Αγγελίες    Επικοινωνία

Το 2021 θα εγκαινιαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο υποσχέθηκε η υπ. Πολιτισμού

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, που θα φιλοξενηθεί στο «Ξενοκράτειο», μέχρι το 2021, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στο Μεσολόγγι.

Η υπουργός συνοδευόμενη από συνεργάτες της και την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου επισκέφθηκε το έργο και ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Γιώργο Παπανδρέου, και τον δήμαρχο Κώστα Λύρο, για την εξέλιξη των κτιριακών εργασιών. Η κα Μενδώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ταχύτητα με την οποία προχωρά το έργο, τονίζοντας ότι ως το 2021 το Μουσείο θα είναι έτοιμο για να εγκαινιαστεί και να σηματοδοτήσει με τον δικό του τρόπο τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όπου το Μεσολόγγι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος και οι αντιδήμαρχοι υποδέχθηκαν την υπουργό στην Πινακοθήκη, όπου η κα Μενδώνη είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα εκθέματα. Μάλιστα τόνισε ότι η Πινακοθήκη χρειάζεται συντήρηση όπως επίσης και πολλά από τα μοναδικά αντικείμενα που βρίσκονται εκεί, οπότε άφησε ένα παράθυρο ανοικτό για την πιθανότητα εξεύρεσης σχετικού κονδυλίου για το σκοπό αυτό. Ο φύλακας της Πινακοθήκης Δημ. Παρασκευάς, ζήτησε από την υπουργό να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ασανσέρ, ώστε να μπορούν και τα άτομα με κινητικά προβλήματα να επισκέπτονται τον πρώτο όροφο όπου υπάρχουν σπάνιοι πίνακες και άλλα εκθέματα.

Η υπουργός είχε συναντήσεις και στο Αγρίνιο και επιστρέφοντας στο Μεσολόγγι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά την οποία υποσχέθηκαν έργα πολιτισμού στην Αιτωλ/νία. Στην τοποθέτησή της η υπουργός ανακοίνωσε έργα, τα οποία ήδη έχουν συμφωνηθεί και με τον Περιφερειάρχη, που αφορούν την περιοχή του Αγρινίου, που πρέπει μάλιστα να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει τίποτε περισσότερο από έργα. Είναι ο καιρός του πράττειν. Γι’ αυτό πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις για να προσφέρουμε όλοι μαζί το μέγιστο δυνατό καλό», είπε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη. Το έργο που θα προγραμματιστεί σύντομα, καθώς οι μελέτες έχουν συνταχθεί από την αρμόδια Αρχαιολογία, είναι η συντήρηση του Αρχαίου Θεάτρου Στράτου. Στις 5 Νοεμβρίου θα εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Θα ακολουθήσει η γραφειοκρατική διαδικασία με στόχο την ένταξη του έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, διαφορετικά, θα ενταχθεί από τα πρώτα, στην επόμενη.

Άλλο ένα σημαντικό, για το Αγρίνιο, έργο, είναι η αποκατάσταση και αξιοποίηση των καπναποθηκών Παπαπέτρου, που αποτελούν περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού. Οι συνθήκες, κατά την υπουργό, έχουν ωριμάσει και το κτίριο αυτό θα μετατραπεί σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο, ένα διαχρονικό μουσείο της ευρύτερης περιοχής, που σε ένα τμήμα του θα φιλοξενεί και έκθεση με την ιστορία του καπνού. Μάλιστα η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των μελετών για το κτιριακό κομμάτι, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία παράλληλα θα ετοιμάσει την μουσειολογική μελέτη. Στόχος είναι να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο. «Ο πολιτισμός έχει οικονομικό μέγεθος, είναι αναπτυξιακό εργαλείο που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ποιότητα ζωής. Η Αιτ/νία που έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και μια δυναμική ανάπτυξης δικαιούται να της δοθούν τα κίνητρα για να πάει μπροστά», πρόσθεσε η κα Μενδώνη.

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση των υπολοίπων Αρχαίων Θεάτρων του νομού, η υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει γίνει δουλειά, από όλους τους προϊσταμένους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν ήδη ώριμες μελέτες για 4 θέατρα, η αρχή θα γίνει από τη Στράτου, αλλά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο χρηματοδοτήσεων μέχρι το 2027, που θα ξεκινήσει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα μπορούν να διατεθούν και εθνικοί πόροι. Να σημειωθεί ότι και το Σωματείο «Διάζωμα» έχει κάνει μια συστηματική δουλειά ανάδειξης που συνδέει τους Αρχαιολογικούς χώρους με την ανάπτυξη και συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι από την στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς του Μεσολογγίου αποδεχθούν την πρόταση του «Διαζώματος», θα γίνει ένα νέο μοντέλο, όπου την ευθύνη των Αρχαιολογικών χώρων θα έχει η αρμόδια υπηρεσία και το υπ. Πολιτισμού. Από κει και πέρα οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με το «Διάζωμα» και με τους ιδιωτικούς φορείς του τουρισμού θα δημιουργήσουν τις πολιτιστικές διαδρομές που θα αξιοποιήσουν το έργο που θα έχει παραχθεί.

Ένα θέμα που επίσης απασχολεί την περιοχή του Μεσολογγίου, αλλά και όλο τον νομό, σχετίζεται με την αξιοποίηση των ευρημάτων από την Ιόνια. Πρόκειται για 100.000 αντικείμενα που ο κόσμος θα περίμενε να δει εκτεθειμένα σε μουσειακό χώρο, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι πολλά από αυτά χρησιμεύουν μόνο στην αρχαιολογική γνώση και έρευνα. Πρόκειται για πολύ μικρά κομμάτια που οι αρχαιολόγοι μπορούν να αξιολογήσουν και να μελετήσουν, όμως για το ευρύ κοινό δεν έχουν αξία, καθώς δεν θα μπορέσει να τα αντιληφθεί. Ένα σημαντικό μέρος των ευρημάτων, που θα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, θα εκτεθεί στο «Ξενοκράτειο». Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί να διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις που να είναι επισκέψιμες, όπου θα εκτίθενται τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Το υπουργείο Πολιτισμού επενδύει στην περιφέρεια, όπως σημείωσε η κα Μενδώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίοδο 2000 - 2014 που επενδύθηκαν 2,5 δις ευρώ σε έργα πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, υλοποιήθηκαν 1309 έργα, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι στις περιφέρειες.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία