Αγγελίες    Επικοινωνία

Σκληροί οι όροι δημοπράτησης του κτήματος Λεσινίου για τους ακτήμονες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορευτικούς θεωρούν τους όρους της διακήρυξης για την δημοπράτηση του «Αμπελουργικού Φυτωρίου Λεσινίου» γνωστό ως «Κτήμα Λεσινίου», οι αγρότες της περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν οι μικροκαλλιεργητές και οι ακτήμονες, οι όροι που έβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχει και την ευθύνη της δημοπράτησης, πέρυσι δεν επέτρεπαν σε όλους να συμμετέχουν, γι’ αυτό και υπήρξαν αντιδράσεις και η διαδικασία αναβλήθηκε. Κάποιοι από τους όρους προέβλεπαν την καταβολή εγγύησης, για την συμμετοχή στη διαδικασία, 100 ευρώ / στρέμμα, για τα, συνολικά, 500 στρέμματα και όχι τμηματικά, καθώς και την χρονική διάρκεια καλλιέργειας να ανέρχεται στα 25 συν 10 χρόνια, την ίδια ώρα που παλιότερα ήταν για 1 συν τέσσερα χρόνια, με εγγύηση 10% επί του συνολικού ποσού του ενοικίου, ενώ και το κτήμα χωριζόταν σε μικρά τεμάχια. Οι αντιδράσεις των αγροτών απέτρεψαν τη δημοπράτηση και μια ομάδα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Π. Ζωγράφο, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη, όπως λένε οι ίδιοι και πήραν την υπόσχεση ότι οι όροι θα γίνουν ευνοϊκότεροι γι’ αυτούς.

Ωστόσο και οι νέοι όροι, παρόλο που είναι λίγο καλύτεροι εξακολουθούν να είναι σκληροί για τους ακτήμονες και τους μικρούς αγρότες. Τα τεμάχια ξεκινούν από 250 στρέμματα και φθάνουν μέχρι και 60, η εγγύηση προσδιορίστηκε στα 70 ευρώ / ανά στρέμμα, η χρονική διάρκεια έπεσε στα 15 συν 10 χρόνια και η τιμή εκκίνησης ως ενοίκιο για το κάθε στρέμμα ξεκινάει από τα 30 ευρώ συν 10 ευρώ ως πάγιο για την άρδευση. Σύμφωνα με τους αγρότες τα 10 ευρώ της άρδευσης παλιά επιβάρυναν τον ιδιοκτήτη και όχι τον ενοικιαστή.

Η οικονομική κατάσταση των παραγωγών σήμερα είναι τέτοια που δεν μπορούν να διαθέσουν αυτά τα ποσά για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, αλλά ούτε και μπορούν να καλλιεργήσουν μια έκταση που ξεπερνά τα 100 ή 200 στρέμματα. Η χρονική διάρκεια που προβλέπεται επίσης είναι ασύμφορη, διότι δεν μπορούν να πάρουν τέτοια δέσμευση σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ζητούν την ακύρωση της δημοπράτησης που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 18 Απριλίου, καθώς έχουν τη δυνατότητα θα συμμετέχουν μόνο μεγαλοκτηματίες και όχι οι ακτήμονες που έχουν μεγαλύτερη και πραγματική ανάγκη και θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη διαδικασία.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία