Αγγελίες    Επικοινωνία

Από χθες το Νεοχώρι γιορτάζει την προστάτιδά του, Αγία Παρασκευή, με διήμερες εκδηλώσεις στο ομώνυμο εκκλησάκι, αλλά και σήμερα στο χωριό.

Χθες το βράδυ έγινε πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας παρουσία πλήθους πιστών που συνέρρευσαν για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την Χάρη της. Προεξαρχόντων των τριών ιερέων έγινε με επιτυχία η Θεία Λειτουργία ενώ από πλευράς αρχών έδωσαν το "παρών" ο πρόεδρος του Νεοχωρίου, Αποστόλης Γαντζούδης, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Κότσαλος και η νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Μέμη Γούργαρη.

Αργότερα μετέβη εκεί και ο νέος δήμαρχος Κ. Λύρος με αρκετούς συνεργάτες του.

Σήμερα οι εορτασμοί κορυφώνονται με την παρέλαση αρματωμένων και καβαλαραίων στην καρδιά του χωριού και μετέπειτα με το γλέντι στα στέκια. Η ΑΙΧΜΗ εύχεται χρόνια πολλά στην μεγάλη κωμόπολη του νομού μας.

Με το καθιερωμένο γλέντι γιορτάστηκε η Αγία Παρασκευή στο Νεοχώρι, όπου χθες τελέστηκε ο Εσπερινός στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται ανατολικά του βουνού Σκοπά σε απόσταση 8 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό και σήμερα τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας. 

Είναι εθνικο-θρησκευτική γιορτή, η οποία γίνεται κάθε χρόνο το διήμερο 26-27 Ιουλίου. Στο πανηγύρι συμμετέχουν από το 1900, παρέες αρματωμένων καθώς και καβαλαραίων. Όλα αυτά τα χρόνια  συνηθίζεται την πρώτη μέρα οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ενώ την  δεύτερη μέρα οι παρέες των αρματωμένων μεταφέρονται στις κεντρικές πλατείες του χωριού και μαζί με τους κατοίκους γλεντούν μέχρι πρωίας. Η μουσική κατά την διάρκεια των εορτασμών παίζεται από Ρομά και είναι παραδοσιακή με κύρια όργανα το νταούλι και το ζουρνά.

Ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος, ο αντιδήμαρχος Οινιάδων Γ. Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής παραβρέθηκαν μόνο στους εκκλησιασμούς και δεν θέλησαν να συμμετέχουν στο γλέντι των αρματωμένων και των καβαλαραίων λόγω του εθνικού πένθους για την τραγωδία της Αττικής.

 ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Η παρέα αρματωμένων Νεοχωρίου «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» ευχαριστεί όλους εσάς που βρεθήκατε και διασκεδάσατε μαζί μας.

Επίσης ευχαριστεί τον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου για την δωρεά του στην παρέα και ιδιαίτερα τον πρόεδρο τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου κ. Απόστολο Γατζούδη για την προσφορά και βοήθεια του για το πανηγύρι.

Η Αγία Παρασκευή να μας έχει όλους καλά να ανταμώσουμε πάλι του χρόνου!

Χρόνια πολλά και καλά!

Παρέα Αρματωμένων Νεοχωρίου «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»

Με τον παραδοσιακό τρόπο γιορτάστηκε και φέτος το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι, στο οποίο συμμετείχαν φυσικά οι αρματωμένοι που ξεκίνησαν το γλέντι από τις πλατείες του Νεοχωρίου μαζί με τους έφιππους. Η συνέχεια δόθηκε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, όπου όλοι χόρεψαν και διασκέδασαν.

Το παρών έδωσαν ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι καταγόμενοι από την περιοχή των Οινιάδων.

Συνεχίζονται με μεγάλη προσέλευση οι εορταστικές εκδηλώσεις στην κωμόπολη του Νεοχωρίου προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.

Το χωριό έχει την τιμητική του για το μεγάλο και ωραίο πανηγύρι που γιορτάζεται επί τετραήμερο. Χτες έλαβε χώρα Μέγας Εσπερινός στο πανέμορφο ξωκκλήσι που περιβάλλεται από πράσινο. Προεξαρχόντων των αξιαγάπητων ιερέων του χωριού π. Αποστόλη και π. Χριστόφορου τελέστηκε η Λειτουργία με την πολύτιμη συμβολή πρωτοψαλτών όπως του Γ. Δακαλάκη κ.α. Ο κόσμος ήταν πυκνός και όσο περνούσε η ώρα αυξανόταν δεδομένου ότι στον προαύλιο χώρο επακολούθησε γλέντι. Στον Εσπερινό οι πιστοί προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν στην χάρη Της ενώ παραβρέθηκαν και αρκετοί επίσημοι όπως ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μεσολογγίου Άγγελος Κότσαλος, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Β. Παναγοδήμου, ο πρώην αντιδήμαρχος Οινιαδών Κ. Ρόμπολας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Δαουτίδης και Σπ. Βασιλείου, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Νεοχωρίου Απ. Γαντζούδης κ.λπ. Μετά το πέρας της Λειτουργίας μοιράστηκε ο άρτος και φέτος η οργάνωση ήταν εξαιρετική.

Χωρίς προβλήματα διεξαγόταν και η κυκλοφορία, τουλάχιστον μέχρι τις 10 το βράδυ, και σε αυτό βοηθούσε η πρόβλεψη για κυκλική κίνηση, τα διαχωριστικά ενδιάμεσα, αλλά και όσοι ήταν επιφορτισμένοι (Αστυνομικοί κ.λπ.) με την ομαλή ροή των οχημάτων. Το πρωί της ίδιας μέρας ο δήμος φρόντισε και για την επούλωση των λακκουβών αφού ο δρόμος ήταν σε άσχημη κατάσταση.

Σήμερα το γλέντι κορυφώνεται με την παρέλαση εφίππων και αρματωμένων από το κέντρο του χωριού και τους χορούς στα στέκια των πανηγυριστών.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/07/2017

 

Επικίνδυνος είναι ο δρόµος που οδηγεί στο µοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι και παρόλο που σε όλο του το µήκος είναι ασφαλτοστρωµένος, υπάρχουν κάποιες λακκούβες ικανές να στοιχίσουν ακόµα και ανθρώπινη ζωή.

Με δεδοµένο ότι ο δρόµος είναι παράλληλος µε τον αύλακα άρδευσης γίνεται ακόµα πιο επικίνδυνος για τους επισκέπτες που θα συναντήσουν ξαφνικά µπροστά τους µια τεράστια λακκούβα, την οποία αν προσπαθήσουν να αποφύγουν, µε µια στραβοτιµονιά µπορεί να βρεθούν στον πάτο του αύλακα, που το βάθος του φθάνει τα τρία µέτρα...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 13/07 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία