Αγγελίες    Επικοινωνία

«Βράζει» το Μεσολόγγι για το ΤΕΙ…
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Με ένταση, αλλά και ομοφωνία η απόφαση του Δ.Σ. για σύσταση επιτροπής διεκδίκησης / Αιχμές Παπαδόπουλου για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ / Γ. Ατσαλάκης: Φανατικός αντιμεσολογγίτης ο Γ. Βαρεμένος

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε χθες, προκειμένου να συζητηθούν οι νέες εξελίξεις που αφορούν το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Εκείνο που αναδείχθηκε είναι η μη υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων με μια δόση αντιπολίτευσης, μεταξύ της πλειοψηφίας και της «Κοινωνίας Μπροστά», του Π. Παπαδόπουλου, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά του δημάρχου, επειδή πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Καραπάνος, αναφέρθηκε στην αδικία που έγινε και πάλι σε βάρος του Μεσολογγίου, τονίζοντας ότι παρόλες τις προσπάθειες να οριστεί μια συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Για το λόγο αυτό επιτέθηκε στον κ. Παπαδόπουλο, λέγοντας ότι ως κυβερνητικός θα έπρεπε να ορίσει εκείνος το ραντεβού. Αυτό φυσικά αντικρούστηκε από τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά και από άλλους ομιλητές, καθώς ο δήμαρχος ως θεσμικός παράγοντας μπορεί να ζητήσει συνάντηση ακόμα και χωρίς ραντεβού, όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα και δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν έγινε δεκτός, έχοντας κάνει μόνο αλληλογραφία με το υπουργείο, χωρίς την φυσική του παρουσία.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, ενώ έχει αποφασιστεί η δημιουργία 3 τμημάτων στο Μεσολόγγι στο ένα εξ αυτών δεν αναφέρεται το αντικείμενο σπουδών. Ως σοβαρό, αναδείχθηκε και το θέμα της μη επιστροφής του ΘΕΚΑ από την Αμαλιάδα, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή, Φώτη Τσιφοπανόπουλο, που μίλησε στην συνεδρίαση, υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ουσιαστικά μεταφέρθηκε εκεί ένα τμήμα χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσιφοπανόπουλος, έχει παρθεί απόφαση στο τμήμα για αδυναμία λειτουργίας λόγω έλλειψης των απαιτούμενων υποδομών. Δεν διαθέτει αγρόκτημα, βιβλιοθήκη, ενώ εκτός όλων αυτών οι σπουδαστές, όταν βρέχει γίνονται μούσκεμα, μέχρι να προσεγγίσουν το κτίριο, καθώς αναγκάζονται να περπατούν περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανηφορικού χωματόδρομου για να φθάσουν. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γενική συνέλευση της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων, όπου και εκεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, πάρθηκε μια απόφαση, που στάλθηκε στον υπουργό, στον Πρύτανη και σε άλλους αρμόδιους, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες. Ο κ. Τσιφοπανόπουλος, έβαλε και έναν ακόμη προβληματισμό σχετικά με την δημιουργία τμημάτων στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, το οποίο απαιτεί πολλά χρήματα και χώρο για να δημιουργηθεί, αναφέροντας ενδεικτικά την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού για τα απόβλητα των ζώων που θα εκτρέφονται, η κατασκευή του οποίου είναι δαπανηρή αλλά απαιτεί και μεγάλη έκταση.

Κατά την συζήτηση, τέθηκε και θέμα έδρας της νέας Σχολής και βέβαια όλοι κατηγόρησαν τους βουλευτές, που, αφενός δεν παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση παρόλο που κλήθηκαν και αφετέρου επειδή δεν διεκδίκησαν την έδρα για το Μεσολόγγι. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη για συνεργασία με το Αγρίνιο, καθώς με το νέο σχέδιο δεν αδικείται μόνο το Μεσολόγγι, αλλά και ο γειτονικός δήμος και κατ’ επέκταση όλος ο νομός. Έγινε δε, αναφορά και στους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Αιτωλοακαναρνάνες Περιφερειακούς Συμβούλους, οι οποίοι υποχρεούνται να πάρουν θέση για το θέμα. Μάλιστα ο δήμαρχος αναφερόμενος γενικότερα στα πολιτικά πρόσωπα, υπογράμμισε ότι: «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι εδώ είμαστε προσωρινοί και νομίζουν ότι μια ζωή θα παπατζίζουν και θα γράφουν στο διαδίκτυο αυτά που νομίζουν ότι έχουν δίκιο». Ωστόσο «δικαίωσε» τους αγώνες του πρώην δημάρχου Π. Κατσούλη για το ΤΕΙ, προφανώς επειδή πλέον είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και δεν διεκδικεί ξανά τον δήμο.

Το λόγο πήραν και οι επικεφαλής των παρατάξεων με πρώτο τον Ν. Μουρκούση, που άσκησε κριτική και στην Ν.Δ. για το σχέδιο «Αθηνά», καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους βουλευτές και τους υποψηφίους να πάρουν θέση, καθώς όπως είπε η ΝΔ. θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Πρότεινε να υπάρξει συνεργασία του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να αποφασίσουν την ενημέρωση όλων των πολίτων, να συνταχθεί ένα κείμενο διεκδίκησης και να υπογραφεί από όσους περισσότερους πολίτες γίνεται. Πρότεινε επίσης κινητοποιήσεις και ομαδικές επισκέψεις στα γραφεία όλων των πολιτικών. Στην κατεύθυνση των κινητοποιήσεων κινήθηκε και η τοποθέτηση του Π. Κατσούλη, ο οποίος πρότεινε κατ’ αρχάς να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δήμου και φοιτητές, που θα καλέσει τους βουλευτές σε συνάντηση στην Αθήνα, ουσιαστικά αναγκάζοντάς τους να ανταποκριθούν. Εκείνο που επισήμανε περισσότερο ήταν η ανάγκη συνεργασίας και κοινού αγώνα όλου του νομού, για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πράγμα που έχει κάνει η Ηλεία παρόλο που έχει λιγότερο πληθυσμό από την Αιτ/νία, βγαίνοντας πάντα κερδισμένη, αφού το πολιτικό της δυναμικό παλεύει προς όφελος της περιοχής.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε την πολιτική εκπροσώπηση του νομού ανεξαρτήτως κόμματος και ο Π. Παπαδόπουλος, που πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν καταστροφική η αναβολή του θέματος διότι θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε μια πληροφορία που έλεγε ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε αποφασιστεί η έδρα της Γεωπονικής Σχολής να είναι στο Μεσολόγγι και στη συνέχεια αυτό άλλαξε. «Αν ισχύει αυτό, κάποιοι πρέπει να πάνε να κρυφτούν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προφανώς βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Γενικότερα όλοι συμφώνησαν σε διεκδικητικές κινητοποιήσεις και συναντήσεις με τους βουλευτές, ενώ παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις του Μεσολογγίου δίνουν στην πόλη το προβάδισμα για την δημιουργία της έδρας της Σχολής. Συγχρόνως παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η μετακίνηση του ΘΕΚΑ στην Αμαλιάδα, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να συμμετέχει στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί, ώστε να βοηθήσει στην διεκδίκηση. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο σχέδιο, αναρτώντας μάλιστα και πανό στην αίθουσα του συμβουλίου, ενώ κατέθεσαν και μια σειρά προβλημάτων που υπάρχουν στο ΤΕΙ που λειτουργεί στο Μεσολόγγι, αλλά και μια σειρά διεκδικήσεων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου», Γιάννης Ατσαλάκης, ενημέρωσε ότι το σχέδιο που βρίσκεται ακόμα στο υπουργείο Παιδείας προβλέπει 4 τμήματα, την έδρα και το Ερευνητικό Κέντρο στο Μεσολόγγι και δυο τμήματα στο Αγρίνιο. Το σχέδιο αυτό κατά τον κ. Ατσαλάκη, μπλοκάρεται από τον βουλευτή, Γιώργο Βαρεμένο, τον οποίο χαρακτήρισε φανατικό αντιμεσολογγίτη.

Τέλος ο δήμαρχος ζήτησε την εξουσιοδότηση του Σώματος να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για να συντονίσουν τις ενέργειες διεκδίκησης, και να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα επισκεφθεί τον υπουργό, αλλά θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του δήμου, την οποία έλαβε ομόφωνα, χωρίς τις ψήφους των Μουρκούση, Παπαδόπουλου που είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα πριν την ψηφοφορία.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία