Αγγελίες    Επικοινωνία

O Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ, ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε διακοπή υδάτων στην Κεντρική διώρυγα Δ20, που αρδεύει τον κάμπο Οινιαδών (Τ.Ο.Ε.Β. Νεοχωρίου, Τ.Ο.Ε.Β. Κατοχής, Τ.Ο.Ε.Β. Λεσινίου), λόγω ρωγμής της διώρυγας στην περιοχή Ασωμάτων Σταμνάς, ώστε να προβούμε στην επισκευή αυτής.

O Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ, ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου για το έτος 2019 η οποία αρχίζει 15/04/2019, ανακοινώνει στους κατοίκους, που γειτνιάζουν με κρατικά εγγειοβελτιωτικά έργα και σε όσους κινούνται πλησίον αυτών ότι, για την αποφυγή ατυχημάτων, απαγορεύεται: 1) Η διέλευση στους δρόμους των κεντρικών προσαγωγών ανοικτών διωρύγων 2) Η προσέγγιση και η παραμονή στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των αντλιοστασίων καθώς και των δεξαμενών τους 3) Το ψάρεμα και η κολύμβηση σε δεξαμενές και σε διώρυγες.

Ειδικότερα, γονείς, που οι κατοικίες τους γειτνιάζουν με εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, να απαγορεύουν αυστηρά στα παιδιά τους να πλησιάζουν σε αυτά και κυρίως σε ανοιχτές διώρυγες μεταφοράς και δεξαμενές αποθήκευσης νερού.

Την Παρασκευή 1-3-2019 ο υποψήφιος Προέδρου Κοινότητα Καινούργιου Κώστας Διον. Κορδάτος (Τάκη) συναντήθηκε με τον Διευθυντή ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Βλάση Σφυρή για να ενημερωθεί για το αρδευτικό πρόβλημα στο Καινούργιο, για τις υποδομές και τις δυνατότητες των δικτύων του ΓΟΕΒ στην περιοχή, και τους λόγους που δεν λειτουργεί το ΤΟΕΒ Καινουργίου, όπως επίσης και για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα.

Η ενημερωτική συνάντηση κράτησε αρκετή ώρα, όπου τέθηκαν αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα των παραγωγών του Καινούργιο και της γύρο περιοχής, όπου έχουν να κάνουν με τις «γερασμένες», κατεστραμμένες και εγκαταλειμμένες υποδομές άρδευσης, όπως τα αντλιοστάσια, διώρυγες (αύλακες), καθώς από την λεηλασία του μηχανολογικο-ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου, στη θέση κάτω Πίνα (αδιαφορία του αρμόδιου ΤΟΕΒ Παναιτωλίου), ενώ και το ΤΟΕΒ Καινουργίου βρίσκεται «βυθισμένο» στη Λίμνη….

Βραχνάς για τους αγρότες εκτός του μεγάλο κόστος παραγωγής είναι και τα χρέη προς τη ΔΕΗ του ΤΟΕΒ Καινούργιου (περίπου 30.000 Ευρώ) και η μη δυνατότητα αυτά να αποπληρωθούν αφού η αγροτική παραγωγή καθημερινά μαραζώνει, αφενός από τις αρνητικές πολιτικές της ΕΕ καθώς και την ανυπαρξία ουσιαστικά μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής, γι’ αυτό είναι αδύνατο αυτές οι οφειλές να αποπληρωθούν από τους λίγους αγρότες που έχουν απομείνει. Εκτιμούμε ότι εάν δεν διαγραφούν τα ποσά αυτά προς την ΔΕΗ και παράλληλα να γίνουν νέα έργα, όπως ανακατασκευή του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Καινουργίου και επέκτασή του το πρόβλημα των παραγωγών θα μεγαλώνει. Ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Αχελώου μας τόνισε ότι η προοπτική επέκτασής των αρδευτικών δικτύων στο Καινούργιο χρειάζεται μελέτη), προκειμένου να καλυφθεί και ο ορεινός όγκος (Πετρωτά, Τουρκομνήματα, Καρέικα, Νισιφέϊκα κ.λ.π.) ενώ ταυτόχρονα το ΤΟΕΒ Καινούργιο θα πρέπει η διοίκησή του οργανισμού να κινήσει όλες τις διαδικασίας για να γίνει μέλος του ΓΟΕΒ Αχελώου, όπου σήμερα δεν ανήκει στον Οργανισμό και ως εκ τούτο είναι αδύναμο διοικητικά, οικονομικά και επιχειρησιακά.

Τονίσαμε στον εκπρόσωπο του ΓΟΕΒ ότι, αν και θεωρούμε ότι η επέκταση του ως άνω έργου είναι αποσπασματικό σε σχέση με ένα συνολικό και σύγχρονο έργο που χρειάζεται η περιοχή, μπορεί προς το παρόν να δώσει μια «ανάσα» στην περιοχή για να βγει από την πλήρη ανυδρία και εγκατάλειψη, που ζήσαμε φέτος, που είχαμε πλήρης καταστροφή της ελαιοκομικής παραγωγής. Μια καταστροφή που εάν συνδυαστεί και με το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ του Αγρινίου δεν έχει αποζημιώσει τη χαμένη παραγωγή (ανεμοθύελλα κ.λ.π.), που για το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή μας ενημερώθηκε άμεσα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. Δημήτρης Καρακώστας, κατά την παρουσία του σε σύσκεψη στο Καινούργιο 22-1-2019, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί της Β.Α. Τριχωνίδας, φέτος να έχουν υποστεί πλήρης καταστροφή στην βρώσιμη ελιά και έχουν περιέλθει σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση.

Το μέλλον του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας, πρέπει να είναι κοινή υπόθεση όλων και για το λόγω αυτό ο υποψήφιος Πρόεδρος Καινουργίου ξεκίνησε τις προεκλογικές συναντήσεις του με φορείς, αρχίζοντας από το ΓΟΕΒ Αχελώου, θέλοντας να σηματοδοτήσει την προτεραιότητα της αγροτικής παραγωγής, όπου στο πρόγραμμά μας θα υπάρχει σαφές πλαίσιο διεκδίκησης για ένα σύγχρονο δίκτυο άρδευσης όλων των καλλιεργειών στο Καινούργιο με δωρεάν νερό σε όλα τα χωράφια

Δηλώνουμε ως νέα Κοινοτική αρχή (με την στήριξη των δημοτών), ότι θα πάρουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς το ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ-Α)Σ Καινούργιου, ώστε να απαιτήσουμε αγωνιστικά να δοθούν από την πολιτεία οριστικές λύσεις, σε αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα του αγροτικού Τομέα της περιοχής, που είναι η άρδευση μια πραγματικής πρωτογενής αγροτικής παραγωγικής οικονομίας ώστε να «ανακάμψει» ξανά η περιοχή μας, και να αντιμετωπισθεί κάπως οικονομική κρίση.

Ζητάμε:

α) Επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ Καινουργίου- διαγραφή του χρέους της ΔΕΗ

β) Άμεσα ανακατασκευή του αντλιοστασίου του ΤΟΕΒ Καινουργίου και επέκταση του αρδευτικού δικτύου με παροχέτευση νερού στα δίκτυα του ΓΟΕΒ για πότισμα με φυσική ροή.

γ) Διαγραφή χρεών από το ΤΟΕΒ Παναιτωλίου των αγροτών τουλάχιστον για τα χρόνια που το Καινούργιο δεν αντλεί νερό άρδευσης από το αντλιοστάσιο της κάτω Πίνας και αποδέσμευση από την υποχρέωση καταβολής παγίου στο ΤΟΕΒ όταν δεν αρδεύονται τα χωράφια.

Καινούργιο 1-3-2019

Από το Γραφείο τύπου

του υποψηφίου Πρόεδρου Κοινότητας Καινούργιου

Κορδάτου Διον. Κώστα (Τάκη)

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/12/2018

 

Στην εφηµερίδα σας στις 22 Νοεµβρίου 2018 και στη σελίδα 7 υπάρχει σχετικό άρθρο της συνεργάτιδάς σας σχετικά µε τον καθαρισµό αύλακα στην περιοχή Μάνας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουµε ότι από την ταξινόµηση των έργων εγγείων βελτιώσεων, η τάφρος η οποία είναι παράπλευρη του δρόµου από τον Άγιο Αθανάσιο µέχρι και τον κόµβο Χαλαζιά ανήκει στον ΓΟΕΒ Αχελώου. Καθώς επίσης και η διώρυγα 28 η οποία κατασκευάστηκε το 1970 και η οποία έχει καθαριστεί για τελευταία φορά από τη Δηµοτική Αρχή Πάνου Κατσούλη το 2013.

Παρακαλούµε το παρόν κείµενο να µπει στην ίδια σελίδα µε την ίδια φωτογραφία προς αποκατάσταση της αλήθειας και µόνο της αλήθειας.

Για το Δ.Σ. ΤΟΕΒ Μεσολογγίου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας Καραδήµας

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

 

O Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ, ενημερώνει ότι από 12/6/2018 ισχύει η τροποποίηση του Ν. 2538/1997 άρθ. 61, όπως αυτή επήλθε με το Ν. 4546/2018 άρθ. 66, η οποία προβλέπει τον τρόπο αλλά και τις αυστηρές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων των υπόχρεων εισφορών υπέρ Ο.Ε.Β.

Με το νόμο αυτό καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή δηλώσεων των αγροτεμαχίων που ωφελούνται με οποιοδήποτε τρόπο από τα εγγειοβελτιωτικά έργα των Ο.Ε.Β. από τους ιδιοκτήτες τους και από κοινού με τους ενοικιαστές, εντός δωδεκάμηνης προθεσμίας.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, και των ειδικότερων διατάξεων περί είσπραξης των εισφορών από τους Οργανισμούς αυτοδύναμα, δρομολογείται η άμεση αποστολή τους στο Δημόσιο Ταμείο για επιβολή περεταίρω μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Η μη υποβολή της δήλωσης αυτής, καθώς και η απόκρυψη στοιχείων των ωφελούμενων ακινήτων, ή η μη έγκαιρη και εντός διμήνου αλλαγή αυτών, συνεπάγεται επιβολή προστίμων που φτάνουν στο διπλάσιο της εισφοράς.
Για την διευκόλυνση των ωφελούμενων προβλέπεται και η εξόφληση μέσω δόσεων που ορίζονται με ειδικότερες αποφάσεις των Ο.Ε.Β., όμως οι υπερήμεροι της διευκόλυνσης αυτής τυγχάνουν ιδίας μεταχείρισης με τους μη υποβάλλοντες τη σχετική δήλωση.
Για το σκοπό αυτό διατίθενται στα γραφεία του Οργανισμού μας επί οδού Εθνικής Αντιστάσεως 6 - Αγρίνιο 2ος όροφος σχετικά έντυπα.

Μόλις ενημερωθήκαμε ότι, σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση στα πλαίσια της εκχώρησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στην ΕΥΔ/ΠΔΕ της Δράσης 4.3.1.: Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» με τη συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφέρειας, των Αντιπεριφερειαρχών και των Διευθυντών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και με θέμα την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων) προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από την παραπάνω δράση.

Οι Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου και Γ.Ο.Ε.Β. Πηνειού – Αλφειού δεν κλήθηκαν ποτέ να συμμετάσχουν σε αυτή την ενημερωτική συνάντηση-σύσκεψη, καίτοι είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την ένταξή τους στην παραπάνω δράση.

Οι Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου και Γ.Ο.Ε.Β. Πηνείου – Αλφείου διαμαρτύρονται εντονότατα για την σκόπιμη παράλειψη αποστολής πρόσκλησης στους Οργανισμούς μας για συμμετοχή στην παραπάνω ενημερωτική συνάντηση.

Αυτό συνεπάγεται πως οι παραπάνω φορείς εξουσίας αποφασίζουν ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ  διότι το εν λόγω πρόγραμμα αφορά κυρίως τους Ο.Ε.Β.

Οι οργανισμοί μας επανειλημμένα προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια ανάλογη συνάντηση και δεν βρήκαν ανταπόκριση από καμία από τις ανωτέρω εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία