Αγγελίες    Επικοινωνία

Να αναδειχθεί το σπήλαιο της Μάστρου...
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Εκδήλωση για την παρουσίαση των αρχαιολογικών του στοιχείων έγινε στο Μεσολόγγι

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Τι είπε η η αρχαιολόγος του υπ. Πολιτισµού Στέλλα Κατσαρού

 

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 02/11/2017

 

Ένα ακόμη σημαντικό μνημείο αναδείχθηκε στο δήμο Μεσολογγίου μετά και από τα ρεπορτάζ της ΑΙΧΜΗΣ, τα οποία παρακίνησαν τους αρμοδίους να ασχοληθούν με αυτό και να το εξερευνήσουν.

Πρόκειται για το σπήλαιο της Μάστρου, για το οποίο η ΑΙΧΜΗ έκανε το πρώτο ρεπορτάζ όταν πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο Κ. Μπλαχούρας, ο οποίος ζητούσε την αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου, προκειμένου να γίνει επισκέψιμος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, παρόλο που ακόμα δεν ήταν γνωστά τα στοιχεία του. Έτσι ο πρώτος που έδειξε ενδιαφέρον ήταν ο σπηλαιολόγος, Γ. Ζαβιτσανάκης κάνοντας τις αρχικές έρευνες και στη συνέχεια απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες που τελικά ασχολήθηκαν με το σπήλαιο. Μετά τις σχετικές έρευνες, φθάσαμε σήμερα στο σημείο να έχουμε αποτελέσματα, κάποια από τα οποία παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι στη Μάστρου.

Πριν από λίγες ημέρες έλαβε χώρα διάλεξη στο Τρικούπειο, όπου η αρχαιολόγος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, Στέλλα Κατσαρού, κατόπιν προσκλήσεως από την "Αρχαιολογική - Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος", παρουσίασε αρκετά στοιχεία για το σπήλαιο. Το θέμα της εκδήλωσης, η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, ήταν: "Το αρχαίο Ιερό Σπήλαιο Μάστρου. Ένα νέο αρχαιολογικό μνημείο στην περιοχή του Μεσολογγίου".

Η ομιλήτρια παρουσίασε τον εξειδικευμένο ρόλο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην προστασία των σπηλαίων της Αιτωλοακαρνανίας και την εξειδίκευση του προσωπικού της (αρχαιολόγων, γεωλόγων) στη διαπίστωση της αρχαιολογικής σημασίας των σπηλαίων και των καταλοίπων της χρήσης τους από τον άνθρωπο. Επεσήμανε ότι τα κατάλοιπα αυτά δεν έχουν χρηματική αξία, γιατί είναι σπασμένα κομμάτια, έχουν όμως μεγάλη σημασία για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλ/νίας και επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των σπηλαίων από την αρχαιοκαπηλία για τη διάσωση της ιστορικής και αρχαιολογικής γνώσης. Τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας είναι μεγάλο για την Αιτωλοακαρνανία, γιατί τα σπήλαια της περιοχής, παρότι γνωστά στους σπηλαιολόγους, δεν έχουν ερευνηθεί αρχαιολογικά έως τώρα, όσο θα έπρεπε.

Το κύριο θέμα της διάλεξης ήταν η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο της Μάστρου (γνωστό και ως Γούβα), το οποίο χρησιμοποιούνταν ως υδραγωγείο για την τροφοδότηση του χωριού έως πριν από δύο δεκαετίες, γιατί περιέχει υπόγεια λίμνη. Πρόκειται για ασταθές σπήλαιο διότι βρίσκεται μέσα σε χαλαρό φυσικό βράχο και σε πολλά σημεία του έχει καταρρεύσει. Το σπήλαιο ήταν ιερό στην αρχαιότητα, κυρίως τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., αλλά και πιο αραιά και σε νεότερες περιόδους της αρχαιότητας. Οι επισκέπτες αφιέρωναν ειδώλια και αγγεία, από τα οποία έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα κατά την ανασκαφή. Απεικονίζουν διάφορες μορφές γυναικών και ανδρών, καθώς και λεπτομέρειες από τα ρούχα, κόμμωση, κοσμήματα, πρόσωπα, καθίσματα καθώς και από τις προσφορές που κρατούσαν. Πολλά από τα αφιερώματα εισάγονταν από την Κόρινθο και άλλα από την Αθήνα, πράγμα που δείχνει ότι η περιοχή ήταν στο επίκεντρο των αποικιοκρατικών ανταγωνισμών της αρχαιότητας. Ωστόσο αρκετά αντικείμενα ήταν φτιαγμένα και από ντόπιους τεχνίτες οπότε και θα ληφθούν δείγματα που θα αναλυθούν για τον ακριβή προσδιορισμό της προέλευσής των αφιερωμάτων.

Η έρευνα έγινε με τη θερμή ενεργή υποστήριξη του Προέδρου της Τ.K. Γιώργου Μάτσικα και των κατοίκων και τοπικών φορέων - συλλόγων του Μάστρου, των τότε αντιδημάρχων κ.κ. Μπουσμπουρέλη και Ρομπόλα και υπό την αιγίδα του δημάρχου Ν. Καραπάνου, τους οποίους η ομιλήτρια ευχαρίστησε θερμά. Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και μελέτη στην Αθήνα και εξετάζονται από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα κάνουν νέες ανακοινώσεις στο μέλλον. Εν τω μεταξύ η κ. Σ. Κατσαρού τόνισε ότι η Εφορεία προσπαθεί να ενημερώσει τον κοινό της περιοχής για τη σημασία του σπηλαίου και γι’ αυτό έχει ήδη κάνει διάφορες ανακοινώσεις, όπως η παρουσίαση στο ίδιο το χωριό πέρυσι τον Αύγουστο, καθώς και άλλες ανακοινώσεις στον Τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα.

Ο μελλοντικός στόχος είναι η προστασία του σπηλαίου και η ανάδειξη του εξωτερικού του χώρου γιατί το ίδιο το σπήλαιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ευστάθειας για να δεχτεί επισκέπτες. Όμως ο εξωτερικός χώρος μπορεί να εξωραϊστεί και να αποτελέσει ένα σημαντικό δημόσιο χώρο για το χωριό και γενικά τον δήμο. Για τον σκοπό αυτό η Εφορεία συνεργάζεται ήδη με το Τμήμα Τοπογραφήσεων του ΥΠ.ΠΟ, την Περιφέρεια και το Τμήμα Τεχνικής Γεωλογίας του Παν/μίου Πατρών για τεχνικές συμβουλές. Βασίζεται ιδιαίτερα στην μελλοντική υποστήριξη του δήμου Μεσολογγίου για την αποκατάσταση - εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου του σπηλαίου της Μάστρου, προκειμένου να τοποθετηθεί περίφραξη και ενημερωτικές πινακίδες και να αποδοθεί στο κοινό.  

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία