Αγγελίες    Επικοινωνία

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/07/2019

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το «Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα» διοργάνωσε στο Νεοχώρι, όπου και η έδρα του, μια λιτή τελετή κατά την διάρκεια της οποίας έγινε η επιβράβευση των άριστων μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων του Νεοχωρίου και της Πενταλόφου με απονομή επαίνων και χρηματικών επάθλων.

Παράλληλα έγινε και ανάλογη επιβράβευση και του φοιτητή που εισήχθη με τον μεγαλύτερο βαθμό σε Ιατρική Σχολή της Ελλάδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Γονείς, φίλοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι συμμετείχαν στη χαρά και τη συγκίνηση που επικρατούσε κατά την ώρα της απονομής επαίνων και τιμητικών διακρίσεων στην οποία προέβη η Διοίκηση του Κορδοσείου Ιδρύματος προς τους πρωτεύσαντες μαθητές επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τους «άριστους των αρίστων» και υπενθυμίζοντας ότι η επιβράβευση της αριστείας ενισχύει το μόχθο των μαθητών και τον μπολιάζει με ηθική και ψυχική δύναμη, ενδυναμώνει την προσπάθειά τους και την ελπίδα της καταξίωσης, ενώ η οικονομική «μέριμνα» από μέρους φωτισμένων δωρητών επιστεγάζει υλικά τον αγώνα τους.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νίκος Κορδόσης στην εισαγωγική του ομιλία, αφού ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες, αναφέρθηκε συνοπτικά στο κοινωνικό έργο που επιτελεί σχεδόν 40 χρόνια το Ίδρυμα, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, δαπανώντας σημαντικότατα χρηματικά ποσά χάρις στη γενναία δωρεά του εκ Νεοχωρίου καταγόμενου ιδρυτή και δωρητή Γεώργιου Κορδόση ο οποίος «εργαζόμενος σκληρά κατόρθωσε, στηριζόμενος μόνο στις δικές του δυνάμεις, να φθάσει, όχι μόνο στα μεγαλύτερα οικονομικά και επιχειρηματικά ύψη, αλλά πρωτίστως στα ύψη του πνεύματος, αφού αυτοδίδακτος, απέκτησε πανεπιστημιακές γνώσεις, έγινε άριστος γνώστης πέντε ξένων γλωσσών και διέθεσε, σχεδόν εξ ολοκλήρου, την περιουσία του σε έργα ευποιΐας και κοινωνικής αλληλεγγύης χωρίς να αξιώσει ποτέ ανταλλάγματα... »

Στη συνέχεια η φιλόλογος - δημοσιογράφος της ΕΣΗΕΑ Ρένα Μπέλλα μίλησε με θέμα «Από τη Λογοτεχνία στην παραλογοτεχνία. Ο ρόλος του αναγνώστη στην αντίσταση κατά του “εύπεπτου” και “ευτελούς”» και αναφέρθηκε στην «κοινωνία που όλο και περισσότερο υφίσταται πολιτιστική κατάπτωση, που οι λέξεις χάνουν την πραγματική τους έννοια, που όλα τείνουν προς τον ισοπεδισμό, χάνοντας πλέον την αίσθηση τι είναι τέχνη και τι δεν είναι, τι είναι πνευματική καλλιέργεια και τι υποκουλτούρα, τι είναι λογοτεχνία και τι παραλογοτεχνία…»

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων, επαίνων και χρηματικών επάθλων.

Οι βραβευθέντες φέτος ήταν από το Γυμνάσιο Νεοχωρίου: Κωνσταντίνα Τρικαλινού του Αριστοτέλη, Γεωργία Καρατζογιάννη του Χρήστου, Δημήτρης Πλιακούρας του Ιωάννη και Χαρίλαος Τσίρκας του Παναγιώτη. Από το Γενικό Λύκειο Νεοχωρίου: Πέτρος - Πετρίς Ζογγάι, που εισήχθη στη Κτηνιατρική Σχολή, Δήμητρα Περαρή που εισήχθη στη Σχολή Βιολογίας, και Αρτεμισία - Μαρία Τίτα που εισήχθη στη Φαρμακευτική Σχολή ενώ χρηματικό έπαθλο μετά περγαμηνής δόθηκε στον φοιτητή Χρίστο Μαυρομάτη του Χαραλάμπους που εισήχθη στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.   

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα (Δωρεά του Γεωργίου Σπ. Κορδόση στο Νεοχώρι Μεσολογγίου) σας προσκαλεί το Σάββατο 6 Ιουλίου 2019 στις 8:30 το βράδυ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου (έναντι Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου) που θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής βραβείων, επαίνων και υποτροφιών στους αριστούχους μαθητές των σχολείων της Δημοτικής Κοινότητας Οινιαδών.

Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κα Ειρήνη Μπέλλα, φιλόλογο ΜSc – δημοσιογράφος με θέμα «Από τη Λογοτεχνία στην παραλογοτεχνία. Ο ρόλος του αναγνώστη στην αντίσταση κατά του “εύπεπτου» και “ευτελούς”»

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα αισθανθούν ιδιαίτερη χαρά, αν με τη παρουσία σας ενισχύσετε το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 21/06/2018

 

Συνεχίζοντας το πολύπλευρο και πολυσήµαντο κοινωνικό του έργο, όπως αυτό το οραµατίστηκε και έκανε πράξη ο αείµνηστος Γεώργιος Σπ. Κορδόσης, το Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυµα ήρθε γι’ άλλη µια φορά να επιβραβεύσει ηθικά και υλικά την ευγενή άµιλλα και τον αγώνα στον οποίον επιδίδονται οι νέοι και οι νέες των Σχολείων της Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης της περιοχής των Οινιαδών.

Σε µια εποχή που η αριστεία θεωρείται ρετσινιά, οι διοικούντες το κοινωφελές αυτό Ίδρυµα έρχονται να µας υπενθυµίσουν ότι τα σχολεία µας πρέπει να γεµίσουν άριστους µαθητές και ότι µε το πνεύµα του εξισωτισµού, της ισοπέδωσης και της ήσσονος προσπάθειας που επικρατεί στις µέρες µας και έχει πάρει την µορφή δικτατορίας της µετριότητας, καµιά χώρα δεν µπορεί να έχει αγαθά αποτελέσµατα.

Έτσι, λοιπόν, το Σάββατο, 16 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δ.Σ. Νεοχωρίου γονείς, φίλοι και άλλοι προσκεκληµένοι ένιωσαν περήφανοι και µε την παρουσία τους απέδωσαν στους διακριθέντες τα δύσκολα και ανεκτίµητα «Εύγε».

Ο Πρόεδρος Νίκος Κορδόσης στην εισαγωγική του οµιλία, αφού ευχαρίστησε θερµά τους παραβρεθέντες, αναφέρθηκε συνοπτικά στο µεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελεί εδώ και 39 χρόνια το Ίδρυµα, ιδιαίτερα στους τοµείς της Υγείας και της Παιδείας, δαπανώντας σηµαντικά χρηµατικά ποσά. Αναφερόµενος δε στον αείµνηστο Γεώργιο Κορδόση σηµείωσε λέγοντας ότι: «...ήταν το 3ο παιδί µιας πάµφτωχης 11µελούς οικογένειας τού τότε δήµου Παραχελωΐτιδας που εργαζόµενος σκληρά κατόρθωσε, στηριζόµενος µόνο στις δικές του δυνάµεις, να φθάσει, όχι µόνο στα µεγαλύτερα οικονοµικά και επιχειρηµατικά ύψη, αλλά πρωτίστως στα ύψη του πνεύµατος, αφού αυτοδίδακτος, απόκτησε πανεπιστηµιακές γνώσεις, έγινε δε και άριστος γνώστης πέντε ξένων γλωσσών. Την τεράστια περιουσία που απόκτησε τη διέθεσε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έργα ευποιΐας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Κι όλα αυτά από την ευαισθησία ενός ανθρώπου που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του, το Νεοχώρι, αλλά και δεν αξίωσε ποτέ ανταλλάγµατα από πουθενά...»

Και απευθυνόµενος στους αριστεύσαντες είπε: «...αγαπητοί µου µαθητές, εσείς είστε που αύριο θα πάρετε στα χέρια σας τα ηνία της πατρίδας για να την οδηγήσετε, όπως ελπίζω, όχι σε ατραπούς µιζέριας, καταχνιάς, ανυποληψίας και εξαθλίωσης, αλλά σε λεωφόρους ανάπτυξης και προόδου, ώστε να ξαναβρεθεί η Ελλάδα µας στη θέση που της αξίζει. Να ξαναγίνει η Ελλάδα µία χώρα οικονοµικά ισχυρή, χωρίς προστάτες και δανειστές, µια χώρα που θα µπορεί ευπροσώπως να διεκδικεί τα δίκαιά της και να ακτινοβολεί το πνεύµα της στο παγκόσµιο στερέωµα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο έγκριτος δηµοσιογράφος και εκδότης της εφηµερίδας «ΜΑΧΗΤΗΣ» Νίκος Κανής, ο οποίος µε σαφήνεια και αµεσότητα ανέπτυξε το θέµα: «Μόρφωση - Παιδεία - Καλλιέργεια», τονίζοντας όλα εκείνα τα ευγενή στοιχεία που θα πρέπει να κοσµούν τον κάθε άνθρωπο και θύµισε έτσι τον λόγο του µεγάλου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος εί»

Ακολούθησε η απονοµή βραβείων, επαίνων και χρηµατικών επάθλων. Ο βραβευθέντες φέτος ήταν: Από το Γυµνάσιο Νεοχωρίου: Ευαγγελία Πλιακούρα του Ιωάννη, Μαρία Ιωάννου-Σαρτζή του Θεοδώρου, Σπυριδούλα Τσόλα του Δηµοσθένη, Χρυσούλα Σιμιτζή του Ηλία. Από το Γενικό Λύκειο Νεοχωρίου: Ιωάννης Πλαστήρας του Γερασίμου, που εισήχθη στο Πολυτεχνείο - Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αθανάσιος Κάλπης του Χρήστου, Ιατρική σχολή Παν/μίου Αθηνών, Ροδόπη Λαγού του Σπυρίδωνος, Παν/μιο Πειραιώς - Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Επίσης δόθηκε χρηματικό έπαθλο μετά περγαμηνής στη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Παπανικολάου του Κων/νου που εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών με την εξαίρετη επίδοση των 19.301 μορίων.

Μεταξύ των παρισταμένων διακρίναμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Αγ. Κότσαλο, τον αντιδήμαρχο Οινιαδών Γ. Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο Κοινωνικής Επιτροπής και Παιδείας Τάσο Σκαρμούστο, το δημ. σύμβουλο Κ. Δαουτίδη, τους Σχολικούς Συμβούλους Γ. Σωτηρακόπουλο και Μαρ. Αναστασόπουλο, τον πρόεδρο του Διδασκαλικού Συλλόγου Δημ. Τσάμη, τους προέδρους των Τ.Κ. Νεοχωρίου και Κατοχής Απ. Γατζούδη και Γρ. Τρούπο, τους δ/ντές Σχολείων Φ. Σκληρό, Δημ. Λαχανά, Κων. Κωστή, Ηλία Καραβασίλη και Γιάννη Ζαπάντη, πρώην δημάρχους και Κοινοτάρχες, τη δικηγόρο Θεώνη Κουλουρή και άλλους εκλεκτούς Οινιαδίτες.

Η «ΑΙΧΜΗ» συγχαίρει θερμά τους πρωτεύσαντες και τους εύχεται κάθε πρόοδο και επιτυχία στη ζωή τους. Και τέλος, τους δεύτερους «άριστους» - τα Μέλη του Δ.Σ. το Κορδοσείου - που για ακόμη μια φορά κάνουν πράξη το λόγο του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού της Αρχαίας Αθήνας, του Περικλή: «Σε όποια πολιτεία έχουν καθιερωθεί πολύ μεγάλα βραβεία για την αριστεία, σ’ αυτήν την πολιτεία ευδοκιμούν και άριστοι πολίτες». Εύγε σε όλους!

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

Ένα ευχαριστώ από καρδιάς

Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ» κ. Νίκο Κορδόση για απονομή τιμητικής διάκρισης και χρηματικού επάθλου στο πρόσωπό μου, στη μνήμη του ιατρού Αθανάσιου Θ. Κορδόση και της οδοντιάτρου Αικατερίνης (Κάκιας) Κορδόση – Μαστραχά.

Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την ανεκτίμητη προσφορά του ιδρύματος ιδιαίτερα στους τομείς της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και της ΥΓΕΙΑΣ.

Με τιμή
Αλεξάνδρα Παπανικολάου
Φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, στις 8:30 το βράδυ, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου (έναντι Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου) θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής βραβείων, επαίνων και υποτροφιών στους αριστούχους μαθητές των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών από το Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα

Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Νίκο Κανή, δημοσιογράφο - εκδότη της εφημερίδας «ΜΑΧΗΤΗΣ» Αγρινίου με θέμα: «Μόρφωση – Παιδεία – Καλλιέργεια».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα αισθανθούν ιδιαίτερη χαρά, αν με την παρουσία σας ενισχύσετε το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος.

Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα

Δωρεά Γεωργίου Σπ. Κορδόση

Νεοχώρι Μεσολογγίου

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/07/2017

 

Σε μια συνεχή πορεία 37 χρόνων κοινωνικού έργου, το Κορδόσειο Κοινωφελές Ίδρυμα τίμησε για άλλη μια φορά του αριστεύσαντες νέους και νέες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Κοινότητας Οινιαδών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επιβραβεύσει όλους εκείνους που αγωνίζονται στον στίβο της μόρφωσης και της γνώσης και να υπενθυμίσει και πάλι σε όλους μας ότι αξίζει κανείς να στέκεται στο πλευρό της σπουδάζουσας νεολαίας, η οποία αποτελεί και το μέλλον της πατρίδας μας.

Σε μια απλή και απέριττη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκου Μπαλαμπάνη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεσολογγίου κ. Αγαθάγγελου Κότσαλου, του αντιδημάρχου Γ. Παπαδόπουλου, πρώην Δημάρχων και Κοινοταρχών, Διευθυντών Σχολείων, Εκπαιδευτικών και γονέων, 32 μαθητές παρέλαβαν εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τον Πρόεδρο κ. Νίκο Κορδόση και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα βραβεία και τα χρηματικά τους έπαθλα, συνοδευόμενα από βιβλία-λευκώματα εκδόσεις του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ».

Εκτός των αριστευσάντων μαθητών χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ μετά σχετικού επαίνου απονεμήθηκε και στον εισαχθέντα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Γ. Μπούνο, αποφοιτήσαντα από το 2ο Λύκειο Μεσολογγίου και ο οποίος συγκέντρωσε ως βαθμό εισαγωγής 19.255 μόρια. Το βραβείο αυτό έχει αθλοθετήσει ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Κορδόσης στην μνήμη των γονέων του.

Με την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Ν. Κορδόσης αναφέρθηκε εν συντομία στο σημαντικό και πολύπλευρο κοινωνικό έργο που επιτελεί επί 37 χρόνια το Κορδόσειο Ίδρυμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το ενδιαφέρων του Διοικητικού Συμβουλίου στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, στην επιβράβευση της αριστείας, στην χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές καθώς και στην ποικιλότροπη συμπαράσταση προς ασθενείς και αναξιοπαθούντες. Για τους σκοπούς αυτούς το Ίδρυμα διέθεσε φέτος το συνολικό ποσό των 100.000 ευρώ».

Στην συνέχεια ευχαριστώντας του παρισταμένους επεσήμανε ότι «οι μαθητές που τιμώνται σήμερα, είναι αυτοί που αύριο θα πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της πατρίδας μας, για να την οδηγήσουν, όχι σε ατραπούς μιζέριας, καταχνιάς, ανυποληψίας και εξαθλίωσης, αλλά σε λεωφόρους ανάπτυξης και προόδου, έτσι ώστε να ξαναβρεί η Ελλάδα μας τη θέση που της αξίζει…»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Μπαλαμπάνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Κότσαλος στους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Κορδόσειο Ίδρυμα επί μία τεσσαρακονταετία περίπου, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και υγείας και παρότρυναν τους βραβευθέντες να συνεχίσουν τον επίπονο αλλά ωραίο αγώνα κατάκτησης της γνώσης.

Επίσης, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε αναφορά σε μια σπουδαία μορφή των ελληνικών γραμμάτων, το Νιοχωρίτη ποιητή Μίνω Ζώτο που ο πρόωρος χαμός του, σε ηλικία μόλις 27 χρόνων (1905-1932), στέρησε την ελληνική ποίηση από μια ευαίσθητη λυρική φωνή.

Η εξαίρετη φιλόλογος και αρθρογράφος κ. Μαρία Καρατζογιάννη, στα πλαίσια της ομιλία της που είχε ως θέμα: «Μίνως Ζώτος, τα βήματα ενός πρόωρα χαμένου ποιητή», έδωσε μια ξεχωριστή προσέγγιση του ποιητικού του έργου.

Η «ΑΙΧΜΗ», μη έχοντας να προσθέσει τίποτε άλλο, δεν έχει παρά να συγχαρεί τόσο τον πρόεδρο όσο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ του Κορδοσείου που, όντας άξιοι συνεχιστές του έργου του αείμνηστου ιδρυτή και δωρητή του Ιδρύματος Γεωργίου Σπ. Κορδόση, έχουν διευρύνει τουυ σκοπούς και τις δράσεις του. Εύγε σε όλους! 

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία