλόγους αλλά ταυτόχρονα θα είναι κάτω από δημοτική διαχείριση.

Παρά τις εξαγγελίες, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις εκτός της τελευταίας, ως πρωθύστερης, δεν πληρούται σχεδιαστικά και μελετητικά στο υποφαινόμενο κολυμβητήριο.

Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, ότι η κατασκευή του κολυμβητήριου θα ολοκληρωθεί με κόστος περίπου 600.000 ευρώ, αξία, που αντιστοιχεί στο ποσό της σύμβασης, τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα τα κολυμβητήρια που κατασκευάζονται στοιχίζουν κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα έχουν οι δημότες την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικότερα και να οδηγηθούν σε συμπεράσματα. 

Από το γραφείο τύπου του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Ι.Π Μεσολογγίου
Κώστα Λύρου

Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας ενημέρωσης επί των θεμάτων, που αφορούν τον Δήμο μας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κώστας Λύρος επισκέφθηκε χτες την υπηρεσία της Πυροσβεστικής στο Μεσολόγγι και ακολούθως τα γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη συνάντηση του με τον διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Χριστόφορο Μπόκα συζήτησαν τα τρέχοντα και καίρια θέματα πολιτικής προστασίας. Είχε επίσης συνάντηση με τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας κ. Ιωάννη Νταλαχάνη όπου τέθηκαν τα εξίσου σοβαρά ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και το κτιριακό θέμα για την στέγαση της υπηρεσίας.

Το ενδιαφέρον και η μέριμνα του νεοεκλεγέντος Δημάρχου εστιάζεται στην όσο το δυνατό καλύτερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση επί των θεμάτων και προβλημάτων του Δήμου μας εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Από το γραφείο τύπου του νεοκλεγέντος Δημάρχου Ι.Π Μεσολογγίου
Κώστα Λύρου

Τα έργα εκτελούνται βάσει εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και χωρίς καμία βιασύνη όπως αναφέρετε.  Για την διακοπή εργασιών ενός έργου υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και δεν γίνεται κατά το δοκούν.  Περαιτέρω αναίτιες παρατάσεις, χωρίς να τις έχει ζητήσει ο ανάδοχος, το μόνο που μπορούν να επιφέρουν είναι επιβάρυνση του Προϋπολογισμού του Δήμου με Αναθεωρήσεις και Απαιτήσεις  του αναδόχου, που μπορεί να φθάνουν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρ

Όπως προφορικά αλλά και εγγράφως σας ενημερώσαμε το έργο εκτελείται απολύτως σύννομα με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και συγκεκριμένα για τα περιβαλλοντικά έχει εκδοθεί η με Α.Π. 86533/3473/29-11-2018 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος.  Στην παρούσα απόφαση στα διατακτικά 5 και 6 αναφέρει ότι ένα έτος μετά την αποπεράτωση του έργου «ο φορέας οφείλει να φροντίσει για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και την έκδοση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης». Το έγγραφο με Α.Π. 284846/15-7-2019 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θέτει στο αρχείο την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων τμήματος του έργου καθώς όπως αναφέρει το έργο εκτελείται με την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση.  Άρα προς τι όλα τα παραπλανητικά γραφόμενά σας. Εμείς έχουμε ήδη φροντίσει ο ανάδοχος, χωρίς να είναι στις υποχρεώσεις του, να δεσμευτεί για να συνδράμει τον δήμο, για την έκδοση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων με την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών μετά την εκτέλεση του έργου.  

Τέλος για να μην αιωρούνται εντυπώσεις που προσπαθείτε να προκαλέσετε, σας ενημερώνουμε εκ νέου ότι το έργο ανατέθηκε μετά από ηλεκτρονική ανοικτή διαδικασία όπως ο νόμος ορίζει και έχει εγκριθεί η σύναψη της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Αντιδήμαρχος
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Καραπαπάς Γιώργος

 

Ο δήµαρχος στο Λιµενικό Ταµείο;

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/08/2019

 

Καθοριστικής σηµασίας θεωρεί η νέα δηµοτική αρχή τον ρόλο του Λιµενικού Ταµείου στην διαχείριση του θαλάσσιου µετώπου. Το παράδοξο είναι ότι παρά την άνθηση του λιµανιού σε επίπεδο επισκεψιµότητας και την ενοικίαση περίπου οκτώ µαγαζιών από τον φορέα, τα οικονοµικά του δεν είναι καθόλου καλά και χρειάστηκε ενίσχυση από τα ληξιπρόθεσµα για να πληρωθούν χρέη. Ο νέος δήµαρχος πιστεύει ότι το Λιµενικό Ταµείο µπορεί να έχει έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αρκεί να γίνεται...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Χρυσή ευκαιρία!

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/08/2019

 

Η νέα ρύθµιση που προωθεί το ΥΠ.ΕΣ. για την κυβερνησιµότητα των δήµων έχει ως προµετωπίδα τις συµπράξεις παρατάξεων στο δηµοτικό συµβούλιο που θα λειτουργούν µε την λογική της πλειοψηφίας. Δηλαδή αν π.χ. αποφασίσουν να συνεργαστούν Λύρος και Σκαρµούτσος αυτοµάτως λογίζονται ως µέλη της πλειοψηφίας και οι «3» του Σκαρµούτσου, µπορούν να καταλάβουν δηµοτικές θέσεις και να...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 60

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία