Αγγελίες    Επικοινωνία

Ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο της όμορφης Κατοχής, ο βυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα μπορεί να αποκατασταθεί και να καταστεί ένα σημαντικό αξιοθέατο εάν η Πολιτεία δείξει το ενδιαφέρον της.

Προς το παρόν το ενδιαφέρον του κατέθεσε για άλλη μια φορά ο δάσκαλος Γιώργος Ρόμπολας αποστέλλοντας επιστολή προς την προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας Ολυμπία Βικάτου. Όπως σημειώνει ο κ. Ρόμπολας, ύστερα από την μετακόμιση του ΕΠΑΛ στο νέο κτίριο ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση, αρκεί να υπάρξει τέτοια πρόταση μέσω προγράμματος διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αναλυτικά ο κ. Ρόμπολας σημειώνει στην επιστολή του:

Αξιότιμη κ. Βικάτου

Με την παρούσα επιστολή επιτρέψτε μου να «κλέψω» λίγα λεπτά της ώρας από τον πολύτιμο χρόνο σας και να σας θέσω υπόψη το ακόλουθο ζήτημα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία. Ως ειδικός γνωρίζετε ότι η κωμόπολη της Κατοχής στο διάβα των χρόνων έχει σχηματίσει τη δική της ξεχωριστή ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα. Το πλήθος των μνημείων και οι ιστορικές αναφορές μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Μεταξύ αυτών ο βυζαντινός Πύργος της Κατοχής (Κούλια) και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα καταδεικνύουν την παρουσία της τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ο ναός που για πολλές δεκαετίες εξυπηρέτησε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πόλης, σήμερα, μετά και την μετεγκατάσταση του Επαγγελματικού Λυκείου Κατοχής, είναι ελεύθερος. Θα ήταν επομένως σκόπιμο και πολύ ωφέλιμο να επανέλθει το μνημείο στην προτέρα του μορφή όχι μόνο για λόγους λατρευτικούς αλλά και ιστορικούς. Επειδή, λοιπόν, η Υπηρεσία σας είναι η αρμόδια προς τούτο, κάνω έκκληση όπως συμπεριλάβετε και την αποκατάσταση του μνημείου αυτού, εντάσσοντάς το στον προγραμματισμό σας, ώστε να εξασφαλισθεί η δαπάνη που θα απαιτηθεί μέσω των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων διατήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Γνωρίζω τις δυσκολίες και τις χρονοβόρες διαδικασίες του εγχειρήματος αλλά είμαι βέβαιος ότι με τον έγκαιρο προγραμματισμό και την ιδιαίτερη επιστημονική αξιοσύνη σας κάτι τέτοιο δεν είναι ακατόρθωτο. Γιατί θα είναι λυπηρό να αφεθεί στην εγκατάλειψη ο ιστορικός ναός και υποστεί και άλλες ανεπανόρθωτες βλάβες από διάφορες φορείς, (Δήμος, Σύλλογοι κ.λ.π.), οι οποίοι από άγνοια ίσως δεν γνωρίζουν τη σημασία του στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής. Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας να προσφέρω ό,τι μπορώ προς την κατεύθυνση αυτή. Τελειώνοντας, θα ήθελα κ. Βικάτου να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για ό,τι θετικό κάνετε, το οποίο θα είναι μια ακόμα συμβολή στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της μικρής μου πατρίδας, της «βραχοστύλωτης » Κατοχής.

 

Με εκτίμηση
Γεώργιος Ν. Ρόμπολας
π. Σχολικός Σύμβουλος

 

Έχουμε κατά καιρούς κριτικάρει και σχολιάσει το “έκτρωμα” που κατ’ ευφημισμόν φέρει τον τίτλο «Επέκταση πεζοδρόμησης Κατοχής», η οποία, επί της ουσίας, ούτε καν πεζοδρόμηση είναι, στην τοποθεσία κάτω από την πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας Κατοχής προς την πλευρά της κοίτης του Αχελώου.

Επειδή κάποιοι θεωρούν ότι η κριτική μας κινείται σε καθαρά αντιπολιτευτική γραμμή πλεύσης και με δεδομένο ότι ο Δήμος με τη σχετική έκπτωση στη συγκεκριμένη εργολαβία έχει ήδη διαθέσει 15.000 ευρώ, ποσό ουδόλως ευκαταφρόνητο σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, σας αποστέλλουμε φωτογραφικό υλικό για το μέγα αυτό “επίτευγμα” της Δημοτικής Αρχής το οποίο εσχάτως, στην πράξη, έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ αυτοκινήτων!

Τα σχόλια περιττεύουν…     

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»

 

 

 

Χωράφια κάτω από το λασπόνερα!

Απειλούν µε µηνύσεις κατά του ΓΟΕΒ οι αγρότες

 

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 01/12/2016

 

Σε μια απέραντη λίμνη μετατράπηκε και πάλι ο κάμπος του Νεοχωρίου και της Κατοχής μετά την πρόσφατη νεροποντή, προκαλώντας την αγανάκτηση των αγροτών.

Κυρίως, πλημμύρισαν τα χωράφια που βρίσκονται κοντά στους αύλακες αποστράγγισης, καθώς τα αντλιοστάσια δεν έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν τον όγκο του νερού. Η αποστράγγιση του κάμπου βασίζεται σε υποδομές που κατασκευάστηκαν το...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 01/12 σε όλα τα περίπτερα του νομού ή κατεβάστε ηλεκτρονικά την έκδοση ή τις εκδόσεις που θέλετε εδώ

 

Τελέστηκε, χθες, σε κλίμα κατάνυξης ο Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Κατοχή με την περιφορά της εικόνας εντός του χωριού, τιμώντας έτσι και φέτος οι κάτοικοι τον Πολιούχο Άγιό τους.

Οι πιστοί ήταν πολυάριθμοι ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής του δήμου Μεσολογγίου, η οποία συνόδευε την εικόνα παιανίζοντας.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/10/2016

 

Πλημμύρες παρατηρήθηκαν και στον κάμπο του Νεοχωρίου και της Κατοχής που όμως αυτή τη φορά ευτυχώς δεν έκαναν εκτεταμένες ζημιές, όπως σε άλλες περιπτώσεις βροχοπτώσεων.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην κακή λειτουργία των αντλιοστασίων αποστράγγισης, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, Φ. Καρατζογιάννης...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 27/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού ή κατεβάστε ηλεκτρονικά την έκδοση ή τις εκδόσεις που θέλετε εδώ

Ένας 42χρονος συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Κατοχή για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Μεσολογγίου αξιοποιώντας πληροφορίες διενήργησαν έλεγχο στην αποθήκη και στο ποιμνιοστάσιό του όπου βρήκαν δυο χασισόδεντρα 10 και 20 εκατοστών αντίστοιχα, 12,6 γραμμάρια κάνναβης, μια σακούλα που περιείχε 125 γραμμάρια φύλλα και φούντες κάνναβης, 2 ξύλινες πίπες καπνίσματος, δυο μεταλλικούς τρίφτες, 3 κροτίδες και μια ναυτική φωτοβολίδα. Τα ευρήματα κατασχέθηκαν, ενώ ο 42χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

 

To Aστυνομικό δελτίο αναφέρει τα παρακάτω:

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, 42χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για  καλλιέργεια – κατοχή ναρκωτικών και κατοχή κροτίδων.
Ειδικότερα, σε έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις  οικίες του, σε αποθήκη και σε ποιμνιοστάσιο του 42χρονου, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:
•       Δυο δενδρύλλια κάνναβης,
•       Δεκαπέντε γραμμάρια κάνναβης,
•       Μια ναυτική φωτοβολίδα,
•       Τρεις κροτίδες,
•       Μια νάιλον σακούλα, που περιείχε φύλλα και φούντες από δενδρύλλια κάνναβης, συνολικού βάρους (124) γραμμαρίων και
•       Δυο μεταλλικοί τρίφτες.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Σελίδα 1 από 13

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία