Αγγελίες    Επικοινωνία

Στη λίστα του Υπερταµείου ο χώρος της παιδικής χαράς

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

 

Ανησυχία επικρατεί στο Μεσολόγγι σχετικά µε τα ακίνητα που βρίσκονται στη λίστα µεταβίβασης προς το Υπερταµείο.

Το τελευταίο διάστηµα φηµολογείται ότι θα περάσουν στα χέρια των δανειστών τα φιλέτα του δήµου Μεσολογγίου, που όπως όλοι γνωρίζουν δεν του ανήκουν, καθώς οι περισσότερες εκτάσεις που βρίσκονται στα όριά του είναι δηµόσιες. Ήδη πανελλαδικά µεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα, δηλαδή το 0,39% της επιφάνειας της Ελλάδας µε την αξία τους να υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες πρωτεύουσες των νοµών της Ελλάδας. Θεωρητικά τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται ως «προίκα» στο Υπερταµείο σε περίπτωση που στο µέλλον η Ελλάδα δεν µπορεί να υπερκαλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Εν τω µεταξύ το υπουργείο δηµοσιοποίησε µόνο τον Κ.Α.Ε.Κ. που είναι ένας δωδεκαψήφιος αριθµός που προσδιορίζει µοναδικά οποιοδήποτε γεωτεµάχιο στον ελληνικό χώρο και όχι τον ακριβή προσδιορισµό του ακινήτου. Έτσι είναι αδύνατον κάποιος να βρει για ποιες εκτάσεις ή κτίρια γίνεται λόγος.

Στην πόλη του Μεσολογγίου, σύµφωνα µε κάποια στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΙΧΜΗ, βρίσκονται στη λίστα που έχει η Κτηµατική Υπηρεσία προς εξέταση, 16 τεµάχια, τα οποία ακόµα δεν έχουν προσδιοριστεί. Στην συγκεκριµένη λίστα πάντως, περιλαµβάνεται και ο χώρος των 6,8 στρεµµάτων που βρίσκεται απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων και φιλοξενεί την παιδική χαρά. Επειδή όµως χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος, θα εξαιρεθεί από την µεταβίβαση, όπως θα εξαιρεθούν και αρχαιολογικοί χώροι και κάποιες άλλες κατηγορίες ακινήτων. Μάλιστα το συγκεκριµένο ακίνητο, όπου βρίσκονταν και οι φυλακές, παλιότερα ήταν αντικείµενο διεκδίκησης από τον δήµο για χρήση και µάλιστα είχε ξεκινήσει µια διαδικασία, η οποία σταµάτησε και πλέον δεν υπάρχει κανένα νεότερο επ΄ αυτού.

Αρκετά ακίνητα από εκείνα που πέρασαν στο Υπερταµείο βρίσκονται σε χωριά του δήµου Μεσολογγίου, όπως η Σταµνά, το Χρυσοβέργι, το Λεσίνι, κ.λπ. τα οποία είναι κυρίως αγροτικές εκτάσεις και ενδεχοµένως αποτελούν τµήµατα που περίσσεψαν από διανοµές και πήγαν υπέρ του δηµοσίου. Από τις µέχρι τώρα πληροφορίες πάντως έχουν γλυτώσει κάποια άλλα ακίνητα που έχουν αξία και µπορούν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή. Αν και ο δήµος Μεσολογγίου διεκδικεί τις δηµόσιες εκτάσεις που βρίσκονται εντός των ορίων του, εδώ και πολλά χρόνια, έστω για χρήση, προκειµένου να τα αξιοποιήσει, δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε ένα µέτρο γης, µε το δηµόσιο να προτιµά να χάνονται εκτάσεις από καταπατήσεις και όχι να χρησιµεύουν για την ανάπτυξη του τόπου. Η αδιαφορία του δηµοσίου απέναντι σε αυτό το ζητούµενο πιθανά να οφείλεται και στην χλιαρότητα µε την οποία ο δήµος Μεσολογγίου αντιµετωπίζει το θέµα.

Το Υπερταµείο, επίσηµα «Ελληνική Εταιρία Συµµετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», είναι ένα κατασκεύασµα των δανειστών, το οποίο θα υποθηκεύσει τη σηµερινή και µελλοντική κινητή και ακίνητη περιουσία του Δηµοσίου για 99 χρόνια.

Η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, χωρίς σαφή λόγο, για έναν αιώνα, προκύπτει από τον ιδρυτικό νόμο του ταμείου, τα έσοδα του οποίου θα διατίθενται κατά 50% για την αποπληρωμή χρέους και κατά 50% για επενδύσεις οι οποίες όμως θα αφορούν στη δημιουργία υπεραξίας για τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις τέσσερις θυγατρικές του ταμείου. Αν όντως ισχύει αυτό, δύσκολα θα ενδιαφερθεί το Υπερταμείο να επενδύσει στο Μεσολόγγι, την ίδια ώρα που υπάρχουν αλλού ακίνητα με πολύ μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον.

Ο βουλευτής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, έχει καταθέσει αρκετές ερωτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να του δοθούν στοιχεία για τα 347 ακίνητα της Αιτ/νίας που εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση. Ευελπιστεί ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει αυτά τα στοιχεία στα χέρια του, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να είναι ενήμερες, που παράλληλα, όπως τονίζει ο βουλευτής, θα έπρεπε να είχαν ερωτηθεί. Το επόμενο διάστημα πάντως, αφού ολοκληρωθεί και η επεξεργασία από την Κτηματική Υπηρεσία, θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία